COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 352
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 615
  • София
Те затова толкова хора се ядосват на неадекватните мерки, приказки и брифинги от пролетта - защото всичко уж беше, за да се подготви системата.
И сега, като се оказва, че нищо не е подготвено, някои започват да обвиняват този и онзи (децата, летовниците, ония с почивките, ония с гуляите и т.н.), други откровено се ядосват. Защото най-мазната лъжа беше, че си стоим по къщите, понеже нещо някой ще подготви. Лъжа, която се изричаше по десет пъти на ден от всеки - от здравния министър до Мутафчийски.
За някои беше ясно, че мъртвец не се вдига от гроба и това с всички сили важи за здравната ни система, но мнозина, незнайно защо, са искрено учудени.
Върнах си брифинга да чуя министъра и не разбирам в кое не е прав. Познавам хора, които не ходят на зъболекар, защото според тях той зъболекарят само "пили зъбите и ги разваля, да може после да взима повече пари". Вие за превенция от коронавирус ми говорите. Прав е министърът - години наред бездействие и омаловажаване на лекарската професия и сега - ой. А и какво да направи Ангелов - да мине по улиците и да закове за бузите маските на хората ли? Повече от това няма как да очакваме.
Освен някаква мека форма на локдаун, което няма да е локдаун, разбира се, при която учтиво ще помолят хората да си седят вкъщи, ама само ако много обичат. И понеже прах на тъпан не седи, хората ще си се събират вкъщи, по вилите и по паланките. Прави са Коцето, Кунчев и сие, че мерки няма да спрат никого и в нищо, не знам защо мислите обратното. Този филм го гледахме пролетта, пак се цъкаше с език - как можело на църква, как можело около блока, как можело с фалшива декларация, как можело на село през КПП-то. Ми... може.

# 21 616
Ама хора, не става дума за ракетно инженерство, все пак! Да, знам как беше в България, но не виждам причина да си седим на едно и също място и да викаме „тука е така!”. Ами не , не разбирам защо ЛЛ, не може да прати рецептата в аптеката, а пациентът да си вземе лекарството директно. Баш сега, в тази ситуация, налага ли се да разнасяме физически една хартийка?

Толкова ли цяло лято не можа да се издраска някаква програмка за целта? Нали уж се подготвяхме за тази есен?
Според мене управляващите (от разни партии от много години) просто НЕ ИСКАТ да има електронна система в здравеопазването. Колко пъти се започваха подобни проекти, похарчиха се не малко милиони, при това без резултат. Защо мислите, че   д-р Москов въведе пръстовите отпечатъци за вход в болница? Като всичко е на хартия, може да се краде от всичко на всякакви нива и няма начин да има какъвто и да е контрол.
Например при частните лаборатории има разлика. Ако личната ме прати с талон на изследвания, след това влиза в системата на лабораторията и разпечатва резултатите. Скоро си правих платени от мене профилактични изследвания (повечето не се плащат от касата). Този път дори не ми дадоха листчето за достъп до системата, веднага получих СМС.
Така че проблемът не е от липса на добри IT у нас, а в нежеланието да се направи каквото и да е. Половин година не успяха (или не желаеха) поне електронни рецепти и направления да осъществят. Поне рецептите на хронично болните с хартиените книжки.Лекарят всеки месец пише на ръка едни и същи лекарства, губи много време, вместо да преглежда болни, след това в аптеката губям 10-20 минути да обработят една рецепта и да въведат куп неща в компютъра, междувременно опашката нараства. Като се запълни книжката, губиш половин ден по разходки до здравна каса и заверка на новата.
Мой познат, който е с ТЕЛК, се отказа отдавна от книжката и лекарствата с мижаво намаление. Няма нерви да се разправя и да си губи времето, и си ги купува на общи основания.

# 21 617
Може да не са очаквали такова развитие, след като пролетта ни се размина. Или аз съм наивната с тези мои разсъждения.

Е представяте ли си го, наистина?!?

А сега какво чакат? Дядо Коледа и джуджетата?

# 21 618
Ама хора, не става дума за ракетно инженерство, все пак! Да, знам как беше в България, но не виждам причина да си седим на едно и също място и да викаме „тука е така!”. Ами не , не разбирам защо ЛЛ, не може да прати рецептата в аптеката, а пациентът да си вземе лекарството директно. Баш сега, в тази ситуация, налага ли се да разнасяме физически една хартийка?

Толкова ли цяло лято не можа да се издраска някаква програмка за целта? Нали уж се подготвяхме за тази есен?

Въпросът е политически. Едни лобита не желаят да има досие и електронна рецепта, защото секват едни пари. Не е до програмка. Която апропо, съвсем умишлено по задание е възложена не на кой да е, а на Информационно обслужване. Ха-ха.
ПП. Недоволна, хайде сети се сега за пръстовите отпечатъци в болниците. Спомняш ли си машинките за тях? И колко струваха? И къде са сега тези машинки? Това също беше "сладка" поръчка.

# 21 619
  • София
Може да не са очаквали такова развитие, след като пролетта ни се размина. Или аз съм наивната с тези мои разсъждения.

Zizy, ние може и да сме чакали, ама не сме ние специалистите и тези които вземат решения. В момента, в който се хвалеха, че шият облекла за цяла Европа, а в същото време болниците ревяха, че нямат защита, медикаменти, оборудване и персонал, стана ясно за какво иде реч.

# 21 620
Недоволна, точно по тази причина и аз не ползвам намаление за лекарството на детето. Заради мижаво намаление,  няма да губя часове ндаи ред при ЛЛ, а после в НЗОК. За ТЕЛК дума да нде отварям.  Да знаете, че явно е възможно, да ти поникне нов мозък и на всеки тсри години, да доказваш, че не е. Та пандемия...

# 21 621
Ами наложи се доста време различни организации да се молят, буквално, за да се облекчи отпускането на лексартсва за хронично болни, което се сетиха сами пролетта, сега не.
Може да се направят много неща, не да се карат онколози по медиите. С това не помагат за нагласата на пациентите.
Министърът има възможност да направи много неща, поне временно. Ама. Измисли коридори.

# 21 622
Само че ако
Цитат
Хора със симптоми и без никакъв тест трябва да се лекуват и изолират като за КОВИД
би означавало че на  сума ти народ би следвало да се изплащат болнични.
Евентуално да се осигури някакъв достъп поне до консултации с лекар и изследвания и проследяване на развитието  на заболяването вследствие на предписаното лечение.

В това няма проблем.
ЛЛ има право да издава БЛ до 14 дни, точно колкото е карантината, дори без тест. А лечението и без това е по телефона.
Идеята е хората да се лекуват и без да дават пари за тест при наличието на симптоми. И да се изолират.

# 21 623
Бога ми, аз не можах да разбера защо не приравняват антигенните тестове на ПСР. Кой е луд да потвърждава с ПСР за своя сметка? Каква полза му носи това? А ако го задължават, на какво основание ще си го плаща от джоба? Или може би целта е да се замъглят статистиките? Очаквайте още утре "спад" на новозаразените. И всичко е точно. И се пазете от кашлящи хора в автобуса.

# 21 624
В другите страни приравнени ли са антигенните тестове на пср? Служат ли за същите цели и карантиниране,  или и там се потвърждават?

# 21 625
  • sofia
Скрит текст:

Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.

веднага. Очаквам, когато някой е Лекар, да не подкрапя малоумни политически решения.
да, да, това ми е ясно. но не означава нищо.
какво конкретно очакваш от всеки лекар - как да не "става част от Това"
министър Коце не е там като лекар, така че не допускам да им
аш него предвид.
Баш за лекар съм взела Коцето...Той е министър. И лекар. Към него имам претенции.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 16:36 от Кришка

# 21 626
В Австрия се потвърждават задължително.

И ние имаме контейнери, в случай, че някой е с грипоподобни симптоми. Отиваш на контейнера и там ти правят тест. Ако е отрицателен ти предписват съответното лечение. Ако е положителен, ти вземат и за PCR директно на място и те инструктират да се изолираш.

Но различното е, че нищо не плащаш.

# 21 627
  • София
Ако въведат електр. здр. досиета, краденето от НЗОК, ще секне. Мнозина овластени правят всичко възможно, за да няма контрол на милионите, наливани в здравеопазването. Всяка година парите за здраве са все повече, а здравните услуги все по-недостъпни и все по-некачествени. Защо? Защото се КРАДЕ!

# 21 628
здравното досие съществува като система, там са вписани личен лекар, диагнози, прегледи, имунизации и лекарствата по рецептурни книжки, има и опция да се дава достъп на трети лица до информацията; всеки може да влезе с електронен подпис или с ПИК от НАП и да разгледа какво е въвеждал неговия лекар за него /понякога се откриват и фрапиращи неща, като чужди диагнози и ненаправени, но отчетени прегледи.../

https://pis.nhif.bg/main/

въпрос на желание е тази система да се ползва и за направления и електронни рецепти, не искам да опростявам нещата, но наистина не е работа за години, още повече колко фирми предложиха да дарят безплатен труд в тая посока

очевидно е, че желание няма, и всички отдавна се сещаме защо.... но щом сега успяха да накарат тотално аполитична личност като мен да изпитва смазващ гняв и желание да блъска, мачка и рине политическата класа, се надявам в по-будната част от обществото процесите да се засилят още повече и когато му дойде времето, да ги изметем заради тази подигравка със живота

# 21 629
Програмка може да се изпраска и от днес за утре, ама
Ако програмистът беше някой парламентарски син, досега да са я направили даже задължителна. Извинявам се, ако обидя някого, но аз без хумор това ДО заедно с ХО няма да го избутам читава.

Общи условия

Активация на акаунт