Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 089
  • 779
  •   1
Отговори
# 720
А какво означава това? Трябва ли да приемам някаква добавка?
Докторът не го отрази по никакъв начин... Rage

# 721
Здравейте. Пуснахме на мъжа ми изследване на 60 общи показателя. Излизат някои завишени стойности свързани с черния дроб.  Някой може ли да ги погледне, притеснителни ли са стойностите?
Hе само черно дробни и бъбречна функция не е добре креатинина показва това,триглицериди високо също холестерола така може да има стеатоза на черния дроб.Трябва ви консултация с гастроентерелог също и с ендокринолог

# 722
Някой може  ли да ми каже много ли са завишени резултати :
Хемоглобин - 167
Левкоцити - 11,42
Еритроцити - 5.53
Хематокрит - 48.9
Жена на 57 г.

# 723
Качи и референтните стойности, че всяка лаборатория си има свои.

# 724
Хемоглобин - реф. Ст-160
Левкоцити - 10
Еритроцити - 5.3
Хематокрит - 47
Лаборатория Синево

# 725
Здравейте, ще ви бъда благодарна, ако ми разчетете резултатите, всичко наред ли е според вас

# 726
Здравейте, това са нещата които ме притесняват от изследване. Ще се радвам да споделите мнение.

# 727
Здравейте, това са нещата които ме притесняват от изследване. Ще се радвам да споделите мнение.

Вит. Д и В12 са ниски, както и феритина. Желязо и хемоглобин как са?
За завишения албумин знам, че може да се повиши от доста неща - стрес, дехидратация, ендокринни проблеми и т.н. а и той при вас е само 1 единица отгоре.

# 728

Вит. Д и В12 са ниски, както и феритина. Желязо и хемоглобин как са?
За завишения албумин знам, че може да се повиши от доста неща - стрес, дехидратация, ендокринни проблеми и т.н. а и той при вас е само 1 единица отгоре.
Желязо  15.1 mkmol/L- реф. ст. 6.6 - 26.0
Хемоглобин 155
Според вас трябва ли да приемам допълнително Б12 и как може да се покачи феритина?

# 729
Според мен, трябва малко допълнителен прием на В12, за възрастни нивата трябва да са над 500-550, това вашето се води лек дефицит.

Относно феритина, ми е трудно да кажа как може да се покачи. Знам, че когато активното желязо е в норма, но запасите са малко означава, че не може да се транспортира добре в организма. Разширения железен панел включва доста неща - сатурация на трансферин, ТЖСК, цинк, мед и т.н. и понякога от  там се вижда проблема. Важни са нивата на цинк и мед, когато има ниска мед се влияе и желязото.

# 730
Според мен, трябва малко допълнителен прием на В12, за възрастни нивата трябва да са над 500-550, това вашето се води лек дефицит.

Относно феритина, ми е трудно да кажа как може да се покачи. Знам, че когато активното желязо е в норма, но запасите са малко означава, че не може да се транспортира добре в организма. Разширения железен панел включва доста неща - сатурация на трансферин, ТЖСК, цинк, мед и т.н. и понякога от  там се вижда проблема. Важни са нивата на цинк и мед, когато има ниска мед се влияе и желязото.
Към какъв лекар да се обърна за този проблем? Вчера бях на ендокринолог, според него няма нужда от допълнителен прием на Б12 и феритина бил в норма. Но от това което чета, виждам че не е точно така. Само вигантол ми изписа за вит. Д.

# 731
Принципно специалиста е хематолог.
Въпроса е, че не всички обръщат внимание на витамини в норма. На моя син също му беше нисък феритина, желязото беше на долна граница, т.е. имаше вероятност да е от това. Така, че изписаха допълнително малко желязо, то се вдигна по нагоре в границата и съответно и феритина малко се повиши. Но не достатъчно според това което съм чела, но лекарят заключи, че това е положението. После, четох това което писах горе, има разширен железен панел където има още много показатели и проблема може да е в тях....но не им се занимава, щом е в норма Sad .
А относно В12 има много информация в интернет, че долните граници по лабораториите са занижени и всичко под 450pg/ml се води дефицит

# 732
Принципно специалиста е хематолог.
Въпроса е, че не всички обръщат внимание на витамини в норма. На моя син също му беше нисък феритина, желязото беше на долна граница, т.е. имаше вероятност да е от това. Така, че изписаха допълнително малко желязо, то се вдигна по нагоре в границата и съответно и феритина малко се повиши. Но не достатъчно според това което съм чела, но лекарят заключи, че това е положението. После, четох това което писах горе, има разширен железен панел където има още много показатели и проблема може да е в тях....но не им се занимава, щом е в норма Sad .
А относно В12 има много информация в интернет, че долните граници по лабораториите са занижени и всичко под 450pg/ml се води дефицит
Смятам да пусна нещата, които ме посъветвахте. Мед, цинк, ЖСК,сатурация на трансферин не намерих в лабораторията да се прави. Имам също фолиева киселина - 20.55 nmol/l, при реф. стойн. 8,83-60.80. Струва ми се към долна граница и тя.
Четох нещо за хомоцистеин, свързва се с дефицити на Б12, фолиева киселина. Според вас дали е важно да се изследва, защото е малко по скъп?

# 733
Някой изследвал ли си еритропоетин при завишен хемоглобин и колко струва?

# 734
Много моля ,качвам от урина.
Ще очаквам ако знаете
.

Общи условия

Активация на акаунт