Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 090
  • 762
  •   1
Отговори
# 180
Става дума, че не е ОК да се сменя цената между първоначалната оферта и (евентуалното) сключване на сделка.

И аз съм на това мнение. Сегашният ни апартамент го взехме от една кукундрела, дето си призна след сделката, че имала намерението да вдигне цената, но вече сме били дали капаро, та не посмяла. Добре, че тогава времената бяха други, сега явно е пълно с такива, дето си променят цените както им хрумне, та затова си чакат по цяла година някой да им го купи.

# 181
  • София
Ех, така е, демокрация, капитализъм, всеки си прави каквото си иска, слага си цени каквито си иска!
Няма справедливост!
Друго си е планова икономика, и планови цени. Жилище по необходимост, само на крайно нуждаещите се.

# 182
Ех, така е, демокрация, капитализъм, всеки си прави каквото си иска, слага си цени каквито си иска!
Няма справедливост!
Друго си е планова икономика, и планови цени. Жилище по необходимост, само на крайно нуждаещите се.

Преди десет години беше, мисля че демокрацията вече дойде Grinning

# 183
Виждам, че доста хора са изумени от високата печалба в строителството ( да, понякога дори е 100% +). Ами за мен е нормално, 1-во процесът не е никак елементарен и отделно доста тромав документално( основно заради прекрасната държава в която живеем.). 2-ро и основно финансовият риск, който поема строителят  е огромен ( далеч от този на баничаря), съответно разбира се, че ще търси след това висока възвращаемост на вложената сума пари. Относно дали може да се пазарите, да може и то доста, но само на зелено, готова ли е една сграда на 90%-100% е продадена цялата, а и с акт15/16 вече има огромнен интерес и няма как да свалите цената.Относно общите части- ами питайте, те се залагат в договора, там няма как да ви излъжат( но да минимум 20% ще са + отделно стените).

# 184
Някои строители не правят отстъпка дори на зелено, може би за най-огромните апартаменти, не знам за тях. Но за масовите 2-3 стайни, които най-бързо се харчат, защо да правят отстъпка?

# 185
  • Sofia
Виждам, че доста хора са изумени от високата печалба в строителството ( да, понякога дори е 100% +). Ами за мен е нормално, 1-во процесът не е никак елементарен и отделно доста тромав документално( основно заради прекрасната държава в която живеем.). 2-ро и основно финансовият риск, който поема строителят  е огромен ( далеч от този на баничаря), съответно разбира се, че ще търси след това висока възвращаемост на вложената сума пари. Относно дали може да се пазарите, да може и то доста, но само на зелено, готова ли е една сграда на 90%-100% е продадена цялата, а и с акт15/16 вече има огромнен интерес и няма как да свалите цената.Относно общите части- ами питайте, те се залагат в договора, там няма как да ви излъжат( но да минимум 20% ще са + отделно стените).

Печалбите са огромни и все пак 1200-1700 евро за кеадрат в София си е много. Да не говорим за циганиите на строителите, понеже има много, които пишат тухли Винербергер, а слагат трошливи гръцки тухли. Дограмите също - вместо нова се слага рециклирана на места, която е доста крива и не осигурява достатъчно добра изолация. Пести се и от отваряемост на прозорци - например без горна отваряемост и се налага смяна на обков, който струва още половин прозорец. По този начин се слагат и други материали, които не са точно обявени.
Има и други фактори обаче - една част от опартаментите са обезщетения за парцелите т.е там печалбата на строителя е 0. Другия фактор са рушветите по институциите, които се налага да дават, за да се прекара ток, вода, ТЕЦ и т.н а там е много тромав процеса.

# 186
Според вас как да подходим в търсенето на 3-стаен от тук нататък?

Понеже минах през същото с уж 100 кв. тристайни и дневни, в които имаше място само за диван и бар вместо маса - огледайте се за нещо старо. Ако имате време да чакате зелено и после да го правите от ШЗ след това, значи не държите да е готово, т.е. можете да си го ремонтирате.

# 187
Според вас как да подходим в търсенето на 3-стаен от тук нататък?

Понеже минах през същото с уж 100 кв. тристайни и дневни, в които имаше място само за диван и бар вместо маса - огледайте се за нещо старо. Ако имате време да чакате зелено и после да го правите от ШЗ след това, значи не държите да е готово, т.е. можете да си го ремонтирате.
Не е задължително да е старо. Просто трябва да се гледа за доста повече от 100 квадрата. Ако гледат ново 150-160 квадрата, вероятно ще намерят голямо тристайно, което ги устройва. Разбира се крайната цена ще е друга.

# 188
Направо да закръглят на 200кв, та дано има като 100кв от старите и на зелено, че да има намаление.
Чудя са как има кой да плаща все още по тези схеми, но явно парите текат и трябва да се усвояват.

Още малко остана, все ще се секнат и всичко ще си дойде на мястото.

# 189
Печалбите са огромни в строителния бизнес в България, но ако се постави човек в обувките на строителите, сега рисковете за тях не са малки, защото имотния пазар стана глобален и банките станаха по-взискателни. Покрай К19 много хора преминаха на 100% дистанционна работа, което вярвам ще се запази и след кризата за много от компаниите. Реално, с домашен офис може да се работи от всяка точка на България или света, далеч от забързаното ежедневие и неуредиците на големите градове. В момента например може да се купи съвсем приличен и напълно обзаведен апартамент в Испания на брега на Средиземно море пр. Бенидорм на цена от 1400 е/м2. Разбира се много хора нямат тази възможност, имат семейства тук, езика е проблем и т.н. Но просто цените при нас би трябвало да си имат граници и да отговарят на реалността.  И държавата да работи по стратегиите за развитието на по-малките градове и региони. На кой му харесва да се блъска всяка сутрин в метрото или прекарва часове в задръствания и мръсен въздух? Но живота на човек преминава основно на мястото, което е свързано с работата и семейството му или за голяма част от българите това е София или големите областни градове, където има работа и живот. Затова си позволяват да ни лъжат с реална площ, качество на строителството, лихви/комисионни и още какво ли не.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 14:07 от pooh06

# 190
АмчИ то, ако ще се минава на home office, значи повечето хора трябва да се разширят с още едно помещение за офис - кабинет му се казваше преди. Значи има мегдан за строителство на по-големи апартаменти.

Моля, поставяйте се на мястото, а не в обувките на някого!

Тази втората снимка хич не ме кефи - накачулени апартаменти един връз друг - съсипана красива скала, само дето морски бриз подухва.

# 191
И аз това се опитах да кажа метафорично - мястото, което обсъждаме основно е България, а не Испания. Само, че защо удобно пропусна да коментираш първата картинка? Мястото е Манастирски Ливади, а средната цена за необзаведен апартамент надвишава 1100 евро. Като изключим фактора работа-семейство, предпочитам морския бриз и уреден град с население около 60-70'000 жители.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 14:31 от pooh06

# 192
Ами първата снимка е ясна - мила родна картинка. Няма какво повече да се коментира.

# 193
  • Sofia
Аз съм живяла в Полша в апартамент в бизнес района на Варшава и мога да кажа, че там се строи много добре и разумно. Всичко е много удобно в комплексите, апартаментите и терасите са с нормални размери и правилни форми, всичко коли в комплексите са в подземни паркинги и т.н , отделно там се поддържа много чисто. Нищо общо с нашето строитеелство.

# 194
А хората защо си купуват жилище с сграда до която няма нормална улица? Като са ни такива критериите, такова се получава.

Общи условия

Активация на акаунт