Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 103
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Нямам никаква идея колко струва, но принципно всеки би трябвало да може да подкрепи твърденията си с някаква отговорност.
Аз не съм твърдял колко струва, вие твърдяхте, че не струва еди колко си.
Иначе, така в чужда държава, ясно че принципът, който предлагам е невъзможен. Но примерно за имоти в София и споровете около тях е напълно приложим.

# 76
за моите познати,цената не е проблем...те биха купили и за 140000 еуро,просто ги гризе отвътре,че изпуснаха по-ниската.Иначе апартамента е основно ремонтиран и саниран...И имало голям интерес към него,вследствие на което и завишаване на цената.Аз не съм била на оглед с тях.Просто коментирахме на кафе ,вчера следобед.

# 77
Ако е имало голям интерес, като нищо собствениците са решили, че могат да му вземат повече. Кой знае какъв му е случая.
Ето, значи все пак му е такъв случая.

# 78
Аз не съм твърдял колко струва, вие твърдяхте, че не струва еди колко си.
И къде това?

# 79
Между другото, за тези които не вярват, че цените падат - аз лично следя за къщи в крайните квартали на София и мога да кажа че цените падат. Има имоти свалени с 10к с 20к, с 30к, с 40к. За съжаление нито един не ми е хванал окото, но не защото не стават, а защото имам много специфични критерии или са ни прекалено големи квадратури. Също забелязвам, че масово продавачите се влияят един от друг т.е ако един намали с 10к, други същи до седмица две намалят с 10к. Не знам как е положението с така бленуваните софийски хапартаменти, но къщите лека полека слизат на долу и се надявам да излезе нещо което да ми хареса.

# 80
  • София
Възможно е, но не е задължително. Защото това са офертни цени.
Точно при къщите спекулативно се вдигаха нивата на офертите, с по 20-30-50к евро.
Като се продаваха някакви безумия, къщица пред събаряне за 200 евра. Не съм специалист по покупко-продажба на къщи, но според мен пазарът там би трябвало да е далеч по-муден от апартаментите. Което е обусловено от уникалността на земята и липсата ѝ. Това предизвиква по-малко предлагане, по-високи цени, и задържане с месеци и години на обявите.
Повечето оферти на къщи така си стояха непродаваеми, през последните 2-3 години. Разбира се, повтарям се, не съм проверявал лично на място, с пазарлъци и тн.

# 81
Следя пазара от година и девет месеца, и наистина има много имоти, които стоят с години, но да, обикновено се задържат на пазара повече и периодично се свалят цени, което в добре за мен.

Ако цените са спекулативни, би трябвало лесно да се договаря и сваля цена. Все пак кой би желал да държи имот за продан години наред... също така къщите са в доста по висок ценови диапазон и не са таргет на голяма група хора, което ги прави непривлекателни с цел инвестиция.

# 82
Има хора, които държат имоти с години. Просто нямат нужда да продават на всяка цена - не си знаят имотите, имат си бизнеси и не им харесват падащите цени, пазят ги за деца и внуци, които никога не се завръщат в България, издържат се от наеми или очакват цените да се вдигнат в пъти. Колкото до спекулативните цени е добре, че от време на време има кризи и здравословен момент на отрезвяване.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 15:30 от pooh06

# 83
Хубаво, че седнах и прочетох доста неща по назад по темите.
От цялата работа едно разбрах, ако купуваш имот за отдаване под наем на 100% трябва да е от София.
Хубаво, че аз си търся за живеене иначе няма избиване от Варна.
Ново строителство без да е обзаведен не ти мърдат 25 години и като похарчиш едни пари за да стане за отдаване може да стигнеш едни 28-30 години за да избиеш парите във Варна

# 84
От цялата работа едно разбрах, ако купуваш имот за отдаване под наем на 100% трябва да е от София.
Ново строителство без да е обзаведен не ти мърдат 25 години и като похарчиш едни пари за да стане за отдаване може да стигнеш едни 28-30 години за да избиеш парите във Варна

Ако един имот изглежда скъп като покупка с цел отдаване под наем то същият имот е скъп като покупка с цел да се живее в него. Просто и ясно същите принципи важат.

# 85
  • София, Bulgaria

Ако един имот изглежда скъп като покупка с цел отдаване под наем то същият имот е скъп като покупка с цел да се живее в него. Просто и ясно същите принципи важат.
Ами не е точно така. Ако ще живея в даден имот имам изисквания като лично за мен и моето семейство и съм готова,  ако имам възможност да платя горница, за да го получа.
В същато време на наемателят му все тая...за моите екстри...днес е тук, утре го няма.
Стойността на имота освен емоционални екстри е и материална добавена стойност. Както аз, така и той можем да не ги оценим, но за някой друг да са мечтите му.

# 86
Наистина ли ти бяха нужни дни наред четене в стари дискусии, за да стигнеш до този извод.
Съжалявам за иронията, но ми се вижда твърде очевидно...
Ами като цяло това е нормално време за възвръщане на инвестиция в недвижим имот. Освен в България. В повечето развити държави новопостроен апартамент се избива с наем за 30-35г. След което има нужда от основен ремонт/саниране, което ще си го избиваш още 5-10г. И така...
Просто в България населението е малко "разглезено" на тема имоти, защото всеки е свикнал да има ниви, къщи и апартаменти още от дядово му време...

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 22:24 от Slashy

# 87
И данъците в БГ не са толкова големи. Ако е както на запад, много хора дори няма да могат да си позволят наследството и ще продават.

# 88
Няколко въпросчета и от мен. Когато купувате имот как изчислявате дали цената  си заслужава да бъде платена от вас? И съответно продавачите-как решавате коя е справедливата цена, за да се разделите с имота си в полза на някакви цифри отгоре в банковата ви сметка?

# 89
Ако е имало голям интерес, като нищо собствениците са решили, че могат да му вземат повече.
По тая тема исках да попитам - това нормална практика ли е, да променяш цената според това колко хора идват на оглед?
И как точно протичат нещата - обявяваш цена 100к, идва един на оглед - добре, идва втори на оглед - казваш си, мога да взема 110к, идва трети - вдигаш на 120к. Така ли трябва да си представям ситуацията?
Първия, дето е дошъл при цена 100к, ако е съгласен на тая цена, стига ли се до сделка или му се казва - или плащай 120к, или бягай?
А какво става ако това е диво съвпадение, примерно 2 месеца не е идвал никой и накрая се изсипят 5-има един след друг? Обаче продавача се наежил, че изведнъж има много желаещи и вдигне цената +30%.

Вижда ми се странно да се съди за реален интерес по броя хора на оглед. Може да дойдат 10 човека на оглед при цена 100к, и пак никой да не е готов да ги даде. Може да дойде един на цена 120к и да е готов да даде 150к, ако поради някакви причини точно този имот му върши идеална работа.

Представям си какво щеше да е, ако цената на баничките сутрин зависеше от дължината на опашката на щанда.

Общи условия

Активация на акаунт