COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 348
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 645
Антигенни тестове за COVID-19 ще се продават и в аптеките. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов, без да се ангажира с конкретни срокове кога точно това ще е възможно. От думите му стана ясно и че здравните власти планират да направят "моментна снимка" на разпространението на COVID-19 с тестването на населението на един град в страната, но все още няма решение в кой град ще се случи това.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/19/4141149_zdravniiat_mi … za_covid-19_shte/

в кой град според вас ще е най-добре да се направи такова тестване (въпреки че се съмнявам да се случи, просто замазват очите ни в момента)?

# 21 646
  • Там,където се събуждам щастлива.
Бях писала за стринка ми, която работи в болница в София. Явно, са пламнали. Тя е болна. Сами са с чичо ми, който другата седмица трябва да ходи за тумора, който му оперираха. Не вярваше тя. Сега...Как да се тества, след като положението на чичо ми е за живота му.

Моята майка е в болница. Трябваше ни точната схема на прием на лекарствата й. Няма никакъв начин да се свържеш с личната лекарка. Наругаха ме по телефона. Отвикнала съм на подобно отношение и ми се вдигна кръвното.

https://www.faxinfo.fr/nl/les-premiers-resultats-du … ves/   
Излязли са проучвания на използването на това лекарство, което се използва по принцип за ревматични възпаления. Дали го има в България? Дали го използват? Аз мога да го купя тук, но дали някой в българска болница ще обърне внимание....

Сестра ми се върна вчера в София и е шокирана. Сега беше в автобус. Млади хора без маски. Липса на прегради в супермаркета. Хората се бутат. Кашлящи без да предпазват. Не знам...Тези неща зависят от хората, колкото и да е виновно правителството.

# 21 647
В Канада е напълно безплатен  PCR теста за здравноосигурените. Сигурно и в другите държави. Толкова ли е трудно да въведат един код и се мотат вече 7 месеца за едно направление.
Дариткова при Цв.Ризова говори сега. Преди години бях пуснала тема за НЗИС /за националната здравна  инфирмационна система/, още нямаме такава.

# 21 648
Не е трудно,  но идеята е ние да си плащаме тестовете сами, да не се охарчи държавата.
РЗИ все още ли правят по 2000 теста?

# 21 649
  • София
Антигенни тестове за COVID-19 ще се продават и в аптеките. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов, без да се ангажира с конкретни срокове кога точно това ще е възможно. От думите му стана ясно и че здравните власти планират да направят "моментна снимка" на разпространението на COVID-19 с тестването на населението на един град в страната, но все още няма решение в кой град ще се случи това.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/19/4141149_zdravniiat_mi … za_covid-19_shte/

в кой град според вас ще е най-добре да се направи такова тестване (въпреки че се съмнявам да се случи, просто замазват очите ни в момента)?
Би трябвало да не е в 1, а в няколко. Но пусти икономии.
Би трябвало да е в София, но ще е вероятно в Добрич, Благоевград, или преко сили Бургас, Варна или Пловдив.

# 21 650
  • Там,където се събуждам щастлива.
В началото, когато въвеждаха електронните здравни досиета бяхме малко с повдигнати вежди и се съмнявахме, че целта е положителна за човека. Сега не мога да си представя, че може да се живее без нещо такова. Всички изследвания, резултати, прегледи,диагнози, снимки, лекарства е вътре. Отиваш на доктор и той знае преди пет години какво си имал. Приемат те в болница и веднага им излизат лекарствата, които ти дават. Ние ходене по мъките. Лично. Молещ се да те приемат, да ти обърнат внимание,за да вземеш схемата на някакви лекарства на родител.

# 21 651
..

https://www.faxinfo.fr/nl/les-premiers-resultats-du … ves/   
Излязли са проучвания на използването на това лекарство, което се използва по принцип за ревматични възпаления. Дали го има в България? Дали го използват? Аз мога да го купя тук, но дали някой в българска болница ще обърне внимание...

Има го дори в протокола за лечение, спуснат до болниците..

# 21 652
  • Немция

А ще има ли контрол над резултатите от тези тестове за ширпотреба?

# 21 653
Финландия и Норвегия държат ковид под контрол без локдаун

Скрит текст:
Строгият контрол върху пътуванията и границите и политическият консенсус помогнаха на скандинавските страни да се борят с пандемията

Докато САЩ и Европа се борят да овладеят есенния прилив на коронавирусни инфекции , две малки държави подсказват тенденцията, като държат случаите под контрол без строги ограничения.

В северната част на Европа Финландия и Норвегия могат да се похвалят с най-ниските нива на смъртност на Запад, свързани с Covid-19, и с ниска честота на коронавирусни инфекции, въпреки че те държат икономиките и обществата си до голяма степен отворени, докато заключванията се връщат на континента.

Докато Швеция привлече вниманието на света с отказа си да приеме задължителни ограничения - политика, която сега се обръща вследствие на спираловидно нарастващи инфекции и смъртни случаи, двете й северни съседки сега се открояват като най-близките западни еквиваленти на азиатските държави, които успяха да избегнат най-лошото на пандемията.

Тяхната рецепта: кратко, целенасочено заключване през март, последвано от строг граничен контрол със задължителни тестове и карантина за всички пътуващи.

На други места в Европа строгите блокировки през пролетта спомогнаха за намаляване на инфекциите, но тъй като по-голямата част от континента отвори отново границите, летните пътници се превърнаха в инкубатори за нова и по-голяма вълна от инфекции , според епидемиолозите и политиците. Дори когато правителствата налагат драконовски ограничения, границите в цяла Европа остават до голяма степен отворени.

https://www.wsj.com/articles/finland-and-norway-avoid-covid-19-l … t=qnfc5x4vbw7igwt

Там е работата, че в Норвегия изпуснаха положението като допуснаха изключения от тестването и карантината. И полските работници внесоха много зараза от Полша. От септември насам заразата там расте и полските работници се считат за основно допринасящи за това с честите си и евтини пътувания до родината и обратно. Норвежките власти се чудиха и маяха цял месец дали да сложат карантина и за тях и докато сложат, положението се изпусна.

# 21 654
# 21 655
  • София
В чужбина има ли толкова много заразен медицински персонал както у нас? Изобщо публикуват ли се такива данни?

# 21 656
В чужбина има ли толкова много заразен медицински персонал както у нас? Изобщо публикуват ли се такива данни?

Четох за Норвегия за няколко лекари и мед.сестри, които са се заразили в началото - февруари и март - преди да стане ясно какво и защо, но след това мисля, че само 1-2 случая се споменаха в медиите. Няма случаи на починали поне.

# 21 657
Уау! Според английските здравни служби, доста голяма част от заразяванията се случват в супермаркети-18.3%. Аз лично съм много изненадана от това.

Ето им изводите:Supermarket - 18.3%
Secondary school - 12.7%
Primary school - 10.1%
Hospital - 3.6%
Care home - 2.8%
College - 2.4%
Warehouse - 2.2%
Nursery preschool - 1.8%
Pub or bar - 1.6%
Hospitality - 1.5%
University - 1.4%
Manufacture engineering - 1.4%
Household fewer than five - 1.2%
General practice - 1.1%
Gym - 1.1%
Restaurant or cafe - 1.0%

Все пак, имайте предвид, че изследването е правено по време на рестрикции, при които част от обектите са били затворени. А и със сигурност не са проследили 100% от заразяванията.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 19:41 от Хеликаза

# 21 658
Пълни глупости са това за супермаркетите. Освен ако нямат предвид персонала.

# 21 659
Доц. Мангъров и още 11 медици искат отмяна на задължителните маски в клас
Ненормалници, нямам думи! Triumph Това не е партизански сериал, каква е тази криворазбрана селска чест кой е по-по-най? Наистина ли се имат за компетентни, дрънкайки подобни простотии?
"Може да кажем още много. Възпираме се до тук." --- пълна селяния.
Селяния щеше да е, ако нямаше опасност за живота на хора. Това тяхното не знам как меко да го нарека. Потресаващото е, че никой не ги закача, а който им се възпротиви, веднага го смачкват.

Общи условия

Активация на акаунт