Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 080
  • 762
  •   1
Отговори
# 195
Аз съм живяла в Полша в апартамент в бизнес района на Варшава и мога да кажа, че там се строи много добре и разумно. Всичко е много удобно в комплексите, апартаментите и терасите са с нормални размери и правилни форми, всичко коли в комплексите са в подземни паркинги и т.н , отделно там се поддържа много чисто. Нищо общо с нашето строитеелство.

По добре да не сравняваме други държави, че вънка нещата са по добре спор няма Wink

# 196
Виждам, че доста хора са изумени от високата печалба в строителството ( да, понякога дори е 100% +). Ами за мен е нормално, 1-во процесът не е никак елементарен и отделно доста тромав документално( основно заради прекрасната държава в която живеем.). 2-ро и основно финансовият риск, който поема строителят  е огромен ( далеч от този на баничаря), съответно разбира се, че ще търси след това висока възвращаемост на вложената сума пари. Относно дали може да се пазарите, да може и то доста, но само на зелено, готова ли е една сграда на 90%-100% е продадена цялата, а и с акт15/16 вече има огромнен интерес и няма как да свалите цената.Относно общите части- ами питайте, те се залагат в договора, там няма как да ви излъжат( но да минимум 20% ще са + отделно стените).

Печалбите са огромни и все пак 1200-1700 евро за кеадрат в София си е много. Да не говорим за циганиите на строителите, понеже има много, които пишат тухли Винербергер, а слагат трошливи гръцки тухли. Дограмите също - вместо нова се слага рециклирана на места, която е доста крива и не осигурява достатъчно добра изолация. Пести се и от отваряемост на прозорци - например без горна отваряемост и се налага смяна на обков, който струва още половин прозорец. По този начин се слагат и други материали, които не са точно обявени.
Има и други фактори обаче - една част от опартаментите са обезщетения за парцелите т.е там печалбата на строителя е 0. Другия фактор са рушветите по институциите, които се налага да дават, за да се прекара ток, вода, ТЕЦ и т.н а там е много тромав процеса.
Циганиите, които спомена са само една дребна част, напълно съгласен съм. Но точно затова при сключване на договора, добавяте и един анекс за всички материалите, ако ви откажат вече е ясна работата. Отделно е задължително за получаване на акт 16 Вие като собственик да разпишете протокол за приемане на апартамента. Тоест можете да създадете огромен проблем на строителя, ако накрая не получите това, за което сте подписали. Или просто си подбирате добре фирмата- мират, артекс, Грийнлайф, контракт и т.н да не изброявам.

# 197
Отделно е задължително за получаване на акт 16 Вие като собственик да разпишете протокол за приемане на апартамента.

Чакайте сега, тук съм чела за прехвърляне на апартамент НС след А15.
Какво подписват хората, купили на зелено, ЗА получаване на А16?
Моля за мнения от практиката, че ми стана интересно.

# 198
Отделно е задължително за получаване на акт 16 Вие като собственик да разпишете протокол за приемане на апартамента.

Чакайте сега, тук съм чела за прехвърляне на апартамент НС след А15.
Какво подписват хората, купили на зелено, ЗА получаване на А16?
Моля за мнения от практиката, че ми стана интересно.
“ Следващият етап е Акт 15. Това е документът, с който се констатира, че сградата е напълно завършена. Документът се съставя от инвеститора (възложителя), строителя, консултанта (строителния надзор) и проектанта (по всички части). Целта на акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата.”

# 199
Аз писах (споделено във форума) за прехвърляне на апартамент след А15. Т.е. за издаването на А15 собственик е инвеститорът, не хората, подписали договори за апартаменти.
Не разбрах ЗА получаване на А16 какво подписват хората (ако жилищата вече са им били прехвърлени след А15)?

# 200
Юридически е напълно възможно да се извърши нотариално прехвърляне след получен Акт 14, предимно при ипотеки се ползва. Инвеститорът си получава цялата остатъчна стойност на имота директно от банката, прехвърля на купувача нотариално и в същия момент се вписва и тежестта върху имота /ипотеката/.
На Акт 16 документите за ДНСК и тн си подписва вече самият купувач, ведно с всички други собственици, или упълномощено от него лице /представител на инвеститора най-често/.

Разбира се, тук има теоретичен риск строителят по някаква причина да не довърши сградата до Акт 16 и Разрешение за ползване.

# 201
Аз съм живяла в Полша в апартамент в бизнес района на Варшава и мога да кажа, че там се строи много добре и разумно. Всичко е много удобно в комплексите, апартаментите и терасите са с нормални размери и правилни форми, всичко коли в комплексите са в подземни паркинги и т.н , отделно там се поддържа много чисто. Нищо общо с нашето строитеелство.
Във всички нови сгради за всеки апартамент има паркомясто или гараж. Проблем е, че на много хора не им се дават пари за тази екстра.

# 202
Нико, понякога това е само на хартия. Споделяно е в темата - т.нар. двойни гаражи или ужким с платформа едно над друго, само докато мине А16.
Или пък някой купил гараж+паркомясто, ерго за някой няма да има.

# 203
И аз това се опитах да кажа метафорично - мястото, което обсъждаме основно е България, а не Испания. Само, че защо удобно пропусна да коментираш първата картинка? Мястото е Манастирски Ливади, а средната цена за необзаведен апартамент надвишава 1100 евро. Като изключим фактора работа-семейство, предпочитам морския бриз и уреден град с население около 60-70'000 жители.
Пух, тука малко си нагласяш нещата както ти изнася.
Защо сравняваш цените в 1,5-2 млн. столичен град със средно малък град от 60-70 хил? В тези градове шансовете за развитие не са много по-големи отколкото в нашите градове от по 70 хил. човека. Еле пък точно в Испания. Такъв град на морето се издържа почти само от туризъм, и освен ако нямаш бизнес свързан с туризма (щото като персонал в туризма е ясно, че е мизерия), не виждам как ще имаш някакъв нормален доход, за да си позволиш тия 1100 евро/кв.м.

Разбирам романтиката да живееш на морето, но точно в този форум много се изтъква ежедневно-баналния аспект при избора на жилище (градини, училища, транспорт, работа), който в такъв град няма да е по-добър от в София, нищо че няма да има кални улици.

Иначе ако както каза оставим настрана семейство и работа, вземаш си къщичка на някой умрял остров и те ти романтика...

# 204
  • София
Виждам, че доста хора са изумени от високата печалба в строителството ( да, понякога дори е 100% +). Ами за мен е нормално, 1-во процесът не е никак елементарен и отделно доста тромав документално( основно заради прекрасната държава в която живеем.). 2-ро и основно финансовият риск, който поема строителят  е огромен ( далеч от този на баничаря), съответно разбира се, че ще търси след това висока възвращаемост на вложената сума пари. Относно дали може да се пазарите, да може и то доста, но само на зелено, готова ли е една сграда на 90%-100% е продадена цялата, а и с акт15/16 вече има огромнен интерес и няма как да свалите цената.Относно общите части- ами питайте, те се залагат в договора, там няма как да ви излъжат( но да минимум 20% ще са + отделно стените).

Печалбите са огромни и все пак 1200-1700 евро за кеадрат в София си е много. Да не говорим за циганиите на строителите, понеже има много, които пишат тухли Винербергер, а слагат трошливи гръцки тухли. Дограмите също - вместо нова се слага рециклирана на места, която е доста крива и не осигурява достатъчно добра изолация. Пести се и от отваряемост на прозорци - например без горна отваряемост и се налага смяна на обков, който струва още половин прозорец. По този начин се слагат и други материали, които не са точно обявени.
Има и други фактори обаче - една част от опартаментите са обезщетения за парцелите т.е там печалбата на строителя е 0. Другия фактор са рушветите по институциите, които се налага да дават, за да се прекара ток, вода, ТЕЦ и т.н а там е много тромав процеса.
Циганиите, които спомена са само една дребна част, напълно съгласен съм. Но точно затова при сключване на договора, добавяте и един анекс за всички материалите, ако ви откажат вече е ясна работата. Отделно е задължително за получаване на акт 16 Вие като собственик да разпишете протокол за приемане на апартамента. Тоест можете да създадете огромен проблем на строителя, ако накрая не получите това, за което сте подписали. Или просто си подбирате добре фирмата- мират, артекс, Грийнлайф, контракт и т.н да не изброявам.
Хубаво, ама не само строителите тарикати. И купувачите са тарикати и не щат да дават 3000Е на артекс. Искат цена по 1000.

За акт 16, аз съм подписвал такъв протокол като собственик. Но преди 25 години. Зависи как е оформено и кога и как ставаш собственик.

# 205
Нико, понякога това е само на хартия. Споделяно е в темата - т.нар. двойни гаражи или ужким с платформа едно над друго, само докато мине А16.
Или пък някой купил гараж+паркомясто, ерго за някой няма да има.
За "двойните" гаражи съм съгласен, че в някои сгради са двойни колкото за два мотопеда. Или за кола + мотопед.
Иначе това с платформата не е нашенско изобретение, и по чужбина ги има много, дори има сгради, където всички паркоместа са с платформа и се делят с комшията. Не казвам, че е супер яко, и там недоволстват, ама пак по-добре от да спираш навън. Особено ако навън фул.

И да се върна малко назад:

И аз щях да кажа, че нямам апартаменти копи пейст, които да си ги вадя от ръкава по 15-20 на ден. Ама и да имах, пак щях да взема максималната цена.
Ти просто нямаш опит или не си бил на зор.
Извинявай, но това колко си на зор не е проблем на купувача.

Относно копи-пейст - добре, ще дам друг пример: Продаваш кола. Тя не е абсолютно уникална (то и апартаментите не са), но естествено нямаш друга същата, която да извадиш за продан на следващия ден. За купувача също твоята кола е почти уникална, защото в даден момент на пазара има достатъчно малко с характеристики точно като твоята.
Айде опитай се да пуснеш обява за колата на 10 хил. и като ти звънне някой след 5 мин, че идва с парите, да му кажеш "Ааа, сори, цената вече е 12к". Гарантирам, че ще отнесеш сочна псувня, като минимум.

Пак ще кажете, че колите не са апартаменти, но са сравними, защото имат не-тривиална цена, и масата хора притежават между 0 и 2 броя и от двете. Да не кажа, че повечето в тоя форум вероятно имат повече имоти отколкото коли.

Защото реално, ако не го бях коригирала, хем щях да остана без апартамент, хем щях да имам да доплащам другия имот, който купувах.
Както многократно се е казвало, и е абсолютно вярно, това ти какви разходи имаш по новия си апартамент, си е лично твой проблем. Никой не те кара да купуваш друг имот, ако нямаш достатъчно резерви, а пък още по-малко е казано, че с продажба на стария трябва да си избиеш парите за новия. Ти може да продаваш имот за 50к и да купуваш за 1 млн. А може и да продаваш за 1 млн. и да купуваш за 50к, защото другите 950к ти трябват за нещо. И в двата случая купувача това не го касае.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 18:13 от Slashy

# 206

Хубаво, ама не само строителите тарикати. И купувачите са тарикати и не щат да дават 3000Е на артекс. Искат цена по 1000.

За акт 16, аз съм подписвал такъв протокол като собственик. Но преди 25 години. Зависи как е оформено и кога и как ставаш собственик.
Зависи къде, артекс продаваха до преди няколко месеца на 1200е в Дружба. Е точно срещу тях Грийнлайф продаваха на 800-900, та всеки според възможностите си.

# 207
Щом Румка е намерила купувач на по-високата цена, значи това е била пазарната цена. Иначе щеше да бъде под пазарната цена. 
Това е пазар (не като Женския, естествено), гони се максимална печалба, продавачите не са благотворително дружество за подпомагане на купувачите. Има и обяви на по-ниска от пазарната цена, но се случва най-често, когато продавачите бързат, по една или друга причина. Ако имаха времето да изчакат, щяха да реализират по-висока цена.

# 208
Щом Румка е успяла да се ориентира навреме в ситуацията и да си отстои интереса, значи е един много добър търговец Simple Smile Разбира се, че е по-добре за продавача да продаде за 118, а не за 100, а щом в разумен срок се е стигнало до сделка, значи това е и пазарната цена.

# 209
Направо да закръглят на 200кв, та дано има като 100кв от старите и на зелено, че да има намаление.
Чудя са как има кой да плаща все още по тези схеми, но явно парите текат и трябва да се усвояват.

Още малко остана, все ще се секнат и всичко ще си дойде на мястото.

В такава ситуация сме и ние. Търсим 4стаен, едната стая ще е офис и в последствие, дай боже, втора детска стая. Нагледах се на апартаменти, които по квадратура са 120-130, а реално са 80. Все ми е тая дали е ново строителство или не, просто искам просторен апартамент, с някаква тераса, която има място повече от това да сложиш един простор. Явно на този етап подобни апартаменти са кът или поне тези, които да ми дападнат. Когато квадратурата отиде над 150, цената обикновено минава 200к евро на зелено. Явно това е пазарната цена. Остава да спестяваме и да се кръстим спестяванията да не заминат..

Общи условия

Активация на акаунт