Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 906
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
BlueIce, постът ти издава неразбиране на това що е то статистика и работа с данни. Не ми е работа да обяснявам каква е разликата между обобщени статистически данни и индивидуални данни за конкретна сделка, между годишен, шестмесечен и тримесечен темп на БВП, както и какво е исторически и какво е текущи данни, по какви цени се смятат (текущи и съпоставими) и т.н. Накратко, данните за 2020 ще ги имаме и корелацията вкл. 2020  ще може да бъде пресметната след средата на 2021 (корелацията се смята за временни редове, колкото по-дълги, толкова по-точна е тя). Допълвам, данните за цените на апартаменти в областните центрове се събираха от НСИ чрез отделна анкета, в момента не знам дали още ги събират.  

По поста ти - могат да си настояват за каквото си искат. Дали ще го получат, отделен въпрос.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 15:43 от Анонимен

# 466
Има един хубав затворен комплекс на казбек точно, който ми хвана окото, но не знам как е като инфраструктура. На картата гледам, че е близо до блд България т.е. би трябвало бързо да се излиза към центъра или бъркам?

# 467
И ние купихме преди кризата и догодина,живот и здраве, ще теглим кредит. Силно се надявам всичко да е наред с банките,тъй като ще чакаме доста сериозна сума от тях.

# 468
Има един хубав затворен комплекс на казбек точно, който ми хвана окото, но не знам как е като инфраструктура. На картата гледам, че е близо до блд България т.е. би трябвало бързо да се излиза към центъра или бъркам?

Казбек не излиза директно на България, точно за там ми беше мисълта, че излизането е ад. Трябва да минеш през уличката, която излиза на 5 метра от светофара и да разчиташ някой да те пусне сутрин в колоната. И то в дясната лента, до лява е абсурд.

Кой е комплекса, този жълтия ли?

# 469
Тук гледам много хора продължават да хвърлят лихвени проценти във въздуха, че и се изхвърлят с "нелош лихвен процент 2,5%".

Искам да обърна внимание на тези, на които им предстои:ю
1) Лихвените проценти не са константа и банките правят индивидуална оценка, която зависи от:
- вашия доход
- история на кредити
- други ваши характеристики (семеен/несемеен, и други)
- договаряне с банката и служителя
- още куп други неща, които не знам, но банката знае

Така че въобще не приемайте за чиста монета някой какъв % споменава.За да е що годе полезна информаци, нека с лихвен процент да си споделят и чистия доход и годините на кредита.

# 470
Виж, Осло или Хамбург са друго нещо.
Абе ако питаш мене и Хамбург не е кой знае какво. Половината град са пристанища, индустриална зона. Една улица няма в града, която да ми харесва. Красивите места са около Хамбург, където живеят богатите - Бланкенезе, Велингсбютел, ...
Виж Мюнхен е друго (понеже някъде беше споменала и него), той е наистина красив и добре уреден град. Само че там наемите са х2 на Хамбург. А цените за покупка х3.

За МанЛи съм съгласен с казаното от Мока и другите - точно в тая част, която е оградил Гого съм ходил на оглед за офис (там има няколко офис сгради, точно срещу мола). Изприщих се докато вляза в квартала, после нямах търпение да изляза. На всичко отгоре си одрасках колата на влизане в подземния гараж, защото рампата е супер тясна, направена малоумно да стърчи напред, а улицата е задръстена от паркирали коли и е още по-тясна отколкото и без това си е. Оттогава МанЛи е тотално табу за мене. Ако ще ходя, само с такси или пеша.

# 471
  • София
Значи към настоящия момент евентуалните купувачи на имоти трябва да настояват за задължителна отстъпка -10% ~ -15% от офертните цени.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/01/4121186_ikonomicheski_sp … ia_tazi_godina_-/
Как ги докара до -15%, като спадът на БВП е 5%.
И то, както каза ЧС е коректно да се замери догодина по това време. Когато е свършил периодът.
5% спад в НИ знаеш ли какво е. Това ти е почти колкото е брокерската комисионна.
На 1500Е, са 75 Евро.
Те с доста повече цените варират между офертите и дните от седмицата. Днес една обява, в Понеделник друга, с друга цена.
Отделно че имотите имат инерция още по-голяма и от замерването на статистиката при БВП.
Тъй че тия 5% ще "чуят" след има-няма 2-3г. До тогава ще са заличени и БВП ще е пак нагоре.

# 472
Не го казах аз, но съм съгласна Simple Smile

Иначе цените по принцип, като средно ниво отразяват икономическата ситуация, и това важи и за продажните, и за офертните цени, затова  колко дискаунт ще поиска някой, и колко ще получи, няма нищо общо.

# 473
Ей, вие, не поставяйте всичкото МанЛи под общ знаменател. МанЛи в граничната си част до Гоце Делчев си е супер!

# 474
Ей, вие, не поставяйте всичкото МанЛи под общ знаменател. МанЛи в граничната си част до Гоце Делчев си е супер!

Ами не го, коментирам оградената на картата зона м/у България, Каблешков и Бъкстон.

Това казах и аз, частта зад мола е ок Wink И нататък към Луи Айер, като цяло Изток е в пъти по-добре от Запад и точно това каре Казбек, Пирин и сие.

# 475
Скрит текст:
Виж, Осло или Хамбург са друго нещо.
Абе ако питаш мене и Хамбург не е кой знае какво. Половината град са пристанища, индустриална зона. Една улица няма в града, която да ми харесва. Красивите места са около Хамбург, където живеят богатите - Бланкенезе, Велингсбютел, ...
Виж Мюнхен е друго (понеже някъде беше споменала и него), той е наистина красив и добре уреден град. Само че там наемите са х2 на Хамбург. А цените за покупка х3.

Скрит текст:
За МанЛи съм съгласен с казаното от Мока и другите - точно в тая част, която е оградил Гого съм ходил на оглед за офис (там има няколко офис сгради, точно срещу мола). Изприщих се докато вляза в квартала, после нямах търпение да изляза. На всичко отгоре си одрасках колата на влизане в подземния гараж, защото рампата е супер тясна, направена малоумно да стърчи напред, а улицата е задръстена от паркирали коли и е още по-тясна отколкото и без това си е. Оттогава МанЛи е тотално табу за мене. Ако ще ходя, само с такси или пеша.
Хамбург е по-красив от Мюнхен, според мен, неслучайно германците му казват "die perle". Е, как да няма красиви улици,  Айсмбютел, около Алстера - Ротербаум, Хафенсити. Това, че е по-евтин от Мюнхен го прави само по-привлекателен. И е прекрасно уреден.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 23:35 от Анонимен

# 476
Тук гледам много хора продължават да хвърлят лихвени проценти във въздуха, че и се изхвърлят с "нелош лихвен процент 2,5%".

Не са оферти във въздуха - има и 2.25% ако става въпрос. Част от проблема с високите цени в момента са именно ниските лихвени проценти. Интернет не е място за споделяне на лична и конфиденциална информация като заплата например. Срока го промених на максимален (360 месеца), поради случилото се в работата ми. Кредитите от предната криза бяха около 7.5-9%, ако не ме лъже паметта, така че дали е 2.5, 2.7, 3 не е най-важно (а всъщност при оценка дали един кредит е по-добър от друг се гледа ГПР - годишен процент на разходите: лихвите + всички допълнителни такси и комисиони на банката). Интересен въпрос е дали ГПР-то може да се изчислява по различен начин от всяка банка (примерно някои не включват застраховка, която трябва задължително да правиш при тях).. Но ми прави впечатление, че банките са малко по-прозрачни в договорите си днес, като упоменават и разясняват тези допълнителни такси (преди научавахме за тях след теглене на кредита). В момента гледам, че Прокредитбанк и Дбанк са пуснали интересни оферти, но нямам преки впечатления от тях. Тук може да видите и сравните повечето оферти на едно място: https://www.moitepari.bg/krediti/krediti.aspx

Първоначално от избраната банка ми дадоха по-висок лихвен процент и по-нисък % финансиране, но тръгнах да питам в няколко други банки за по-добра оферта.. Накрая се върнах в първата банка с най-добрата до момента оферта, откъдето след договорки ми направиха "специална промоция", която отказах и най-накрая стигнах до този лихвен процент.. но си има уловки, клаузи и редица условия. Изобщо ми трябваха няколко часа да изчета договора за кредит и все още имам доста въпроси към кредитния инспектор. С една дума банката има пълни права, включително да променя лихвения процент, да изисква предсточно главницата при определени условия и неизпълнения по договора, а кредитоискателя основно задължения. Но това е положението - пожелавам си живот, здраве и стабилни доходи.

Сега най-коректно ще е да сравняваме условията от банките в БГ с чуждестранните им клонове и западните банки. За хора, които купуват за първи път в чужбина има някакви промоционални лихви за няколко години - да кажем 1.5% за Великобритания, за Германия под 1%, а в Португалия може да теглиш ипотечен кредит до 50 години. Отварям една скоба - дали някъде се предлага кредит с намаляваща лихва? Нали сме част от европейския съюз - смятам, че е нормално качеството на стоките, каквито са и банковите продукти, да се еднакви и да има солидарност и равнопоставеност. Особено в условия на криза. Ама хайде някой от по-умните съфорумци да каже как стоят нещата. Stuck Out Tongue Winking Eye

https://www.money.co.uk/mortgages/first-time-buyer-mortgages.htm

https://thebanks.eu/compare-banking-products/mortgage-loans/Germany

https://thebanks.eu/compare-banking-products/mortgage-loans

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 20:05 от pooh06

# 477
Е това до Гоце Делчев МанЛи ли е? Според картата се води кв. Мотописта (източно от бул. България) и кв. Борово (западно от него).
По моите лаични представи МанЛи е между Каблешков и Околовръстното. Или по-точно до където почват кравите SatisfiedSatisfied

Хамбург е по-красив от Мюнхен, според мен, неслучайно германците му казват "die perle". Е, как да няма красиви улици,  Айсмбютел, около Алстера - Ротербаум, Хафенсити. Това, че е по-евтин от Мюнхен го прави само по-привлекателен. И е прекрасно уреден.
Е точно па Хафен Ситито е най-голямата грозотия, само кранове, контейнери и товарителни кейове. Само едната филхармония дето построиха там разведрява пейзажа, ама тя е от няколко години.
Не знам, познавам и други хора, които се кефят на Хамбург, мен ми е скучен. Като цяло всички северни градове са доста еднакви... София по ми харесва Grinning (да избия и аз рибата един път)

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 00:08 от Slashy

# 478
Е това до Гоце Делчев МанЛи ли е? Според картата се води кв. Мотописта (източно от бул. България) и кв. Борово (западно от него).
По моите лаични представи МанЛи е между Каблешков и Околовръстното. Или по-точно до където почват кравите SatisfiedSatisfied

Така е, ама Каблешков продължава и след като пресече България и там пак е Ман Ли, до ул. Луи Айер, че и малко след нея. Където всъщност граничи с Гоце Делчев.

# 479
Здравейте.
Харесах си апартамент в Г арден Резидънс във Връбница. Бях на среща при тях и всичко изглежда идеално. Сега като потвърдя ще трябва да подпиша предварителен договор. Този договор предполагам е добре да го види някой адвокат и да го одобри, съответно и да добави някои клаузи в моя полза ако се наложи.
Можете ли да препоръчате имотен адвокат, при който мога да отида и да ми направи съответната проверка? Предполагам той ще може да провери строителя, земята, разрешението за строеж и всичко необходимо, за да няма подводни камъни. Така ли се процедира? Досега не съм правил имотни сделки и нямам никакъв опит.

Общи условия

Активация на акаунт