Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

  • 10 505
  • 189
  •   1
Отговори
  • Мнения: 46 653
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Полезни връзки:
Разчитане на пълна кръвна картина (ПКК)

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

С пожелание за по-малко болести и резултати в норма! Simple Smile


За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:
- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"...

Моля пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора!

Старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1610054

# 1
  • Мнения: 39
Жена на 28г. Изследванията са направени по повод поддържане на субфебрилна температура до 37.2 измерена в ухо. Под мишницата температурата ми е нормална, до 36,7. Лицето ми от няколко месеца е зачервено предимно следобед, а ръцете и краката-студени. Изследвания на щитовидна жлеза имам от ноември месец. TSH 1.40 FT3 5,47 при реф. 2.8-7.1 FT4 18.35 при реф.11.9-21.6.
Високите еритроцити, хемоглобин и хематокрит ги има във всичките ми изследвания от две години насам, но лекарите не им обръщат голямо внимание. Последно личният ми лекар каза да пия повече вода. Имам ПКЯ, разместени всички хормони, увеличени мъжки хормони.

# 2
  • Мнения: 1 594

Имам и СУЕ 13 , беше 62 преди два месеца....Виждам,че някои неща са към горни граници...утре ще ги коментирам с ЛЛ

# 3
  • София
  • Мнения: 739
Mnmn, има минимум 70% шанс да сте с полицитемия.
Правилно е да потърсите консултация с хематолог.
Ако не можете или не искате, бих могъл да ви напиша какво да изследвате вие, за да достигнете до конкретни отговори.
--

Веве, няма какво да се коментира по вашите изследвания, освен че има известна ИР, за която вероятно знаете.

---
Не се сърди, човече, към инфото на първия пост бих съветвал да се добави следното:

- по какъв повод е правено изследването?
- какъв лекар го е назначил?
- какви са оплакванията и/или симптомите; от колко време?
- има ли известни заболявания, относими към каченото изследване?

Последна редакция: пн, 22 апр 2024, 23:27 от sleek

# 4
  • Мнения: 39
Sleek Напишете ми моля, какви изследвания да пусна. Това звучи страшно.

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 560
Здравейте.В миналата тема ми пропуснахте поста Наистина ми е много важен вашия коментар,защото вече 7 месеца лекувам гарднерела и все се появява наново и не знам в момента има ли или е нещо друго.Фвама лекари с две различни мнения

# 6
  • Мнения: 202
Здравейте, жена на 39 год съм , с Хашимото.До колкото разбирам няма ИР, правилно ли разчитам ?

# 7
  • Мнения: 2 084
При профилактични изследвания на ПКК, чернодробни ензими, СУЕ, билирубин, алкална фосфатаза - всичко е в норма.
 Но в изследването на урина на уробилиноген пише "+".
Прочетох за разни хепатити, цирози и се притесних.
Но всичко друго е наред и няма никакви признаци на заболяване.
Някой чувал ли е за уробилиноген в урината нещо.

# 8
  • София
  • Мнения: 739
Sleek Напишете ми моля, какви изследвания да пусна. Това звучи страшно.
Не исках да ви уплаша. Това е само предположение на база КК и ваше описание. Не е в никакъв случай диагноза. В същото време тази КК да продължава вече 2-ра година няма как да е нормално, още повече сте с оплаквания и не се чувствате добре.

Имате ли проблеми с теглото; спите ли нормално, хъркате ли; имате ли други заболявания? Бъбречни?

Изследванията, които ще ви насочат към конкретна диагноза (или изключат такава) са:
- нова ПКК
- морфология на еритроцити
- еритропоетин (EPO)
- витамините Б9, Б12
- APTT, PTT, фибриноген, Д-димер
- креатенин, урея, албумин

Правена ли ви е коремна ехография скоро?

Изследванията са сравнително обхватни, за да се оцени по-широк спектър от състояния, които биха обяснили клиничните данни.
---
Здравейте, жена на 39 год съм , с Хашимото.До колкото разбирам няма ИР, правилно ли разчитам ?
Оптималният показател за ХОМА-ИР около или под 1.0. Но като цяло, да, ИР не следва да е проблем при вас.
--
Здравейте.В миналата тема ми пропуснахте поста Наистина ми е много важен вашия коментар,защото вече 7 месеца лекувам гарднерела и все се появява наново и не знам в момента има ли или е нещо друго.Фвама лекари с две различни мнения
Заключението не е добре написано според мен, но ако трябва да се интерпретира дума по дума, не вижда да има гарднерела. По-скоро се идентифицира бактерии тип коки, но те са много видове и не е по никакъв начин специфично определено. Често са безпроблемни и безсимптомни, но могат да бъдат и сериозни, в т.ч. да има и гонорея. Вероятно по тази причина чувате и различни мнения. Проблемът, според мен, е в не добре изготвеното и/или направено изследване. Имам спомен да съм ви споделял мнение в миналото, че "Писанец" не са особено надеждна лаборатория. Бодимед, Цибалаб, Синево са по-качествените алтернативи и вероятно ще трябва да повторите изследването, за да се спре това лутане и чудене. Предполагам и лекарите ви са споделили подобно мнение.
---

kristinia, ако останалите изследвания са нормални и нямате оплаквания, просто повторете урината след 2-3 седмици. Това е.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 560
Много ви благодаря.Гинекологът работи с Писанец и той каза,че ще придвижи стъклото с намазката.

# 10
  • Мнения: 3 319
При профилактични изследвания излезе това, а аз нямам оплаквания. Часът ми е за другата седмица, но много се притесних.

# 11
  • Мнения: 2
Здравейте , правих си снимка на шийни прешлени и часът при невролог ми е чак след месец и не успях да намеря какво означава написаното . Пише че има изострени предни и задни прешленни ръбове на ниво С5-С-6 . Моля за съдейвствие какво означава това

# 12
  • Мнения: 244
Здравейте,
Личната ми пусна профилактични, ама тези находки и бактерии в урината ме притесниха. Някой има ли идея какво са? Оплаквания нямам, измих се с Гинексид преди урината.

# 13
  • София
  • Мнения: 739
При профилактични изследвания излезе това, а аз нямам оплаквания. Часът ми е за другата седмица, но много се притесних.
Вероятно сте с уринарна инфекция, често срещани при жените. Често няма и симптоми.
Лекарят ще ви каже да си пуснете стерилна урина с антибиограма, за да ви назначи лечение.
---
Здравейте , правих си снимка на шийни прешлени и часът при невролог ми е чак след месец и не успях да намеря какво означава написаното . Пише че има изострени предни и задни прешленни ръбове на ниво С5-С-6 . Моля за съдейвствие какво означава това
Означава, че имате шипове, както 95% от населението след 40г.
---
Violetka91, и за вас важи същото като Staceys за уринарна инфекция, но към нея си пуснете изследване за бъбреците и серумен калций.

# 14
  • Мнения: 2
---
Здравейте , правих си снимка на шийни прешлени и часът при невролог ми е чак след месец и не успях да намеря какво означава написаното . Пише че има изострени предни и задни прешленни ръбове на ниво С5-С-6 . Моля за съдейвствие какво означава това
Означава, че имате шипове, както 95% от населението след 40г.
---

Проблема е че имам болки във вратът и главата , слабост в крайниците и на моменти изтръпване и виене на свят. Ще видиме какво ще каже невролога , явно е прещипан нерв . Благодаря за информацията.

Общи условия

Активация на акаунт