Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 925
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
Скрит текст:
Никакви етикети не лепя. ...И не злорадствам, и не хейтя. ...
Напротив, и трите неща правиш. По презумпцията за невинност ще приема, че го правиш неволно и не са ти такива намеренията, но факт е, че се заяждаш излишно с всеки, който ти каже нещо на въпреки.

Скрит текст:
По темата, недвижимите имоти (ако може не ползвайте толкова съкращения, сума време мъдрих какво е това "НИ") са си доста важен отрасъл и като стойност даже представляват доста сериозна част от състоянието на хората и на държавата като цяло. Предполагам малко хора имат повече пари кеш (вкл. в банкова сметка), отколкото стойността на имотите им.

Скрит текст:
Този отрасъл стои от двата края на икономическата верига, от една страна строителството генерира голям оборот в икономиката, вкл. за доста "съпътстващи" браншове като обзавеждане, електроуреди и т.н. От друга страна цените на вече построените имоти, които са извън активния паричен поток, са важен индикатор за това как хората гледат в бъдещето и за какво са склонни да харчат парите си (и колко пари имат). Това обаче зависи от 1001 фактори, голяма част от които психологически, така че е трудно да се даде директна зависимост "ако цените правят това, значи в икономиката се случва онова". По-скоро обратно, когато вече знаем долу-горе какво става в икономиката, по цените на имотите може да се ориентираме колко силно изразено е то.
Щом казваш Wink
По темата - следя цените на ап. в големите градове от 1990-те насам (по данни на НСИ) и съм смятала корелацията с БВП, неизменно е почти 1-ца. Който има някакво понятие от статистика, ще разбере. Това са обективни числа и факти, а на кой му идва в повече или не, си е лично негова работа. От това фактите не се променят.
В предната криза купихме 2 апартамента на суууупер ниска цена. Ма бяхме млади и зелени, още се ядосваме защо бе си купихме повече, имахме пари за още поне 1 по голям, или 2 по малки.
Тъй че, който има кеш, купува и е цар. Другите не са.
Така и аз виждам нещата. Всяка криза е възможност, но за една малка част от хората. За огромната част кризата е невъзможност - не само за купуване на имоти, но и за по-добър живот.  

На Пух му пожелавам да не му се сбъднат страховете, след като купи.

# 451
Тей тей.. много теория и аз съм чел, но на практика нищо не се случва. Нито цени падат, нито има читави имоти Simple Smile... разбира се трябва да се въоражим с търпение, ама на кой му се чака с години Grinning

# 452
В момента има над 500 нови сгради в София, не малко от тях достъпни. На който не му се занимава да търси старо строителство, новото си е ново.. https://novitesgradi.bg/

Страховете са нещо полезно и се компенсират от мерки като намаляване на излишните разходи и заделяне на авариен фонд, повишаване на квалификацията и поемане на повече отговорности в работата, търсене на нови възможности за инвестиции и идеи за увеличаване на приходите.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 12:22 от pooh06

# 453
В момента има над 500 нови сгради в София, не малко от тях достъпни. На който не му се занимава да търси старо строителство, новото си е ново..

https://novitesgradi.bg/
На хубавите места в София НС почти няма или са на цени около 3000 е/кв. То и СС там е над 2000 е/кв, за ремонт. А на местата, където има много НС на достъпни цени, съответно шансът София да ти се струва задръстена, без инфраструктура, шумна и мръсна нараства многократно, независимо че си в НС. Нали все някога трябва да излезеш от апартамента си, колкото и да е нов и добре направен?!

# 454
Има една приказка, че който търси - намира. Аз лично бях решил, че няма шанс да дам повече от 900-1100 е/м2 за НС. Междувременно попаднах на съвсем прилична оферта за сравнително нов завършен многостаен в МанЛи от собственичка, в който никога не е живяно, а при огледа беше готова да даде в бонус и двоен гараж.. (просто жената беше бизнес дама, а дъщеря и от години живее в Швейцария). Е да, трябваше да направя компромис с квартала, високи разходи за ремонти и преустройства, безумна такса подръжка и др., та го отписах този, но възможности има. В по-старите теми съм коментирал, че 2-3к евро/м2 е лудост за град като София. Дори давах снимки от Румъния и др. оферти от чужбина, но засега ми се налага да съм тук. За да се вдигат цените, ние сами сме си виновни със свое действие или бездействие като купувачи и граждани, с компромисите и избора, който правим. Не е въпрос само на търсене и предлагане, пазар, банкови и държавни политики. А кризата спря емиграцията и спомогна за това цените тук все още да се държат на тези нива и спада за тази година да е по-нисък от очакваното.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 12:48 от pooh06

# 455
За мен МанЛи е out of the question, независимо от апартамента, цената му  и колко гаража има към него. Там вероятността София да ти се струва без инфраструктура, задръстена, мръсна и неуредена е 100 %. Защото София там наистина е такава, обективно и извън теб. Но ти си знаеш, де, твоя си работа.

Дали е лудост или не, е субективно, но е факт, че има достатъчно "луди", които купуват на тези цени. А обективно - хубавите неща струват скъпо. Не само в София, а и в целия свят е така.

Е, ти почна като Димитър Попов (може и да не го помниш, един култов ПМ от съвсем ранния преход) - "За Бога братя, не купувайте!" Laughing

Няма нужда да даваш снимки, обиколила съм доста части на света и съм видяла много неща. Специално Букурещ е отвратителен град, няма защо да ми го даваш за пример. Виж, Осло или Хамбург са друго нещо.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 12:50 от Анонимен

# 456
"Всяка криза е възможност, но за една малка част от хората. " (Poppea)

Никога несъм твърдял не купувайте или живейте цял живот под наем. Просто всеки да си знае възможностите и да намери правилния момент. Кризите са здравословни, защото ни дават шанс да преосмислим живота и приоритетите си, приземяват оптимизма на продавачите и вразумяват купувачите.

Е какво му е на Букурещ и Румъния - по напред са от нас.. Аз пък съм ходил в Търгу Муреш - имаш усещането, че си в Германия или Унгария да речем. София има какво да се учи от европейските столици и практики. Само, че наште управляващи като цяло не мислят стратегически за развитието на регионите и България.

Уви и аз съм загрижен за хората и достъпността на жилищата в дългосрочен план и не веднъж съм го казвал. Налагат ни се едни правила от ЕС и постепенно се превръщаме в заложници на капитализма. Изтриха мнението ми, но тази система има нужда периодично от изтриване на капитали чрез войни или глобални кризи. А нашата икономика и политици са много зависими от мнението на чужди ръководители и не си защитаваме националния интерес. Който неможе да инвестира в жилище - може да инвестира в развитие на децата си, в образование, в търсене на нова работа, контакти и възможности за бизнес.

"Залудо работи, залудо не стой".

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 13:00 от pooh06

# 457
Пух, не те познавам, затова мога да коментирам само това, което пишеш тук. Ти написа, че си имал страхове и притеснения заради работата, което е нормално предвид ситуацията. И аз това коментирах, че  тези като теб са много повече от тези, които са с кеша на старт да купят, ако цените паднат с 30 % . Няма как да знам в каква ситуация си в действителност и дали имаш или нямаш притеснения.
Останалото са леви разсъждения, клонящи към марксизъм. Живяла съм, когато марксистите бяха много загрижени за "за хората и достъпността на жилищата в дългосрочен план" и това не доведе до нищо добро за никого. Така че разбираемо аз не съм привърженик на левите марксисти и  няма как да ги подкрепям.

# 458
Тази зона част ли е от МанЛи и как е положението там?

# 459
Страхове всеки има, не само за работата. Сегашната система също не е лишена от недостатъци. Иначе ипотечния кредит не е чак толкова страшно нещо - просто хазяина е различен.. Хората с куфарчетата с пари не са толкова много, това е ясно.

@Gogo1979, презастроено, трафик и др. неудобства, но ми се стори комуникативно място с добри цени.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 13:14 от pooh06

# 460
Уви и аз съм загрижен за хората и достъпността на жилищата в дългосрочен план и не веднъж съм го казвал. Налагат ни се едни правила от ЕС и постепенно се превръщаме в заложници на капитализма. Изтриха мнението ми, но тази система има нужда периодично от изтриване на капитали чрез войни или глобални кризи. А нашата икономика и политици са много зависими от мнението на чужди ръководители и не си защитаваме националния интерес. Който неможе да инвестира в жилище - може да инвестира в развитие на децата си, в образование, в търсене на нова работа, контакти и възможности за бизнес.
"Залудо работи, залудо не стой".

Всеки е загрижен, ако щеш вярвай, ама и управляващите биха искали по-достъпни жилища, защото ако ги осигурят ще имат безметежно "царуване". Рецептата за мирен народ са я открили римляните още - хляб и зрелища. Днес зрелищата са безплатни и в излишък, и новата мантра е "хляб и жилища". Който осигури това ще се бетонира на поста си. Проблемът обаче е, че не се получава никак лесно и с изключение на няколко петролни шейхства няма другаде такъв рай.
От ЕС нищо не ни налагат, не са ни окупирали формално или неформално (както СССР), а ние драпахме да ни приемат, защото сам не се живее. А като искаш да те пуснат някъде следваш народната поговорка "В чужд манастир със свой устав не се ходи". Ако искаш - ЕС си има правила, ние искахме вътре, следователно приемаме правилата. Алтернативата е да не сме в ЕС, ама сами не можем. И какви са другите възможности? Да стане вилает на Турция или Губерния на Русия? Както виждаш, избрали сме най-малкото зло (ако изобщо е зло).

И никой не ни е направил заложници на капитализма, а последният сам си дойде, след фалита на социализма. Просто капитализмът е единствената жизнеспособна система в дългосрочен план и за големи групи хора. За малки общности (като кибуците в Израел например) и социализмът върви, но не и за по-големи групи. Всъщност капитализъм е имало винаги в търговията и бизнеса и при робовладелския и при феодалния строй. И който плаче  от лошия капитализъм да прочете Смирненски и Вапцаров, та да си спомни какъв е бил някога и да види какъв е днес. Онова, за което са мечтали поетите, днес отдавна е надминато, но някой пак си мрънка и си напява Интернационала.

Уви, прав си, че системата, базирана на безкраен растеж в ограничена среда, има нужда от изпускане на парата от време на време. И спасението от този порок на системата е само в науката - ако си разширим крайната система ще спечелим много време. Но алтернативна жизнеспособна концепция не е измислена още.

Не съм съгласна с това "залудо работи, но залудо не стой", аз съм по-скоро за "залудо стой, но залудо не работи" и ако повече хора бяха като мен нямаше да има стотици хиляди работещи на МРЗ. Но иначе е вярно казаното от теб - всеки може да си подобри положението си с труд и далновидност. Понякога са нужни три поколения, но третото вече ще е свободен и финансово независим човек, ако има воля да се следва правия път.

2-3к евро/м2 е лудост за град като София.

Тук просто го даваш прекалено на едро. 3000 и според мен са много, но 2000 вече е според зависи.

Не съм сигурна, май да. Иначе е застроено с нови сгради, има си хубави улици и тротоари, има си магазини. Но  е тясно, клаустрофобично и много объркано. Веднъж се разхождах там да убивам малко време и улиците са истински лабиринт. Опитах се да стигна до един хипермаркет, май Фанфастико, и го виждам на 100 метра от мен, ама като тръгна улиците все завършват с тупик - ограда с табела "частен имот". Стигнах до целта с мнооого обиколки.  Та зависи какво търсиш, живее се, чисто и ново е, но си има и кусури.
На север от булеварда е много по-добре, но там пък са само стари блокове, май панелки. И май вече не е Ман Ли.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 14:16 от Черна станция

# 461

Скрит текст:

Това е най-ужасната част на МанЛи изобщо, можеш и сам да прецениш еднопосочните и задънени улици. Паркирането е ад, някои са дори без асфалт, сутрин да излезеш по Пирин или Казбек от квартала е просто смърт. По Каблешков сутрин и вечер има доста трафик, но се движи криво-ляво, но докато стигнеш до него... Като цяло Пирин е най-натоварената и задръстена улица там. Отскоро имат Фантастико, непонятно ми е как го зареждат. Понякога ми се налага да минавам по Мур/Сусанин, особено покрай ремонта на България, когато просто нямаше от къде - не е приятно.

Иначе сгради бол, строежи бол, инфраструктура - 0. Ако гледаш МанЛи, поне гледай около булеварда или Каблешков, или от другата страна на квартала, зад мола.

# 462
новата мантра е "хляб и жилища". Който осигури това ще се бетонира на поста си.

Станция не обобщавай. Taя мантра е фиксидея  на сравнително незначителен процент от хорицата. За останалите вкл. и за пишещите в темата е чесане на пръстите за спасение от скуката. На пръсти се броят съфорумниците имащи сериозно желание да купуват .

# 463
новата мантра е "хляб и жилища". Който осигури това ще се бетонира на поста си.

Станция не обобщавай. Taя мантра е фиксидея  на сравнително незначителен процент от хорицата. За останалите вкл. и за пишещите в темата е чесане на пръстите за спасение от скуката. На пръсти се броят съфорумниците имащи сериозно желание да купуват .

Мисля, че не схващаш какво съм написала Wink Те и плебеите не са искали да си купуват хляба Grinning
Първо, от контекста става ясно, че мантрата е за управниците, не за хората, както "хляб и зрелища" е била стратегията на патрициите. И второ не става дума за купуване, а за осигурен дом.

Т.е. която власт осигури на поданиците си дом и изхранване ще векува. Надявам се, че вече е ясно, ама не мислех, че има нужда да се обяснява.

Впрочем какво значи "сериозно желание" ? Аз не крия, че съм за чесане на езика основно, защото нямам за цел да купувам - нямам нужди и наемите не са мой бизнес. Обаче си държа очите отворени и преди 4 години някъде си купих сегашното жилище - точно на време (таман почваха да се вдигат рязко цените), почти напълно каквото ми трябваше по принцип и общо взето в желания район. Преди по-малко от година пак купих ей така - изпадна изгодна оферта в Иван Вазов, купих (заедно с още един човек). Та какво излиза - желание нямам, ама ако изпадне купувам.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 13:56 от Черна станция

# 464
  • инфантилно и разглезено хлапе
По темата - следя цените на ап. в големите градове от 1990-те насам (по данни на НСИ) и съм смятала корелацията с БВП, неизменно е почти 1-ца. Който има някакво понятие от статистика, ще разбере. Това са обективни числа и факти, а на кой му идва в повече или не, си е лично негова работа. От това фактите не се променят.

Значи към настоящия момент евентуалните купувачи на имоти трябва да настояват за задължителна отстъпка -10% ~ -15% от офертните цени.

Общи условия

Активация на акаунт