Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 090
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
Инфлация има когато в народа има много пари И народа ГИ ХАРЧИ т.е. консумира. Ако по време на криза, несигурност и безработица всеки си е свил парцалите и къта под дюшека  колкото и да раздават няма да има значение.

Има теория че американците наливат стимулите си по борсите и иманно затoва борсите са на рекордно високи нива докато реалната икономика е срината. Аналогична е и ситуацията с имотите - ако наблюдавате покачване на цените то това е заради повишен интерес и продажби, но дали това е породено от страх от инфлация не знам, трябва да направим анкета след купувачите да кажат Simple Smile

Vaflichka - аз ако знаех нямаше да пиша из форуми Simple Smile
Предполагам че в БГ няма да има масова вълна от изгърмели ипотеки, но не мисля че ще има и сериозна инфлация. Поне не идните години.
Предполагам ще се повторят нещата от предната криза - сащ ще изгърми и това ще се отрази и тук - замръзване на икономиката, намаляне на строителството, фалирали строители, очаквам спад но не огромен и не на всички сегменти имоти/локации. Разликата с 2008 е че сега хората имат много кеш, но пък много чакат срив, а други ги е страх и замръзват.

Никой не знае със сигурност какво ще стане но всички вариянти савъзможни и даже всички вариянти са възможни ЕДНОВРЕМЕННО - инфлация, спад на цени за някои имоти/локации, вдигане на цени надруги имоти/локации, прехвърляне на богатство от едни хора на други.
Мен това ме устроива, понеже търся къща в по-висок сегмент но не В топ квартал Simple Smile, т.е би трябвало шанса да е на моя страна.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 18:01 от Gogo1979

# 166
Не знам как си успяла да събереш на едно място толкова верни и грешни твърдения накуп.
Е, ако инсталират достатъчно ВЕИ, които да могат да покрият нуждата от отопление през зимата, заедно със складирането (heat-storage), тогава да. А дано, ама.... Или да направят пробив в ядрения синтез.
Какво значи "ако" инсталират достатъчно ВЕИ - ако не си живяла в пещера последните 15 години, би трябвало да знаеш, че в глобален мащаб няма друг избор освен да се мине изцяло на ВЕИ. Или поне на невъглеродни източници, каквито за например АЕЦ, макар че и за тях уранът не е безкраен.
А пък ако си чела новини последните 3г. ще знаеш, че доста държави се задължиха до година Х да декарбонизират индустрията си, което е далеч по-трудна задача, отколкото само да правиш ток от перки и слънце. Има много процеси в тежката промишленост, които са твърде енергоинтензивни и затова са все още на въглища и/или газ, и за момента не е известна друга технология. Но трябва да се намери такава, и затова държавите са си дали срок от 20-30-40г. да я намерят - всеки според зависи каква индустрия има.

ВЕИ-тата са сравнително малък дял, при това има проблеми с неравномерността при производството и подаването в мрежата
Еми точно там е, че този дял ще расте, при това без връщане назад. Естествено че ВЕИ-тата имат проблем с вариращата мощност, но всъщност проблемът си го има така или иначе дори при постоянни източници, просто защото потреблението варира. За целта има различни решения, едно от тях са международните пазари, на които който има излишък продава, и ако е достатъчно евтино, все ще се намери кой да купи. Друго решение са ПАВЕЦ, които в периоди на излишък помпат вода нагоре в планината, и я пускат обратно когато потрябва. В България има няколко такива ПАВЕЦ с обща мощност над 2 ГВт, т.е. повече отколкото целия АЕЦ Козлодуй. Най-големия такъв е ПАВЕЦ Чаира, който е и най-големия на Балканите, и само той е почти колкото 1 блок на АЕЦ. А най-новия е Цанков камък, който стана известен покрай хонорарите на другаря хидроинженер. Има разбира се и други методи за балансиране на вариращо производство и потребление, като това е сфера на активен рисърч в момента.
Ама Германия все още има мораториум на атомните централи, та...внася от Франция Laughing
Е тука вече изби рибата. Какво имаш предвид с "все още" има мораториум? Тя го има отскоро, и няма изгледи да се махне. До 2024г. всички АЕЦ в Германия ще бъдат затворени, и това вече е решено и договорено с операторите на засегнатите централи. Разбира се срещу съответните милиарди обезщетения.
И не, Германия не внася ток нито от Франция, нито от никъде, а изнася в периодите когато има свръхпредлагане. За първите 6 месеца на 2020 дела на ВЕИ (перки, слънце, ВЕЦ и биомаса) в Германия е над 50%, като при буря или периоди на силен вятър дела достига над 90% (!). Като стане така, цяла Европа е залята от евтин, почти безплатен ток от перките в Северно море (които не са само немски, има и много датски и шведски).

П.П. Извинявам се за оф топика.

# 167
Има много процеси в тежката промишленост, които са твърде енергоинтензивни и затова са все още на въглища и/или газ, и за момента не е известна друга технология. Но трябва да се намери такава, и затова държавите са си дали срок от 20-30-40г. да я намерят - всеки според зависи каква индустрия има.

Само защото трябва, не означава че ще се намери друга технология. Аз мисля че по-скоро тези срокове ще останат неизпълнени.

# 168
Само защото трябва, не означава че ще се намери друга технология. Аз мисля че по-скоро тези срокове ще останат неизпълнени.
Явно не разбираш значението на думата "трябва". Алтернативата е много по-жестока и е свързана с много по-големи икономически загуби от това да плащаме скъп ток или да ползваме по-малко или никакви самолети (примерно).

Аз мисля, че целите ще бъдат изпълнени по-рано, не защото някой се е амбицирал много да преизпълни петилетката, а защото нужните технологии ще бъдат намерени по-рано.

# 169
Ако е имало голям интерес, като нищо собствениците са решили, че могат да му вземат повече.
По тая тема исках да попитам - това нормална практика ли е, да променяш цената според това колко хора идват на оглед?
И как точно протичат нещата - обявяваш цена 100к, идва един на оглед - добре, идва втори на оглед - казваш си, мога да взема 110к, идва трети - вдигаш на 120к. Така ли трябва да си представям ситуацията?
Първия, дето е дошъл при цена 100к, ако е съгласен на тая цена, стига ли се до сделка или му се казва - или плащай 120к, или бягай?
А какво става ако това е диво съвпадение, примерно 2 месеца не е идвал никой и накрая се изсипят 5-има един след друг? Обаче продавача се наежил, че изведнъж има много желаещи и вдигне цената +30%.

Вижда ми се странно да се съди за реален интерес по броя хора на оглед. Може да дойдат 10 човека на оглед при цена 100к, и пак никой да не е готов да ги даде. Може да дойде един на цена 120к и да е готов да даде 150к, ако поради някакви причини точно този имот му върши идеална работа.

Представям си какво щеше да е, ако цената на баничките сутрин зависеше от дължината на опашката на щанда.
И как сравняваш баничките с цена от 50 Ст с имот от 100 000 евро 😃
Да, нормална практика е. Аз така продадох: първоначално обявено за 100 к, обадиха ми се 30 секунди след като публикувах обявата, с готовност веднага да идват и капарират. Разбрах, че съм се минала с цената. И след 2-3 дни увеличих на 115. С комисионната на брокера стана 118. Продадохме много бързо, защото и бързахме, чисто за нас 113 500. Тъй че, за 13 500 евро ти би ли се замислил да увеличиш, или ще вземе да те хване срам 😉🤩🤣

# 170
  • sofia
Днес голям смях.Звъня на една обява.Вдига ми брокерка.Разпитах обикновени неща,колко квадрата,имали документи и т.н.Още не бяхме приключили разговора и изведнъж ,"И може да ви направим не много голяма отстъпка от 10000 евро".Аз още не съм започнала пазърлъка и 10000 надолу.Това е реално пазара сега,силно силно стагниран,а то още не е почнало.

# 171
Бравос на брокерката, то имотът все едно е неин. Или просто е свикнала на купувачи, които първо питат дали и колко може да се свали. И затова е вдигнала исканата от продавача цена с 10К, че купувачите да смятат колко са добри в алъш-вериша.
Нат, после се похвали как си свалила с 50% и са ти останали пари за още един апартамент.

Слаш, остави енергетиката на други. Дори не на мен, аз също само поназнайвам едно-друго на макро ниво. Виж, за ПАВЕЦ Чаира знам разни неща, но не от ЕЖК. С едно ще се съглася с теб - за случайната случайност.

# 172
Тъй че, за 13 500 евро ти би ли се замислил да увеличиш, или ще вземе да те хване срам 😉🤩🤣
За срам, определено ще ме хване срам, да. И то много. Разбира се ако сключа на 100к ще ме е и яд, но това не изключва да ме е срам.

Пак казвам, щом се налага да правиш това, значи не си направила нужните проучвания предварително.

Сравнението с баничките не е на база цена, а на база пазарен принцип. Ако всяка сутрин има по 30 човека опашка, сигурно и на баничаря му идва на ум "брех, ако на 50ст. се харчат така, сигурно мога да им искам и 75ст." И най-вероятно ще го направи само че примерно на другия ден, а не за клиентите, които вече са се наредили на цена 50ст.

# 173
  • София
Тъй че, за 13 500 евро ти би ли се замислил да увеличиш, или ще вземе да те хване срам 😉🤩🤣
За срам, определено ще ме хване срам, да. И то много. Разбира се ако сключа на 100к ще ме е и яд, но това не изключва да ме е срам.

Пак казвам, щом се налага да правиш това, значи не си направила нужните проучвания предварително.

Сравнението с баничките не е на база цена, а на база пазарен принцип. Ако всяка сутрин има по 30 човека опашка, сигурно и на баничаря му идва на ум "брех, ако на 50ст. се харчат така, сигурно мога да им искам и 75ст." И най-вероятно ще го направи само че примерно на другия ден, а не за клиентите, които вече са се наредили на цена 50ст.
А ти откъде знаеш, че баничаря вече не си е казал така няколко пъти? И баничките от 20 ст ги е направил 1.20 ст.
Вие смятате тука колко му струват тухлите и цимента на строителя, ама смятате ли за колко пари брашно има в една баничка!? Да не излезе, че за 3 г строителя има по 15% на година, а баничаря превърта 1000 процента за 2 часа. Ама кибиците оплаквачи нито са строители, нито баничари. А само мрънкачи и готованковци.
Simple Smile

# 174
Чакай ся, къде хукна. Аз не правя сметка на парите нито на баничаря, нито на строителя. По мои наблюдения строителството ще да е по-печелившо, щото не съм виждал баничари да карат поршета, но не е това проблема. Който работи честно и коректно, със здраве да си харчи парите. Става дума, че не е ОК да се сменя цената между първоначалната оферта и (евентуалното) сключване на сделка.

# 175
  • София
Нямах тебе предвид, а периодично появяващи се в темата и питащи що цените са такива, а не други.
А за покачването, едно е всеки да вади банички всеки ден. И да има корекция в цената, ще е за следващите банички.
Но който продава апартамент не си произвежда нов всеки ден. Стоката е уникална и трудно заменима.
И това важи и за купувача.
Не че баничара не иска като види опашката да направи баничките по 2 лева.
Но тогава цялата опашка вкупом ще се премести на съседната баничарница.

Сега, що казал едно, после друго ...
Е, те ако хората по света все на мъжка дума правеха бизнес, нямаше да има договори, подписи.
Направо щяхме да си прехвърляме апартаментите на дума.

# 176
И аз щях да кажа, че нямам апартаменти копи пейст, които да си ги вадя от ръкава по 15-20 на ден. Ама и да имах, пак щях да взема максималната цена.
Ти просто нямаш опит или не си бил на зор.

Защото реално, ако не го бях коригирала, хем щях да остана без апартамент, хем щях да имам да доплащам другия имот, който купувах.

А за цената, явно съм се объркала в определянето й, но защо да се обърквам и при сделката? Няма никаква логика. И хич не ме е срам да ви кажа, пуу ква съм

# 177
Я да взема пак да се запиша в темата, че предните ми мнения зачезнаха.

# 178
Аз съм леко отчаяна от пазара в момента. Има доста безумни разпределения - бяхме в едно жиище, което се състоеше от 3 стаи, наподобяващи малко по-широки коридори. Направо се задушавах още на огледа, а представям си като се сложат мебели.
Струва ми се рисковано да капарираме на зелено, защото идея си няма дали 1кв.м. после наистина ще е токова. За няколко седмици обикаляне по огледи от строежи до обзаведени жилища се убедих, че явно има вариации на тема 1кв.м.
Отделно от това, направо съм изумена как при обявени 115-120кв.м., накрая светлата (чистата) жилищна площ драстично спада на близо 80-85кв.м. Това са близо 50% общи,идеални или не знам какви части, които се плащат като за жилищна площ.

Според вас как да подходим в търсенето на 3-стаен от тук нататък?

# 179
  • София
Аз съм леко отчаяна от пазара в момента. Има доста безумни разпределения - бяхме в едно жиище, което се състоеше от 3 стаи, наподобяващи малко по-широки коридори. Направо се задушавах още на огледа, а представям си като се сложат мебели.
Струва ми се рисковано да капарираме на зелено, защото идея си няма дали 1кв.м. после наистина ще е токова. За няколко седмици обикаляне по огледи от строежи до обзаведени жилища се убедих, че явно има вариации на тема 1кв.м.
Отделно от това, направо съм изумена как при обявени 115-120кв.м., накрая светлата (чистата) жилищна площ драстично спада на близо 80-85кв.м. Това са близо 50% общи,идеални или не знам какви части, които се плащат като за жилищна площ.

Според вас как да подходим в търсенето на 3-стаен от тук нататък?
Ами човек сам решава. Това не е купуване на банички, да препоръчаме баничарница.
Всеки начин си има плюсове и минуси, също и квартал, година на строителство и тн.
Много специфични са предпочитанията.
Ако наистина е 50% разликата, аз лично бих купил на зелено. И да има вариации на 1кв м, те ги има и в готовите жилища, а и няма как вариацията да е 50%, като е на зелено.
От друга страна, човек сам си носи отговорността. Ако не построи строителя, да не дойдете мен да издирвате, че съм ви посъветвал ...

Правите списък с изисквания, твърди, такива по желание.
Правите списък с това, което вие можете да дадете, пари кеш, предварително, чрез заем; време, което можете да чакате и тн.
След това правите списък на няколко варианта. Позитиви и негативи за всеки.
И постепенно трябва да се изгради някакъв вкус.

Ако 3м ширина ви е тясно, поставете си изискване 4м ширина на стаите.

За квадратурата, вчера се написа, че при 120кв м, 20кв са общи части и 15кв стени. Остават 85кв.
От поне 10 години така се смята. Ако искате, разделете си цената на светлата площ, и си го смятайте така. Както ви е удобно. Въпросът е, че каквото има на пазара, това е. А пазар ... широк. Има оферти всякакви. Пазарът е доброволен, няма как да задължим някой да продава каквото на нас ни се иска, и на цена, на която на нас ни се иска.

Общи условия

Активация на акаунт