Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 035
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
Прочетох възмущения от типа "Ама как може обявата да е за Х пари, а после продавачът да вдига цената?".
Ми по принцип не може, ако отидеш на среща и ти кажат цената е толкова и толкова и ти се съгласиш и си стиснете ръцете никой не вдига. Освен в редки сличаи на истински катили. Обаче купувачът обикновено не се съгласява, а казва "О, ми ще си помисля, а и вие не може ли да свалите малко? Помислете и вие и ще се чуем пак.". И обикаля да търси други опции. Е тогава, ако дойдат още десет купувачи без никакъв ангажимент защо като се обади първият след седмица цената да не се е вдигнала? Някой даде пример с доматите на пазара - пише 2 лева, купуваш за толкова. Да де, ама ако ти се сторят скъпи и не купиш, и дойдеш пак на другия ден, вече може да пише 2,50. Не настояваш да купиш по вчерашната цена, нали?

Случая се транслира към - ако днес ида на пазара и кажа - за утре ще искам 5 кила домати на 2лв, става ли? Ако продавача каже да, но на другия ден се отметне, кой е крив и кой е прав. Не мисля че има значение... ако никой не го устройва, сделка няма да стане, но лично аз ако съм се разбрал за цена Х и после продавача вдигне, ще се откажа. Ако след това продавача осъзнае, че не може да продаде и ми звънне да ми продава на Х цена, аз бих го счупил на Х - неговата надценка. Ясно е че сделка няма да има, понеже и двете страни са некоректно влезли в преговори и нещата зависят от емоции. Затова се правят договори с неустойки.

# 256
И аз бях от тези купувачи, които мислеха да чакат някакъв спад в цените, но не спирах да гледам обявите в последните 2 месеца и попаднах на жилище, което ме устройва. Сигурно ще кажете, че съм луда, че за панелна гарсониера в Люлин 9 съм дала 1250е/кв.м, но целта ми беше да не се занимавам с никакви ремонти и да вляза директно като от наем мина на вноски по кредита. В района могат да се намерят между 43к и 50к евро, но моята е преустроена вече, със спалня на мястото на кухнята и цената от 55к ме устройва.

# 257
И аз бях от тези купувачи, които мислеха да чакат някакъв спад в цените, но не спирах да гледам обявите в последните 2 месеца и попаднах на жилище, което ме устройва.

Честит апартамент! Вместо да ти минава живота с надеждата да не се прецакаш с висока цена, сега си имаш жилище, което те устройва. Ще почнеш да си го изплащаш на ниски лихви. Може да паднат цените, ама не се знае нито с колко, нито кога. А животът си минава, най-малкото намалява активната възраст с възможности за растеж в кариера, заплата, съответно времето за изплащане на кредит.

# 258
Активно повдигнах веднъж въпроса и намерих колата си надрана. Добре, остави инфраструктурата и съседите. А какво ще кажеш за новото строителство - не може един дюбел да поставиш в стената, като готвиш ще мирише в хола, ключовете на осветлението са от най-скапаните и постоянно свети стълбищното осветление, гаражите никога не са достатъчно и се наводняват, фасадата се напуква още на първата година, в спалята не може да сложиш нормално легло, в банята не може да си сложиш вана, площта на балкона е колкото половината ти жилище и т.н. и т.н. (списъка с безумия е безкраен)? При старото строителство ще трябва да се примиряваш с възрастните съседи и ред други неуредици. Ходих на 100 огледа.. латино драма. Донякъде и ти си прав. Но има заводи извън София, които си работят от години и не си обират крушите, защото трудно ще намерят други люде по света да им работят толкова евтино и безропотно.
Малко старо мнение, но да направя коментар.
Живея в нова сграда:
- има доста дюбели поставени по стените, не е имало никакъв проблем. Вклютилено има и 100 литров бойлер.
- да, като готвя мирише в хора, защото с кухнята са едно помощение, но пък така ми харесва много повече, отколкото с отделната кухна. Обикновено мирише само докато готвя и не силно, все пак има аспиратор. В момента мирише на разтопен шоколад и никак не ми пречи.
- клювочете и контаките са доста добри според мен, от хубавите серии на легранд са, но си доплатих за тях; не е чак толкова скъпо
- в стълбищете свети, като минават хора; всичко е с фотоклетки
- гаражи има около 1.5 по броя на апартаментите, досега моят гараж не се е наводнявал; няма и влага; има вентилация
- по фасадата няма никакви следи от напукване, а са минали вече няколко години
- леглото ми е 180/200 като има и други мебели в спалянта и комфортно място за минаване
- в едната баня има достатъчно място за голяма вана, в другата - по-скоро не
- балконите са под 10% от площта на жилището, но са достатъчни за масичка и столове, външно тало на кломитиците и малко цветя.

Не знам къде си ходил на 100 огледа, но моето жилище не е никакво изключение, има немалко подобни и по-добри. Най-вероятно просто ще трябва да си вдигнеш бюджета и ще намериш каквото търсиш

# 259
Ясно е че сделка няма да има, понеже и двете страни са некоректно влезли в преговори и нещата зависят от емоции. Затова се правят договори с неустойки.

Именно, докато няма нищо черно на бяло все още е етап на преговорои, а на този етап нещата са динамични.

# 260
  • София, Bulgaria
Както купувачът търси най-добрата сделка, така и продавачът.
Негов си е имотът ще прави каквото си иска, както и купувачът ще ходи и ще гледа колкото си иска.
Казал, рекъл...докато няма финансов ангажимент имотът е на пазара и може да движи цената си както прецениш.  Както не намирате за некоректно тя да се намалява, защо да некоректно, когато се дига.
Ако сте ходили на оглед на ап. и след 2..3..дена цената е нова, по-надолу...това коректно ли е?
Когато правя огледи на имот, който продавам...да не мислите, че се връзвам на всички, дето са казали: супер...това е имота..само да го преспим и идваме с капарото...Както купувачът, преспива и после променя решението си, така и продавачът. 
Няма драма!

# 261
Прави ми впечатление, че в сайта на имот.бг са се появили доста двустайни в София на цена около 40 000 евро. Разбира се това са апартаменти с доста кусури и в недолюбвани квартали, но появата им е факт. До скоро нямаше такива двустайни и масово започваха от 50 000 евро, дори в най-убитите квартали.

# 262
И аз бях от тези купувачи, които мислеха да чакат някакъв спад в цените, но не спирах да гледам обявите в последните 2 месеца и попаднах на жилище, което ме устройва. Сигурно ще кажете, че съм луда, че за панелна гарсониера в Люлин 9 съм дала 1250е/кв.м, но целта ми беше да не се занимавам с никакви ремонти и да вляза директно като от наем мина на вноски по кредита. В района могат да се намерят между 43к и 50к евро, но моята е преустроена вече, със спалня на мястото на кухнята и цената от 55к ме устройва.

Значи, луда си че си купила в люлин панелка на тази цена, а не че си купила апартамент.

Мисля че за последните 3 години сега е идеалния момент човек под наем да купи ако намери подходящ апартамент и успее да свали цена, понеже спира да плаща наем, лихвите са мега ниски и може да свали цена. Ако намери продавач на зор, който е съкратен и няма приходи примерно или някое airbnb, би било идеално.

Но за хора, търсещи по-голямо жилище не виждам защо да се бърза.
Ако е с цел инвестиция - бих поспорил дали е удачно в момента, освен ако не изскочи нещо супер добро и може с ниска лихва да се изплати бързо.

Иначе честито и със здраве да си го ползваш!

# 263
Радвам се, че се получи отново дискусийка за едностранната промяната на цените от продавачите (не говоря за анкетата). Като цяло съм на мнението на Гого - след като съм бил на оглед и сме говорили за цена, това значи, че той е казал "готов съм да ти продам на тази цена", а аз съм казал "готов съм да ти платя тази цена". Естествено, че ще гледам и на други места, няма да се юрна на първата оферта - и то не само заради цената, ами човек в процеса на търсене си променя и критериите. Естествено и че продавача ще има други огледи след мен. На тях е свободен да им иска друга цена, ако така прецени. Но ако след 2 седмици реша, че все пак искам при него, очаквам да е на договорената цена. В противен случай аз как мога да избера измежду примерно 5-10 оферти, които съм гледал, ако за никоя не мога да съм сигурен, че условията за същите?

Вече ако само съм зяпал обявата, без реален контакт с продавача, естествено че не очаквам цената да стои една и съща. Това е еквивалента на гледам доматите на пазара за 2лв, реша че е скъпо, пък те утре станат 2,50.

Генерално съм привърженик на идеята цените да са такива, каквито се обявени, без пазарлък и от двете страни. Дразня се и на купувачи, които видят цена 100к и почват да се пазарят от 50к нагоре. Според мен е въпрос на уважение към продавача да се респектира декларираната цена, както е и въпрос на уважение към купувача да не му се променя цената зад гърба. Т.е. положението да е като в супермаркет, а не като на битпазар. За съжаление обаче, както виждаме и в този форум, и продавачи, и купувачи 5 пари не дават за уважение, и всеки прави каквото си поиска. Масово продавачи слагат супер завишени цени и "ако мине номера". Пък ако не мине, да имат мегдан да свалят. При това положение естествено, че и купувачите ще се пазарят, няма да се правят на тъпи.

Същата история между другото е и на пазара на труда със заплатите. За позицията, за която кандидатства, заплатите са примерно между 2 и 3к, той иска 5. И ти слушаш и не вярваш на очите си (sic) дали наистина те има за толкова тъп. Накрая предложиш 2,5к и той се радва и приема... А ти се чудиш в къв филм се намираш...

# 264
Здравейте, регистрирах се за да видя резултатите от анкетата.  Simple Smile Ето и една доста интересна информация :

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/09/14/4113415_pokupkite … meseci_na_2020_g/

Цитат
София върви надолу
Най-голям е отливът в София, където с всеки следващ летен месец спадът в броя на сделките в сравнение с 2019 г. се задълбочава. През юни той е минус 1.68%, през юли - минус 5.26%, а през август вече е минус 9.99%. За трите месеца в София са изповядани общо 7242 покупко-продажби.

Не само че няма повишение, а и яко надолу. Спадът по време на карантината също не е компенсиран. Няма ги тези хора. Интересно дали ще се запази тенденцията и през септември. Ако това стане, ясно какво следва.

# 265
Aко при огледа ми се подаде ръка и капаро в нея, и купувачът ме попита кога ще ми е удобно да посетим нотариуса, няма да се отметна независимо от потенциалната загуба.
Ако при огледа купувачът каже че " ще си помисли" и след  10 минути ми звънне с молба за сделка, време през което аз съм получила информация че имам реална възможност да получа повече за имота си - ще му отговоря - късно е чадо ! Ще откажа дори и на сестра ми.

# 266
R-dna, за бюджета принципно съм съгласен с вас, но безумията ги има и при по-скъпите жилища. Има много други неща, които несъм изброил, като близост до училища, детски градини, спортни зали, търговски центрове, офиси, отдалеченост от булеварди, липса на достатъчно гараци и паркоместа, разбити тротоари, липса на зеленина в квартала, странни съседи и т.н. Интересно ми е в кой квартал сте, на кой етаж и какво виждате от прозорците си? Все някакъв компромис сте направили, а обикновенно недостатъците се виждат като свалим розовите очила или се установяват след време.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 20:40 от pooh06

# 267
Ами ако през тия 10 минути (колкото и нереалистичен да е този срок) той е получил информация, че може да плати по-малко?
Иначе, явно не си в добри отношения със сестра си.

# 268
Grinning Не стана ясно защо на човека с доматите му е позволено да вдига цената, а на този с имота - не.

Докато няма договор, наистина ли някой мисли, че може да има каквито и да е претенции?

Отиваш при човека с доматите и му казваш "получих информация, че мога да ги платя по-евтино". И той ти казва "чал, не ме занимавай". Същото като с имотите.

# 269
Но ако след 2 седмици реша, че все пак искам при него, очаквам да е на договорената цена. В противен случай аз как мога да избера измежду примерно 5-10 оферти, които съм гледал, ако за никоя не мога да съм сигурен, че условията за същите?

Ами не можеш, това учудва ли те? Всичко е динамично. Да не би акциите или златото да те чакат една седмица да решиш?  Докато нямате спогодба всичко е преговори.

Ами ако през тия 10 минути (колкото и нереалистичен да е този срок) той е получил информация, че може да плати по-малко?

Да не мислиш, че ще прости на продавача, а няма да го натисне???

Относно намаления брой на сделките - това може и да е индикация за застой - купувачите чакат спад, а продавачите не искат да продават ниско.

Общи условия

Активация на акаунт