Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 066
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Търсенето определя предлагането. Ако се търсеха повече гаражи и паркоместа, строителите щяха да ги осигуряват. Има сгради в София (не бизнес сгради) с по 4-5 етажа паркоместа.

От последните 20-30 строежа, които съм гледал от различни строители, ВСИЧКИ са имали свободни паркоместа. Всички! Просто хората не вадят едни 10к навреме, а после що това, що онова. Тарикатщини на дребно. Само дето понякога тарикатщините са за собствена сметка.
И ако си уцелил късен строеж, със полуразпродадени апартаменти и гаражи, просто ще купиш в следващия. Явно си закъснял. А хората купуват, не се маят.

За преустройствата на баните, поне като го правиш, направи го кадърно. Със свестни майстори, циментова замазка, обилна хидроизолация, внимаваш да не я пробиеш с болтовете на гърнето, гледаш да не спукаш вграденото казанче (реален случай на съседи отгоре) и тн.

# 226
О, хич не са тарикатщини на дребно, а проста сметка. Колкото и да не ти се вярва, преобладаващата част от купувачите не са ИТ-та със заплати 6-10К на месец. И тези 10К за паркомястото предпочитат да ги дадат за апартамент с 8-10 квадрата в повече (една стая допълнително или помещенията да са с по-прилични размери) и удрят тавана на възможното финансиране с кредит. Предпочитат неудобството да въртят по 15 и повече минути и да търсят място за паркиране по улиците пред неудобството да живеят в по-малко жилище.

# 227
Ще имали понижение в цената на жилищните имоти?
Какво мислите по въпроса, за близките да кажем 2 - 3 години какво да очакваме от пазара на имоти?
Лично мое мнение, без да го приемате като съвет за каквото и да е Wink .
Ще има спад на цената на имотите НО колко времето ще покаже.
Както съм писал и в други теми причините са 1001, но основната е,  че хората са с нагласата, че ще има спад и всеки се ослушва и не купува а това води само до едно - СПАД на цената!

Само да добавя , че гласувах :
Ще има понижение на цената, но не мога да преценя с колко Wink

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 09:55 от sweet13

# 228
Някакъв спад ще има, но едва ли ще трае 5 години ( т.е. 5 години все да има намаляване на цените).  Колко е божа работа, но не очаквам срив и пукане на балони. Ще зависи и от имота - качествените нямат причина да свалят много.
И да добавя - когато всички не купуват освен спад може да има и застой на пазара, и това сме виждали.

# 229
  • София
Според мен ще има спад, но няма да е скоро. В близките 1-2 години очаквам повишаване на цените и чак след това ще има спад. Но колко ще е осезаем той предвид сегашните цени, които продължават да се увеличават, не знам... Най-много след спада да се стигне до цените от миналата есен... Повече не очаквам

# 230
При застой строителите намалят цени, но едва ли с много.

Иначе вчера бай тиквоч каза, че още поне година ще сме в корона режим. Ако сега зимата нещата се влошат и хората изперкат, много хора които могат да си позволят да работят от вкъщи, ще се изнесат към провинцията.

Имам познат с работа от вкъщи в центъра 60кв апартамент с две малки деца и жена му е в майчинство. Направо се побърква и обмисля да се изнася при родителите си, които имат огромна къща в провинцията.

# 231
Мандарин, какво общо има преустройството на кухня + хол в холокухня с разширение на баня? В кухнята не се къпеш, нито в хола, нито пък има сифон/канал на пода... Ако ти имаш хол + отделна кухня,и съседа под тебе също, и ти решиш да махнеш стената между двете, него какво го касае това?

За паркоместата и моите наблюдения са същите. Явно наскоро е имало промяна в изискванията, защото като говоря с познати купили преди 4-5 години, всеки казва "ама то няма паркоместа, защото те са задължени да правят само 30%" (т.е. на 3 апартамента по 1 място). Сега като търся такова нещо не съм виждал - навсякъде са минимум съотношение 1:1, на места даже и с 10-20% повече паркоместа отколкото жилища. Най-много което съм срещал, е по 2 места за всяко жилище, ама то беше в малка сграда.
Може всичко това да е доброволно от страна на инвеститорите, ама ме съмнява...

Също съм съгласен и за това, че "нодовомците" масово им се свидят 10-12к за паркомясто, купуват без, и накрая задръстват квартала. Същевременно гаражите стоят полупразни. Това е пълно извращение да идеята. Трябва да задължат строителите да продават жилищата с включено паркомясто, така че да не можеш да избираш. Явно в БГ като има възможност безплатно да направиш мизерия на другите/обществото, има твърде много желаещи, затова без избор. Ако някой чак толкова наистина не му трябва, ще намери на кого да продаде, при това с печалба.

Разбирам аргумента с повече квадратура за същите пари, но по тая логика и аз предпочитам данъците да не ги внасям в бюджета, а да си купя нещо с тях. Ама не става.

# 232
Правилото е, че не може да има сервизни помещения (баня/тоалетна, кухня) над жилищни помещения. Холът в СС е жилищно помещение, като прекараш кухня там, го правиш сервизно, над жилищно. Идеята е, ако протече ВиК инсталацията, да протече над сервизно, а не над жилищно помещение. В СС да не мислиш, че каналът от баня/кухня отива в хола по въздуха или по стените, по пода минава.
Един познат в нова кооперация бяха с отделна кухня, граничеща с хол. Всички собственици се събраха, подписаха се и направиха холокухни, а бившите кухни станаха стаи. С промяна в документацията още преди А16.

Виж колко нови неща научаваш от форума - не че не можеш да си прочетеш законите и наредбите, и нормативите и т.н., ама друго е да ти го обяснят като на лекция.

# 233
Не очаквайте никакъв спад на цените! Още повече при вече дори отризателните лихви по депозитите. Хората още повече ще започнат да инвестират парите си в имоти. Заемите също са ни добри нива. С тази Ковид изолация, много хора вече се оглеждат и за къщи и имоти в малки населени места, така че да си осигрят уединение и възможност сами да си отглеждат органични продукти за храната. В този смисъл не се очаква и намаление на цените дори на имоти в провинцията, които до сега не са били особено примамливи. Моя колежка преди месец точно това направи. Купи къща с двор в близост доголям гради то не много близко до София. Реши, че ще се премести там с децата си. Ние също строим къщи на 60 км. от София и ако всичко върви добре, също смятаме до няколко години да се преместим окончателно там. За сега ще я ползваме за уикендите, отпуски и по празници. Преди 1 година купихме имота на много добра цена, а сега в селото цените са се качили с 50 %. Дори стари разпадащи се керпичени къщи са си качили цените. За вече доста дългият ми житейски опит не съм видяла цени на имоти да падат. Изключенее приви само началото на 90 години и през кризата 2007 - 2008, но то тогава цените бяха изкуствено завишени и просто се устанавиха на реалното ниво. Особено в големите градове, където се стичат масово младите хора да си търсят работа, дори очаквам повишение на цените на имотите.

# 234
Виж колко нови неща научаваш от форума - не че не можеш да си прочетеш законите и наредбите, и нормативите и т.н., ама друго е да ти го обяснят като на лекция.
Съгласен съм Simple Smile Като не говорим за прийоми на наемодатели, се разбираме чудесно Grinning

Само не разбрах това с преустройството - аз си го представям така, че имаш кухня и хол, разделени със стена, и за да стане холокухня, буташ стената и става едно общо помещение. Какво променя това в канализация и така нататък?! Дори да потече нещо, ще потече откъм края на кухнята, където и под тебе пак има кухня. Пък където си е било преди хол, няма какво да тече...

Като цяло не виждам никакъв смисъл в този регламент, ако от съседа отгоре ми потече в кухнята няма да е по-малко гадно отколкото ако потече в хола или в спалнята... Даже в кухнята има повече "апаратура", която може да понесе щети.

# 235
Слаш, явно само ти си го представяш така. Всеки живеещ в България или поне наминавал през година-две, знае как се прави. И въобще не е това, което ти си представяш.

Ако потече в кухнята/баня-тоалетната, имаш жилищно помещение, в което да спиш. А не да текат канализационни води върху леглото ти. То по-скоро са течности, а не води. Laughing

# 236
Как се прави кое?
Изобщо не мисля, че някой който "наминава" през година-две се замисля за преустройство на кухня + хол в холокухня.
И какво значи "как се прави" - всеки си го прави както му харесва, нали това е идеята на преустройството.

Отговор на твоя edit: Не мисля, че спането ще е основния проблем ако се стигне до сериозна беда. Но дори да е, ще спя известно време в хола/кухнята докато се оправи. Стига съседа да не се мотае, което е по-големия въпрос...

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 10:58 от Slashy

# 237
Ако и тази зима е като предишната, ще стане същото като тази пролет - експлозия на търсенето на парцели и къщи с инфраструктура Simple Smile Хората с малките апартаменти, като изкарат една зима в прованса далече от педиатъра на децата, от добре заредените аптеки и близките поликлиники и болници, напролет ще се върнат в Сф и ще започнат да мислят за по-голям апартамент с 1-2 места за работа на родителите, още 1-2 места за ДО на децата и т.н.
Не виждам оптимизъм, ако КВ продължи.

# 238
fatalina, Всъщност при кризата 2007-2008 цените паднаха осезаемо в следващите няколко години. Това се отрази здравословно на пазара и много хора се сдобиха с имоти по това време. В резултат на това и в момента могат да се намерят доста имоти  с цени от тогавашните нива (пр. Връбница 642 Е/м2, Люлин 2 654 Е/м2, Студентски град 720 E/m2 и т.н.). Като цяло има доста строителство в големите градове, сделките през годините намаляват, а обезлюдяването на България е факт. Как ще се развие сегашната криза никой не знае, но започнаха да се появяват имоти с намаляващи цени. А това като потенциален купувач само може да ме радва. Но тук се появява нов риск - повечето фирми са чуждестранни и оборота им е спаднал наполовина. Много хора имат скромни спестявания и ще разчитат на кредити. Когато започнаха съкращенията в Западна Европа и САЩ първо изгоряха чужденците. Българите не знаят дали ще могат да запазят работата си и изплащат кредитите си. Чужденци са по-консервативни в избора на имот зад граница и дори се освобождават от ненужни такива. И продавачи и купувачи заеха изчаквателна позиция - още един сигнал за намаляване на цените. Не на последно място хората започнаха да търсят къщи близо до голям град, за да има къде да отидат при следващо затваряне. Ако започнем да получаваме да кажем заплати от по 1000-2000 евро вместо 1000-2000 лева, то вероятно ще растат цените. Но за сега няма обективни данни за подобни прогнози.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 11:14 от pooh06

# 239
Еми хубаво, когато  цените паднат свирнете. Може да купя нещо изгодно.😀

Общи условия

Активация на акаунт