COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 999 473
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 065
  • Пловдив
Варненски болници отказали да приемат бременна с ковид:
https://news.bg/health/varnenski-bolnitsi-otkazali-da-priemat-br … a-s-covid-19.html

# 22 066
  • София
Сачева и другите подлоги, трябва да сметнат цената на човешкият живот. Ще им кажа как.. с техните цифри.
Смятат колко е средното увеличение на безработицата в ЕС и виждат колко  по-добре сме ние. Смятат средната смъртност в ЕС, през последния месец и виждат колко по-зле сме ние. След това ще изразят печалбата за икономиката за този по-малък ръст на безработните и го разделян на броят починали българи над средното за ЕС.
Така ще знаем колко струваме за това правителство.

# 22 067
Ами нали се надигна вой да не вкарваме Ковид в АГ отделенията....ето това са последиците.

# 22 068
  • на пистата
Страхът е полезен, ние по добре като о-во, ще се справим със ситуацията ако повече хора се страхуват, а не само 20%, защото страхът мотивира хората да нямат рисково поведение.  Въпреки че отговорните и интелигентни хора би трябвало да правят всичко възможно с поведението си да ограничават вируса и без да се страхуват от него, защото и за о-вото и за държавата не е добре вируса да покаже пълната си сила, а дори и някой да не е в рисковите групи, млад и здрав, би трябвало да мисли кой може да зарази, (познати и непознати хора, на които това може да им коства живота) ако той е заразен.
Пиша в темата от самота начало.Спазвам всичко...винаги съм с маска навън,не се събираме с никого.Ама какво стана..сина ми явно го донесе от училище(е не е сигурно,че ковид,защото не сме се тествали,но симпомите са 1:1)И пак се разболях от детето.Ограничила съм се до там,че за 8 месеца съм се виждала с майка ми 2 пъти,защото тя е рискова.Ама каква файда,тя работи в дом за възрастни.Но масово чувам от познати,че са изкарали нещо,но въпреки това ходят на работа.ВМЗ Сопот е пламнало от болни,всички си ходят на работа,защото никой не ги тества.

# 22 069
Това всъщност е същината на проблема, каквото и да си говорим, че вируса е опасен само за едни. Мангъровци или Ковид-идиоти, както ги наричат извън България, нямаше да има ако вируса не делеше на млади и стари, на здрави и болни. За това ако държавата не вземе мерки, няма как на добра воля хората които не се чувстват застрашени да нямат рисково поведение. Ако вируса беше еднакво опасен за всички, не казвам по опасен, а еднакво опасен, да е 0,5% смъртността при всички, а не при млади и здрави да започва доста знаци след запетайката на нулата, а при възрастни с хронична болест да е 2-цифрено число процента, о-вото щеше да е мотивирано да работи заедно за спиране на вируса, и нямаше нужда както казва Борисов, ама защо аз трябва да прибирам хората по къщите, те не виждат ли какво става, не осъзнават ли че сме в пандемия. Не бе, осъзнават всички, просто голяма част от хората не се считат за застрашени от вируса, защото това е истината. За едни не е по опасен от грип, може да е по неприятен, но не по опасен, за други обаче представлява руска рулетка изкарването на вируса.

# 22 070
Споко бе, Фандъкова се изпусна днес по ТВ че май ще върнат коридорите сутрин от 8 до 10 за магазините, а в аптеките ще отпаднат. То корпоративният интерес е голяма работа, какво тук значат някакви си възрастни хора. Пиша това, защото възрастната ми майка е принудена да търпи подмятания вече няколко дни в часовете, отредени за хора над 65 години. Като че ли точно те са определили този нелеп часови пояс и целта им е да попречат на останалите.

# 22 071
Борис Таблов от фейсбук: "Днес бил денят на християнското семейство. Празник казват. Аз няма да празнувам. Не защото не съм християнин. Нито защото нямам прекрасно семейство.

Не виждам повод за празнуване в период когато християнските ценности са сериозен дефицит. Ако не беше така сигурно техните семейства сега нямаше да се чудят как да превъзмогнат мъката си, докато на други им се празнува:

1. д-р Юлиан Стаматов
2. д-р Нели Пандова
3. д-р Борислав Иванов
4. д-р Илияна Тодорова-Иванова
5. д-р Димитринка Ралева
6. д-р Ивелин Марков
7. д-р Муса Вакльов
8. д-р Емил Вакльов
9. д-р Марин Маринов
10. д-р Милан Първанов
11. д-р Асен Сенков
12. д-р Петранка Лишковска
13. проф. Георги Хубчев
14. д-р Надежда Стайкова
15. д-р Николина Кулева
16. д-р Марин Маринов
17. д-р Димитър Андонов
18. д-р Николай Илиев
19. д-р Никола Пенчев
20. д-р Васил Василев
21. д-р Стефка Мишева
22. д-р Лъчезар Аврамов
23. д-р Иван Луков
24. д-р Антон Михайлов
25. проф. Васил Анастасов
26. д-р Емил Милев
27. д-р Светослав Неделчев
28. доц. Йордан Узунангелов
29. д-р Лалчо Станев
30. д-р Емил Илиев
31. д-р Костадин Камбов
32. д-р Емилия Методиева
33. д-р Евелина Желязкова
34. д-р Валерия Ерменкова
35. д-р Людмила Милчалиева
36. д-р Кирил Еленски
37. д-р Живко Атанасов

Това яко дали е достатъчно яко?
Спите ли спокойно като знаете, че не успяхме да ги опазим? Аз не.

#няма да забравя
#нито ще простя"

# 22 072
Страхът е полезен, ние по добре като о-во, ще се справим със ситуацията ако повече хора се страхуват, а не само 20%, защото страхът мотивира хората да нямат рисково поведение.  Въпреки че отговорните и интелигентни хора би трябвало да правят всичко възможно с поведението си да ограничават вируса и без да се страхуват от него, защото и за о-вото и за държавата не е добре вируса да покаже пълната си сила, а дори и някой да не е в рисковите групи, млад и здрав, би трябвало да мисли кой може да зарази, (познати и непознати хора, на които това може да им коства живота) ако той е заразен.

Стига празни приказки.. като общество ще се справим, когато започнем да избираме в управлението хора с поне 2 прочетени книги и нещо повече от умението да сгъват и разгъват маркуч. Комунизма 50 години искаше да променя съзнанието на хората. Не, не може, не става.. такава ни е природата. Кризи се управляват с категорични мерки, а не мрънкане, лутане и призиви към нашата съвест. Гняв искам да виждам в хората, не страх..
Прав си, ама какво да направят хората, да станат толкова гневни че да свалят правителството със сила. В демокрацията която представлява 1 човек = 1 глас, хората определят съдбата си на избори. Да се надяваме че са си научили урока, и гледаме последните месеци на управлението на вожда, това обаче в светлината на епидемията никак не ни топли, и никакво отношение няма към това колко хора ще умрат преди края на политическата му кариера.

# 22 073
  • София
Няма никакъв, никакъв контрол. Ако мерките се спазваха така, както са сега можеше да има някакъв ефект. Не хола без маски в ГТ, тълпи ученици в подлезите (в подлеза на СУ) е като митинг, нито едно заведение не работи след 23
30.Маситу наистина са на 2 в разстояние, наистина футболните запалянковци са през 2 седалки и т. н. Нищо от това не се контролира. И сме на принципа "Законът е врата в полето".

# 22 074
Точно съм съгласна с Лили, че нещата ще затихнат след 1 месец в развитите държави и ще имат по-спокойна Коледа. Дори преди месец още, френският министър-председател така им каза, като въведе строгите мерки. Помоли населението да прояви разбиране, за да бъдат живи и здрави за празника със семействата си.
Не мога да си представя тук какви ругатни ще има, ако въведат дори за 2 седмици техните мерки, дето само с SMS излизат до 1км от дома си.

# 22 075
Аз съм яко във филма вече. За един месец боледувам за втори път. Не ме тръшва на легло, но съм като дроб, нямам сили за нищо. Лошото е, че по принцип съм си кекава и боледувам често, но сега с този ковид съвсем изперках, защото преди дни се виждах с майка ми и баща ми, а и двамата са възрастни, а тя със сериозни дихателни проблеми. Замислям се да си направя един тест за антитела, поне да знам карала ли съм го, не съм ли. От ПСР май няма особено смисъл, при положение, че всеки ден съм на работа и тя е свързана с много хора. Познат лекар ме посъветва да не ходя да правя ПСР. Думите му бяха " ври от ковид болни и дори да не си заразена, докато се редиш по опашките, 100% ще го лепнеш".

# 22 076
Скрит текст:
Точно съм съгласна с Лили, че нещата ще затихнат след 1 месец в развитите държави и ще имат по-спокойна Коледа. Дори преди месец още, френският министър-председател така им каза, като въведе строгите мерки. Помоли населението да прояви разбиране, за да бъдат живи и здрави за празника със семействата си.
Не мога да си представя тук какви ругатни ще има, ако въведат дори за 2 седмици техните мерки, дето само с SMS излизат до 1км от дома си.
И това е основателна причина, да не се налага нищо. Така мисли Борисов и компания, разчитайки на издържливостта на българите.

# 22 077
Ще ревнат хората, които не се чувстват пряко застрашени от вируса, това за което говорех, ако беше еднакво опасен за всички, никой нямаше да ревне. Но тук е ролята на държавника, да направи това което е най добре за о-вото, за хората, за държавата, а не да действа така или онака, спрямо колко ще ревнат срещу това или онова.

# 22 078
  • София
Точно това беше целта на ранното затваряне на големите - да спасят коледното пазаруване. У нас баш декември ще се чудим къде да се скрием

# 22 079
  • София
Ако да се виждаш с майка си 2 пъти за 8 месеца не е черен сценарий, не знам кое е. С благодарност към NaM за идеята, но мисля, че не масова.
Анди, ти се буташ в Лидл два пъти дневно, не аз. “Ти” правиш опашки в ГТ и по маркетите. Аз не създавам навалица никъде. Тазисутрин бях в аптека, плод-зеленчук и квартална млекарница. В 9,45 бях сам самин навсякъде. А и работя всеки ден с живи хора на метър-два разстояние. Нещо като първа линия, такава ми е работата.

Хубаво, тогава ми купи кола, плащай ми доставките на храна до вкъщи, също и месечна издръжка и няма да се бутам никъде. Знаеш ли колко ми е добре да си седя вкъщи и да не се бутам! Така няма да ми се налага да работя с хора на по-малко от една ръка разстояние, което направо е близък контакт от половин метър, няма и толкова! Тогава вече можеш да ми обясняваш.

Общи условия

Активация на акаунт