COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 924
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 750
Мернах някакъв въпрос по-напред защо се изписва витамин Ц. Изписват го да, на една позната също го бяха изписали, но задължително с кръворазреждащо. Още един пример защо не трябва да се самолекуваме. Не е добра идеа да видим някое използвано лекарство и да решим, че е ОК да си го пием.

# 21 751
На сайта на училището ни е публикувана информация, че от 30.11. учениците от 5 до 12 клас се връщат присъствено. София.  Уведомени са с писмо № 0522-827/18.11.2020 г. от Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката. Малко объркващо е написано, защото е едно писмо във връзка с другото писмо на Фандъкова, с което се дават указания за преценка на директора, та не разбрах дали нас ни връщат пак по преценка на директора или МОН връщат всички.

# 21 752
Патриарх Ириней, 90-годишният глава на Сръбската православна църква, беше тестван положително по-рано този месец, след като присъства на голямо публично погребение на епископ, който също почина от Covid-19.

Той беше интубиран, след като състоянието му се влоши в четвъртък, две седмици след като беше приет за първи път в болница. Смъртта му беше обявена в петък.

На 1 ноември патриарх Ириней ръководи погребението на най-висшия духовник на църквата в Черна гора, 82-годишният Амфилохие Радович.

Хиляди опечалени се събраха на събитието, без маски и социално дистанциране. Мнозина целунаха тялото на епископа, докато то лежеше в отворен ковчег.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-55013132

# 21 753
  • София
На сайта на училището ни е публикувана информация, че от 30.11. учениците от 5 до 12 клас се връщат присъствено. София.  Уведомени са с писмо № 0522-827/18.11.2020 г. от Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката. Малко объркващо е написано, защото е едно писмо във връзка с другото писмо на Фандъкова, с което се дават указания за преценка на директора, та не разбрах дали нас ни връщат пак по преценка на директора или МОН връщат всички.
Директорът ви избързва ако сте в София. Фандъкова каза, че в началото на следващата седмица ще решат с щаба дали и кои ученици да се върнат в клас, както и кога.

# 21 754
Ханс Клуге, директор на СЗО в Европа, заяви, че континентът е регистрирал над 29 000 нови смъртни случая от Covid-19 миналата седмица.
Той каза, че на Европа се падат 28% от глобалните случаи и 26% от смъртните случаи.

„Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със САЩ“, каза г-н Клуге на пресконференция в Копенхаген, Дания, добавяйки, че последните данни показват, че „един човек умира на всеки 17 секунди“.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-55008447

# 21 755
  • София
А аз не разбирам как така в Китай вече няма Ковид? Или има информационно затъмнение ....

Информационно затъмнение - нито се знае откога всъщност е този вирус, нито се знае в момента какво се случва там. До Запада достигат новините, които Мечо Пух реши да достигнат.

# 21 756
Джаста, на мен ЛЛ ми каза да продължа да пазя възрастните вкъщи поне още седмица
Но аз по принцип нося маска и съм се изолирала.
На работа също съм с маска и ръкавици.

# 21 757
https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/prof-argirova- … 22251.html   проф. Радка Аргирова прогнозира, че в средата и към края на декември ще има вече спад на новозаразените.
Тя прогнозираше, че вирусът ще изчезне през лятото, както и всякакви други неща, та най-добре някой да и каже да си замълчи вече.

А с болниците вече е ясно какво ще правят, защото вече го правят. Ще лекуват само Ковид, докато имат персонал. После няма да лекуват нищо. И като постоянно и тук, и навсякъде другаде повтарят определена група хора, ама то с локдаун вирус не се спри, нито с мерки. Не се спира, но се контролира разпространението, за да има лечение в болниците и за Ковид, и за останалите неща, от които страдат хората без Ковид.
Съгласна съм... Слушах по Нова интервюто...Тя си го обяснява с това, че преди месец, когато започнал растежът, хората, които са били заразени са предали съответно вируса и на други хора. Тези хора средата и края на декември вече са щели да се възстановяват, да започнат да оздравяват и ще заразят много по-малко хора.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 10:28 от daisy12

# 21 758
  • Немция
Аз да питам, като изтече 14 дневната карантина на преболедувал и той се върне на работа още на другия ден, безопасен ли е за околните (веднага след изтичане на карантината, още на другия ден)?
Знам, че теста след преболедуване не е задължителен. Колежката ми беше болна от вируса, изтече и карантината и се върна на работа веднага. Личната и лекарка и казала, че сега е защитена и не трябва да носи маска. Аз малко се притеснявам, затова питам.
Toчно същия въпрос ми зададе моя приятелка, живееща в България. Нейна приятелка и семейството й са били болни доскоро от ковид, изкарали са го леко, но не са задължени и не смятат да правят втори тест, при който да се види дали са наистина отрицателни. Което за мен не е редно.
В понеделник се връщат на работа.

Би трябвало да се тества след изкараното заболяване, да излезеш от изолация след негативен тест.
Общо взето трябва да решиш да се тестваш сам, това е положението в България.

# 21 759
Тя си го обяснява с това, че преди месец, когато започнал растежът, хората, които се заразили са предали съответно вируса и на други хора. Тези хора средата или края на декември вече ще са се възстановили и оздравели и ще са предали вируса на много по-малко хора.
А тия други хора си стоят вкъщи под акарантина и през това време никой никъде не заразява, налЕ.

# 21 760
А аз не разбирам как така в Китай вече няма Ковид? Или има информационно затъмнение ....
Глупаците не взеха превес там. А това, че при нас взеха е по-лош белег и от вируса.

# 21 761
Аз също имах Вит.Ц в терапията, не съм го пила.
Нурофен не пия по принцип, и без КОВИД.

# 21 762
  • София
Хехе, да бяхме само ние....
Права си, да. Но ние упорито продължаваме да купуваме, не знам дали и другите страни така.

Аз да питам, като изтече 14 дневната карантина на преболедувал и той се върне на работа още на другия ден, безопасен ли е за околните (веднага след изтичане на карантината, още на другия ден)?
Знам, че теста след преболедуване не е задължителен. Колежката ми беше болна от вируса, изтече и карантината и се върна на работа веднага. Личната и лекарка и казала, че сега е защитена и не трябва да носи маска. Аз малко се притеснявам, затова питам.
В нашия офис искат отрицателен тест, за да те върнат. По принцип колежката може да е без маска, да, но й кажи: сега си с особено уязвим имунитет, не искаш някой грип А или Б да ти предадем, нали!?. Пък да видим...., щото си е верно е, преболедувалите ковид в никакъв случай не са "имунизирани" от грип, освен ако не си е сложила ваксина, де....

Относно прогнозата на проф. Аргирова и падането на числата у нас, защото за пада, в белите страни, мисля антиген тестовете вече ще влизат в статистиката, вероятно в средата на декември ще се дължи именно на антиген тестовете и по-малкото тестване. Въпросите, на които професорът трябва да отговори, по-скоро са:
1) Какво ще се случи след бурното празнуване на Коледа и Нова година? Отново ли ще има спад и сериозно ли го мисли?
2) С колко ще паднат бройките до средата на декември? И системата ще издържи ли на 3000 дневно, което си спад?

# 21 763
Загриженост в Гърция, където главата на гръцката църква, архиепископ Йеронимос, е приет в болница с леки симптоми на Ковид. 80-годишният Йеронимос подкрепя строгите правителствени правила на Covid. Но 62-годишен гръцки епископ, който настояваше да се поддържат церемонии за причастие, въпреки пандемията, беше погребан тази седмица.

ЕС може условно да разреши ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna през втората половина на декември, според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, стига да получи зелена светлина от агенцията на ЕС за лекарства.

Дневният процент на инфекция в Германия достигна нов рекорд от 23 648 случая за 24 часа. Скоростта на предаване или възпроизводство се изчислява на малко под една, така че на всеки 100 заразени души, други 99 души хващат вируса.

Amazon във Франция се съгласи да отложи промоцията си за Черния петък със седмица за началото на декември, по предложение на министъра на икономиката Бруно Льо Мейр. Магазините, които не са от съществено значение, настояват да отворят отново в края на следващата седмица.

Баровете и ресторантите в Швеция тази вечер ще трябва да спрат да сервират алкохол от 22:00 (21:00 GMT). А шведската Кралска академия на науките сега призовава за преосмисляне на решението да не се препоръчва носенето на маски за лице - там се казва, че те трябва да се носят публично на закрито.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

# 21 764
  • София
Ето какво смята американският Център за контрол и превенция на заболяванията - "Кога можем да се върнем сред хората след коронавирус":
- Ако си имал коронавирус със симптоми, можеш да се върнеш сред хора 10 дена след началото на симптомите, но задължително трябва да има 24-часово отшумяване на симптомите. Предупреждават, че липсата на вкус и обоняние може да продължи дълго. Повечето хора нямат нужда от тест, но лекарят преценява.
- Ако имаш положителна проба за коронавирус, но нямаш симптоми - 10 дена след положителния тест можеш да си сред хора.
- При тежки случаи вече е по-сложно... - https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/end-home-isolation.html

Общи условия

Активация на акаунт