Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 993
  • 762
  •   1
Отговори
# 330
Не го обръщайте на махленски плювалник, моля.
Какво лошо има да се живее под наем цял живот?
От моя гледна точка - нищо, защото ми е чист доход (като спаднем амортизацията и данъците). От гледна точна на Печенка пък си е чист разход, та си мисля, че може и да има нещо лошо, ако до пенсия не е успяла поне покрив да си купи. Ама знам ли, може и да бъркам. Но като гледам Печенка  с какво настървение чака срив, че да се класира и тя да си купи, може и да не бъркам, все пак Wink

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 15:04 от Анонимен

# 331
Пак се заяждаш... тва жените умирате да се кълвете...

Въпросът ми беше сериозен. Тука най-редовно се прокламира тезата, че всеки е свободен да прави с парите си каквото си иска (обикновено в смисъл да си купува каквито жилища му харесват). Ами ако не иска да купува? Има хора, които цял живот нямат кола и/или шофьорска книжка, и карат на градски (и междуградски) транспорт - и те ли са се прецакали? Според мен не, дори им излиза доста по-евтино, а понякога и по-бързо.

Ако питаме някой милиардер, и той ще ни се смее как може цял живот да летим с авиокомпании, ами не си купим собствен самолет. Щото ся друго си е, летиш когато искаш, за където си искаш, не се съобразяваш с разписания и опашки по летищата. Това е левъл на свобода, които 99% от хората дори не могат да си представят, и затова не им липсва.

Та искам да кажа, тая представа, че човек задължително трябва да притежава имущество е чисто психологическа илюзия, която е само в главите на тези, които вече имат такова.

# 332
Сравнявате несравними неща - недвижима собственост (имот) с движима собственост и пари! Имотът е вечен,другото е преходно,(днес го има,утре - не).

# 333
Slashy, аз всъщност отговарям на Печенка, не на теб. Тя все дебне срив да купи, че да не се мине, така че за нея не важи твоето разсъждение, очевидно е от форумните й изяви, че не иска да живее под наем цял живот. Така че "каквото повикало, такова се обадило".
Иначе в дискусия "как се живее под наем на едната пенсия, ако ще и максималната да е" не ми се влиза. Всеки е свободен да си харчи парите, както намери за добре, и да живее, където намери за добре. .

# 334
Попеа, виждам че на нея говориш, но точно както теб - по всичко личи - леко те дразни факта, че тя иска да си купи и все дебне срив, така и аз смятам, че най-най-малкото не е конструктивно да й се заяждаш по тая причина. Като иска да чака - нека чака, теб това какво ти пречи?

Иначе @deaf, а колите като са преходни да не би да не се купуват? Като гледам през прозореца, бая хора са се подлъгали.
Впрочем имотите също не са вечни. Единствено земята (парцелът) може хипотетично да се нарече вечна, само че на един гол парцел също трудно се живее. Всяка постройка има срок на годност приблизително колкото един човешки живот, 70-80г, и дори през това време се налагат няколко основни ремонта, за да остане нормално обитаема. Впрочем ако човек купи на 30-35г. първите сериозни проблеми и ремонти идват точно навреме за пенсията - честито! Тези разходи, плюс данъци, поддръжка, застраховки и т.н. са приблизително колкото цената на самия имот, т.е. в крайна сметка го купуваш два пъти.

Естествено с всяко нещо е така, нищо не е вечно, и това не ни пречи да купуваме всякакви глупости. Просто казвам, че има валидни аргументи срещу покупката на имот.

Във всеки случай това дето веднъж като купиш имот и вече си се уредил доживот, е илюзия и психологическа самозаблуда.

# 335
  • София
Брат ми съвсем сериозно се беше впуснал да ми обяснява защо е икономически по-изгодно да си под наем, но честно да си кажа, или не го слушах внимателно, или не го разбрах. Той икономист, аз юрист, по дефиниция не говорим един език.

# 336
Хехе Simple Smile Поне по братско-сестринска линия не се ли разбрахте? Simple Smile

Дали под наем е по-изгодно, зависи от много фактори, но със сигурност е по-гъвкаво, поради което е подходящо за мобилни хора.

# 337
Попеа, виждам че на нея говориш, но точно както теб - по всичко личи - леко те дразни факта, че тя иска да си купи и все дебне срив, така и аз смятам, че най-най-малкото не е конструктивно да й се заяждаш по тая причина. Като иска да чака - нека чака, теб това какво ти пречи?

Скрит текст:
Иначе @deaf, а колите като са преходни да не би да не се купуват? Като гледам през прозореца, бая хора са се подлъгали.
Впрочем имотите също не са вечни. Единствено земята (парцелът) може хипотетично да се нарече вечна, само че на един гол парцел също трудно се живее. Всяка постройка има срок на годност приблизително колкото един човешки живот, 70-80г, и дори през това време се налагат няколко основни ремонта, за да остане нормално обитаема. Впрочем ако човек купи на 30-35г. първите сериозни проблеми и ремонти идват точно навреме за пенсията - честито! Тези разходи, плюс данъци, поддръжка, застраховки и т.н. са приблизително колкото цената на самия имот, т.е. в крайна сметка го купуваш два пъти.

Естествено с всяко нещо е така, нищо не е вечно, и това не ни пречи да купуваме всякакви глупости. Просто казвам, че има валидни аргументи срещу покупката на имот.

Във всеки случай това дето веднъж като купиш имот и вече си се уредил доживот, е илюзия и психологическа самозаблуда.
Не знам защо се изживяваш като адвокат на Печенка, но като си рекъл да си й адвокат, да ти кажа - нека си дебне, каквото си иска. Отговарях точно на определено нейно заяждане, че хората  като мен и ЧС не били можели да купят имоти, защото били пенсионери. Което 1) не е вярно, и двете сме доста далеч от пенсиониране, и 2) и да беше, има пенсионери, които могат да си купят имот без проблем, защото си имат достатъчно кеш за целта и заем не им трябва. Поради което й казах да не ни бере грижата дали и как точно ще си ги купим, а да си гледа нейните сметки, че може и да са без кръчмаря Wink
Още нещо да имаш да питаш в тази връзка?

# 338
Слаш, разбирам намеренията ти, но в случая се намесваш в чужди разговори и полемика, която тече от много преди да се включиш в тази тема. С други думи - те си знаят за какво иде реч.

# 339
  • София
Хехе Simple Smile Поне по братско-сестринска линия не се ли разбрахте? Simple Smile

Дали под наем е по-изгодно, зависи от много фактори, но със сигурност е по-гъвкаво, поради което е подходящо за мобилни хора.
Беше нещо за "загробване" на капитала и недостатъчно бърза възвръщаемост на инвестицията. А, също и това, че разглезваш следващото поколение както повечето българи искат "да остане за децата". Тук вече съвсем бях спряла да го слушам. Аз имам деца, той още не. Simple Smile

# 340
Добре, явно е някаква стара вражда, за която нямаше как да знам. Не исках да преча, карайте си се на воля.

Просто използвах повода да вметна, че това дали някой иска или не иска да купи имот, и колко чака, не е повод за атаки към него, защото и за двете си има валидна аргументация. Оттам насетне "всеки си знае".

# 341
Ха-ха, Илит, бас ловя, че като проима, ще му се променят вижданията и ще се разберете  Smile

# 342
  • София
100% Simple Smile
Искам да си разглезя децата, всяко да живее в собствено жилище и отделно да има поне още един имот за под наем, та каквото и да става, да не ги мисля за елементарните неща в живота. А ако искат лукс, ще се потрудят. Simple Smile

# 343
Беше нещо за "загробване" на капитала и недостатъчно бърза възвръщаемост на инвестицията. А, също и това, че разглезваш следващото поколение както повечето българи искат "да остане за децата". Тук вече съвсем бях спряла да го слушам. Аз имам деца, той още не. Simple Smile
Ами склонен съм да се съглася и с двете неща.

Че се загробва капиталът е вярно, ако говорим за лично ползване. Ако купуваш за под наем, е инвестиция, но пак е супер дългосрочна и неликвидна.

Дали децата ти ще се разглезят или не, е въпрос на възпитание, преди всичко. Но замислете се колко от вас са останали да живеят (дългосрочно!) в жилищата на родителите си? Предполагам почти никой. Нищо че са били купувани "за децата". Просто всеки иска да си подреди живота и в частност жилището, както той си го иска, а не както някой някога си е мислил. За неща като мода, вкус, състояние на имотите, локация и т.н. няма да започвам да говоря, защото е ясно, че нищо не е както е било когато родителите са купували.

Искам да си разглезя децата, всяко да живее в собствено жилище и отделно да има поне още един имот за под наем, та каквото и да става, да не ги мисля за елементарните неща в живота.
Ъъъ, и къде точно ще им го купиш това жилище? Откъде знаеш на кой край на света ще ги отвее и на какъв акъл ще са след Х години?
Това, което искаш е по-скоро да задоволиш майчинския си инстинкт на грижовно пате, не нещо друго...

# 344
Какво лошо има да се живее под наем цял живот?

Абсолютно нищо, стига това да е била целта и да е съзнателен избор. Обаче ако не е било така, а е ситуация, наложена от обстоятелствата или от собствените действия и бездействия, вече е различно. Точно така няма нищо лошо и ако човек си умре сам и без половинка, ако остане без деца, ако остане без образование, ако не е пътувал и видял свят и т.н.  Много малко неща са лоши в абсолютен смисъл и без оглед на обстоятелствата и подробностите.

По житейския път не всичко се свежда до печалба и не всички инвестиции се правят за да се увеличи собственото имущество. Понякога се правят и разходи за непечеливши неща, но даващи сигурност. И алпинистите се катерят, катерят, пък похабят напразно усилия за да си забият клинове и да се осигурят срещу падане и тези усилия не ги изкачват нагоре. Значи ли това, че са били глупави? То и застраховките са пари на вятъра - даваш 3-4% от стойността на колата си всяка година и това са пари "през комина", защо тогава масово се дават?  Та и жилището е това - "загробени" пари, неносещи доход, ама все пак някаква котва в морето на живота. Да не говорим, че все пак се живее и за удоволствие, а не само за доходи.

И накрая, дали защото съм проста, или защото просто ми е много далечна гледната точка, даже не възприех това, че двете пенсионерки, аз и Попея, не можем да си купим имоти и само си приказваме. Помислих, че е ирония...

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 17:05 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт