Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 141
  • 779
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Оплакванията ми започнаха още в осми месец от бременността и сега два месеца след раждането продължават. Имам постоянно главоболие, свистене в легнало положение, няколко пъти ми се случи да имам треска, температурата ми беше 35.5, остра болка в корема и диария, както и обилно изпотяване и бодежи в сърцето. Хемоглобинът винаги ми е бил нисък, а сега изведнъж скочи на 130. Притеснява ме и стойността на еротроцитите. Какво мислите за кръвната картина?

Проверявани ли са желязо, фолиева и вит.В12. Високи еритроцити може да има заради дефицит на В12 и фолиева. Ниски MCV и MCH може да са от ниско желязо.

# 676
Скрит текст:
Здравейте! Оплакванията ми започнаха още в осми месец от бременността и сега два месеца след раждането продължават. Имам постоянно главоболие, свистене в легнало положение, няколко пъти ми се случи да имам треска, температурата ми беше 35.5, остра болка в корема и диария, както и обилно изпотяване и бодежи в сърцето. Хемоглобинът винаги ми е бил нисък, а сега изведнъж скочи на 130. Притеснява ме и стойността на еротроцитите. Какво мислите за кръвната картина?
Скрит текст:

Проверявани ли са желязо, фолиева и вит.В12. Високи еритроцити може да има заради дефицит на В12 и фолиева. Ниски MCV и MCH може да са от ниско желязо.
Не са проверявани, ще пусна изследвания.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 18:44 от bubanka

# 677
Здравейте!
Може ли разяснение отностно това изследване?
Еднократно ли ще е взимането на кръв?

Моят съвет, ако правите КЗП, да изследвате и глюкозата, и инсулина на 0, 60 и 120 минути. Не знам защо изписват само глюкоза, като е супер важно да се види и инсулина в тези времена. Така и така ще ви бодат, доплатете си го.

# 678
Здравейте, според вас тези изследвания как са Simple Smile

# 679
В урината има левкоцити и кръв. Оплаквания имате ли? В цикъл ли сте дали пробата? Направихте ли добър тоалет?

# 680
В урината има левкоцити и кръв. Оплаквания имате ли? В цикъл ли сте дали пробата? Направихте ли добър тоалет?
имам нещо като задържане на урината. Отделям малко количество

# 681
Моля да погледнете и моята Епикриза.

# 682
Здравейте ,ако може да ми помогнете в разчитането на ПКК -имам ли основания да се притеснявам.
-левкоцити-5.8/ реф .ст. 3.5-10.5/ -гранулоцити-3.20/ реф.ст. 2.0-7.8/ -гранулоцити %-56% /реф.ст.44-78 -лимфоцити%-35.30 % /реф .ст.18-48.30/ -лимфоцити-бр-2 / реф .ст1.09-2.99/
MID бр 0.5 реф ст. /0.0--1.8/ МID% 8.70% /по-малко от10%
/ Еритроцити-3.92 ,реф ст./3.70-5-40/ хемоглобин-119,реф ст/115-160/ Хематокрит-0.35,реф стойност/0.35-0.44/ Ср.обем на еритроцитите-90.4,реф.ст/82-98/
 Ср Hgb ,съдърж. ер 30.4,реф /295-360/ Ср.конц.на Hgb l e,336,реф /295-360/ Девиация на ер.разпред H-малко повишено-14.70,реф.ст/11.5-14.5/ Тромбоцити-L--занижени -113 реф .ст.130-440/
Ср.обем на тромбоцитите-10.8, реф .ст-ст/6.5-11.5/
Вит В12-малко по нисък-173, реф ст187-883,латентен дефицит по-малко от 300.
Какво е вашето мнение,като съпоставите показателите ,основно ме притесняват занижените тромбоцити и малко по-ниския хемоглобин/който е в норма ,но е по на долната граница/,как са според вас резултатите.За Б12 си сложих ампула.

# 683
Здравейте
Т.к. въпросът ми е свързан с лабораторно изследване, искам съвет относно изследване на пикочната киселина в кръвта. Как се процедира, ако приемаме аспирин и лекарства за разреждане на кръвта, трябва ли преди изследването да няма прием и колко време да няма прием?

# 684
  • София
Koи показатели са най-зависими от лабораторен фактор (човек), опитвам се да се спра на някоя лаб-я и да проследявам на едно място (а не на различни = по-голямо разминаване).
Примерно хормони. Микроелементи, витамини... понеже пуснах в цитираната щитовидните и разни други пок-ли и искам още няколко хормона.
Бях в Синево-бул. България, но нещо организацията ли им куца или аз нямам късмет... ще отида още веднъж да опитам пък и са ми много близко. Все пак имат и висок сертификат.
Но някои ще ги отклоня, понеже ми се видяха двойно като цена (Цинк, Мед, а селена е 92лв...)
ПП: Ако си приел 2-3 капсули А+Д преди 3-7дни - ще повлияе ли на показател вит А?

# 685
  • София
Здравейте,може ли съдействие за разчитане? Касае се за 15 годишен младеж,след главоболие,отпадналост и прилошаване,без температура и нормално кръвно, на трети ден направих антигенен - отрицателен, на 5-и ден остана само призляването при изправяне и отпадналостта и пуснах това на своя глава т.к. лекар не намери за нужно да ни проследи. TSH  също пуснах на своя глава поради рязко отслабване,воден е на лекар,който също само по разпит реши,че бил здрав и едва ли не сам си сложил диета и за това бил отслабнал ( не взе изобщо притесненията ми на сериозно и думите ми,че сехрани нормално ). Как бихте коментирали резултатите и към какъв специалист да се насоча - ендо или хематолог? Може ли това да е след прекаран Ковид?

# 686
ТСХ-то показва хиперфункция, логично при отслабването което казвате, но е трябвало да пуснете и Т3 и Т4, те са хормоните на щитовидната, ТСХ е на хипофиза. Мисля, че на ендокринолог е задължително да отидете, но и на хематолог също.

# 687
  • София
Благодаря, не ги пуснах, защото все си мислех, че си въобразявам и не очаквах такъв резултат. Сега ще посетим ендокринолог и ще се пусне всичко. Просто не знаех дали не си въобразявам за хематолога и исках да чуя и друго мнение.

# 688
Благодаря, не ги пуснах, защото все си мислех, че си въобразявам и не очаквах такъв резултат. Сега ще посетим ендокринолог и ще се пусне всичко. Просто не знаех дали не си въобразявам за хематолога и исках да чуя и друго мнение.

Ако има каран скоро Ковид, е съвсем възможно кръвните да са разбутани от това, но е най-добре да посетите и хематолог. Често високите еритроцити са вследствие на дефицит на някой вит. от група В - В12, фолиева киселина. Но и хемоглобина е висок и други показатели има разбутани, та е най-добре лекар да ги види.

А на ендокринолога не се надявайте много да пусне всичко, често за тях ТСХ е достатъчен за съжаление...а е хубаво да се видят как са и щитовидните хормони. При такова ТСХ трябва да са наднормени и да се види колко все пак.

# 689
Моля за мнение за тези резултати на мен и ММ.При лекар сме след няколко дни.

Първите са моите, вторите са неговите.

Общи условия

Активация на акаунт