Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 078
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
  • sofia
Хора търсете. Не се хващайте на въдиците на измамни строители.Аз търся от 1 година.Само един апартамент ми е харесал в Изток.Тристаен отремонтиран,готов за живеене.Само цената ме спира.Продължавам да търся,имам високи изисквания и ги отстоявам.Това е жилище за цял живот,искам гледка,да не е на булевард и комшиите да не са "селяни".

# 211
Щом Румка е намерила купувач на по-високата цена, значи това е била пазарната цена. Иначе щеше да бъде под пазарната цена. 
Айде пак мантрата "това е пазар". Ясно, че е пазар, никой не оспорва пазарния принцип, или поне аз не.

Никъде не съм казал, че цената, на която е продала, е висока. Даже може пак да е ниска - нямам представа, защото не съм запознат със случая.

Но точно на един пазар, вкл. на Женския, като има табела доматите 2лв. значи са по 2 лв. И не се променя докато ти ги сипват в торбичка. Всичко останало е най-малкото нелоялна търговска практика, да не кажа измама. Само за това говоря. Никъде не съм оспорил стремежа и на купувач, и на продавач, да реализират максимално добра за себе си сделка.

Не знам какво толкова сложно има, всеки от нас в различни моменти е в роля и на продавач, и на купувач. Замислете се вие как щяхте да виждате нещата, ако по време на купуване ви променят цената в движение, без значение какво купувате.

# 212
Slashy,
Първият клиент ми отвори очите.
Тя отпадна от списъка на потенциалните, защото това й беше таванът на възможностите. Да не мислиш, че е седнала да рони сълзи?? В последствие си купи друг - като моя, но за пълен ремонт и на последния етаж. Явно си е знаела, че с парите, които има, това се постига в конкретния квартал. Защото беше търсила много и дебнала много, и знаеше всичко за няколкото конкретни сгради.
Ако се наложи, пак така по пътя на опита и грешката ще подходя
 Много беше хубав, и съжалявам, че се наложи да се разделя с него. Ама парите вложих е друг имот
 😃

# 213
Хора търсете. Не се хващайте на въдиците на измамни строители.Аз търся от 1 година.Само един апартамент ми е харесал в Изток.Тристаен отремонтиран,готов за живеене.Само цената ме спира.Продължавам да търся,имам високи изисквания и ги отстоявам.Това е жилище за цял живот,искам гледка,да не е на булевард и комшиите да не са "селяни".

Все едно аз съм го писал това. Абсолютно подкрепям

# 214
Нищо не е за цял живот, освен децата ти 😉

# 215
И аз това се опитах да кажа метафорично - мястото, което обсъждаме основно е България, а не Испания. Само, че защо удобно пропусна да коментираш първата картинка? Мястото е Манастирски Ливади, а средната цена за необзаведен апартамент надвишава 1100 евро. Като изключим фактора работа-семейство, предпочитам морския бриз и уреден град с население около 60-70'000 жители.
Пух, тука малко си нагласяш нещата както ти изнася.
Защо сравняваш цените в 1,5-2 млн. столичен град със средно малък град от 60-70 хил?

Драги Slashy, говоря за общия случай, когато някой може да си позволи да работи от разстояние. Защо според теб всички трябва да се трупаме в София, а не да работим от родните си места и да спомагаме за развитието на тези райони, а в същото време да сме близо до семействата си? Наистина сравнението на снимка 1 със снимка 2 прилича малко на гнили ябълки сравнени с пресни круши, но случайно ми попадна реална оферта за чужбина тези дни. И исках да направя паралел с българската действителност единствено, за да подчертая, че оферти от 3000+ евра звучат безумно, а дори и 1000+ евро в квартал без улици, зеленина, инфраструктура, места за паркиране, училища/детски градини и т.н. Също така съм сигурен, че много хора, ако имаха възможност биха живяли в по-малък град, стига да има нормални условия за спокоен живот (да не ги изброявам). Факт е, че много българи напуснаха България и живеят на подобни места (не само в столиците). Наистина не ми изнася да живеем в кочина и ми се иска нещо да се промени, но засега все още се примирявам. Ето например преди няколко дена един изтрещял съсед от уж елитен квартал си изхвърли използваната тоалетна хартия в кошчето на входа и намаза вратата.. А тази вечер детето ми се прибра със смърдящи обувки от настъпени кучешки изпражнения.. Ходил съм в командировка в Брюксел и съм карал цял месец, без да си мия или лъсна обувките. А съседите се държат учтиво и те питат дали могат да направят ремонт, без подобни простотии и безумия. Става въпрос за елементарни неща като култура и хигиена, добросъседство и качество, които при нас ги няма. Не, че и там е розово, ама все пак, като искат една торба пари за коптори (в това число общински данъци и т.н.), нека нашите строители, продавачи и общинари се замислят повече какво ни предлагат в замяна. А и ние като купувачи според мен трябва да сме по-взискателни, за да вдигнем малко летвата на развитието и да получим повече качество за парите, които плащаме. За да не ме обвините отново, че нагласям нещата както ми изнасят, какво ще кажете да сравним София с Букурещ? Аз лично съм ходил там и мога да твърдя, че е по-уредена столица, цените са по-нормални, получаваш повече качество за парите си, хората в никакъв случай не са по-лоши от нас. Но все пак съм българин, тук ни се стече живота и не ми се рискува на стари години. Нашите мили управници, архитекти, шефове, учители, съседи и др. пътуват доста из Европа и се чудя как не поемат от тамошната култура и опит. Стига с този диалектически материализъм - 21 век сме и трябва да се развиваме и гледаме напред. И аз искам гледка, да не е на булевард и комшиите да не са "селяни".

https://www.bucharest-homes.ro/en/row-field-villa-in-corbeanca-n … 64.html#gallery-1
https://www.bucharest-homes.ro/en/gorgeous-urban-apartment-of-2- … 44.html#gallery-1
https://www.bucharest-homes.ro/en/beautiful-and-family-home-of-4 … 00.html#gallery-1

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 22:17 от pooh06

# 216
Нищо не е за цял живот, освен децата ти 😉
Абсолютно !:plus1:

# 217
Пух, напълно съм съгласен с всичко, което казваш. Изобщо не съм фен на идеята всички да се трупаме в 1 град и "София е България". Но факт е, че по-малките градове навсякъде по света предлагат по-малко шансове от по-големите. За съжаление. Разбира се невинаги столицата е тази с най-добре развита икономика, напълно е възможно един средно голям град от 400-600 хил. жители да предлага добри възможности. Което при нас донякъде е вярно за Варна и Пловдив. Но град 60-70хил. никъде по света не е икономически център. Дори в малкия град да има установени големи фирми (което често се случва, защото им предлагат субсидии да инвестират там), тази голяма фирма де факто става монополист работодател и всичко се върти около нея, което пак не е добре. След 5-10г. другаде ѝ дават по-добра субсидия, тя си обира крушите и се мести. И града увисва.

Това за кучешките акита също съм напълно съгласен. (Най-"забавно" е като настъпиш без да разбереш и после се качиш в колата си и размажеш едно качествено по педалите... няма измиване. После всички те питат на кво ти мирише колата...) Но това е въпрос на възпитание, култура и обществена търпимост. Не са виновни нито строителите, нито общината. И най-вече не струва пари да се поправи - струва усилие от всички нас. Не само да не го правим ние, а и да изискваме от другите да не го правят като активно повдигаме въпроса.

# 218
Активно повдигнах веднъж въпроса и намерих колата си надрана. Добре, остави инфраструктурата и съседите. А какво ще кажеш за новото строителство - не може един дюбел да поставиш в стената, като готвиш ще мирише в хола, ключовете на осветлението са от най-скапаните и постоянно свети стълбищното осветление, гаражите никога не са достатъчно и се наводняват, фасадата се напуква още на първата година, в спалята не може да сложиш нормално легло, в банята не може да си сложиш вана, площта на балкона е колкото половината ти жилище и т.н. и т.н. (списъка с безумия е безкраен)? При старото строителство ще трябва да се примиряваш с възрастните съседи и ред други неуредици. Ходих на 100 огледа.. латино драма. Донякъде и ти си прав. Но има заводи извън София, които си работят от години и не си обират крушите, защото трудно ще намерят други люде по света да им работят толкова евтино и безропотно.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 22:37 от pooh06

# 219
Активно повдигнах веднъж въпроса и намерих колата си надрана.
И защо спря? След като така и така вече си претърпял щетата, не се отказвай. Сигурен съм, че въпросният човек също има кола за одиране...

На мен също са ми надирали колата, честно казано не стана ясно защо. Беше на паркинг, където не преча на никого и имаше още много коли около мен.
Също така са ми рязали гумите - там дори знам конкретно кой беше и къде живее, но не съм предприемал нищо, защото е комшия на наши роднини и не искам да им създавам ядове. Ако беше мой съсед, директно оставаше без прозорци, както беше януари месец.

А какво ще кажеш за новото строителство - не може един дюбел да поставиш в стената, като готвиш ще мирише в хола, ключовете на осветлението са от най-скапаните и постоянно свети стълбищното осветление, гаражите никога не са достатъчно и се наводняват, фасадата се напуква още на първата година, в спалята не може да сложиш нормално легло, в банята не може да си сложиш вана, площта на балкона е колкото половината ти жилище и т.н. и т.н. (списъка с безумия е безкраен)? При старото строителство ще трябва да се примиряваш с възрастните съседи и ред други неуредици. Ходих на 100 огледа.. латино драма.
Тука вече както ще кажат другите - въпрос на пазар. Има и такива сгради, но не са всички. Тези, които не се напукват и са с читави разпределения обаче не са по 1000 евро/кв.м.
Това че баните са малки за вана и мен ме дразни, но там съм решил, че просто ще си разширя банята за сметка на съседната стая (която и да е тя) и готово. Ще ми струва няколко хиляди отгоре, къртене, зидане и т.н. ама поне няма да се ядосвам на всяко влизане в тая баня. Най-лесно ще е, ако има две съседни бани по 3-4 кв. просто правя една голяма и готово. За целта обаче трябва жилището като цяло да има достатъчно площ, иначе както и да го въртиш, все си прецакан.

# 220
А и разширението на баня, за да е законно, трябва на долния етаж също да е баня, което едва ли ще е така. Но на кой му пука за закона😜

# 221
  • София
Направо да закръглят на 200кв, та дано има като 100кв от старите и на зелено, че да има намаление.
Чудя са как има кой да плаща все още по тези схеми, но явно парите текат и трябва да се усвояват.

Още малко остана, все ще се секнат и всичко ще си дойде на мястото.

В такава ситуация сме и ние. Търсим 4стаен, едната стая ще е офис и в последствие, дай боже, втора детска стая. Нагледах се на апартаменти, които по квадратура са 120-130, а реално са 80. Все ми е тая дали е ново строителство или не, просто искам просторен апартамент, с някаква тераса, която има място повече от това да сложиш един простор. Явно на този етап подобни апартаменти са кът или поне тези, които да ми дападнат. Когато квадратурата отиде над 150, цената обикновено минава 200к евро на зелено. Явно това е пазарната цена. Остава да спестяваме и да се кръстим спестяванията да не заминат..

В сградата RED TOWER на Опълченска и Козлодуй има останали 4-стайни апартаменти - на 1-ви, 2-ри и 13-ти жилищни етажи.

# 222
Нико, понякога това е само на хартия. Споделяно е в темата - т.нар. двойни гаражи или ужким с платформа едно над друго, само докато мине А16.
Или пък някой купил гараж+паркомясто, ерго за някой няма да има.
Не е само на хартия. Последните няколко години задължително има за всички. Това с платформите е вярно, но ги махат само когато няма желаещи за паркомясто. Естествено, че ако някой желае веднага му я продават.

# 223
А и разширението на баня, за да е законно, трябва на долния етаж също да е баня, което едва ли ще е така. Но на кой му пука за закона😜
Упс, това не го знаех, наистина (вероятно ако тръгна да разширявам, щях да го науча в някакъв момент).
Това разбира се доста ми прецаква плановете и определено е лоша новина за много от офертите, които разглеждам. Защото аз искам баня от поне 10-12 кв.м. ако ще и да е единствената в апартамента. В някои сгради като гледам скиците това на практика значи да се "усвои" спалнята към съседната баня в едно помещение. Още повече, че както казах на друго място искам и да е с прозорец, което също в 95% от случаите не е изпълнено по проект. Като се обедини малка спалня с баня, с един куршум се изпълняват и двете изисквания.  И ако това не е възможно съм дооста яко прееее... цакан. Sad

# 224
Да, гледам филмчета за ремонти и преустройства в САЩ - там текат тръбите от банята, които са върху кухнята. Но у нас това е забранено - не че не се прави, класическото преустройство на хол в кухньохол е точно това, но говорехме дали е законно.

Нико, доколкото разбрах от писаното в имотните теми преди, част от обикновените единични паркоместа ги водят двойни с платформа, която се монтира за А16 и след това се демонтира и изнася (и отива на следващия строеж, чакащ А16). Това, за да се докара бройката на паркоместата по норматив и по проект. Но на практика човек си купува единично паркомясто и си има единично паркомясто.
Гледала съм и обяви на инвеститори, докато сградата е в строеж - с повече продадени паркоместа и гаражи, отколкото апартаменти, което означава, че някои купувачи на апартаменти (предполагам на големите) са купили повече от 1 гараж/паркомясто, което пък означава, че пак за някои купувачи няма да остане свободен гараж/паркомясто, дори да имат желание да купят.

Общи условия

Активация на акаунт