Погача на бебе - въпроси, традиции, обичаи

• 33 930
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
А като гост какво се носи на погача? Ние правихме преди години ,но вече никакъв спомен нямам гостите освен подаръци за бебето дали са носили друго. Мисля си дали не е редно и нещо за майката или този ден си е само за бебето Rolling Eyes
На нашата погача хората носега всякакви сладкиши, толкова много станаха, че нямаше къде да ги слагаме. По-добре е да се вземе нещо съвсем дребно и синволично, че после ще се хвърля в кофата. Иначе хората на нас ни носиха всякакви подаръци, въпреки че предопредих да не носят. Ако не познавате бебчето по-добре не носете дрешни, че отново кофата, ако са малки. Нашето бебче се роди голямо и хората ни донесоха доста малки дрешки. Монетките също не забравяйте. Иначе на мен ми донесоха цветя (част от гостите)

# 61
За подарък на бебето сме се разбрали с майката. Като питах дали нещо друго се очаква от орисниците (както тя нарече всички гости) каза, че няма нужда ,но се зачудих дали е било от неудобство да си каже ,та затова попитах и тук

# 62
  • София
На майката е добре да се занесат цветя или подарък, който да си е само за нея и да я зарадва. Аз винаги нося нещо, което да я зарадва като жена - парфюм, козметика, нещо дамско по вкуса ѝ (красив шал,интересна блуза, някое символично бижу, което не е задължително да е много скъпо).
Подарък на бебето е ясно.
Сладкиши и монети са задължителни.
За много близко бебе често взимам червено конче със сребърна или златна висулка, но трябва да съм сигурна, че майката е ОК с това.

# 63
А като гост какво се носи на погача? Ние правихме преди години ,но вече никакъв спомен нямам гостите освен подаръци за бебето дали са носили друго. Мисля си дали не е редно и нещо за майката или този ден си е само за бебето Rolling Eyes
Здравейте, при нас се носи сладкиши ( да е сладък живота на бебчо)
Монети - слагат се в белият плат върху който са отчупили питката.

Също, ако някоя от жените е в цикъл трябва да каже на майката.

# 64
Защо пък трябва да казва, ако е в цикъл??

# 65
Това за цикъла последно съм го чувала от много възрастна баба,че при новородено не ходят жени в цикъл. Явно е някакво старо поверие ,може и някъде в някое забутано село още да се спазва,но повечето живеем в 21 век. Сега където ще отивам на погача,майката каза че сме над 20 поканените, представям си как ни препитва всичките има ли някоя в цикъл Joy

# 66
Защо пък трябва да казва, ако е в цикъл??
Аз съм чувала, че жената в цикъл е "нечиста" и може да донесе лош късмет на детето и майката. Аз не съм го спазвала това, малко абсурдно ми е.

# 67
Много си е абсурдно,ако гледаме реално доста майки все още имат лохии до 40 ден на бебето ,та самите те са " нечисти "

# 68
Това което са ми казвали "бабите ", е че не е хубаво за детето.
И ако някоя жена която отива при малко бебе е в цикъл трява да каже на майката.
Т.е ако каже може да влезе при него.

Никой не е длъжен да спазва "бабините деветини" 😀.
Дамата попита и аз и отговорих това което знам 😀

# 69
Здравейте! Питката за погачата в същия ден ли трябва да е направена по традиция или може от предишния? 🤔

# 70
Здравейте! Питката за погачата в същия ден ли трябва да е направена по традиция или може от предишния? 🤔
Ако сте вярваща ...на 40 ден точно.
Ако е само ей тъй за купона...когато ви е удобно. 🙂
P.S ако питате за ритуала.
Ако е за питката не съм сигурна, но може и предният ден да се приготви...

Общи условия

Активация на акаунт