COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 000 235
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 240
  • София
Скрит текст:
Само да кажа, че Ангелов не си измисля - действително частните лаборатории бавят резултати и допринасят за изкривяване на статистиката...
Откъде знаете?
Имам наблюдение, че РЗИ се бави само при хора, тествани в болнични л-ии. Но моята извадка е доста малка.
Малко повече инфо ще е полезно

Давала съм пример със Стара Загора, където работят две лаборатории - държавна към Тракийския университет и частна - към една от частните болници в града. Държавната лаборатория работи от 8 до 19 часа, след 19 е длъжна да прати резултатите към РЗИ и Министерството на здравеопазването. Колкото намерили - толкова.
Частната обаче може да забави резултатите си до 21:00 часа на следващ работен ден и това е напълно законно - никой не гони частната лаборатория веднага да си предава резултатите. Така в Стара Загора два дена нямаше заразени или имаше 5-10 и изведнъж бяха избамкали 60 на брой.

# 15 241
  • Другата България
Мери, ми представяме си го. Ама с това ще си останем.
Ясно.
Защото и аз така, ама реших да си сверя часовника.

# 15 242
От март до сега, да го бяха свършили 1000 пъти. Та сега ли? И да тръгнат да правят нещо в тази посока, късно е.

# 15 243
  • София
В същото време по Витошка е истински празник, улицата е претъпкана, заведенията са претъпкани, гъз до гъз са в аквариумите, и тъкмо видях 4-ма полицаи до едното и си казах, че нещо проверяват, а те си седнаха на кафенеце. За това кой е виновен? И наистина, да се вземат мерки означава да има мерки, които да се спазват. А не като всички мерки, правила и закони в страната да си останат само на хартия.

то само кафенетата на Витошка да бяха. днес видях снимка от сутрешен влак Своге-София, вътре бяха като сардини в консерва, всички без маски. влаковете били разредени заради пандемията, видиш ли, а с тях хората ходят ежедневно на работа.

# 15 244
Мисля, че имаше такова изискване, да се приемат болни в пункт, изнесен пред болниците - от линейката първо там, правят се изследвания и след това се хоспитализира. Но то от този хаос шестмесечен остана ли нещо, което трайно да се прилага...Няма събота, няма неделя - МЗ твори.

# 15 245
  • София
В същото време по Витошка е истински празник, улицата е претъпкана, заведенията са претъпкани, гъз до гъз са в аквариумите, и тъкмо видях 4-ма полицаи до едното и си казах, че нещо проверяват, а те си седнаха на кафенеце. За това кой е виновен? И наистина, да се вземат мерки означава да има мерки, които да се спазват. А не като всички мерки, правила и закони в страната да си останат само на хартия.

то само кафенетата на Витошка да бяха. днес видях снимка от сутрешен влак Своге-София, вътре бяха като сардини в консерва, всички без маски. влаковете били разредени заради пандемията, видиш ли, а с тях хората ходят ежедневно на работа.
Това е ясно. Затова дадох само пример. Не виня хората. Ако цял ден си на касата в Лидл, или си по ГТ и на други места натъпкан после защо да не се натъпчеш и в ресторант, и в кафене. Чисто принципно. Иначе можеше навсякъде да има мерки, а и заведенията да си работят с мерки, учениците да учат с мерки, но това време сякаш мина. Ако пък ще караме така до ваксина Бог да ни е на помощ.
Все пак разчитам на наглостта на Боци, който няма никакъв проблем не за 24, а за 2 часа да си променя мнението и да го излага така пламенно сякаш никога не е мислил нещо друго.

# 15 246
Някой тук имаше сутринта въпрос къде се дарява за плазма.
Намерих това написал човек и дарил вече днес.

Ако сте решили да дарите и вие, задължително си запишете час предварително. Да не създаваме опашки и напрежение. Можете да направите това  на следните номера:
0888 328 176 - Д-р Стефановски
0886 772 249 - Д-р Павлов
Те ще отговорят навашите въпроси.
📍Мястото е София, ул. Братя Миладинови 112. Входът е откъм ул. Клокотница срещу 48 ОУ.
⏰Центърът по кръводаряване вече ще работи в събота и неделя до 15 часа, но само с предварително записване.
📄Трябва да представите положителен PCR тест и да са минали поне 40 дена от вашето боледуване.
✅Процедурата трае няколко часа от изследването на кръвта  до вземането на плазмата, затова се въоръжете  с  търпение и не забравяйте да закусите и да пиете кафе.
💜 С огромно задоволство видях днес, че има все повече  донори. Мъже, жени, от София и от цялата страна. Това, което не разбирам е защо на хора от Варна например им се налага да пътуват до София само за да дарят плазма след като тсм има кръвен център. Доколкото разбирам до месец ще може да се дарява  в Пловдив и Варна. Един месец е много време, надявам се тези от които зависи това да се случи по-бързо да се поразмърдат малко.
✅Ако сте на възраст от 18 до 65 години, изкарали сте ковид и сте здрави, не се колебайте и дарете плазма.
💜Ще спасите човешки животи💜

# 15 247
Цитирам един много уважаван от мен доктор Борис Таблов
Цитат
Сигурно и на вас ви е случвало като невръстни ученици опознаващи капаните на математиката да се борите упорито с някоя числова плетеница, с гордост да напишете отговора, а учителят/ката да погледне скептично към листа ви и да каже строго - "и какво са това сега: ябълки, круши или какво...". Сега хората, които четат размислите ми, знаейки че те са концентрирани около вируса в добавка към повърхностните ми познания в областта на тази толкова магическа наука сигурно предвкусват мисловната каша, която съм ви забъркал. Дано резултата да не е като на контролно върху вектори, че срамът ще е много голям.
С уводът исках да кажа, че очевидно усилията на учителите ни в тази област са били съсредоточени, ако не да направят от нас по един малък Питагор, то поне превеждайки ни през подредения свят на числата да ни научат, че не е коректно да сравняваш несравними неща. В тази връзка не е удачно да сравняваме управлението на кризата в България с която и да е друга страна по света, само защото общото между тях, е че имат знаме, химн и население. Всяка държава е уникална по своя начин система, също колкото уникални са душите на хората, нищо че са затворени в еднакви по устройството си тела.
България не е Швеция, не е Япония, не е дори и на три морета. Колкото и да ни се иска. Затова в този си коментар ще разсъждавам само на база на нещата, които се случват в нашите 111 000 кв.км., които като българин съм преживял от първо лице и  съм почувствал с кожата си. От опит знам, че в нашата родина много обичаме позата, а не съдържанието. Затова хората са склонни да дават купища пари за марка, нищо че после може и да няма с какво да покрият базови нужди. Не случайно пътувайки из красивата ни територия можеш да видиш множество билбордове на д-р Енчев, но никога няма да видиш такива на БАН или Софийския университет. Нищо чудно, че за властта от годините на прехода акцентът пада върху това премиерата да е добре поднесена илюзия, знаейки че с времето истината за изпълнението няма как да остане скрита.
Реалността няма значение, ако успееш да я изкривиш в съзнанието на хората. Затова и с годините политиците ни се специализираха в това изкривяване. Нищо че един от синонимите за изкривяването е думата лъжа.
Наслушахме се последните дни как всичко с управлението на медицинската криза е под контрол, а в последно време за да се подсили ефекта се внушава, че липсата на съзнанието у хората е единствения проблем ако някъде има пропуски. Крадеца направо крещи дръжте крадеца.
Примери:
- другите държави също били с присъствено обучение твърди министъра на образованието. Брой на загиналите учители само за седмица: 7
- навсякъде има всичко необходимо отговаря министъра на здравеопазването на въпрос разполагат ли всички колеги със защитни материали. Брой на загиналите медици само в последните два дни: 5, общо 26 от началото на кризата.
- министър-председателя твърди, че няма никакви причини за по-сериозни мерки. Загинали български граждани последните 7 дни заради вируса - 204.
Проблем няма. Има хуманитарна катастрофа. Капаните, които регионални и национални управници си заложиха сами щракнаха. Когато подложиш една система на силен външен натиск виждаш всичките и дефекти. Когато никога не си мислел, че такъв натиск е възможен, системата е обречена пропуснеш ли точката, от която няма връщане назад. Личното ми мнение е, че тази точка в България е достигната, а единствения полезен ход е повсеместен локдаун с всички ужасяващи на пръв поглед последствия от това за момента. Иначе цифрата в края на сложното уравнение, което в момента решават, тези чиято работа е да намалят неизвестните в него до минимум ще става все по-голяма, за която дори строг учител няма да се осмели да попита какво е това сега - ябълки, круши или какво, защото знае отговорът. Говорим за човешки живот.

# 15 248
Тези хора възрастните над 65 - 70 г. от малките градчета и села къде се заразяват, Завет, Венец, Исперих, Първомай  и по малки, но не ги запомних, прочетох в един списък. Много от тях си седят в къщи и си работят в двора, и на магазина да отидат.....

конкретно за един от споменатите случаи - в болницата, докато са го лекували за онкологичното му заболяване, имал е и други заболявания. Човекът е живеел с младото поколение деца, внуци, сега са под карантина.
Днес са го погребвали. Бях втрещена от едно стори във фейса - попа се снимал с гробарите, те с предпазно облекло и се качили от гробището.

# 15 249
Аз друго се чудех, как в Пловдив увеличиха леглата си до над 600, а в София от общо 12 хиляди легла не могат да открият и хиляда , а в момента били около 700-800.
Все повече се убеждавам, че реално от медицинско лечение и специалисти се нуждаят тези в интензивното, останалите е достатъчно да им включват системи и да им дават лекарствата по протокол.
Това за леглата не е никаква партенка, пълно е с легла, защото благодарение на тях източват касата.
Ако имаш 10 легла, не може да лъжеш, че си настанил 20 човека.
Затова е пълно с легла и болници в България и от около 50 хиляди легла в болниците при 2600 и започнаха драми.
Какви са тези 350 болници по документи , ако не могат да открият по 20-30 легла и да намерят десетина човека персонал да ги наглеждат на смени.
България би трябвало при този брой болници и лекари да може да обслужва поне десетина хиляди.
И да не забравяме и нещо друго, че повечето карат вируса десетина дни.
 Да в момента по 50 човека персонал може да се разболява, но би трябвало и по толкова да се връщат с имунитет и да не се страхуват да работят в ковид отделения поне следващите 4-5 месеца, колкото бил имунитета.

# 15 250
  • София
Гебрейесус участваше по видеоконферентна връзка от дома си, след като съобщи в Туитър, че е бил в контакт с човек, заразен с коронавируса. Генералният директор на СЗО е добре, работи дистанционно и засега няма да си прави тест за коронавирус.

Така де, иначе негов беше призова: тествайте, тествайте, тествайте.... СЗО - кръгли идиоти.
Източник: https://dnes.dir.bg/svyat/szo-liderite-v-evropa-i-amerika-sa-izp … oment-za-deystvie

# 15 251
Роналд, карантина > тест. Тестът реално служи единствено да разбереш къде се крие вируса, но карантината е истинската мярка.

# 15 252
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нидерландия : цифрата на заразените намалява с около 1500 днес и въпреки това ще има нови мерки утре (затваряне на музеи, кина, театри). Болниците са излезли с мнение при какви условия ще може да се възстановят част от отменените операции в най-скоро време. Цел: по-бързо спадане на бройките заразени, защото сега не става достатъчно бързо.
Въпреки, че се очаква утре да кажат хората да не пътуват в чужбина за Коледа, има надежда, че поне хората ще са със семействата си и че ресторантите ще могат да отворят за празнуване на 25.12

# 15 253
  • София
Роналд, карантина > тест. Тестът реално служи единствено да разбереш къде се крие вируса, но карантината е истинската мярка.
Тъй де, и той като радетел за тестването, трябва и да се карантинира, и да се тества, поне до отрицателния писиар. Или най-малкото да не заявява ми няма да се тествам. Що? За да подхрани 5дже маниаците ли, че видите ли, щом шефа на СЗО не се тества, ахааа, има нещо там. Както казах - кръгли идиоти, много приличат на един велик българин, дето през ден говори врели-некипели.

# 15 254
  • в страната на чудесата
Абе нищо не чувам за ИСУЛ
Да не са се скатали от ковид?
Или имат легла...

Общи условия

Активация на акаунт