COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 725
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 585
  • в страната на чудесата
Скрит текст:

Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.

веднага. Очаквам, когато някой е Лекар, да не подкрапя малоумни политически решения.
да, да, това ми е ясно. но не означава нищо.
какво конкретно очакваш от всеки лекар - как да не "става част от Това"
министър Коце не е там като лекар, така че не допускам да имаш него предвид.

# 21 586
Мен вчера на Метро ме върнаха заради коридор.В Декатлон не би трябвало.

# 21 587
  • Германия
Сладурчета, някой знае ли дали има коридор в Метро и Декатлон, че ми се налага да ги посетя сега?
В Декатлон едва ли, но ако звъннеш директно във филиала, ще получиш точна информация.

# 21 588
Колко от желаещите "строги мерки" са готови да постоят в къщи (поне както пролетта) до март-април? Защото ако си мислите, че ще с две-три седмици нещо драстично ще се промени в резултатите от епидемията, много жестоко се самозалъгвате. Със сигурност ги има по-строгите мерки в плана, предположенията ми (както съм писала и преди) са, че е обвързано с определен процент запълване на интензивните, и то не само разкритите в момента, а планираните за разкриване. Ще стигнем и до там.

А ми е много интересно и това плюене по системата, все едно изведнъж са се появили някои проблеми и все едно сте очаквали, че ще се развият нещата по друг начин.
Скрит текст:
Много ви е къса паметта, ако не помните в други държави, включително такива с "по-добро" здравеопазване от нашето, как резултатите от тестовете им излизаха след няколко седмици, не само умираха хората по коридорите на болниците, а и обикаляха по домовете да търсят трупове. И линкове с насоките за триаж от чужбинско бяха пускани в темата. Грозно, красиво - при ограничен капацитет в болницата приоритетно се приемат тези, които имат по-голям шанс за оцеляване и изгледи за по-бързо изписване. Ако някой си е мислел, че ние в България сме нещо по-по-най- и тези неща ще ни прескочат, не е било на база на съществуващата информация.

# 21 589
Скрит текст:
значи, потрес е това за антиген тестовете, което са разправяли на брифинга - или не могат да четат на други езици или смятат, че ние не можем
в Препоръката от ЕС Комисията от вчера ясно си пише - има ли над 10% позитивен рейт сред тестовете, да се използват антигени! при нас 10% позитивен рейт не сме виждали от месец, нали, обикновено сме около 40%?

пак там - ако се използват в общности с високо ниво позитивност, се валидират с PCR или повторен антиген само негативните антиген-тестове, потвърждение с PCR на положителен антиген-тест се прави при ниско ниво на разпространение в общността
Скрит текст:
отвратително е, че продължават да бутат в грешната посока и че докараха нещата до там, че PCR-тестът вместо като инструмент за овладяване на заразата, да има единствената функция да си си купил билет (евентуално ако има места) за болница или да ти създава допълнителни главоболия през 14-те дни след него

Само че съобразяването с тази препоръка води до максимален брой карантинирани/изолирани, което вероятно е най-ефективно при борба с тази пандемия, но не е пътят, който сме избрали в България.

# 21 590
А защо го нямаше Мангъров?
Нали вирусът беше безобиден и не трябва да има страх и паника?
Защо не обясни по какви причини умират толкова много хора???
Отвратителни са всички... Rage

И какво ги дъвчат тези ПСР?
Хора със симптоми и без никакъв тест трябва да се лекуват и изолират като за КОВИД. Толкова ли е трудно да го проумеят?

# 21 591
  • София
Колко от желаещите "строги мерки" са готови да постоят в къщи (поне както пролетта) до март-април?
Готови сме, но не и с радост. Не мога да говоря от името на другите, но още от лятото вещая локдаун ако не се вземат други мерки и не е, защото това ми е мечтата. Напротив, можеше да се мине и без това, или да бъде нещо за кратко. Сега вече не може и изключително много ме е яд, дащото колкото повече се бавят мерките или се правят на парче, толкова повече време ще отнеме да се нормализират нещата, а и толкова повече косвени щети и жертви ще има. Това беше трагедия през пролетта в много страни, но поне донякъде имаха извинението, че не знаят или не са очаквали колко сериозна е ситуацията. Сега извинения не виждам за никого.

# 21 592
  • София
Сладурчета, някой знае ли дали има коридор в Метро и Декатлон, че ми се налага да ги посетя сега?

В Метро има, да - потвърдено и при ходене на място, и след имейл от тях.

# 21 593
  • София
ДДС за доставките на храна също става 9 на сто - https://btvnovinite.bg/bulgaria/9-dds-i-za-dostavkata-na-hrana-po-domovete.html
Сега в задачата се пита - ще ги затварят ли, или само клякат на Покахонтас...

# 21 594
просто "скачат" различно според тоягата.
Гастрономите в моя приятелски кръг се надяват да ги оставят затворени и през декември. Австрия им плаща 80% от оборота през ноември 2019 година в момента. Те никога не могат да го стигнат, особено гастронимията с концерти, представления и конкурси, защото те са забранени.

Сега да не помисли някой пак, че се хваля къде живея, просто давам пример и за различната "тояга".

# 21 595
Колко от желаещите "строги мерки" са готови да постоят в къщи (поне както пролетта) до март-април? Защото ако си мислите, че ще с две-три седмици нещо драстично ще се промени в резултатите от епидемията, много жестоко се самозалъгвате. Със сигурност ги има по-строгите мерки в плана, предположенията ми (както съм писала и преди) са, че е обвързано с определен процент запълване на интензивните, и то не само разкритите в момента, а планираните за разкриване. Ще стигнем и до там.
Ако продължаваме със същия темп, не просто няма да има места и лекари, но и лекарите, с които разполагаме ще излязат от строя. Тогава и да затваряме и да не затваряме все тая. Ние какво искаме, няма значение. Ситуацията е, какво може да се направи /все още/.
Иначе имаме реален шанс, да бъдем първи по смъртност в Европа. Не изключвам някои да се борят за първенство, без да мислят.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 15:14 от Mama_Nana

# 21 596
Колко от желаещите "строги мерки" са готови да постоят в къщи (поне както пролетта) до март-април?
Готови сме, но не и с радост. Не мога да говоря от името на другите, но още от лятото вещая локдаун ако не се вземат други мерки и не е, защото това ми е мечтата. Напротив, можеше да се мине и без това, или да бъде нещо за кратко. Сега вече не може и изключително много ме е яд, дащото колкото повече се бавят мерките или се правят на парче, толкова повече време ще отнеме да се нормализират нещата, а и толкова повече косвени щети и жертви ще има. Това беше трагедия през пролетта в много страни, но поне донякъде имаха извинението, че не знаят или не са очаквали колко сериозна е ситуацията. Сега извинения не виждам за никого.
Аз не мисля, че на който и да е етап, ако бяха решили да се локнем/въведем строги мерки за кратко би имало различен ефект от леко отлагане. Някакъв съществен ефект би имало от дълготрайна промяна в начина на живот на поне 90% от хората, което няма изгледи скоро ( а и изобщо) да се случи. За мен още преди пролетта на високо ниво както у нас, така и по света, бяха наясно какво се очаква да се случи както с вируса, така и с реакциите в обществото. За първото няма много опции какво да се направи, мисля, че по-скоро се опитват да контролират второто, за да не стане ситуацията много по-зле.

# 21 597
Както писахте по нагоре, хитът вчера беше аптекарите да,звънят на личните лекари. .... Нашата лл си е написала, че телефонът й е само за спешни случаи и наистина тя е страшно натоварена, както са и повечето й колеги. Какви обаждания, какви глупости, абсурдни предложения дават.

# 21 598
Познай на една опашка от чакащи колко от фармацевтите ще звънят въобще на някого. Ама те първи писнаха, че хората ходели при тях без рецепти, като преди това с години охотно продаваха всичко без никакъв документ, оборот да става. Сега като има дефицит - веднага се сетиха, че без рецепта не можело. За мен най-разумното в този момент, колкото и примитивно да е е рецепта по Вайбър. Надявам се до месец да дочакаме и електронна такава.

# 21 599
  • Брюксел / София
Както писахте по нагоре, хитът вчера беше аптекарите да,звънят на личните лекари. ....  Какви обаждания, какви глупости, абсурдни предложения дават.
Напротив, мн са последователни даже, прави се всичко само да не се въведе електронна система, че тогава ще лъснат всички далавери! В крайна сметка, пандемия, пандемия, ама все ще свърши в един момент и за които са живи след това келепирът трябва да продължи! Ей го, реорганизация след реорганизация се правят, ама нищо смислено и към по-добро не се променя: само откриваме легла!

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 16:01 от bat

Общи условия

Активация на акаунт