Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 910
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
Съглсен съм, че би следвало да се изключат от статистиката повтарящите се обяви. Не съм съгласен с последното й изречение, което си е с чисто субективен характер. Кое не разбра?

И между другото, върти го, сучи го, ама си го говорехме, че именно хора с твоя "бизнес" модел с много заеми и многото апартаменти, от които единия заем се избива от другия заем, третия пък се избива от четвъртия и т.н. е най-рисково. На твое място бих се подготвял за криза, а не да бръщолевя по форумите наляво надясно. Wink
Има едно филмче, което ще ти хареса, убеден съм - The Big Short се казва.

# 616
  • София
Аз съм в пъти презастрахован. Подготвил съм се още от началото за кризи. Сега само чакам с пуканките.
Ако бях купувал по 1500, да си изплащам инвестицията по 20+г, нямам резерва и чакам на последния наем за да си платя вноската, тогава си е за уплах. Аз имам резерви, мога с години да карам дори без 1 наем и без заплата. Simple Smile

# 617
Хайде и аз като политиците да се изясня какво съм искала да кажа Laughing

На пръв поглед обявите изглеждат много, но като сложиш първия критерий - квартал, и броят рязко спада. Там вече ако заложиш още 1-2 критерия (вид апартамент, вид строителство, без първи и последен етаж), и още по-рязко спада списъкът с оферти. Като ги разгледаш вече подробно, се оказва че от 30-ина оферти на практика има 7-8 апартамента, които се повтарят, пуснати от различни брокери. Или пък си писал 2-стаен, пък половината обяви са преустроени гарсониери.

Примерно гледах от интерес едностаен в райони Докторски и Оборище (малки са районите, знам) и ми излязоха общо около 35 обяви (страничка и малко на втората). Реално от всички обяви само 1-2 бяха за (така да го наречем) "истински" едностаен (класическа гарсониера), останалите не много на брой бяха някакви делени или приспособени за жилище помещения с площ от 25 до 35 квадрата, т.е. далеч от представата за класически едностаен.

Друг пример - пак пускам на търсачка едностаен в Люлин-9 и Люлин-10, излизат 18 обяви. Като ги разгледаш, пряко сили са 10 различни апартамента (включително 1, който е ателие НС по документи).

Та така, нямам предвид някакви неизпълними критерии, видно и от реалните примери, които дадох. Естествено, че ако пусна 1-стаен в цяла София, ще ми се появят много страници с резултати.

# 618
  • София
В сградата, в която купихме апартамент, половината жилища са разпродадени. Става въпрос за около 200 апартамента, като около 100 са продадени на зелено. Строежът стартира края на м. Юли. За 2 месеца, половината са изкупени на тъмно зелено. Правете си сметка...

# 619
Имам чувството че тук всички ( с едно две изключения) искате цените на жилища и нивя да се вдигат. Разбирам ви че като собственици искате да се самоуспокоите или оправдаете вложенията си, но мисля че реално това покачване на земи и имоти ( при условие че се случи, макар и да ме съмнява) до нищо добро няма да доведе. Паралелно с него растат цени на техника, автомобили, храни, услуги, дрехи, строителни материали и т.н. Помпат се държавни заплати. Раздават безотчетно и популистки пари на калпак в различни социални свери. Страна сме на услугите и ишлемето. Нагълтани до гуша със заеми . Цели области ( Северозападна и Централна България, Сливен, Смолян, Хасково, Кюстендил, Пернишко, голяма част от Благоевградска област)  - са почти, да не кажа изцяло сринати икономически, без перспектива нещата да се подобрят. Което е било печелившо, е раздадено на чужденци и печалбата се изнася. Чакаме инвестиции ! От кого, къде  и кога ? Някои хора гледат само в няколко града , което им дава грешна представа за цялостното състояние на нещата.

# 620
Съглсен съм, че би следвало да се изключат от статистиката повтарящите се обяви. Не съм съгласен с последното й изречение, което си е с чисто субективен характер. Кое не разбра?

И между другото, върти го, сучи го, ама си го говорехме, че именно хора с твоя "бизнес" модел с много заеми и многото апартаменти, от които единия заем се избива от другия заем, третия пък се избива от четвъртия и т.н. е най-рисково. На твое място бих се подготвял за криза, а не да бръщолевя по форумите наляво надясно. Wink
Има едно филмче, което ще ти хареса, убеден съм - The Big Short се казва.

The big short ми е любим филм. Единственото, за което обикновено грешат/им, очакващите спад в цените е колко скоро ще се случи.

# 621
Не знам, нормален човек не би желал това което притежава да се обезценява. Виж ако чака да купи нещо, щото няма още нищо в населеното място-да. Но пък това води до там, че и имотът, който притежава, и би продал(в друго населено място, различно от предпочитаното) , също да се срине ценово.

# 622
Мария, тези неща, които визираш, така и така се случват, заради инфлацията. Дори да се абстрахираме от всичко остнало, ковиди, кризи и прочее, с темповете на инфлация и поскъпването на различни стоки, жилища и нивя също ще поскъпват.

# 623
Мария, изобщо не си права. Не искаме, а сме убедени, че в дългосрочен план ще се вдигат, защото всичко се вдига в дългосрочен план. А в краткосрочен план май очакваме застой и лек спад. И това е писано многократно, не знам ти какво четеш. Обаче голям срив не е печеливш за никого. Както и дефлацията, колкото и приятна да изглежда на пръв поглед, не е добра за икономиката.

И малка поправка - никой не е раздавал на чужденци печеливши бизнеси. Това е гледна точка, присъща на едни класа и възраст, към които мисля, че не принадлежиш все пак.

# 624
  • София
Няма как поскъпването на имотите да влияе върху поскъпването на техниката, която е внос.
Поскъпването на имотите е следствие, така както и поскъпването на стоки, услуги, материали, а не причина. И идва от покачването на стандарта.

Както вече много пъти се каза в темата, ако имотите паднат, това ще върви ръка за ръка с голяма криза, в която най-потърпевши ще са обикновените хора. Така че защо да го желаем това.
А в изключението, когато някой е кътал 10 години една торба пари и е чакал "светлото комунистическо бъдеще", да се сърди на себе си. А не по стар соц манталитет да търси виновните някъде наоколо. Имаше предостатъчно възможности между 2010 и 2017та за купуване на жилища на относително ниски цени.

# 625
  • София
Никой нормален човек няма да иска да му се обезцени имотът, това е съвсем естествено. Аз си пиша поста, с цел да ориентирам хората, търсещи информация, какво се случва с пазара.
А относно коментарите за по-малко сделки през 2020, според мен се дължи първо на извънредното положение и второ, защото няма какво да се купи. Няма свестни жилища. Продават се такива, които не си заслужават парите и стоят с години. Поне в Банишора, където живея, търсехме и купихме, обявите са си едни и същи и нищо ново не се е появявало от месеци. Така, че това е другата страна на монетата - няма сделки, защото няма добри оферти. Което пък ще доведе до още по-голямо повишаване на цените.

# 626
Повишаването на цените не зависи само от има или няма оферти за продажба, а по - скоро в момента от банковото кредитиране и сигурността на доходите; Те ще са играчите в близките месеци и ще определят как ще върви пазара;

# 627
Има и друг фактор за намаляване на сделките - с ръста на цените хората започват да имат и претенции. Тоест даже и да имат пари, това което биха купили за 100 000 вече не биха го купили за 200 000. Ако ще им искат 200 000 трябва да е по-добро. Те затова строителите почти масово вече слагат гранити, хубави дограми, вентилирани фасади и пр. Няма как да си продадеш апартаментите за по 2000 евро, ако не предложиш повече. И с колите е така - днес са много по-скъпи, но махнете от една кола всички навигации, камери, парктроници, подгрявани седалки и прочее и ще се окаже, че голата базова версия е доста евтина, а иначе всъщност е като топ версия от преди 15 - 20 години. Просто за да вземеш много трябва и да предложиш нещо. И ако няма адекватно предлагане на добри имоти хората ще чакат и ще избират за какво да дадат една шапка пари.

# 628
# 629
  • София
Не е само качеството на материалите.
От година на година повечето хубави райони се застрояват. Е, има и изключения, едни 5% от новите строежи се появяват на хубави места.
Но масово, хубавите райони по кварталите се изпозастрояват, разпродават, и се строи все по-далеч и все по-далеч, в края на квартала, в следващия, че и даже извън града.
Така че то има статистики за цените, но преди 5г са се предлагали апартаменти в сърцето на квартала за дадена цена, сега се предлагат апартаменти в съседния квартал, които се водят уж другия квартал. Например, преди 5г беше пълно със строежи до студентския парк и се водеше студентски. Там има ГТ, магазини, поликлиники, аптеки, тротоари, парк. Сега се строи след НСА, в Малинова Долина за някаква цена, слага се в статистиката, а там ни улици, ни ГТ, ни парк, ни магазини и аптеки. А и по-далеч от центъра и от артериите за достъп.
Това статистиката не го хваща. И ако за хубавите райони е имало изобилие от кандидати, и са се изчерпвали буквално за часове, в районите, които сега се предлага има сума ти и компромиси, и човек се шашка и се чуди кой компромис да избира, а и цената е х2.

цитат от статията:
Цитат
Реализираните покупко-продажби на имоти в София за периода юли-септември 2020 г. са 6969. Това показват статистическите данни за третото тримесечие, публикувани в Имотния регистър. Запазва се нивото на извършени сделки в столицата за същото тримесечие на 2019 г. Тогава покупко-продажбите са били 6874.
Е къде са тия митични 4000 ненаправени сделки?

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 13:51 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт