Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 053
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
  • София, Bulgaria
Въобще много хора НЕ са се сдобили с имоти по време на предната криза. Може да видите статистиката брой продажби по години за София и за областните градове. Хората почнаха да купуват, когато почнахме да излизаме от кризата... Дори и тази година ще е повече по брой продажби от 2011..2012, когато беше дъното на цените.

# 241
Онези, които не са - имат големия шанс сега да го направят. Факт е, че при предишната криза рязко намаляха сделките и на това дължим относителната нормалност на цените сега. Ситуацията днес много прилича на предишната криза, но да изчакаме статистиката за 2020г. Не се наемам да прогнозирам с колко %, но цените на скъпите и надценените имоти ще падат, клиентите ще се по-взискателни, а продавачите като цяло ще са по-отстъпчиви. Публикувам линк към интересна ретроспекция от предишната криза. Вече наблюдавам понижение на офертната цена на някои имоти с ~10%.

https://bg-mam.ma/p/1240343/41318106

https://money.bg/property/kakvi-byaha-tsenite-na-imotite-v-sofiy … sled-krizata.html

# 242
При предишната криза не съм следила имотите. Но помня, че колеги, плащащи по 600-700 лв. на месец ипотека, им вдигнаха вноските на 1100-1200 лв.
Сега криза, ама лихвите все още са ниски. Докога - никой не знае.

# 243
Цените на апартаментите в градовете ще падат, на къщите ще се вдигат. Дори в моето село тази година се купиха доста къщи, стоящи дълги години запустяли. При това имаше и софиянци. Колкото и гадно да звучи, но благодарение на Ковида живна провинцията.

# 244
  • София, Bulgaria
При предишната криза не съм следила имотите. Но помня, че колеги, плащащи по 600-700 лв. на месец ипотека, им вдигнаха вноските на 1100-1200 лв.
Сега криза, ама лихвите все още са ниски. Докога - никой не знае.

Не се дигнаха толкова много вноските...на 400 и нещо станаха 500 и нещо.
Миналата есен публикувах снимки, които показваха, как се изменя вноската при повишаване на лихвата...
За да стане по две вноската от 5..6% мисля че беше тогава, лихвата трябва да е станала 10..12%..а не беше такава.
Допълвам:

Сега си пуснах кредитния калкулатор и нещата изглеждат така:
200000 лв. кредит за 300 месеца при :
ГПР 3%- 948 лв. вноска
3,5 %- 1001 лв.
4%- 1055 лв.
4,5 %- 1111 лв.
5%-1169 лв.
5,5%- 1228 лв.
6%- 1228 лв.
7% -1413 лв.
8% - 1543 лв.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 12:10 от tomeva

# 245
  • София
Ще имали понижение в цената на жилищните имоти?
Какво мислите по въпроса, за близките да кажем 2 - 3 години какво да очакваме от пазара на имоти?
Лично мое мнение, без да го приемате като съвет за каквото и да е Wink .
Ще има спад на цената на имотите НО колко времето ще покаже.
Както съм писал и в други теми причините са 1001, но основната е,  че хората са с нагласата, че ще има спад и всеки се ослушва и не купува а това води само до едно - СПАД на цената!

Само да добавя , че гласувах :
Ще има понижение на цената, но не мога да преценя с колко Wink

Хората са с нагласата, че ще има спад, следователно ще има спад?

Не знам кои са тия, които се ослушват и не купуват.
Тия, които си купуваме пак си купуваме.
Тия, които се ослушват, пак се ослушват.

Ако търсим закономерности, изводът е "business as usual"

# 246
Томева, погледнах сайта на БНБ - лихвите по дългосрочните кредити - средно 9,98%, 8% при жилищните и 13 и нещо% при дългосрочните потребителски за 2008 г.ГПР е 1-2% отгоре.

Наистина не вярвам, че има ГПР 2-3%.  Приеми го като лично усещане. Дори да има такъв ГПР, то не е масово, а по-скоро някакви изключения.  Така мисля аз, пък може и да греша.

За "ослушването" - ако има спад на търсенето, заради ослушване, то има спад и на предлагането, пак заради същото. Не е ясно доколко се балансират.

Аз от 2-3 години сигурно следя имотните теми и от самото начало на включването ми се говори за предстояща криза, бум на балона, спад поне. До момента спад няма, сега ще видим.

# 247
Не очаквайте никакъв спад на цените! Още повече при вече дори отризателните лихви по депозитите. Хората още повече ще започнат да инвестират парите си в имоти. Заемите също са ни добри нива. С тази Ковид изолация, много хора вече се оглеждат и за къщи и имоти в малки населени места, така че да си осигрят уединение и възможност сами да си отглеждат органични продукти за храната. В този смисъл не се очаква и намаление на цените дори на имоти в провинцията, които до сега не са били особено примамливи. Моя колежка преди месец точно това направи. Купи къща с двор в близост доголям гради то не много близко до София. Реши, че ще се премести там с децата си. Ние също строим къщи на 60 км. от София и ако всичко върви добре, също смятаме до няколко години да се преместим окончателно там. За сега ще я ползваме за уикендите, отпуски и по празници. Преди 1 година купихме имота на много добра цена, а сега в селото цените са се качили с 50 %. Дори стари разпадащи се керпичени къщи са си качили цените. За вече доста дългият ми житейски опит не съм видяла цени на имоти да падат. Изключенее приви само началото на 90 години и през кризата 2007 - 2008, но то тогава цените бяха изкуствено завишени и просто се устанавиха на реалното ниво. Особено в големите градове, където се стичат масово младите хора да си търсят работа, дори очаквам повишение на цените на имотите.

Ако беше се поинтересувала поне малко, щеше да разбереш за цикличност на икономиката и че има периоди на възход и периоди на спад, има мини цикли и макси цикли през 8-12-15 години. Затова си видяла тези спадове преди години, но икономистите са изслвдвали и установили това. Отделно глобализацията и изграждането на икономиката като скачен съд води до съкратяване на тези периоди, защото всеки катаклизъм оказва значим глобален ефект върху цялата икономика. Затова и ако хамериланците се издънят, това се отразява по верижката и на нас. Последен пример кризата 2008. Цените миже да не паднат много като цифра, но със сигурност идните години ше се отразят положително върху съотношението приходи/цена на имот дори и с отчитане на инфлация. За хората с добри спестявания и добър текущ приход това би било идеално за покупка.

Мандаринка - сериозно ли смяташ че при световното неблагоразумие и лошо консуматорско поведение всичко и в частност имотите постоянно ще расте? Все едно да кажеш че и борсите постоянно ще са нагоре? Може би в един идеален свят, където всяка нация има немски манталитет и дисциплина, това е възможно, но реалността е съвсем друга, мазово народа е тип испания, италия, гърция и америка. Масово всеки смята че трябва да притежава имот и то веднага, истината е че това не е за всеки, но хората са в заблуда.

# 248
  • София, Bulgaria
Мандаринка, последните няколко години в зависимост от профила сумата на кредита ГПР варира между 2, 75 и 3, 10.
Годишната лихва 2, 55...2, 83. По-ниските са със застраховка живот. Примерно: 2, 65 със ЗЖ, а 2, 75 без.

# 249

Ти се надявай колкото искаш. Мечтите са безплатни. Рано или късно спад ще има, въпросът е от какви нива - дали от днешните или от 10-20-30 на сто над днешните.

Да надявам се да има спад и както споменах и на предните коментари, времето ще покаже, колко голям ще е Wink

Пропускате два момента:

1. Когато един фактор дърпа цените нагоре, а друг надолу, те си остават на мястото (това е физика, равновесие на сили).

2. Докато времето тече се натрупва инфлация и заплатите растат, така апартаментът, който днес струва 100 бона, след 5 години, ако пак струва 100 бона, реално ще е поевтинял с 10-15%. Та на каква база да спадне на 90 или 80 бона? И заплатите ще пораснат за 5 години поне с 20%. Всичко това навява мисълта, че в толкова дългосрочен план не само, че едва ли ще има спад  в абсолютни цифри, а даже може да има и повишение, пак в абсолютни цифри. Което не изключва в същото време жилищата да са станали по-достъпни (това се забелязва от миналия пик насам въпреки ръста а цените).

# 250
  • София

Мандаринка - сериозно ли смяташ че при световното неблагоразумие и лошо консуматорско поведение всичко и в частност имотите постоянно ще расте? Все едно да кажеш че и борсите постоянно ще са нагоре? Може би в един идеален свят, където всяка нация има немски манталитет и дисциплина, това е възможно, но реалността е съвсем друга, мазово народа е тип испания, италия, гърция и америка. Масово всеки смята че трябва да притежава имот и то веднага, истината е че това не е за всеки, но хората са в заблуда.
А ти вярваш, че след 10 години ще дойде края на света ли?
Тоя край на света го чакахме и 2012та и 2000та. А ако се разровиш по-назад, края на света се е чакал през ЦЯЛАТА човешка история. Още от Маите насам, средновековието и тн.
Даже в Ловци на Духове 2 от 1989та година, главният герой беше направил ТВ шоу и събираше всякакви откачалки да ги подиграва. Беше събрал 2ма различни, които чакаха края на света на различна дата. Това преди 30 години.

Не знам апокалиптично настроените колеги какво по-точно очакват да се случи. Апартаментите по 2 за лев? Завръщането на комунизЪма? Смяна на парите? Акциите да спаднат до 0ла? Епъл и Майкрософт фалирали?

Хем казваш, че номинално може и да няма спад. Хем, че ще има апокалипсис.
Че ние кога сме твърдели, че инфлация няма? От 20 години насам, аз съм се ориентирал към имотите именно заради инфлацията по принцип. Това е основният аргумент да се инвестира в имоти. А ако е по-голяма от обикновено, толкова по-зле. Значи още повече ще поскъпват от обикновено.

# 251

Кое точно не е вярно? ТЕЦовете правят "когенерация" на електричество и топлина, вече един конкретен ТЕЦ с каква преобладаваща цел е правен, е друг въпрос. Това е миналото, настоящето е ТЕЦ с комбиниран цикъл, който има огромно КПД ( в сравнение с другите). Там първо в турбина се гори газ, който задвижва турбината за производство на ток, а после изходящата топлина от турбината подгрява пара в котел и се използва за добив на електричество, вече от парна турбина и накрая остава и за отопление. КПД е около 90%.
За ОЦ чувам за пръв път - вижда ми се малко тъпо да гориш горива само заради топлината, без да произвеждаш и ток едновременно с това. Но както и да е... При старата технология хич не е тъпо. Помисли си, че загубите винаги се свеждат до - топлина и ако целта ти е именно топлина, то загуби ...няма.  Ниско КПД има при преобразуването на топлината в механична енергия. Колкото калории топлина се отделят при горенето на газа почти всичките отиват за подгряване на котела.

Идеята е, че рано или късно добивът на енергия, без значение дали електрическа или топлинна, от горене на изкопаеми горива ще бъде забранен, или най-малкото ще бъде икономически силно неизгоден. ТЕЦовете на газ са много "по-малко зле" от такива на въглища, предимно заради миризмата и праховите частици, които се отделят при горене на въглища, докато газта при горене произвежда само СО2 и вода. И точно този СО2 е причината в дългосрочен план и тя да няма бъдеще. Друг е въпросът, че може да не го доживеем това време. Но ще дойде.
Именно, колко дългосрочен? Защото ТЕЦ-овете с комбиниран цикъл ще са най-последните ТЕЦ на изкопаеми горива, които ще си отидат.  Тези ТЕЦ имат и други предимства (много голяма гъвкавост и се използват за компенсация на волатилността на ВЕИ, затова докато не са измислени супер кондензатори или друго такова, ВЕИ ще вървят ръка за ръка с газа. Газовите ТЕЦ могат да си заминат само ако се изнамери начин за съхраняване на електроенергия или ако масово навлязат  Термоядрени централи. Ама няма да е до 50 години Wink

А да, за протокола - газовите централи цапат освен с СО2 също и с азотни окиси.

Във всички нови сгради за всеки апартамент има паркомясто или гараж. Проблем е, че на много хора не им се дават пари за тази екстра.

Май мина това, сега всеки купува и пита за два даже Wink

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 14:48 от Черна станция

# 252
Понеже много ги жалим строителите (и инвеститорите), че поемат голям риск и цените са такива, ако цялата сграда се продаде на зелено, реално печалбата ще им е по-ниска, отколкото ако я продадат на всеки следващ етап.
Аз споделих , но пак ще кажа - гледахме тристаен ап., чиято цена от първа копка всъщност доста след това) до сега (3-4м преди акт 16) е нараснала с близо 60%.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 15:16 от Love_fairy

# 253
Тангра - никъде не говоря за апокалипсис, нито варвам в апокапипсис. Далеч съм от мисълта че ковид би изтрепал населението на земята. По-скоро мисля, че начина на мислене и поведение, ценностите и приоритвтите на хората се изменят с течение на времето и има дотатъчно примери за това в историята. Глобализацията и свръх развитието на технологиите и достъпността до всичко правят това изменение доста по-бързо. Затова и кризите зачестяват все повече и повече. Не може да не отчетеш факта, че света се променя прекалено бързо и обхваща масата от народа. В този ред на мисли не се знае какво ще се случи и дали ще имаме време да го приемем и отреагираме. Не знам.

Както казах и преди, спад на имоти може да има на някои места, а на други да има покачване, в момента в сащ това е очевадно - нюйорк, сан франциско, лосанжелес цените падат, а в умрели райони като аризона се вдигат, защото има миграция на големи потоци от хора. Аналогично тук може да се случи същото, но едва ли на такава голяма скала, че да се види очевидно. Но и тук е факт, че хората се ориентираха към околни на Сф села и към къщи. Може би това е за добро.

За капитализма две думи - според мен капитализма в този си вид ще замре и ще се изроди в друг вид капитализъм. От много години насам хората с капитал държат за топките, хората произвеждащи стойност и иновация, разбирай ако аз реша да правя бизнес и ми трябва чужд капитал, ще бъда одран и изнасилен за да го получа и накрая инвеститора ще опъне по-голямата част от пая. Но вече нещата се променят, технологиите, комунилациите и автоматизацията са толкова напред и на толкова конкурентни цени, че всеки кадърен човек може с много по-малка инвестиция и хора да започне бизнес. Разбира се конкуренциятя е голяма, но тя кога ли не е била. В този ред на мисли капитала ще започне да се измества от ръцете на инвеститорите към ръцете на кадърните предприемачи, което на мен ми се струва по-здравословно за икономиката.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 15:18 от Gogo1979

# 254
Прочетох възмущения от типа "Ама как може обявата да е за Х пари, а после продавачът да вдига цената?".
Ми по принцип не може, ако отидеш на среща и ти кажат цената е толкова и толкова и ти се съгласиш и си стиснете ръцете никой не вдига. Освен в редки сличаи на истински катили. Обаче купувачът обикновено не се съгласява, а казва "О, ми ще си помисля, а и вие не може ли да свалите малко? Помислете и вие и ще се чуем пак.". И обикаля да търси други опции. Е тогава, ако дойдат още десет купувачи без никакъв ангажимент защо като се обади първият след седмица цената да не се е вдигнала? Някой даде пример с доматите на пазара - пише 2 лева, купуваш за толкова. Да де, ама ако ти се сторят скъпи и не купиш, и дойдеш пак на другия ден, вече може да пише 2,50. Не настояваш да купиш по вчерашната цена, нали?

Общи условия

Активация на акаунт