Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 019
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
Ами ако през тия 10 минути (колкото и нереалистичен да е този срок) той е получил информация, че може да плати по-малко?
Иначе, явно не си в добри отношения със сестра си.
To се обърка нишката. Мислех си нещо за укорите към Румка и ония 15 000 евра.
@ Slashy, аз със себе си не съм в добри отношения камо ли със сестра ми ..

# 271
Цитат на: Gogo1979
[/quote

Ако беше се поинтересувала поне малко, щеше да разбереш за цикличност на икономиката и че има периоди на възход и периоди на спад, има мини цикли и макси цикли през 8-12-15 години. Затова си видяла тези спадове преди години, но икономистите са изслвдвали и установили това. Отделно глобализацията и изграждането на икономиката като скачен съд води до съкратяване на тези периоди, защото всеки катаклизъм оказва значим глобален ефект върху цялата икономика. Затова и ако хамериланците се издънят, това се отразява по верижката и на нас. Последен пример кризата 2008. Цените миже да не паднат много като цифра, но със сигурност идните години ше се отразят положително върху съотношението приходи/цена на имот дори и с отчитане на инфлация. За хората с добри спестявания и добър текущ приход това би било идеално за покупка.

Не ми требва да чета и да се интересувам. Имам достатъчно натрупан житейски опит и не вярвам на празни статийки и смешни стъкмистики. В по-малките населени места може да няма сериозно  търсене на имоти и да има лек спад на цените, но в големите градове и най-вече в София забрави, че ще се случи. А това, че може някой луксозен имот от 3000 евро да падне на 2800 едва ли ще ползва някой. Те тези дето купувят скъпи имоти не им е проблем тази цена. Ще има полза от спад при средният клас имоти, но няма да стане.

# 272
Фаталина изказа се. Ако богатите не си ценяха парите нямаше да са богати.

# 273
Спада е реален и вече се случва. При надценените достига 30%. И действително няма нужда от книги, а от няколко клика. Нека има хора, които не четат и живеят в розови балони. Свят широк и пъстър.

# 274
Спада е реален и вече се случва. При надценените достига 30%. И действително няма нужда от книги, а от няколко клика. Нека има хора, които не четат и живеят в розови балони. Свят широк и пъстър.

Я дай линк да кликна да видя Simple Smile

# 275
  • София, Bulgaria
Радвам се, че се получи отново дискусийка за едностранната промяната на цените от продавачите (не говоря за анкетата). Като цяло съм на мнението на Гого - след като съм бил на оглед и сме говорили за цена, това значи, че той е казал "готов съм да ти продам на тази цена", а аз съм казал "готов съм да ти платя тази цена". Естествено, че ще гледам и на други места, няма да се юрна на първата оферта - и то не само заради цената, ами човек в процеса на търсене си променя и критериите. Естествено и че продавача ще има други огледи след мен. На тях е свободен да им иска друга цена, ако така прецени. Но ако след 2 седмици реша, че все пак искам при него, очаквам да е на договорената цена. В противен случай аз как мога да избера измежду примерно 5-10 оферти, които съм гледал, ако за никоя не мога да съм сигурен, че условията за същите?

Вече ако само съм зяпал обявата, без реален контакт с продавача, естествено че не очаквам цената да стои една и съща. Това е еквивалента на гледам доматите на пазара за 2лв, реша че е скъпо, пък те утре станат 2,50.

Генерално съм привърженик на идеята цените да са такива, каквито се обявени, без пазарлък и от двете страни. Дразня се и на купувачи, които видят цена 100к и почват да се пазарят от 50к нагоре. Според мен е въпрос на уважение към продавача да се респектира декларираната цена, както е и въпрос на уважение към купувача да не му се променя цената зад гърба. Т.е. положението да е като в супермаркет, а не като на битпазар. За съжаление обаче, както виждаме и в този форум, и продавачи, и купувачи 5 пари не дават за уважение, и всеки прави каквото си поиска. Масово продавачи слагат супер завишени цени и "ако мине номера". Пък ако не мине, да имат мегдан да свалят. При това положение естествено, че и купувачите ще се пазарят, няма да се правят на тъпи.

Същата история между другото е и на пазара на труда със заплатите. За позицията, за която кандидатства, заплатите са примерно между 2 и 3к, той иска 5. И ти слушаш и не вярваш на очите си (sic) дали наистина те има за толкова тъп. Накрая предложиш 2,5к и той се радва и приема... А ти се чудиш в къв филм се намираш...

Въпрос: Ако, когато се върнете след 2 седмици и цената е намалена, ще платите ли по-високата, на която сте гледали преди 2 седмици?
-------
Хората купуват, когато имат финансова възможност в конкретния пазар да намерят това, от което имат нужда. Всичко е строго индивидуално. Пазарът е променлив...нагоре...надолу...равен...
Аз си гледам себе си: имам нужда, имам пари, има имот, правя сделка. Въобще не ме интересува, че след 2..3г. евентуално щели да паднат цените. Животът е прекалено кратът и силно изменчив, за да живея в страхове и да търся гаранции, гаранции и още гаранции за бъдещето.
Всеки преценява за себе си и според възможностите. Аз предпочитам да се фокусирам върху това да увелича дохода, да изкарвам повече пари, по-добра кариера и т.н., вместо да паля свещи да се сринат цените, че да се сдобия със заветното жилище. Ами, ако се сринат пък съм купила по-скъпо...какво да направя...това да е трагедията в живота ми. Пари се печелят и се губят и пак се печелят...и т.н. колело.

# 276
Живота си върви и без да живеем в собствен апартамент и аз лично не купувам на всяка цена и не се оставям продавачи и брокери да ми извиват ръцете. Имотите не са домати, телевизор, автомобил. А нарастването на доходите по време на криза е изкуство и късмет, който малцина имат. Обикновенно се купува веднъж-два пъти в живота, а при повечето хора това става с ипотечен кредит. Затова според мен всичко трябва да е обмислено и точно, без излишни рискове и емоции. Ако не сме готови да живеем на едно място, нямаме достатъчно спестявания, нямаме добра професия и сигурност в работата, бъдещето изглежда неясно, липсва план Б (ако нещо се обърка), цените и разходите ни постоянно растат и т.н., то е по-добре да живеем под наем или да останем там където сме. Ако гледаме на покупката като на бизнес трябва да сме нясно, че 80% от бизнесите се провалят най-вече заради лошо проучване и планиране, но могат да се объркат 101 други неща. Така, че здравословна доза песимизъм не би навредила никому. Да, всичко е строго индивидуално - прекаленото обмисляне не е добре и понякога трябва да се доверяваме на интуицията си. Аз не бих дал 1250е/кв.м за панелка в Люлин 9 при цялото това предлагане на ново строителство из кварталите. Но наистина всичко е строго индивидуално и явно всеки си има своя логика, която дори да не разбираме, трябва да уважаваме. Все някога ще купим, но според мен е важно е да преценим добре силите си и изберем правилния момент.

"Наем или заем – 6 въпроса, които ще ви дадат отговор"
https://sdelkisimoti.bg/blog/2019/12/02/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC … 0%B0%D0%B4%D0%B0/

"правилния момент за покупка на имот"
https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D … D0%BC%D0%BE%D1%82

"рецесия доходи недвижими имоти"
https://www.google.com/search?safe=active&ei=A0NwX5rUB5GHwPA … D0%BE%D1%82%D0%B8

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 19:24 от pooh06

# 277
Aз не бих дал 1250е/кв.м за панелка в Люлин 9 при цялото това предлагане на ново строителство из кварталите. Но наистина всичко е строго индивидуално и явно всеки си има своя логика, която дори да не разбираме, трябва да уважаваме.

Да де, обаче съфорумката спомена "готов за нанасяне", което много променя нещата.
На времето познат си купи панелка около Интерпред (от другата страна на булеварда) за около 80 000 евро, ама тристайна, на тихо място, санирана, дограми и токове сменени, наистина суперски ремонтирана (като за свое, с много вкус и без жалене на пари). И му оставиха всичко - телевизори, хладилници, кухня (дизайнерска), пералня, миялна, кожени дивани, парна душ кабина, осветление... Не знам дали не му оставиха и завивките и съдовете даже, наистина само се нанесе.
Ми той изобщо не искаш да се занимава с НС, доволен си е от панелката и искаше да се нанесе веднага. Ако и колежката е така това е съвсем различно.

# 278
Сигурно и за около 1000евро на квадрат е можело да намери в района панелка за тотален ремонт и без преустройство. Което отива на 4-5-6 месеца ремонт и разправии с майстори. И накрая тази половин година разправии и разходи пак ще стане горе-долу толкова като цена. Спестява време и нерви, дори да е дала тотал 2-3К евро в повече, отколкото щеше да й излезе ремонтът (и то не е сигурно, че щеше да спести чак такава сума). Като включим в сметката и наема за този период, наистина не си заслужава, ако направеният ремонт я устройва - там цвят на плочките, на ламината и т.н. Ако нещо чак толкова не й харесва, в следващ момент, след няколко години ще го промени.

# 279
  • София
Следя периодично в имот.бг (предимно от любопитство, но не само) имотите в центъра. И имам предвид наистина централната централна част, а не МА, Яворов, Лозенец, бул. Христо Ботев или Женски пазар.
Не виждам никаква промяна в цената надолу. Даже може би леко има спад в избора на малки апартаменти. Цените са от малко под 2к/кв.м. (за апартаменти тотал щета) до над 3,2к (за наистина чудесно реновирани апартаменти).

По повод панелката в Люлин и аз имам познат ИТ, който държеше на Люлин (не знам кой точно район, май 7, въпреки че можеше да си позволи и други квартали) и доста дълго търси това, което искаше, докато намери. Всъщност много хора предпочитат да дадат повече пари, но да не се разправят с майстори. Като теглиш чертата и включиш нервите и загубеното време в ремонти, категорично разбирам тези хора. Друг е въпросът, че аз лично харесвам да се занимавам с ремонти, преустройства и обзавеждане, но ако не ти е на сърце, разправията е голяма.

# 280
Пух - гугъл ще ти сервира всичко, което искаш да чуеш и прочетеш, защото в днешно време се пишат статии за всички възможно гледни точки. Така че много внимавай как си формулираш търсенето.

# 281
Всъщност Гугъл е перфектен инструмент за търсене на имоти, маркетинг, история на цени и др. Сервира много повече от очакваното, а днес празнува 22-ри рожден ден. Аз не се водя по субективни мнения и емоции. Успявам да отсявам информацията, която ми е нужна и я намирам не само в търсачката.. Средностатистическия потребител например едва ли използва хинтове - специални трикове примерно да търсим в даден уебсайт. Да, някои от статиите са рекламни, но има и много качествени данни, прогнози и мнения на специалисти.

пр. "многостаен" "София" "собственик" , "Акт 16" site:www.bulgarianproperties.bg , "панел" "люлин" "обзаведен" и т.н.

https://www.coforge.com/blog/advanced-google-search-tips

За история на цените преди време:

https://web.archive.org/web/*/mirela.bg

пп: за линка с -30%  (не е масов случай) няма да го дам, че още се колебая за конкретния имот Simple Smile

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 18:44 от pooh06

# 282
Гого е прав в случая - хората, които не са свикнали да работят с информация, стават жертва на предварителните си нагласи и търсят само потвърждение, друго не признават. Много често се забелязва във форумите/темите за имоти, инвестиции и пр.

# 283
Всъщност Гугъл е перфектен инструмент за търсене на имоти, маркетинг, история на цени и др. Аз не се водя по субективни мнения и емоции. Успявам да отсявам информацията, която ми е нужна и я намирам не само в търсачката..

Не мисля така. Факт е, че по някаква "случайност" намираш все каквото искаш да намериш Wink

# 284
ЧС, намирам каквото има и информацията ми не е субективна или избирателна. Имам интерес да следя пазарите, да инвестирам по време на кризи и в точния за мен момент. А ти какво искаш да намериш? Свикнала ли си да работиш с информация? За RSS да си чувала някога? Книги започна ли да четеш? Следиш ли сателитните новинарски канали? А случайно да си ходила по огледи тези дни или просто си говорим? Сподели, може за някого да е полезно. По принцип всеки трябва да знае предварително какво търси, какво иска да постигне и да има отправна точка. Дали става въпрос за имоти, цени, добри квартали, инвестиции, домати и т.н. няма никакво значение. Форумът е един от начините да намери разнообразна информация и да научи нещо ново. Излезе статия в Капитал, че покупко-продажбите в последните месеци се доближават до нивата от 2019г. Има повишено предлагане при намаляващо население. За едно сте прави, проблема с качеството и манипулируемостта на данните съществува. Този път ще пропусна анализа - всеки сам си има глава на раменете, компютър в ръцете и нагласи в сърцето Wink

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/09/14/4113415_pokupkite … meseci_na_2020_g/

https://nsni.bg/news/%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82- … D0%B8%D1%82%D0%B5

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtniiat-pazar-v-byl … at-297178/?page=3

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 17:08 от pooh06

Общи условия

Активация на акаунт