COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 998 768
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 200
Колко са тестовете?. Нали е събота , затова.

5729

# 22 201

5729

Като за съботно тестване се потвърждава тезата че вируса е спрял да расте защото и миналата и по миналата събота са все около 2 300 - 2 400 новите. Проблема са починалите които са много дори и за почивен ден в който не вписват всички починали, обикновенно са по около 30 починалите през почивните дни и после идва шока на вторника когато излизат понеделнишните данни и се вписват и резултатите на невписани починали заради почивните дни. Понеделници бяха 1-вият ден със 100+ починали и 1-вият със 150+ починали. Ако сега не са вписали по голяма част от починалите отколкото традиционно за почивните дни ни чака цифра около 200 починали в понеделнишната статистика, защото в средата на Ноември 11-20 умират средно по 92 души на ден, трайно над 100 от 15 ноември нататъка  т.е. предполагам че има около 40, 50 починали невписани от днес, ако и утре пак не впишат около половината починали, може понеделник да бъде 1-вият ден с 200 починали ако тогава впишат всички пропуснати починали. Ако обаче наистина растежа на вируса е спрял и сме в плато според новозаразените ще имаме само инцидентно минаване на 200 починали заради почивни дни, дали този понеделник или другият, но починалите ще спрат най после растежа си и ще се задържат на 100+ без да да се запътят трайно към 200+.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 01:18 от Анонимен

# 22 202
  • Варна

5729
А починалите? Не можах да разбера...

# 22 203
С този имаме много общи приятели и ми беше направило впечатление в какви големи семинари участва по това време, виж назад в профила му, маски няма...

Сега още една приятелка качила снимки във фб, на събиране с 10+ човека, възрастната ѝ майка гледа детето, докато са на ДО. Друг път с диабет на 50, не спря да разпространява "сичкото" измислени конспирации. Трета в механа 100 човека на хорце...
За мен това е малоумие, паднаха ми много в очите тези хора, не смятам да поддържам контакт с тях и след като свърши пандемията.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 01:32 от Анонимен

# 22 204
Днес не съм излизала от вкъщи, но явно коледните базари работят вече с пълна сила.
"Скоро в София ще има 2000-3000 болни! Пълна свинщина се вихри на немския коледен базар на пл. "Батенберг" в София, установи проверка на репортер на Скандал. Почти всички посетители са без маски, пропусквателният режим е проформа и организаторите се стремят да пуснат буквално всеки, за да изкарат максимално много пари! При поява на проверяващи, картината се променя напълно, но само за времето на проверката. На фона на тежката обстановка в страната, подобно събитие е скандално. Интересно би било дали насред Берлин по време на тежка пандемия, Меркел ще допусне подобна вакханалия.
Такава бе картината на “Женския пазар” в столицата по време на първата вълна на пандемията, тогава властите реагираха светкавично. Това обаче не стига и в София се вихрят бесни партита организирани от изгладнели ресторантьори.
Фрапантен е случаят с парти организирано в ресторант “Le’avenue”. По време на най-големия пик на коронавирусната инфекция псевдо-бизнесменът Марин Христов с еротичния прякор “Тигрицата” направи гръцко и сръбско парти, продължили до зори. Контролните органи се оказаха слепи за тежките кючеци и мааенета, явно заслепени от тлъсти рушвети. Христов е близък на арестувания бизнесмен Миньо Стайков."
https://www.skandal.bg/news/16059805518851/palna-blaskanitsa-na- … fzcoUyc4LCvm2P9IU

# 22 205
По повод немския коледен базар: днес бях там, към 14 часа. Нямаше много хора, всички бяха с маски, освен консумиращите храна и напитки. Взехме си вурстове и греяно вино и се изнесохме на пейка пред базара.
Изобщо не смятам, че коледните базари са място, което да е особено рисково за заразяване. Много по-добре е от ресторант на закрито.

# 22 206

5729

Починалите са 42, с които ги закръгляме на 680 за последните 6 дни. С утрешните най-вероятно ще станат 700 за тази седмица. Pensive

# 22 207
Тесла, за съжаление изобщо нямаме задържане. Просто не се тества. В София и големите градове се правят антигенни тестове, в провинцията - нищо. Забеляза ли едни данни за Кюстендилска област преди 2-3 дни- Нещо от сорта на 117 положителни от 126 теста. Ето така постигаме "задържане".  Самият факт, че 40% са положителни е показателен. И тестовете тази седмица драстично падат. Защо ли? Всичко това е нарочно стимулирано от държавата по няколко причини. Първо, плащат се по-малко болнични за карантинирани. Второ, пести се от тестове. Трето, докарват статистиката в приемливи граници, че народът да е спокоен и да не изглеждаме плачевно на фона на ЕС. Същото ще последва съвсем скоро и за съмртните случаи и гордо ще обявим намаляване, докато недиагностицирани умират по къщите си. Вече единствената адекватна статистика е за общата смъртност.

# 22 208

5729

Починалите са 42, при тях има ръст в сравнение с миналата събота, когато са били 36, той изглежда малък (само 6 починали повече какво толкова) ама всъщност е значителен, +16, 17% (на око) спрямо миналата събота. Разбира се това нищо не значи, защото починалите може и да влизат в плато което ще е най добрата новина, и просто сега са вписани повече от починалите, но ако не е така е много вероятно в понеделник да са 200. Ако в понеделник са около 150 това за мен ще е добра новина, (с оглед ситуацията, не ме разбирайте погрешно) обаче ако са над 200 в понеделник, означава че починалите продължават да растат и ще засилим вероятно към 150 средно на ден, 11-20 имаме 92 средно на ден, но трайно минахме над 100 от 15 ноември нататъка, затова и както Пюър е написала за последните 6 дни, те средно вече са над 100.

Таф таф, аз мисля че починалите все още са меродавен показател защото голяма част от тежките случаи все още получават достъп до болниците, и се тестват с ПСР и съответно влизат в стат, да, трудно, с ходене по мъките и т.н., но все още здравната с-ма се държи, не е настъпил пълен разпад и да последва, хора, съжаляваме много, ама вече няма места, и да се задушавате, не викайте линейка, защото няма да дойде, понеже вече няма къде да ви лекуваме.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 02:00 от Анонимен

# 22 209
Тесла, непоправим оптимист си, но за съжаление не споделям оптимизма ти. Дали в село Долно Нанадолнище е дошла линейка за някой възрастен умиращ човек? Вече имаше няколко репортажа за умиращи по линейките и пред болниците. Един от първите нашумели случаи е 33-годишния софиянец изобщо не го видяхме в статистиките. В момента сигурно имаме по 30 000-40 000 заразени на ден. Здравната система е в колапс. Имам приятел на 36, който излезна с отрицателен тест, но е контактен с всички симптомии, не са го приели в 0олница  преди две седмици, когато беше малко по-добре положението. Наел си е сам кислороден апарат и медицинска сестра да го следи и да му влива антибиотик. Вече общо над 20 дни се бори. За София става дума.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 02:13 от TafTaf

# 22 210
  • Там,където се събуждам щастлива.
Аз знам за случай, когато линейка отказва да заведе болният някъде. Идват, констатират и разубеждават да се търси място. "Майка ви е на възраст и има разсейки. Няма смисъл." Същата тази майка, явно, е получила и нещо мозъчно. Децата й не знаят какво да правят в момента, а имат нужда от помощ. В София са.

# 22 211
Цитат
Тесла, непоправим оптимист си, но за съжаление не споделям оптимизма ти. Дали в село Долно нанадолнище е дошла линейка за някой възрастен умиращ човек? Вече имаше няколко репортажа за умиращи по линейките и пред болниците. Един от първите нашумели случаи е 33-годишния софианец изобщо не го видяхме в статистиките. В момента сигурно имаме по 30 000-40 000 заразени на ден. Здравната система е в колапс.

За съжаление ще стават все повече и повече такива случаи, ако натиска върху здравната с-ма продължи да се увеличава, ще почнат все повече хора да измират вкъщи, в линейки, по стълби и не знам къде, но все още това са изключения, знам че почвам да звуча като здравният министър, но ако стигнеме до пълният разпад на здравната с-ма в който да кажат, хора, съжаляваме, ама местата свършиха, и да се задушавате, не викайте линейка, защото вече не можем да ви помогнем, тогава вече ще станат масовост тези случаи които в момента са изключения, не казвам че изобщо трябва да ги има, хора да умират вкъщи, по линейки, стълби, да им отказват лечение, сами да си правят полеви болници, с кислородни апарати, да си наемат мед. сестри и всеки сам да почне да се спасява защото държавата е абдикирала, защото всъщност толкова са и възможностите. Аз затова го търся платото под дърво и камък и се надявам че вируса спира да расте че ако не спре, скоро ще надхвърли възможностите на държавата да се справя с епидемията само чрез здравни мерки, без обществени, т.е. да свие епидемията като затегне мерките. Което държавата отказва да направи. А тогава идва момента на, ами съжаляваме, ама местата свършиха. Което се случи в Чехия където всичко свърши, и лекари и места, и респиратори, та НАТО им се притече на помощ, вероятно и при нас няма да го има, съжаляваме, ама вече не можем да ви помогнем, а ще има притичане на помощ от чужбина откъм лекари, апаратура и т.нат. ама защо трябва да стигаме до там, защото това няма да върне многото починали и почернени семейства дотогава, но затягането на мерките ще ги върне (образно казано, намалявайки заразата и не допускайки жертвите които ще вземе вируса ако продължаваме така).

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 02:34 от Анонимен

# 22 212
Докъде опряхме- да си наемаме кислороден апарат и сестра... който има възможност.
Представям си какво става в малко селце, като пламне...

Gabito, на открито и на разстояние определено е много по-добре, отколкото в закрит ресторант... рискът е минимален, но в България едва ли ще се спазва...

# 22 213
Според статистиките на Робърт Кох, училищата и офисите не играят никаква съществена роля в развитието на пандемията, наред с ресторантите и хотелите.
За Германия  сигурно е така. Но приятелите ни с деца там казват, че децата са с якета в час, даже им казали да носят шапки и ръкавици и прозорците са постоянно отворени, в допълнение децата са с маски.
Това в България няма как да се случи. Уж се проветрява, но децата ги обличам с тениска с дълъг ръкав и суитчър и постоянно се оплакват, че им е топло. Температурите сутрин са около -1-0 гр., а денем не минават 7-8. При често проветряване тениска със суитчър би било крайно недостатъчно. Уж големите ще са с маски, досега бяха задължителни по коридорите само - излизат от входа на училището масово без или с едни прозрачно ментета тип отбий номер. Маски носи в коридора строго моя първолак, защото така трябва.
Двуседмичното ми пребиваване началото на месеца в Германия ме караше да се чувствам спокойна. Е как пък не видях стърчащи носове или някой да ме побутва в Лидл? Чаках и на дълга опашка на касата, всеки спазва дистанция и странно нито веднъж никой не се опита да се пъхне между мен и предния за да не чака. Върха беше като трябваше да излезем от паркинга с кола наляво на доста натоварена в двете посоки улица и от двете страни сами си спряха (!!!!!) за да се мушнем. Първите стърчащи над маските носове бяха на летището, чакащи за същия полет и говорещи български.
Та така. В Германия може да не са фактор училищата. При нас всички учителки се разболяха по една след друга, доста ученици липсват. А в статистиките групата 40-49 не само че оглави по брой заразени, но и толкова рязко дръпна пред останалите, че вече е трудно да се настигне, настаниха се трайно и сред смъртните случаи.
Ето и за Германия: https://www.news4teachers.de/2020/11/groesster-ausbruch-an-schul … cher-erklaert-hat. - масово заразяване в училище в Хамбург.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 04:42 от malina07

# 22 214
Ако се върнем на сметките при почти 120 000 заразени би трябвало да имаме 24 000 хоспитализирани, нали така, 20%? Дори да приемем, че на са отметнати като оздравели някаква част, пак хоспитализираните ни са твърде малко.
По скоро са твърде много... Назад някой писа за познат, който е приет в болница с температура и болки в мускулите. Я се замислете, колко пъти при такива симптоми изобщо сте се сещали за лекар? Болниците са пълни, защото всеки кихнал иска в болница от страх. А повечето лекари не смеят да върнат никого, защото не знаят колко психясал седи насреща им и дали няма да им спретне международно "шоу" в стил "Оууу, аз умирам, гонят ме от болницата!". Ако приемаха само наистина нуждаещите се от болнично лечение, по вероятно е болниците да са полупразни.

Общи условия

Активация на акаунт