COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 348
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 600
А защо се налага да се звъни по телефон? В Австрия имаме вече и електронни рецепти, хайде да не искаме толкова от нашата система, ама тук и преди, като отидеш с хартийката, в аптеката ти я прибират и няма как да ходиш да купиш 5 опаковки с една рецепта. Докато преминат на електронното, лекарката пращаше рецептата директно в аптеката и болния отиваше да си прибере медикамента от там просто.

Кое е толкова сложно за организация?

# 21 601
https://www.hln.be/dossier-coronavirus/live-r-waarde-voor-het-ee … geroeid~aa2f4cae/

13:55
Числото на възпроизвеждане под 0,8 за първи път от 31 август

Репродуктивното число, степента, до която болните хора заразяват другите с корона вируса, спадна под 0,8 у нас за първи път от 31 август. Според епидемиологичния доклад на здравния институт Sciensano, r-стойността е била 0,78 между 12 и 18 ноември.

На 31 август националното възпроизводствено число все още беше 0,74, но стойностите започнаха да се увеличават от септември. На 17 октомври възпроизводственото число е най-високото от тази втора вълна при 1,56. От 6 ноември стойността отново е паднала под 1, което според експертите означава, че епидемията намалява. Оттогава броят на инфекциите също е намалял.

Все още има някои регионални различия. Понастоящем репродуктивното число е най-високо в Лимбург (0,91), следвано от Източна Фландрия (0,88) и Валонски Брабант (0,84). Най-ниската r-стойност се намира в Лиеж (0,69) и Ено (0,71). В Намюр и в немскоговорящата общност числото на възпроизвеждане е 0,73.

Съотношението на положителността, броят на хората, които имат положителни тестове спрямо общия брой тестове, също рязко е спаднал през последните седмици. Тази седмица в момента тя е на 14,8 процента, въпреки че данните, разбира се, все още не са пълни. През седмицата от 26 октомври до 1 ноември процентът все още е бил 28,5 процента.

12:57
Втората вълна се оказва по-малко смъртоносна от първата. Как е възможно това?

Абсолютният връх в броя на смъртните случаи от корона вирус на ден вероятно е зад нас. На 6 ноември 215 души са починали от въздействието на коронавируса, оттогава този брой постепенно започва да намалява. Това е по-малко от абсолютния пик по време на първата вълна. Тогава, на 10 април, са регистрирани 302 смъртни случая.

От друга страна, очевидно повече хора са попаднали в болница, отколкото преди шест месеца. През първата вълна 5 759 легла бяха заети в абсолютния връх, във втората вълна имаше 7 489. Разликата е по-слабо изразена в интензивното лечение: с пикова заетост от 1285 на 8 април, в сравнение с 1474 легла на 9 ноември.

Според вирусолога Стивън Ван Гухт вирусът „в никакъв случай не е по-малко смъртоносен. Какви са обясненията за разликата? Можем да разгледаме наред с други неща домовете за възрастни хора и лечението на Covid-19.

# 21 602
Приятел работи в общинска фирма, чиито служители са цял ден по улиците и общуват с хора.
Тази сутрин са разбрали случайно за двама положителни колеги, които от седмица са в болничен, и с които сутрин и вечер са в една стая след работния ден, намекнато е да не се разчува из града.
Иначе, шефа им е излязъл моментално в болничен и той тогава, а горките останали служители няма кой да ги тества.
Щото ако карантинират фирмата им, Общината ще остане без приходи от дейността им.

А, да, и Коледния базар.
Не стига че ще слагат къщички в парка, където обикновено ги позиционират, ами и на второ място ще правят нещо като базар, и то за пръв път- на Самоводската чаршия.
Имам чувството, че нарочно се прави всичко, и- който оцелее.

# 21 603
Само че ако
Цитат
Хора със симптоми и без никакъв тест трябва да се лекуват и изолират като за КОВИД
би означавало че на  сума ти народ би следвало да се изплащат болнични.
Евентуално да се осигури някакъв достъп поне до консултации с лекар и изследвания и проследяване на развитието  на заболяването вследствие на предписаното лечение.
В момента, когато някой отговорно се тества (за своя сметка), единственото което му се гарантира са рестрикции, ако не си спазва карантината и телефонна медицина без изследвания. В София, май и в още няколко областни градове, поне откриха някакви кабинети за доказано болни. Не зная какво се предлага там, но евентуално човек би могъл "законно" да отиде на преглед, без да чака състоянието му да стане за спешна помощ. Какво правят в останалите населени места?
Ако се предприемат някакви действителни мерки за ограничаване на заболяването това е свързано с доста разходи, които никой от нашите държавни ръководители не е склонен да направи.
Оставени сме на самосъзнание и единственото, което ни се полага е да търпим критики от "телевизора" колко сме безотговорни, самолекуващи се и търсещи прекалено късно лекарска помощ (сякаш пък има някаква ранна такава). Освен това пак ние,  безотговорно изкупуваме лекарствата, оксипулсоксиметрите, а напоследък и кислородните апарати и с това си безотговорно поведение натоварваме здравната система.

# 21 604
  • Пловдив
Хеликаза, изумяваш ме. Така, дистанционно, с отдалечен достъп, задаваш едни наивни въпроси, все едно никога не си живяла в България. Да не говорим, че ако четеш внимателно темата изобщо нямаше да ги задаваш, защото то всичко е от ясно, по-ясно, най-ясно.

# 21 605
Ама хора, не става дума за ракетно инженерство, все пак! Да, знам как беше в България, но не виждам причина да си седим на едно и също място и да викаме „тука е така!”. Ами не , не разбирам защо ЛЛ, не може да прати рецептата в аптеката, а пациентът да си вземе лекарството директно. Баш сега, в тази ситуация, налага ли се да разнасяме физически една хартийка?

Толкова ли цяло лято не можа да се издраска някаква програмка за целта? Нали уж се подготвяхме за тази есен?

# 21 606
Подготовка да, но само на думи имаше в България.

# 21 607
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Е подготвили са се - заделили са си плазма за тях, както и цялата правителствена болница. Там нещо ми се губи да има ковид отделение.

# 21 608
  • София
Програмка може да се изпраска и от днес за утре, ама като никой не иска да е занимава с управление на кризата.

# 21 609
Хеликаза, трябва да питаш министър Коце, който днес каза, че са се подготвяли лятото и резултатът е видим днес. Чуден е просто!

# 21 610
  • Пловдив
Ами не може. Трябва конкурс, трябва една камара процедури, трябва да се реши кой ще бутне по-големия рушвет, ще трябва, може би, някакви европейски пари да се усвоят, докато се разпредели кой колко ще вземе.....да продължавам ли? И самото написване.....2-3 фалстарта на системата, 4-5 пъти ще блокира......Ами тя пандемията ще свърши.

# 21 611
  • София
Толкова ли цяло лято не можа да се издраска някаква програмка за целта? Нали уж се подготвяхме за тази есен?

Ако се намери поне един човек, който да ми обясни какво точно "подготвихме" през лятото ще съм му благодарна.
Нещо, нещичко ...

# 21 612
Може да не са очаквали такова развитие, след като пролетта ни се размина. Или аз съм наивната с тези мои разсъждения.

# 21 613
Аз и в Германия не знам някой да издава електронна рецепта или да изпраща в аптека. Ако някой от живеещите тук знае за такава практика да каже, не мен не ми се е случвало. Болничния който ми издадоха по телефона казаха да отида да си го взема от клиниката.
От първи януари ще пращат болничните директно на работодателя, но това е проект отпреди короната.

# 21 614
Наглостта и лъжите на брифингите скоро ще минат търпимото от средностатистическия българин и очаквам ботоксовия министър да изпълни функцията на бушон.

Какво значи хората не си правели ПЦРи след антиген теста. А безплатни ПЦР при  11 до 14 симптома????

Аз така и не разбрах, когато някой отиде за собствена сметка, теста се окаже положителен защо не получава  нищо, дори 60-те лв, които здравната каса плаща за такъв тест. Какво по-справедливо от това, ако излезе - си е за негова сметка, но ако е познал и е спестил на системата сума ти прегледи, телефонни разговори с личния и тн защо пак си остава изцяло за негова сметка.   Не стига че  лош материал, пък и боледува!!!!!

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 17:23 от Imoten

Общи условия

Активация на акаунт