COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 296
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 660
Не знам до кога ще оцелее телевизора ми (не че имам пари за нов). Преди малко един кретен в новините с маска на врата на закрито обяви пред цялата страна, че маските били, за да им запушат устите (или нещо в този стил). Странно аз като съм с маска в някой магазин, никой не ми е затворил устата и почти всеки път се разправям с разни безсмъртни, които се бутат  в мене. Определено ме чуват без проблеми.
Въпрос към юристите в темата - някъде в НК няма ли параграфи, че ако някой с действията или думите си застраши здравето на хората или блокира справянето с острозаразни заболявания, не подлежи ли на наказателна отговорност?

# 21 661
  • София
Къде са офисите в тази класация?

# 21 662
Няколко мнения от днес:
д-р Нигяр Джафер, член на парламентарната здравна комисия:
"Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване и България остава на последно място по тестване. Тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки. Не е просто мярка да да се направи моментна снимка на ситуацията, а е мярка за управление на кризата. час по-скоро българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си"
https://bnr.bg/post/101376111/d-r-nigar-djafer-u-horata-ostava-u … se-upravlava-sama

Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания: Държавата е абдикирала, ако сравним с мерките в страните от ЕС. Икономистът посочи данни на сайта на Оксфорд, според които страната ни е с най-високите нива смъртност на 1 милион души в цяла Европа за последните дни. 
"Без достатъчни мерки на затваряне - през декември ще продължи да ескалира сегашната ситуация и икономическата активност по Коледа ще е много по-ниска от други години. Сами ще си предизвикаме загуби в икономиката".
https://bnr.bg/post/101376178/atanas-pekanov-darjavata-e-abdikir … -v-stranite-ot-es

фейсбук групата "Учители за безопасно образование:
Маските в клас не са достатъчна защита. Тази мярка можеше да е решение в началото на учебната година, както ние поставихме искания за бактерицидни лампи в помещенията, за осигуряване на вентилация, за висок клас маски за учителите и задължителни маски за децата, не препоръчителни и не само за големите ученици". Лилия Стоянова подчерта, че решенията на МОН не са в полза на опазването на здравето на учителите, учениците и родителите и припомни, че вече има починали от Covid-19 учители, които по брой са почти колкото починалите лекари.
https://bnr.bg/post/101376323/uchiteli-za-bezopasno-obrazovanie- … tatachna-zashtita

# 21 663
При нас във фабриките процента е много по-голям . Сигурно не се спазват мерки там .

# 21 664
При нас във фабриките процента е много по-голям . Сигурно не се спазват мерки там .
Близо до нас има шивашки цех. На нивото на улицата са, вижда се всичко, защото са с големи стъклени витрини.
20тина шивачки - нито една с маска. Всеки ден разхождам от там кучето...

# 21 665
Антигенни тестове за COVID-19 ще се продават и в аптеките. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов, без да се ангажира с конкретни срокове кога точно това ще е възможно. От думите му стана ясно и че здравните власти планират да направят "моментна снимка" на разпространението на COVID-19 с тестването на населението на един град в страната, но все още няма решение в кой град ще се случи това.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/19/4141149_zdravniiat_mi … za_covid-19_shte/

в кой град според вас ще е най-добре да се направи такова тестване (въпреки че се съмнявам да се случи, просто замазват очите ни в момента)?

Мисля, че нашите управляващи кризата в момента имат някакъв системен дефект в мисленето.  Все ми се струва, че масовото тестване е с цел изолиране и карантиране на максимален брой носители на зараза, а не с цел "моментна снимка". Каква е практическата полза от "моментна снимка" в един град?

# 21 666
В чужбина има ли толкова много заразен медицински персонал както у нас? Изобщо публикуват ли се такива данни?

В Швеция от март до май бяха към 10 500 заразени медицински лица, но в болниците имаше много голям недостиг на ЛПС по това време, както и в цял свят. И пари да имаш, като няма откъде да купиш ЛПС, с тестовете беше същото - едва от юни пуснаха безплатни тестове за населението. До юни тестваха само медицинския персонал; тези, които хоспитализираха в болниците и старческите домове.

Няколко пъти в болниците променяха протоколите какви предпазни средства да използват, защото ЛПС нямаше. Медиците си бяха накупили дъждобрани и използваха многократно маските през пролетната вълна.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 01:06 от Анонимен

# 21 667
Съгласна съм за супермаркетите. Ако никоя от вас не е забелязала, колко често като  Х се спре пред някой рафт, веднага идва втори и трети да видят за какво се е спрял първият без оглед на дистанция. Това бе и преди пандемията. Освен това много хора кашлят в ръцете си, а после с тези ръце дават пари на касиера.
Аз лично докато работих на подобно място станах свидетелка на моите колежки, които си пипаха парите и без "излишно" да дезинфекцира ръцете си, пипа маската си отвътре.... А за климатичната система която върти един и същ въздух нямам думи. За това бе добра идея възрастните да ходят сутринта, преди въздухът в големите хипермаркети да се насити с микроби и вируси - защото ако мислите, че през целият ден има достъп на чист въздух във вентилацията - ще ви разочаровам - само сутрин въздухът е чист. Но не и през денят.

# 21 668
Бях писала за стринка ми, която работи в болница в София. Явно, са пламнали. Тя е болна. Сами са с чичо ми, който другата седмица трябва да ходи за тумора, който му оперираха. Не вярваше тя. Сега...Как да се тества, след като положението на чичо ми е за живота му.

Моята майка е в болница. Трябваше ни точната схема на прием на лекарствата й. Няма никакъв начин да се свържеш с личната лекарка. Наругаха ме по телефона. Отвикнала съм на подобно отношение и ми се вдигна кръвното.

https://www.faxinfo.fr/nl/les-premiers-resultats-du … ves/   
Излязли са проучвания на използването на това лекарство, което се използва по принцип за ревматични възпаления. Дали го има в България? Дали го използват? Аз мога да го купя тук, но дали някой в българска болница ще обърне внимание....

Сестра ми се върна вчера в София и е шокирана. Сега беше в автобус. Млади хора без маски. Липса на прегради в супермаркета. Хората се бутат. Кашлящи без да предпазват. Не знам...Тези неща зависят от хората, колкото и да е виновно правителството.

Да, Калинка, има го в България и се продава под името Роактемра, но се дава само с протокол, тоест не можеш да си го купиш от аптеката, не може да ти го изпише ЛЛ, само лекуващ ревматолог, и то ако си доказано ревматично болен. Взимат го за лупус, но има много противоречиви отзиви. Някои са доволни, но много го отказват, защото имат проблеми от лекарството. За мен специално това лекарство е много опасно и не бива да се дава просто така на болен, без предварителни изследвания. Тук правят много подробни изследвания преди да го предпишат и пак има проблеми с него. Най-противоречивото от всички за ревматично болни е.

# 21 669
  • в страната на чудесата
Ън, може да се купи извън протокол, частни продажби. Имаме неосигурени на роактемра и не само. Цената му е няколкостотин лева месечно и се изписва с протокол за РА, СА, СЛЕ, затова.

Много малък % всъщност развиват класическа цитокинова буря, повечето хора умират от усложнения, несвързани с ИЛ-6

# 21 670
  • В заешката дупка
Финландия и Норвегия държат ковид под контрол без локдаун

Скрит текст:
Строгият контрол върху пътуванията и границите и политическият консенсус помогнаха на скандинавските страни да се борят с пандемията

Докато САЩ и Европа се борят да овладеят есенния прилив на коронавирусни инфекции , две малки държави подсказват тенденцията, като държат случаите под контрол без строги ограничения.

В северната част на Европа Финландия и Норвегия могат да се похвалят с най-ниските нива на смъртност на Запад, свързани с Covid-19, и с ниска честота на коронавирусни инфекции, въпреки че те държат икономиките и обществата си до голяма степен отворени, докато заключванията се връщат на континента.

Докато Швеция привлече вниманието на света с отказа си да приеме задължителни ограничения - политика, която сега се обръща вследствие на спираловидно нарастващи инфекции и смъртни случаи, двете й северни съседки сега се открояват като най-близките западни еквиваленти на азиатските държави, които успяха да избегнат най-лошото на пандемията.

Тяхната рецепта: кратко, целенасочено заключване през март, последвано от строг граничен контрол със задължителни тестове и карантина за всички пътуващи.

На други места в Европа строгите блокировки през пролетта спомогнаха за намаляване на инфекциите, но тъй като по-голямата част от континента отвори отново границите, летните пътници се превърнаха в инкубатори за нова и по-голяма вълна от инфекции , според епидемиолозите и политиците. Дори когато правителствата налагат драконовски ограничения, границите в цяла Европа остават до голяма степен отворени.

https://www.wsj.com/articles/finland-and-norway-avoid-covid-19-l … t=qnfc5x4vbw7igwt

Там е работата, че в Норвегия изпуснаха положението като допуснаха изключения от тестването и карантината. И полските работници внесоха много зараза от Полша..

И аз следя Норвегия и Финландия. За съжаление случите в Норвегия нарастнаха. Засега Финландия удържа ниски нива на заразата.

Иначе и в Исландия настоящата вълна започна от пропуск по границата когато се правеше само един PCR тест на границата. Но не от поляци, макар и при нас поляците да са най-голямата група мигранти и временни работници. Френски щам направи белята тук.

В момента понеже случаите вече спаднаха драстично (втори след Финландия) и положението се смята за почти овладяно, опазване на границата е пак най-актуалната тема. Сега влизащите могат да избират между 14 дневна карантина или два PCR теста с  4-5  дни карантина между тях. Първият тест обаче се заплаща. Има опасения, че съществува по-голям риск да на се спазва дългата карантина, затова искат да окуражат влизащите да избират да си правят тестове. Вариантът, кайто най-много се спряга, е, сега от 1 декември до 31 януари, и двата теста да са безплатни.

# 21 671
Доц. Мангъров и още 11 медици искат отмяна на задължителните маски в клас
Ненормалници, нямам думи! Triumph Това не е партизански сериал, каква е тази криворазбрана селска чест кой е по-по-най? Наистина ли се имат за компетентни, дрънкайки подобни простотии?
"Може да кажем още много. Възпираме се до тук." --- пълна селяния.
Селяния щеше да е, ако нямаше опасност за живота на хора. Това тяхното не знам как меко да го нарека. Потресаващото е, че никой не ги закача, а който им се възпротиви, веднага го смачкват.
Не е точно селяния. По- скоро е ново и странно явление - лекар- антихуманист. Двете понятия са взаимоизключващи се по принцип, но за доц.М. и сподвижници пасват. Не се сещам за друго, по-подходящо определение за лекар, на когото не му пука за здравето на хората и ги призовава да се заразяват с болест, която е нова, за която все още няма дефинитивно лечение и ваксина и чиито дългосрочни последици за здравето на преболедувалите не са докрай известни. Или казано по- просто, винаги съм мислела, че ролята на лекаря е да ни помогне да бъдем здрави (с лечение, съвети и превенция), а не да ни води към масово боледуване от нещо, за което не се знае кой, къде и как ще ни лекува. Затова не го разбирам Мангъров. Може да е гений в специалността си, не споря, но като човек не го разбирам. Странен ми е, защото грам човещина не съзирам в него. И идеите му са такива, както и начинът, по който ги поднася, а е лекар. Дано да е само поза това, което казва и прави, но напоследък по- скоро мисля, че човекът си вярва. Но пък, исторически погледнато, д-р Менгеле също е бил лекар и в извратеното му съзнание експериментите, които е правил, вероятно са били за добро.

# 21 672
М даа, само че 14 дни болничен за карантина в момента личните лекари не могат да издават без законово основание, т.е. PCR тест и заветният номер на предписание от РЗИ.

Не става дума за карантина по предписание на РЗИ.
А стандартен болничен, за общо заболяване.
Аз бях на домашно лечение, по телефона, без тест. Имам болничен за 14 дни, вирусна инфекция, неуточнена.
За мен и за ЛЛ е КОВИД, по симптомите, но не ме е задължавал да си правя тест. Той няма основание да ме задължи, след като е за моя сметка. А при положение, че отпадна изискването за отрицателен резултат, на 15 ден имам право да бъда на работа, ако съм добре, разбира се. И никой не е в нарушение.
Днес вече съм на работа, след 2 седмици ще си пусна тест за антитела, да съм наясно какво е било.
Но не всички ЛЛ са като моя.
Затова Балтов да не обвинява хората, че не се тестват за тяхна сметка, ами да стегне ЛЛ.
Аз реално съм била в карантина, без да съм в статистиката.
Преценила съм,  че с леки симптоми не искам да влизам в болница и не е нужно да давам пари за ПСР.

# 21 673
  • Там,където се събуждам щастлива.
..

https://www.faxinfo.fr/nl/les-premiers-resultats-du … ves/   
Излязли са проучвания на използването на това лекарство, което се използва по принцип за ревматични възпаления. Дали го има в България? Дали го използват? Аз мога да го купя тук, но дали някой в българска болница ще обърне внимание...

Има го дори в протокола за лечение, спуснат до болниците..

В България ли? Ох, дано го използват. Тук първите клинични изследвания имат голям успех.

# 21 674
Със или без маски в училищата не решава проблема. До нас има средно училище. Децата са присъствено. В междучасията са със смъкнати маски - пият кафе, пушат, хапват .... на групички по десетина, говорят, викат един с друг, дистанция няма. След училище са една голяма тумба, отиват на кафе. При нас работят и има клиенти.
Колкото и каквито мерки да вземат в училищата, у нас си остават едни сериозен инкубатор на зараза.

Родители прибират децата от ДГ. Едни с маски, други не. Дистанция никаква. Преброих 8 човека, които чакат да изведат децата.

Днес ходих в железарски магазин . Въпреки, че на входа има надпис за маски и дистанция, вътре видях двама без маски и двама с любимите ми пластмасови. Служителите са със свалени маски и ако се приближиш към тях някои ги вдигат други не.
В хранителния магазин всички бях с маски и то добре сложени, но магазина е с тесни "коридори", да се разминаваме доста плътно.
Това е днешното ми 30 минутното наблюдение, от нас до железарията и обратно. Купих си хляб пътьом.

В някакви новини мернах Кунчев, който призоваваше да спазваме мерките, че ще има по строги /така го разбрах/. Жалка картинка, тръгнал да плаши хората с мерки. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт