COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 000 927
  • 22 282
  •   3
Отговори
# 15 165
Май забравяме тук, че Европа не е една държава.

# 15 166
Lockdown  в Северна Гърция за 2 седмици ...пак ще се излиза с СМС
И в Италия Конте преди малко ни прочете новите права и свободи на национално ниво:
- Нощен час в 21 ч.
- Гимназистите учат изцяло онлайн.
- Транспортът на 50% от капацитета си на запълване.
- Без придвижване между регионите.
- Затварят всякакви търговски центрове в почивните дни.
- Затварят музеи и галерии, които бяха последните останали отворени.

Това са софт мерките, които важат за цялата страна.
След тези мерки има още 2 други нива на строгост.
Чакам да чуя за нас в Ломбардия какво следва, понеже сме от регионите с по-висок риск.
Като цяло 11 региона от 20 са с Rt>1.5. Ломбардия и Пиемонте >2.
Конте каза да очакваме постоянно стягане и отпускане в зависимост от числата. Изчислили били всички коефициенти математически и каквото кажат числата - това е.
Иначе за интензивните отделения каза, че още не са опасно запълнени, но понеже трендът е на бързо покачване, искат да се предотврати.

# 15 167
Някои от държавите, които ограничиха вируса, не са имали дори локдаун, камо ли пък за много дълго време. Просто реагираха много бързо и адекватно. И кои са тези държави с "много строги мерки" които въпреки това катерят. Вие този вирус извънземен вече го изкарахте, явно само на определени места той не се подчинява на никакви правила на инфекциозните заболявания. Истината е, че щом катери, значи мерките не се спазват достатъчно и контролът е неадекватен.

Лейдибърд само ще припомня, че драмата в Ухан се разигра през януари, а в Европа два месеца по-късно до март още пееха песните за грипа, навсякъде празненства, фестивали, всеобщо подценяване. Почти никаква подготовка за тестове, медицински материали и т.н. Реално повечето държави успяха да се опазят от Китай, но вирусът се разпространи по света от Западна Европа. Тогава това беше непростимо, но хората забравиха, за провала бяха обвинени Китай и СЗО. Но след това успехът на първите локдауни, които успяха да рестартират играта така да се каже  и да ни върнат в началните нива на разпространение отново беше проигран по същия начин, чрез неадекватно управление, отворени граници, бързане да се спасява туризъм, преди вирусът да е под контрол и т.н.

# 15 168
Май забравяме тук, че Европа не е една държава.

Точно така. И ако не се настояваше, че сме една, страните щяха да имат свободата да действат по-самостоятелно. А не да се излиза винаги с "Ама от Брюксел казаха". Ти поне би трябвало да си наясно, че в България имахме възможност да сме в много по-добро положение, ако не се ослушвахме постоянно дали ще ни одобрят "от Европата"

# 15 169
Аз продължавам да звъня на ЛЛ , а тя упорито не ми връща обаждане и не ми вдига тел. Не ми е ясно как да получа болничен за карнатина сега, дали ще ми даде със задна дата .?!?!... Бясна съм ви казвам , в момента е пълна анархия на всяко ниво по системата.....

# 15 170
В Англия има разлики в причините за първия и втория локдаун

първият беше наложен за да не се претовари здравната с-ма и да могат всички болни с ковид да получат лечение

вторият е за да може да продължи образованието присъствено, както и да не се отказва лечение при други заболявания

В момента "натиска" от болни с ковид в здравната с-ма не е като пролетта.

# 15 171
Ха-ха! Сега ЕС ли ни е виновен? ЕС в нито един момент не е налагал каквито и да било мерки на страните членки и държавите се справят съобразно капацитета, който управляващите имат. Някои по-добре, други по-зле, а трети-мижат и чакат.

# 15 172

първият беше наложен за да не се претовари здравната с-ма и да могат всички болни с ковид да получат лечение

вторият е за да може да продължи образованието присъствено, както и да не се отказва лечение при други заболявания

А сегашният локдаун не цели ли да предотврати случилото се пролетта? Съответно, ако няма достатъчно намаляване на случаите, сигурно и училищата ще.бъдат затворени.

# 15 173
Скрит текст:
Скрит текст:
Габито, това новата мантра ли е сега? Месеци наред мангърщина и разпространяване на вируса надлъж и нашир и сега оправдания "ама той е навсякъде". А защо е навсякъде?

Не, не е новата мантра, а реалността. Огледай се, дори и държавите със строги мерки в ЕС катерят доста в момента. Ако Китай изобщо е ограничил вируса, то са го направили с много строга карантина за дълго време. Ние не можем да си го позволим. Пък и сега с това дифузно разпространение, няма и смисъл да се опитва.

Габито, наистина ли си лекар? Не може един лекар, пък бил той и най-циничният и меркантилен, да агитира в продължение на месеци против ограничаване на епидемия и за естествен подбор.

Катерят всички в ЕС, защото мерки се взимат навреме. Но все пак се взимат, както виждаме. И да, епидемия се ограничава със строга карантина. Колкото по-късно, с толкова по-строга и за по-дълго. Китай Е ограничил вируса. Който се интересува от нещо извън пропагандата, която му отърва на вижданията, може да намери инфо. Ако Европа беше направила същото, можеше да ограничи също много отдавна, и много по-малко от разходите, които се правят сега.

Може ли да не бъркаме нещата? Аз НЕ агитирам за каквото и да било. Най-малкото не съм в такава позиция. Казвам си мнението, както прави и всеки друг в този форум.
И да, можеШЕ евентуално със строга карантина, но януари можеше. А пък тогава нямаше и тестове още. И доколкото си спомням, дори и и границите не затворихме тогава. Случайно да ти прави впечатление, че никой в Европа не напира за опити за елиминация? Това не ти ли говори нещо?

# 15 174
  • София
Ето нещо от Асоциация на студентите медици в България - София:

# 15 175
  • София
Аз продължавам да звъня на ЛЛ , а тя упорито не ми връща обаждане и не ми вдига тел. Не ми е ясно как да получа болничен за карнатина сега, дали ще ми даде със задна дата .?!?!... Бясна съм ви казвам , в момента е пълна анархия на всяко ниво по системата.....
Напиши и в съобщение за какво я търсиш и може да се отзове в някакъв момент.

Много е интересно предсказанието на здравния министър за случаите утре. 5К ли ще са, та отсега ни успокояват с 20 микробуса с таксиджии, пардон, полицаи вместо линейки и Ковид отделения в психиатрии и гинекологии?

Четох така вчера една история пак с линейка и болен човек в София от четвъртък, но завършила "щастливо" в Своге. В отделение с две мед. сестри и легла. Та легла има сигурно и в болницата в Трън (ако още имаа болница там, де), също не е далече.

# 15 176

А сегашният локдаун не цели ли да предотврати случилото се пролетта? Съответно, ако няма достатъчно намаляване на случаите, сигурно и училищата ще.бъдат затворени.
Случилото се пролетта е в следствие на липсата на ЛПС, липсата на тестове и недостатъчното познаване на вируса.
Тогава целта беше да се опази здравната с-ма, като се спряха и плановите приеми и профилактиките.
Сега целта е да се опази образованието, както и да се продължат профилактиките и плановите приеми.
Новите случаи от около 10 дни са около една и съща цифра.

# 15 177
Мнението на доц. Мангъров е, че има два начина обществото да се справи със ситуацията. Единият е "Животът продължава" и това е когато хората продължават да ходят на работа и ритъмът на ежедневието им не се променя. Вторият начин е "Китайският начин", при който се затварят цели градове и дори държави, животът спира за неопределено време и икономиката отива на кино.

И нищо друго по средата? Thinking Ами много се е объркал Мангъров, ако наистина го мисли. Да не говорим, че първият начин, който е посочил, на практика няма как да проработи. Справка- ситуацията с болниците и училищата в момента в България. Колко учители и медици трябва да починат, за да проумее Мангъров, че няма никакъв начин да си живеем живота и да караме по старому. Няма такъв начин!

# 15 178
  • в страната на чудесата
В Трън болница  няма Simple Smile
То там и вирОс може би няма
Там са маклауд.

# 15 179
Писах  смс  и вайбър - няма отговор за съжаление .

Общи условия

Активация на акаунт