Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 986
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
Ще има и на зор скоро.

Има много хора с 2-3 кредита и апартаменти даващи се под наем, нощувки и пр, които няма да има как да ги изплащат.
Надявай се ти, надеждата мре последна.
Преди имахме убийствени доходи от аирбнб. Сега се уравновесиха с цената за дългосрочна заетост. Затова, знам ли дали за добро или за лошо, ама намерихме си наематели.
Мисълта ми беше, че който до сега е устискал с аирбнб, не е изгубил. Ние имаме към момента средно 20 нощувки за месец. Колко пък да е умряла работата... И не сме от тия, дето дават отстъпки. И пак се намират желаещи. Но, решихме за година да го дадем дългосрочно. Отчасти заради моя мъж, отчасти и аз не знам защо.
😉

# 601
  • София
Пореден пример как има скрита агенда зад мнението на хората - продавачите не искат цените да падат, а купувачите искат. Поне си казвайте каква ви е позицията като споделяте мнения, за да стане ясно защо.
Ами аз съм си казвал. Купувал съм, продължавам да купувам. Може да продам няколко, само за да купя веднага след това повече.
Но за мен откакто се помня е признак на глупост и неинтелигентност да имаш не-обективна позиция, и да си нагласяш мнението според личната си гледна точка и интересите си. Гледам да обхващам всички гледни точки и да разсъждавам и пиша обективно. Професионално математическо изкривяване.

Но пък също така съм и практик, и това, което мисля, обичам да го правя. Така че това което мисля, съм го направил и продължавам да го правя. Също го и пиша. Така че няма как да има при мен "кисело грозде" да си мисля едно, да пиша 2ро, и да се надявам на 3то. Не се занимавам с такива глупости. Обичам да гледам честно на себе си и така съм от много много години насам. Източна философия и бойни изкуства, с това съм израстнал.

# 602
Не съм изчела всичко назад , сравнително от скоро ви следя , но по темата- мисля, че е съвсем логично хората- евентуални купувачи да са доста предпазливи в момента. Аз следя пазара или по-скоро предлагането от около 2 години доста активно, дори вече ми стана хоби Simple Smile,тъй като искаме да сменяме жилище. Все се чудим обаче кога и как да стане, защото трябва да продадем и апартамента, в който живеем. Та отдавна звънна по обяви, основно ново строителство и ми прави впечатление, че имоти, които изглеждаха апетитни преди година и бяха в началото, сега са с Акт 14 да речем и има още доста свободни имоти, но и цените не падат. Просто е някакво задържане, да видим до кога.

# 603
Скрит текст:
Надявам се да се опитваш да ме тролиш 😁😁😁, защото това не е сериозно. Ще се опитам и по друг начин да го обясня.
В един град живеят 2 милиона души. Тези 2 милиона имат потребност да купуват 20000 имота от януари до септември. Изведнъж тази потребност им е ограничена за 2-3 месеца и не могат да го правят пълноценно. После пак им я разрешаваш, но 4000 не се възползват от нея.

Първата стъпка за намаляване на цените е факт.
Моят постинг се опира на кристална, елементарна и очевидно описана логика. Ако не можеш да вникнеш в нея, толкова по-зле.
Но реално ти си този, който троли. Защото постингите ти нямат смисъл. Пишеш това, което ти харесва и което си мислиш, че ще подразни останалите. Това е класическа дефиниция за тролене.
Също, не оборваш нито 1 аргумент от моята логика. А пишеш общи приказки. Друг класически признак на троленето.

По новия ти постинг, ако 4000 са имали нужда, но не са си купили жилище, то догодина те също ще имат нужда, събрано с новите 4000 от следващата година, и търсенето ще стане 2но, което увеличава цената геометрично, защото кривите на търсене и предлагане са криви, а не прави.

Стига глупости, сега и официалната статистика ще оборвате. Като не било така, па било иначе.
Не оборвам официалната статистика.
Обръщам внимание, че официалната статистика говори за ябълки, някои потребители я развяват като знаме, и започват да говорят за круши. Според мен, такова драстично несъответствие си струва да се отбележи.
А ти пишеш без да четеш и да мислиш.

Направо падам 😂 Коя е кристалната логика? Че броя на сделките зависи от броя на публикуваните обяви? Хаххах!! 🤣🤣🤣 Скри ми шапката с кристалната ти логика.

ПП: а ако ги публикуват апартаментите по няколко пъти с колко % ще се увеличат продажбите? Броят снимки в обявата оказва ли влияние на броя сделки? Или с какво апаратче са направени? 😁😁😁

Пресен пример от преди няколко седмици - три големи агенции продават един и същ апартамент. И трите публикували коя от коя по-хубави снимки. И какво - да не би да има тройно повече купувачи. Не - няма нито един, щото обявите така си и стоят Simple Smile

# 604
Приложение № 2 към чл. 50

https://sofia.obshtini.bg/doc/385434

Приложение № 2 ЗМДТ с коефициентите

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134174720

Като абсолютен непрофесионалист Laughing в Гугъл търсенето това ми се получи като резултат.

# 605
И сега в един друг форум купувача пише колко е доволен, че е купил безценна златна земя, която господ не може да печата преди цените да са се вдигнали с 30% и инфлацията да му е обезценила парите.
И ти доволна и той доволен, всички ще спят спокойно Simple Smile чудо голямо...

Пореден пример как има скрита агенда зад мнението на хората - продавачите не искат цените да падат, а купувачите искат. Поне си казвайте каква ви е позицията като споделяте мнения, за да стане ясно защо.

Ами точно това е добрата сделка - никой да не е измамен. По принцип земята си е добро капиталовложение, но на мен ми писна да я държа и макар да не я продавам активно, все пак има пуснати обяви - ако стане. И затова сделката е добра за всички страни - купувачът ще си построи къща на добра земя, а аз ще изляза вече от инвестицията с прилична печалба. Но той е млад човек и обича да живее сред природата, докато аз вече одъртях и не ми се занимава да чакам още.

Обаче аз и не съм типичен продавач, за какъвто намекваш, защото не гоня продажба на всяка цена. Просто вече съм решила, че от тук нататък има сметка вече да продам. Ако не стане, здраве да е. Няма да поевтинее земята в дългосрочен план и ако цените паднат ще си стои (не иска хляб и вода), ако се задържат  ще продам.  Така че тук не пиша от интерес като продавач, а и така да е нямам самочувствието, че мнението ми ще обърне нещата.

# 606
Приложение № 2 към чл. 50

https://sofia.obshtini.bg/doc/385434

Приложение № 2 ЗМДТ с коефициентите

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134174720

Като абсолютен непрофесионалист Laughing в Гугъл търсенето това ми се получи като резултат.

Карта на зоните намерих тук: https://www.sofia-agk.com/OpenMap/Zones?administrativeDocument=i … te=FemprfGkLWs%3D

Обаче дали тези съвпадат с данъчните не е ясно.

# 607
Встрани от темата, навсякъде ми излиза в нета, че Агрион-голям изкупвач на земеделски земи(цени на едро), стартира есенна рекламна кампания. Сега било най-подходящото време за продажба, щото после цените можели и да паднат(заради пандемията) ?!
Та питам-КОЙ нормален спекулант(търговец) на едро на имоти, ще ти предложи, уж висока цена сега, а няма и той, да изчака тоз прословут "спад", че после да удари кьоравото?
Освен, ако не предстой нещо обратно? Аз по-малоумна реклама, не бях виждала. Продавай сега, да ти платим повече, вместо да изчакаме "срива" и да ти платим по-малко...

# 608
ЧС - щом е млад и иска да живее сред природата значи е и зелен Simple Smile дано си е направил сметката, че да не излее и той един бетон насред нивата и до там.

А ти сега какво ще ги правиш парите, апартаменти ли ще купуваш или са скъпи Simple Smile

Дениса - ако има намерение да обработва земята и да взима субсидии, земята колкото и да е скъпа се избива в даден момент и от там е на печалба дългосрочно.

# 609
Аз по-малоумна реклама, не бях виждала. Продавай сега, да ти платим повече, вместо да изчакаме "срива" и да ти платим по-малко...

Аз да, онази на Хоум то ю май беше, дето ще ти купят апартамента на мига без обяви и огледи. И продавачът весел и доволен Smile И изобщо не му идва наум, че му купуват апартамента за да го продадат с печалба и той губи доста сериозен процент от цената, отколкото ако сам си го продаде. Това става само за хора в чужбина, които искат бързо да се отърват и да се махат, пък ако ще и да загубят 10, 20 или 30 хиляди евро.

ЧС - щом е млад и иска да живее сред природата значи е и зелен Simple Smile дано си е направил сметката, че да не излее и той един бетон насред нивата и до там.
Това, бих казала, си е негов проблем, не мога аз да мисля какви пари има. Но иначе не смятам така, човекът е шеф на фирма, а и от моя гледна точка "млад" е доста относителна категория Wink

А ти сега какво ще ги правиш парите, апартаменти ли ще купуваш или са скъпи Simple Smile
Аз съм писала много пъти - не купувам апартаменти. Парите ще го вложа във фонд "старини" и толкоз.

# 610
Работил съм по сделки със земеделски земи доста време. Не бих препоръчал продажби на фондове от типа на Агреон. Най-добра цена по принцип дават средните и големите арендатори, които работят съответното землище, защото им намалява разходите по обработката от гледна точка на местене на техника и тн.

# 611
Встрани от темата, навсякъде ми излиза в нета, че Агрион-голям изкупвач на земеделски земи(цени на едро), стартира есенна рекламна кампания. Сега било най-подходящото време за продажба, щото после цените можели и да паднат(заради пандемията) ?!
Та питам-КОЙ нормален спекулант(търговец) на едро на имоти, ще ти предложи, уж висока цена сега, а няма и той, да изчака тоз прословут "спад", че после да удари кьоравото?
Освен, ако не предстой нещо обратно? Аз по-малоумна реклама, не бях виждала. Продавай сега, да ти платим повече, вместо да изчакаме "срива" и да ти платим по-малко...

Тия Агрион точно на Home2u ми мязат. Който иска да продава земи - има си местни фирми, които си купуват на пазарните цени. Макар че, земеделска земя не трябва да се продава - това си е чиста печалба от рента, при това без никакви данъци Simple Smile

# 612
  • София
Скрит текст:
Не хипотетични, с толкова са били повече сделките година по-рано. Все пак София си е същата, не са отцепени 5 квартала и вече да се водят нещо друго.
Обратното е - 4000 купувача не са купили, а не 4000 продавача не са си ги обявили(или там колкото бройки искаш). Който има пара и му трябва ще намери, апартаменти има обявени колкото искаш. Само в младостите към настоящия момент има обявени 826 апартамента, ливадите над 1000 и тн.
Ами коректно е да извадиш статистика, колко са били обявените за продажба миналата година и тази.
А не колко не са продадени.
То аз не съм продал 2 тона банани тая седмица, но не означава, че си имам бананови палми на терасата.
Ако нещо не е продадено, може и да го има, може и да го няма. Може да съм си ги затворил в буркани.

Ако имаше с 4000 ПОВЕЧЕ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАЖБА апартаменти, но непродадени, мислиш ли, че цената щеше да остане 100% същата, дори с 4% по-висока от януари?
Скрит текст:
Направо падам 😂 Коя е кристалната логика? Че броя на сделките зависи от броя на публикуваните обяви? Хаххах!! 🤣🤣🤣 Скри ми шапката с кристалната ти логика.

ПП: а ако ги публикуват апартаментите по няколко пъти с колко % ще се увеличат продажбите? Броят снимки в обявата оказва ли влияние на броя сделки? Или с какво апаратче са направени? 😁😁😁
Навсякъде говоря за брой обявени апартаменти, а не за брой обяви.
Ти май наистина караш по учебника на трола. Вменяваш неща, които никога не съм казал, а след това започваш да ги осмиваш и да се подиграваш.
Да, количеството предлагане се отразява на цените. Ти къде си учил икономика, та не са те научили на това?
Не се иска много мозък за да го чатнеш. Още повече, като ти го напишат ясно.
Отиваш към игнор. Не предлагаш нищо (смислено) на дискусията. Освен това постовете ти са спам и са за модератор.

# 613
Много ми е интересно как извадиха статистика за броя на обявените за продажба апартаменти? Ако ползват най-популярния сайт, като се приспаднат повтарящите се оферти и фалшивите набирателни обяви, сигурно числото ще спадне поне с 1/3.

Като тръгнеш да купуваш, с определени критерии в даден район/райони, тогава осъзнаваш колко малко реални оферти има, по твоите критерии.
Съгласен съм само за повтарящите се обяви.
Критериите иначе са за всеки различни. Според на някой критериите може въобще да няма в цяла София апартамент. Примерно ако критерият му е да е на 98-ми етаж, то в София няма такива небостъргачи. Така че не е редно да се прави статистическа извадка на база лични критерии.

# 614
  • София
Ами хем не си съгласен, хем подкрепяш тезата на Мандаринка.
Тя никъде не е говорила за статистика на личните критерии.

Казва, че като включиш личните критерии, количеството предлагане рязко намалява.
Т.е., както ти си казал, като търсиш 98 етаж, няма да има нито 1 за продажба.

Общи условия

Активация на акаунт