Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 101
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
mokka, ако имаш опция за плащане на данъци от интернет банкирането, също можеш да следиш дали ще се появи данък на твое име.

# 121
  • Sofia
Здравейте, въпроса ми е към тези от вас, които са купували ново строителство наскоро - има ли тенденции за преговаряне на цената или са категорични, че е крайна цена? Ние се налага малко да сменим търсенето и се преориентираме към ристаен поради стечение на обстоятелствата и съм в шок от цените. Масово също се пишат цени без ДДС, а се съобщава след това за ДДС и се че няма как да се купи без ДДС... Да не говорим, че кварталите с ТЕЦ не са толкова много.

# 122
Има поле за преговори, при акт 15-16 е по-малко (5-10%), но наистина много зависи от конкретната сграда и обява. Където има силно търсене - естествено вариантите за преговор са доста малки. Преди акт 14 (на зелено) и с налични пари можеш да преговаряш и сваляш цената много. Ако избегнеш брокер - пак може да спестиш едни 5-10хил. лева.

П.П. ТЕЦ-ът е хубаво нещо, но лично аз не бих го сложил като основен критерий/ограничение при избора.

# 123
  • Sofia
Има поле за преговори, при акт 15-16 е по-малко (5-10%), но наистина много зависи от конкретната сграда и обява. Където има силно търсене - естествено вариантите за преговор са доста малки. Преди акт 14 (на зелено) и с налични пари можеш да преговаряш и сваляш цената много. Ако избегнеш брокер - пак може да спестиш едни 5-10хил. лева.

П.П. ТЕЦ-ът е хубаво нещо, но лично аз не бих го сложил като основен критерий/ограничение при избора.

Относно ТЕЦ-а съм съгласна, въпрос на личен избор е. Живяла съм с и без ТЕЦ и за мен съм си преценила кое е по-добър вариант. В момента масово се слага ГАЗ, но сметките там са много високи.

# 124
Моите наблюдения от газта са, че в жилищни комплекси излиза доста изгодно - сравнимо е с ТЕЦ. Не ми харесва, че на доста места котлето не влиза в цената на имота. Аз също съм ТЕЦ фен, но не мисля, че е dealbreaker, ако няма.

# 125
Тангра - аз нито подкрепям, нито отхвърлям нагласите на младите. Смятам че всеки трябва да си живее както си иска и намери за добре. В крайна сметка стига човек да е щастлив, здрав и да има какво да яде и покрив, бил той и временен, е достатъчно. Аз съм от поколението с амбиции, учене, кариера, бизнес... късно задомяване, семейство и деца... та родителите ми дълги години ми мърмориха за внуци. Добре че са ме направили млади млади, че са още млади и могат да се порадват.

Но аз примерно от моите деца няма да очаквам на 100% внуци, света се мени, автоматизацията на много процеси и работни места намалява нуждата всеки да е амбициозен, всеки да има работа, жилище, семейство и деца. След години като въведат социални пакети за всеки и мн хора просто ще си живуркат.

# 126
Относно ТЕЦ-а съм съгласна, въпрос на личен избор е. Живяла съм с и без ТЕЦ и за мен съм си преценила кое е по-добър вариант. В момента масово се слага ГАЗ, но сметките там са много високи.

Последното не е вярно, на тристаен апартамент максималните сметки за газ, които сме плащали през зимния период, се въртят около 200 лв. Сегашният ни блок също е газифициран и планираме да се включим догодина, тъй като първоначалната инвестиция не е малка. 

bubbata, много удобно, веднага проверих в ДСК и са излезли. Мерси!

# 127
  • Sofia

Последното не е вярно, на тристаен апартамент максималните сметки за газ, които сме плащали през зимния период, се въртят около 200 лв. Сегашният ни блок също е газифициран и планираме да се включим догодина, тъй като първоначалната инвестиция не е малка. 

Сметките зависят от много неща, дали апартамента е топъл по принцип, дали се отопляват съседните жилища,  големина на стои, изложения, колко стаи се отопляват и как - целодневно или само вечер и т.н Няма как да се каже, че 200лв са сметките , познавам доста хора, които плащат по 400+ за малки двустайни. При нас малък тристаен с ТЕЦ е под 200 при отопление и през деня.

# 128
Съгласен съм, че сметките за отопление на газ зависят много от топлозагубите както и от съседите. Също както при всеки вид отопление всъщност. Аз съм виждал и сметки от 300+ лв месечно за ТЕЦ на двустайно апартаментче, което е в блок, където голяма част от живущите са се отказали от ТЕЦ-а а и явно стават кражби някъде по трасето. ТЕЦ-ът може и да е проклятие в България!

# 129

Сметките зависят от много неща, дали апартамента е топъл по принцип, дали се отопляват съседните жилища,  големина на стои, изложения, колко стаи се отопляват и как - целодневно или само вечер и т.н Няма как да се каже, че 200лв са сметките , познавам доста хора, които плащат по 400+ за малки двустайни. При нас малък тристаен с ТЕЦ е под 200 при отопление и през деня.

Тези неща абсолютно се отнасят до всякакъв тип отопление. Няма как да се каже, че и с ТЕЦ ще плащаш по-малко. И аз "познавам хора" Simple Smile

# 130
При добре изолиран апартамент отоплението би трябвало да е сравнително сходно независимо дали е ТЕЦ, газ или ток.

Принципно вече стандартът дори при малките строители е тухли Винербергер (поротерм лайт) или Младост (стронг) и изолацията минимум 10см. Ако и дограмата е 3-ен стъклопакет би трябвало топлозагубите да са малки ако говорим за ново строителство от последните години.

Ако взимате нещо на 10-15 години или по-старо се интересувайте колко е изолацията, какви са тухлите и прочее. До колкото съм се интересувал изискването за изолация преди 10-тина години е било 5см.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 16:09 от Drago9205

# 131

Принципно вече стандартът дори при малките строители е тухли Винербергер (поротерм лайт) или Младост (стронг) и изолацията минимум 10см.

За вътрешна или външна изолация говориш? Защото се обсъждат топлозагубите към съседите, значи е необходима топлоизолация на вътрешни стени между 2 апартамента (и на плочите - под и таван съоответно).

# 132
За външните стени става дума. Не знам няйих да слага 10см вътрешна (може и да има де).
Топлозагубите към съседите при 25см зид + мазилка ще са относително малки дори те да не се отопляват. Все пак си е някакъв фактор.
Иначе от под/таван действително има загуби, ако са открити (тераси под/над апартамента). До колкото знам повечето строители взимат това предвид и слагат поне 5см XPS изолация за тераси и 10-15см на покривните плочи.

В крайна сметка който го е страх от съседите - слага гипсокартон + 5см вата по стените и тавана и приключва. Но пък това изяжда доста светла площ. Има и вариант да купите в сграда от 1500+ евро на квадрат - там преградните стени между апртаментите са 12+5+8 (12см тухла + 5см каменна вата + 8см тухла) за шумо и топлоизолация.

П.П. Изложението и то е фактор. Та сметката не е толкова проста. Мисълта ми беше просто, че независимо дали сте на газ, ТЕЦ или ток - разходите се определят по-скоро от други фактори, а не от вида отопление.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 16:29 от Drago9205

# 133
И нещо ама много, много важно : за топло жилище  и ниски сметки изключително важно значение играе изложението. И затова никога вече север и  запад.

# 134
  • София
При нас изложението е запад и север и с ТЕЦ плащаме 200 лв зимата за 84 кв.м. апартамент, много е топло.
Старото ни жилище беше 70 кв.м, запад и изток и 400 лв парно зимата.
Така, че зависи до блок, инсталация, съседите, дали отопляват, не е 1 фактор.

Общи условия

Активация на акаунт