COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 902
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 900
Как да разберете дали имате коронавирус?
Сега всички сме малко или много запознати с ключовите симптоми на коронавируса.

Но си струва напомняне не само за класическите сигнални знаци, но и за това как иначе може да се представи при пациентите - и как най-добре можете да се предпазите.
Какви са симптомите?

Нова и непрекъсната кашлица - кашляне много повече от час или три или повече епизода на кашлица за 24 часа
    Треска - температура над 37,8С
    Промяна в миризмата или вкуса - или не можете да вкусите или помиришете нищо, или тези сетива са различни от нормалните

Обществено здраве Англия казва, че около 85% от хората с Covid имат поне един от тези симптоми.
Но учените смятат, че има и шест подтипа:

Грипоподобен без температура: Главоболие, загуба на миризма, мускулни болки, кашлица, болки в гърлото, болки в гърдите, без температура
    Грипоподобна с треска: Главоболие, загуба на миризма, кашлица, възпалено гърло, пресипналост, треска, загуба на апетит
    Стомашно-чревни: главоболие, загуба на миризма, загуба на апетит, диария, болки в гърлото, болки в гърдите, без кашлица
    Умора (тежко ниво едно): Главоболие, загуба на обоняние, кашлица, треска, пресипналост, болка в гърдите, умора
    Объркване (тежко ниво второ): Главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, кашлица, треска, пресипналост, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулна болка
    Коремни и дихателни (тежко ниво трето): Главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, кашлица, треска, пресипналост, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулна болка, задух, диария, коремна болка

Най-добрият начин да се предпазите е чрез редовно и щателно измиване на ръцете,
за предпочитане със сапун и вода. Носенето на маски е задължително в някои условия, а социалното дистанциране също е от ключово значение за предотвратяване на разпространението на вируса.

Много други вируси имат симптоми, подобни на Covid, включително грип и други инфекции. Това ще бъде особен проблем през зимата.
https://www.bbc.co.uk/news/health-51048366

# 21 901
Не ми е стъпвал кракът в Лидл, Кауфланд, Била. В кварталното Фантастико един път седмично я ходя, я не. Всеки ден пазаруваме от малки магазини.
Коридорите не са добра идея очевидно, но пък са без пари.

# 21 902
рекох си - ами, друже днес си без фъстъци.
Ronald, докато ти си писал това, аз съм купувала фъстъци! Ей сега се прибирам от супермаркета. Joy

Непо, честито бебе! Бъдете здрави! Two Hearts

# 21 903
Неко, Честито бебче. Flowers Four Leaf Clover
Живи и здрави да сте! Hug

# 21 904
Айде и аз за коридорите. В неделя 16, 10 в мола в Билла. Ще правя компания на сестра ми, слизаме да проверим как е хавата. И ,о, чудо. На две каси млади, че и няколко. Стои обаче един свирепник и връща. Елате след 16, 30. Сестра ми, невинно: а тези вътре защо пазаруват. Той: служители от мола са, за тях може 🙄. Сестра ми , гневно : това не е вярно ! Аз , примирено: нЕма смисъл.
Та така. Не зная през седмицата как е било. Със сигурност някой се е разгневил повече от нас.
И да, абсолютна малоумщина е този коридор.

# 21 905
Честито бебенце на Неко)) Да расте живо и здраво, да е силно и щастливо и късметът да е винаги с него))
Дано хубавите новини продължат, имаме нужда да се зарадваме и ние вече с нещо.

Петиция за временно прекратяване на учебните занимания, ако някой реши да прегледа и подпише.
https://www.peticiq.com/298365?fbclid=IwAR1wc_AABcCINPOmfEI9TAYK … gaDIvoab76Mo#form

# 21 906
Днес, вървейки, чух жена, работеща в лаборатория, докато пуши и почива, че е подала молба за напускане от реанимация, явно другото й работно място.
Познат, богат и известен в града, който може да плати, жена му моли за плазма във фейса. В Токуда бил в момента.
Толкоз за болниците.

# 21 907
  • София
Неко, честита радост! Да ви е живо и здраво детенцето!
Ех, много е хубаво, когато на фона на всичкия този абсурд, има хубави поводи!

# 21 908
  • София
Аз видях глупостта на коридорите миналата неделя в Метро. Влязохме в 12:30 с цел да сме бързи, но се замотахме и докато се усетим - гледам, 13:40 ч. Вътре - пенсионери, млади, стари, всичко на едно. На вратата пише за коридорите, ама кой ще изгони клиент с количка, натоварена с неща за 500 лева, с каквито бяха повечето около нас...
За мен решението е да се засили ролята на социалния патронаж, който ще облекчи обикалянето на пенсионерите. Някои от тях са трудноподвижни и биха били доволни на подобна помощ. Други може и да са облекчени, че няма да си изпуснат Гала или сериала, за да пазаруват.

П.П.: Неко, честита рожба! Здраве, здраве и пак здраве в тези смутни времена!

# 21 909
  • София
Неко е силна жена - силен човек. В такива времена, не са много на брой смелите, които биха се решили на подобна стъпка.
На здраве !
" .... Лудите да са живи, лудите .. те ще спасят България ! "
(Ив. Вазов, "Под игото")

# 21 910
Честито бебче, Неко! Желая ви здраве и късмет Heart

Докато сме на коридорите - на мен не ми пречат.  Пазарувам по друго време,  в големи магазини, където не стават опашки.  И да има хора в пет часа, до пет и половина са се разотишли.
Дали има полза не знам, според мен магазините не са значителен фактор в разпространението.

# 21 911
Коридорите са ни най - малкият проблем, хора!

# 21 912
  • София
Коридорите са ни най - малкият проблем, хора!
Ще оцелеем !
Не благодарение на ония, а ВЪПРЕКИ ТЯХ !
.. както най-често ни се случва напоследък !

# 21 913
  • в страната на чудесата
Хеликаза, лабсус.
За дегенеративните нямам ясно обяснение, усещане имам такова. Все пак крайния очакван резултат нали е протеинов синтез, в случая антитела. Но това е механизма на дегенеративните болести... не искам да чета в тая посока. Предпочитам да наблюдаваме и това да са само страховете ми.
Нормално качество (и защитен механизъм) на лекарите е техният консерватизъм.

По отношение на антибиотиците - пеницилинът е незаменим. А днешната изродщина с антибиотици за ковид ще видим след година две - със смъртите от менингити и пневмонии и сепсис от едни сливици.

# 21 914
  • Pierrefonds, CA
Лимит на пазаруващите има ли  в големите магазини ? Повече от 50 да не се допускат, например. От такава мярка има нужда, не от коридор..

Общи условия

Активация на акаунт