COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 000 380
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 465
Опа, Румъния ни налага 14 дневна карантина като рискова зона.

Ей последната надежда за спасяването на сезона в Банско! Всичко се оправдаваше главно с икономиката, а те с неадекватните си мерки я вкараха в агония, която може само с агонията на здравната система да се сравни. По добре е 30% от бизнестие да са отворени, но хората да ходят в тях и да използват услугите им без притеснения, отколкото 70%  от хората да ги е страх.

Наистина не разбирам при това ниво на цените, какъв е смисъла въобще да работят съответните места за настаняване.

# 15 466
Не е отменена, беше за период 3 месеца и не се поднови.

# 15 467
  • София
За София:
В София новите заразени за изминалото денонощие са 979 души, а хоспитализираните са 694 - с 42-ма повече от предишния ден. Фандъкова успокои, че все още има места в общинските болници за пациенти, които се нуждаят от лечение.   от ТУК
Ако продължава с тези темпове - а все още няма причина да се надяваме те да спаднат, колко време още ще има места в болниците?

# 15 468
Няма как да се каже, защото тук болните не се изписват по график на НЗОК след един колко си дни по пътека, а е различно. Може да е след седмица, може да е след месец.

# 15 469
Е как кой, със заповед на МЗ беше. И то на Ананиев. Дето не е лекар. А сега хем лекар, уж много в час, и нищо. Само пуска по някоя сълза в ефир
Разбира се, че ЛЛ не го решава еднолично. Тя само потвърди това, което мислех и аз.
Именно - пак опираме до политиците и до политическо управление в медицината.
Докато няма политическа воля да се решат вкл. медицинските проблеми - това ще е дереджето.
Лекарите ще се молят за помощ, ще изнемогват, но на практика могат да помогнат на хората в рамките на закона...

# 15 470
Току що чух по радиото за фестивал на младото вино в Пловдив на 14,15,16 с реклама за ядене и пиене Flushed.И веднага след него как няма линейки .места и материална база в някои болници.Ами кажете това с кой акъл о кой го разреши! Anguished

# 15 471
По смъртност на балканите сме на 3-то място след Румъния и Турция като останалите балкански държави са доста зад над.

# 15 472
Току що чух по радиото за фестивал на младото вино в Пловдив на 14,15,16 с реклама за ядене и пиене Flushed.И веднага след него как няма линейки .места и материална база в някои болници.Ами кажете това с кой акъл о кой го разреши! Anguished
В България има ли като мярка ограничаване на брой хора, които могат да се събират на открито и закрито?

# 15 473
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус и обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.

Загубата на мирис при теб може и да е заради синузита. Все пак за всеки случай ако се притесняваш че при теб се развива Ковид а не го лекуваш, бих ти препоръчал да взимаш Цинк, Селен и витамин Д, но при положение че ако се комбинират с лекарствата няма да има зловредни ефекти. Виж в листовките им какво пише.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 14:00 от Анонимен

# 15 474
В момента няма такава мярка.

# 15 475
В момента няма такава мярка.
Тогава си е в реда на закона да си се провеждат фестивали, да се събират хора.....

# 15 476
  • София
Щели били да вземат противоепидемични мерки:
- Забранява се на посетителите да се струпват на големи групи. Апелираме да се движите само в установения си семеен или приятелски кръг;
- Посетителите се задължават да спазват дистанция по между си от минимум 1,5 м;
- Посетителите на фестивала се задължават да бъдат с поставени маски или други подходящи предпазни средства на устата и носа си, като те могат бъдат сваляни или отмествани от устата само при отпиване по време на дегустация или хранене;

от ТУК
Дърпаш надолу маската, отпийваш от винцето и хоп - дърпаш нагоре. Чудничко - хем хигиенично, хем противоепидемично! Точно така ще стане!
Май още не са разбрали някои накъде вървят нещата, та си играят на мерки, призиви и апели.
А, и да не забравим: "С посещението си във фестивала Вие подкрепяте бъдещите кадри във винопроизводството и туризма."
Дойдохме си на думата....

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 14:01 от NumLock

# 15 477
Преди малко една колежка ми се оплака, че е загубила обоняние за няколко дни, но й минало бързо без други симптоми. Подозирам "лека среща с вируса", което принципно ми се вижда като най-лесния път да изкараме тази зараза, но явно не при всеки ще е така, което е притеснителното. Така, че носете си маските и се надявайте да не поемете голям вирусен товар, което при късмет евентуално може да ви даде някакъв имунитет. Колкото и да се крием и пазим, вирусът ще намери начин да се "запознаем" с него тъй като вече е силно разпространен и у нас.

# 15 478
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус или обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.
И аз мисля същото. Три дни бях с дразнене в гърлото, запушване на носа от време на време. Като легнех и започваше да ме дразни гърлото и да ме кара да кашлям. Първият ден имах главоболие целия ден и се бях притеснила, нямах температура, но ме втрисаше. Не съм губила вкус и мириз. Мина всичко за три дни. Вече и хрема нямам. Много сме наплашени всички. Аз съм с хроничен синузит и въпреки това се изплаших и започнах да си мисля какво ли не. Даже една позната като говорихме по телефона, когато не се чувствах добре, веднага започна звънна ли на личната да й кажеш.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 14:09 от daisy12

# 15 479
Д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите частни лаборатории:
"По време на цялата епидемия МЗ се опитваше да избегне грозния факт, отхвърляше възможността у нас да има епидемия. Тоест, то имаше едно негласно обяснение, абе, ние се разминахме. Което не доведе до въвеждането на мерки, които да ни предпазят от сегашната вълна, която ни залива. Отделно имаше силен разнобой на говоренето и прекарахме чудесно лято до момента, в който децата тръгнаха на училище. Безумно е всеки трети да е положителен, а останалите които не хващаме да се разхождат в обществото. Няма да стигнат линейките."
https://bnr.bg/horizont/post/101367299

Общи условия

Активация на акаунт