COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 155
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 390
Тези 51 жертви за деня. Като при война...Това прочетох днес. Доста тъжно: "Мили ми другарчета ковидиотчета, само тази нощ и само в нашето отделение са починали трима пациенти с разгъната клинична картина на ковид инфекция. А ние сме хирургично,  а не ковид отделение. 90 процента от пациентите ни са ковид позитивни. Целият болничен персонал се тества. 
Болницата излиза от строя. Като огнище на зараза. И ще помоля всеки, който продължава да си мисли, че това е безобидно, или че е конспирация,  да се гръмне, преди да коментира. И не става дума за страх, нито за паника. А за реалност. А на практика всичко можеше да е много по-различно, ако наистина нямаше самозабравяне след първите положителни резултати.  И да, прекъсване на веригата е решението.  А за малко да забравя: коментари от сорта на: а колко хора умряха от други причини,  са леко кретенски. Защото аз не мога да направя нищо за починалите в автомобилни катастрофи. Мога обаче да помогна за ковид болните, макар и косвено. Просто защото съм един прост хирург."
Ако това е написано от лекар-жална ни майка... Когато взема по 1000 лева да те оперира беше ОК с пациента, сега пациента е идиот и т. н.

Не е така!
Защо продължавате да си мислите, че лекарите са длъжни да излагат живота си на опасност заради хора, които предпочитат да не си развалят удобството, вместо да си сложгат правилно маската и да ограничат контактите и ходенето по молове и заведения???  Именно заради такива хора сме на този хал в момента.

# 15 391
Хм, а Бразилия защо така пада? Президентът им е по-голям неверник и от Тръмп, уж изкара коронавирус за три дена, а и като знам какви фавели имат...
Да, и аз го забелязах.
Какви мерки има там, не съм следила ситуацията? Да не би идващото лято при тях да играе роля? Макар че то в Бразилия е вечно лято в северната част.
Така или иначе силно се съмнявам точно в Латинска Америка да са се скъсали от строги мерки.

# 15 392
Ще има снижение, когато затворят заведенията, моловете и училищата.
За две седмици поне.
Трябва нещо да се направи, за да дръпнем назад. Спешно.
Нищо подобно няма да се случи. Домашните партита ще си продължат. Само за последния месец  имам близки заразени на домашно парти. Всички 10-15 човека на 100%.

# 15 393
  • Бургас
Най-вероятно в Бразилия, както и в други по-бедни държави, се правят малко тестове и цифрите им никак не са меродавни, мен много ме съмнява и Индия, като знам там какви тълпи и мръсотия са, няма как да са ограничили заразата с мерки, сигурно просто не тестват.

# 15 394
За огромно съжаление, това което се случва с епидемията в България е на ниво начолото на март в Западна Европа - дифузно разпространение, неподготвени болници, липса на адекватно тестване.
Разликата обаче е, че в така нехаресваните западни здравни с-ми алгоритъма за пациента е работещ, с-мата обхваща и "закътаните" селца и паланки и хората не се чувстват "бог високо, цар далеко"....

Наистина не мога да разбера как си гледал какво се случва, бил си в добра позиция тепърва да навлиза вируса и да не си си направил никакви изводи до къде води....
Трябва да си изключително наивен или пък глупав да си мислиш, че ще ти се размине челния сблъсък с вируса, при положение, че навсякъде по света развитието е едно и също.
По принцип няма лошо да си наивен или глупав, лошо е когато такива хора те управляват....

# 15 395
Ще има намаляване на случаите, когато масата повярват във вируса и почнат да се пазят. Прави ми впечатление, че маските вече се носят все по-малко като лигавник. Иначе ще си изкривя душата, че не ходя до мола, но то е веднъж месечно за да си свърша някаква задача...И не се чувствам камикадзе.

Понеделник смъртните случаи винаги са повече понеже има неотчетени такива от почивните дни .

# 15 396
  • София
Скрит текст:
Хм, а Бразилия защо така пада? Президентът им е по-голям неверник и от Тръмп, уж изкара коронавирус за три дена, а и като знам какви фавели имат...
Да, и аз го забелязах.
Какви мерки има там, не съм следила ситуацията? Да не би идващото лято при тях да играе роля? Макар че то в Бразилия е вечно лято в северната част.
Така или иначе силно се съмнявам точно в Латинска Америка да са се скъсали от строги мерки.

Гледам, че в Бразилия имат някакви половинчати мерки, макар че президентът им е отявлен ковидиот дори и по моите доста различни стандарти. Най-общо казано, мерки нямат, освен това там се тества ваксината на Sinovac и са малко като опитни маймунки. Доколкото знам, руската ваксина също ще се изпробва на бразилци.
Иначе в Перу се опитаха много сериозно да натиснат кривата - карантина, забрана за напускане на домовете, пазаруване по полове, сух режим, вечерен час. Не успяха, защото имат едни квартали, които са тотално неуправляеми, нямат канализация и елементарни условия и общо взето оттам тръгват всякакви гадости, освен коронавируса.

# 15 397
Най-вероятно в Бразилия, както и в други по-бедни държави, се правят малко тестове и цифрите им никак не са меродавни, мен много ме съмнява и Индия, като знам там какви тълпи и мръсотия са, няма как да са ограничили заразата с мерки, сигурно просто не тестват.

Тоест, да разбирам, че като не тестват и не вземат мерки, въпреки това заразата се самоограничава. Нещо като в Африка.
Така излиза.

# 15 398
Лейдибърд, може и по-зле да е. Не просто нищо да не си направил, но и да обявиш публично, че да оставиш вируса да вилнее из страната е "умно решение".

# 15 399
Тези 51 жертви за деня. Като при война...Това прочетох днес. Доста тъжно: "Мили ми другарчета ковидиотчета, само тази нощ и само в нашето отделение са починали трима пациенти с разгъната клинична картина на ковид инфекция. А ние сме хирургично,  а не ковид отделение. 90 процента от пациентите ни са ковид позитивни. Целият болничен персонал се тества. 
Болницата излиза от строя. Като огнище на зараза. И ще помоля всеки, който продължава да си мисли, че това е безобидно, или че е конспирация,  да се гръмне, преди да коментира. И не става дума за страх, нито за паника. А за реалност. А на практика всичко можеше да е много по-различно, ако наистина нямаше самозабравяне след първите положителни резултати.  И да, прекъсване на веригата е решението.  А за малко да забравя: коментари от сорта на: а колко хора умряха от други причини,  са леко кретенски. Защото аз не мога да направя нищо за починалите в автомобилни катастрофи. Мога обаче да помогна за ковид болните, макар и косвено. Просто защото съм един прост хирург."
Ако това е написано от лекар-жална ни майка... Когато взема по 1000 лева да те оперира беше ОК с пациента, сега пациента е идиот и т. н.

Не е така!
Защо продължавате да си мислите, че лекарите са длъжни да излагат живота си на опасност заради хора, които предпочитат да не си развалят удобството, вместо да си сложгат правилно маската и да ограничат контактите и ходенето по молове и заведения???  Именно заради такива хора сме на този хал в момента.
А когато години наред си нарушаваме комфорта, за да си платим за какво ли не да ни обърнат внимание бяхме много удобни...

# 15 400
Мангъров и компания създадоха aлиaнc зa нoрмaлизирaнe нa живoтa в Бългaрия.

# 15 401
  • София
Barsa, самоцитирам се:

Barsa, това е от лекар, работещ в Германия (не е Борис Таблов, който често се цитира тук, а друг). Аз не видях да нарича пациентите "ковидидиоти", а обръщението е към ФБ приятелите му, сред чиито коментари явно често има "Стига сте ни лъгали" и "Колко пари взе?".

Освен това ми изглежда доста млад (видях оригиналния пост във ФБ) и не вярвам да е работил много в България, та да е обвързан с българската система на здравеопазване.

# 15 402
Човекът работи в Германия. В коментар е добавил:  "Става дума за всички вярващи в плискоземието, световната конспирация, путя, льотчика, третия извънземен и всеки един, който казва, че опасност няма. Еле Мангърчето."

# 15 403
Пилотен тестови проект стартира в Ливърпул/ в момента Ливърпул е с едно от най-високите нива на смъртност от коронавирус в Англия./Последните данни показват, че градът е регистрирал 1754 случая през седмицата до 30 октомври. Средно за Англия е 153. Ливърпул беше първата област поставена под най-строги мерки.

На всеки, който живее или работи в града, ще бъдат предложени тестове, независимо дали имат симптоми, с последващи тестове на всеки две седмици.

Някои ще получат нови тестове, даващи резултати в рамките на един час, които, ако бъдат успешни, могат да бъдат разтеглени до "милиони" до Коледа, казва правителството.

Проектът има за цел да ограничи разпространението на вируса, като идентифицира възможно най-много заразени хора и предприеме действия за прекъсване на веригите на предаване.

Смята се, че около 4/5 от хората, заразени с коронавирус, нямат симптоми.

В понеделник UK регистрира 18 950 нови потвърдени случая на коронавирус и 136 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен ПСР тест.

Нарастващият брой случаи през последните седмици накара премиера Борис Джонсън да обяви национално заключване в Англия. Депутатите ще гласуват по плана в сряда,

Пилотния проект стартира тази седмица и ще включва комбинация от съществуващи ПСР тестове  и нови тестове, които могат да осигурят резултат в рамките на един час, без да е необходимо да се използва лаборатория.

В целия град ще бъдат създадени нови тестови площадки, включително в домовете за грижи, училищата, университетите и работните места. Хората ще могат да резервират онлайн, да се явят лично или да чакат покана от местната власт.

Около 2000 военни ще помогнат при планирането на логистиката и провеждането на тестове.

Обявявайки проекта, г-н Джонсън каза: "Тези тестове ще помогнат да се идентифицират хилядите хора в града, които нямат симптоми, но все още могат да заразят другите, без да знаят.

"В зависимост от техния успех в Ливърпул, ние ще се стремим да разпространим милиони от тези нови бързи тестове до Коледа и да дадем възможност на местните общности да ги използват, за да намалят предаването в техните райони.

„Данните са ранни, но този вид масово тестване има потенциала да бъде мощно ново оръжие в нашата борба срещу Covid-19.“

https://www.bbc.co.uk/news/health-54786130

# 15 404
  • Бургас

Тоест, да разбирам, че като не тестват и не вземат мерки, въпреки това заразата се самоограничава. Нещо като в Африка.
Така излиза.
По-скоро заразата се увеличава, особено при по-бедното население, което е мнозинство, но не тестват и случаите не влизат в статистиката, при тяхното милиардно население дори всички да го прекарат  и умрат 1-2%, равняващи се на няколко милиона, няма особено да се забележи.

Общи условия

Активация на акаунт