Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 992
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
Ми виж това червеното, сам си го казал - ще правиш избор. И това ако не е същото като сам да решиш, не знам кое ще е Simple Smile
Както казах, може да бъдат манипулирани обстоятелствата, може и без никой да ги е манипулирал да се стекат зле (един метеорит или един голям вулкан едва ли ще да са заговор на световния съвет на илюминатите), но накрая в рамките на ситуацията винаги ти ще имаш последното решение.  Странно ми е обаче защо бъркаш вземането на решение с контрол над ситуацията???  Второто (че имам контрол над нея) никога не съм го твърдяла.

Не се изказах до края. Всичко се свежда до това, че ти дават илюзията, че ти взимаш решения самостоятелно. А вземането на решения и контрола над поведението/мисленето/решенията са тясно свързани.

Не е ли факт, че масата от народа се води по трендове - чуват за инфлация и всички скачат да купуват имоти/злато/крипто. Други чуват за безработица и чакат имотите да паднат. В този ред на мисли, масата може да бъде контролирана. Доказано е че хората са стадни животни и в група разсъждават по един начин, а на саме или в друга група по друг начин т.е. не решават сами. А глобализацията и социалните мрежи превръщат масите от хора в едно голямо и тъпо стадо овце, което затвърждава трендовете.

# 586
Да се движиш със стадото е доста печеливша стратегия, затова се прави така от риби, тревопасни и хора. Но това не значи, че нямаш избор, някои хора решават да не го правят и или печелят, или губят. Избор винаги има, колкото и да ти манипулират средата. Иначе властта винаги е опитвала да отнеме избора на хората, съгласна съм. Например знаеш ли защо християнството заклеймява самоубийството за най-голям грях? Ами защото така отнема на робите и експлоатираните избора дали да страдат или да се самоубият.  Властта не иска самоубиващи се, а работещи. И днес има манипулации, но никой не ти пречи да анализираш и да решаваш кога със стадото и кога отделно. Т.е. както и да ми манипулират обстановката, решението накрая си е мое.

# 587
  • София
Не хипотетични, с толкова са били повече сделките година по-рано. Все пак София си е същата, не са отцепени 5 квартала и вече да се водят нещо друго.
Обратното е - 4000 купувача не са купили, а не 4000 продавача не са си ги обявили(или там колкото бройки искаш). Който има пара и му трябва ще намери, апартаменти има обявени колкото искаш. Само в младостите към настоящия момент има обявени 826 апартамента, ливадите над 1000 и тн.
Ами коректно е да извадиш статистика, колко са били обявените за продажба миналата година и тази.
А не колко не са продадени.
То аз не съм продал 2 тона банани тая седмица, но не означава, че си имам бананови палми на терасата.
Ако нещо не е продадено, може и да го има, може и да го няма. Може да съм си ги затворил в буркани.

Ако имаше с 4000 ПОВЕЧЕ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАЖБА апартаменти, но непродадени, мислиш ли, че цената щеше да остане 100% същата, дори с 4% по-висока от януари?

# 588
Надявам се да се опитваш да ме тролиш 😁😁😁, защото това не е сериозно. Ще се опитам и по друг начин да го обясня.
В един град живеят 2 милиона души. Тези 2 милиона имат потребност да купуват 20000 имота от януари до септември. Изведнъж тази потребност им е ограничена за 2-3 месеца и не могат да го правят пълноценно. После пак им я разрешаваш, но 4000 не се възползват от нея.

Първата стъпка за намаляване на цените е факт.

# 589
Много ми е интересно как извадиха статистика за броя на обявените за продажба апартаменти? Ако ползват най-популярния сайт, като се приспаднат повтарящите се оферти и фалшивите набирателни обяви, сигурно числото ще спадне поне с 1/3.

Като тръгнеш да купуваш, с определени критерии в даден район/райони, тогава осъзнаваш колко малко реални оферти има, по твоите критерии.

# 590
Боби 44, тази логика е икономическа, но не е българска.
Ние имаме един от най-високите проченти на собственост.
Да имаш собствено жилище в БГ е лайф мотив, да подсигуриш и на децата  е другия лайфмотив.
До "изпереш" пари от сивия сектор, също е много удобно - през ниска данъчна оценка. Примери хиляди.
Та при нас пазара, не се подчинява 100% на икономическите закони.
Тук данъците са повече от едно жилище са много ниски и хората могат да си позволят да държат едно жилище с години, да плащат само данъци, никой да не живее и то да не се продава.
Ако  успееш да направиш статистика на всички празни жилища, повече от 12 месеца, налични в София, ще ти се уплаши окото.

# 591
Скрит текст:
Не хипотетични, с толкова са били повече сделките година по-рано. Все пак София си е същата, не са отцепени 5 квартала и вече да се водят нещо друго.
Обратното е - 4000 купувача не са купили, а не 4000 продавача не са си ги обявили(или там колкото бройки искаш). Който има пара и му трябва ще намери, апартаменти има обявени колкото искаш. Само в младостите към настоящия момент има обявени 826 апартамента, ливадите над 1000 и тн.
Ами коректно е да извадиш статистика, колко са били обявените за продажба миналата година и тази.
А не колко не са продадени.
То аз не съм продал 2 тона банани тая седмица, но не означава, че си имам бананови палми на терасата.
Ако нещо не е продадено, може и да го има, може и да го няма. Може да съм си ги затворил в буркани.

Ако имаше с 4000 ПОВЕЧЕ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАЖБА апартаменти, но непродадени, мислиш ли, че цената щеше да остане 100% същата, дори с 4% по-висока от януари?

Стига глупости, сега и официалната статистика ще оборвате. Като не било така, па било иначе.

# 592
Добре, де. Фактите са факти, нека има 4000 сделки по-малко.Но какво значи това? Може всичко да значи фактите са само повод за анализ. То затова сега хит са системите за BI (Business Intelligence) - тези системи то дават интересни факти, ама от там нататък задкомпютърното устройство ги анализира и прави изводи защо е така. И ако не е на висота (това устройство) тъпакът просто импортира едни таблици в ексела  си мисли, че е голяма работа. В интерес на истината, у нас повечето са така.

Нека вземем една хипотетична ситуация - напълно обективно проучване с достатъчно голяма група анкетирани е установила, че измежду хората, опитващи да убият муха с навит вестник, тези използващи вестник "Демокрация" имат 65% успеваемост, а тези, използващи вестник "Дума" имат 31% успеваемост. Факт та дрънка, но какво стои зад него? Че вестник "Демокрация" е много по-смъртоносен от "Дума" се натрапва от само себе си.
Ама по-внимателен анализ показва, че всеки използва този вестник, който чете/купува, и понеже "Дума"  купуват основно баби и дядовци, а "Демокрация" млади хора, успехът не се дължи на вестника, а на удрящия.

Та и сега - имало 4000 сделки по-малко, но защо?
- Защото все пак е криза и хората очакват спад на цените, а той не идва.
- Защото е криза и хората искат да си запазят кеша в случай, че останат без работа.
- Защото е криза, и строителите забавят темпото
- Защото продавачите не искат да свалят цените, а купувачите не искат да купуват
- ......
- Комбинация от всичко това

Всичко може да е. И затова простото замерване с разни линкове не води до никъде само по себе си, а е само повод за анализ и дискусия. Нека си чешем езиците с анализи и хипотези, а не да смятаме, че един линк сам по себе си решава спор.

Иначе не отричам, че всеки съди по себе си и своя балон. Аз например продавам едни парцели земя, много атрактивни по принцип, и нямам намерение да свалям цените. Един купувач се опита да ми говори за падащи цени,  но му казах, че което е паднало ще се вдигне, а аз не бързам. Но за разлика от жилищата, където може да има презастрояване и от там спадане на цените, при земята няма преоземляване - каквото е създал Господ някога, това е.  А пък това, пред което не може да се строи (и да се развали гледката), е още по-малко. И той ако иска да купува, ако иска да чака. Обаче докато чака аз да сваля цената рискува друг да купи парцела. И познайте, стана сделка. Сега продавам още един, на доста по-висока цена и пак не бързам. Пък и вече съм си осигурила печалбата от първия, вторият ще го изцедя на макс. Ама си струва парите и ще стане. Ако не сега, на пролет. Ако не напролет, на лято, аз да съм жива и здрава. Та съдейки по себе си, защо и маса други продавачи да не са на същия акъл? Да не съм нещо уникална? Всеки, който няма лична финансова криза, ще действа така според мен.

# 593
  • инфантилно и разглезено хлапе
Аз например продавам едни парцели земя, много атрактивни по принцип, и нямам намерение да свалям цените. Един купувач се опита да ми говори за падащи цени,  но му казах, че което е паднало ще се вдигне, а аз не бързам.
Но за разлика от жилищата, където може да има презастрояване и от там спадане на цените, при земята няма преоземляване - каквото е създал Господ някога, това е.  А пък това, пред което не може да се строи (и да се развали гледката), е още по-малко. И той ако иска да купува, ако иска да чака. Обаче докато чака аз да сваля цената рискува друг да купи парцела. И познайте, стана сделка. Сега продавам още един, на доста по-висока цена и пак не бързам. Пък и вече съм си осигурила печалбата от първия, вторият ще го изцедя на макс.

Така е. Балъците трябва да бъдат изцедени на макс. Това е смисълът на капитализма.
Престъпление е да оставиш мухльото с пари.
Smiley

# 594
Така е. Балъците трябва да бъдат изцедени на макс. Това е смисълът на капитализма.
Smiley

Балък си и ако продадеш под пазарната цена, от страх или под натиск. А земята си струва парите, не съм се изхвърлила.

# 595
  • София
Надявам се да се опитваш да ме тролиш 😁😁😁, защото това не е сериозно. Ще се опитам и по друг начин да го обясня.
В един град живеят 2 милиона души. Тези 2 милиона имат потребност да купуват 20000 имота от януари до септември. Изведнъж тази потребност им е ограничена за 2-3 месеца и не могат да го правят пълноценно. После пак им я разрешаваш, но 4000 не се възползват от нея.

Моят постинг се опира на кристална, елементарна и очевидно описана логика. Ако не можеш да вникнеш в нея, толкова по-зле.
Но реално ти си този, който троли. Защото постингите ти нямат смисъл. Пишеш това, което ти харесва и което си мислиш, че ще подразни останалите. Това е класическа дефиниция за тролене.
Също, не оборваш нито 1 аргумент от моята логика. А пишеш общи приказки. Друг класически признак на троленето.

По новия ти постинг, ако 4000 са имали нужда, но не са си купили жилище, то догодина те също ще имат нужда, събрано с новите 4000 от следващата година, и търсенето ще стане 2но, което увеличава цената геометрично, защото кривите на търсене и предлагане са криви, а не прави.

Стига глупости, сега и официалната статистика ще оборвате. Като не било така, па било иначе.
Не оборвам официалната статистика.
Обръщам внимание, че официалната статистика говори за ябълки, някои потребители я развяват като знаме, и започват да говорят за круши. Според мен, такова драстично несъответствие си струва да се отбележи.
А ти пишеш без да четеш и да мислиш.

# 596
  • инфантилно и разглезено хлапе

Това се тълкува по два начина както винаги.
1. Има спад на продажбите, защото няма купувачи, следва спад на цените.
2. Има спад на продажбите, защото продавачите са се отказали да продават и има само дупки и разни закъсали, следва увеличение на цените за по-читавите.

Аз нямам теза, даже дадох два варианта за изводи по-рано.
Линковете са от преди 3 месеца.

Единствената  реално статистика е вписванията.

Ето в тази статия много нагледно са сравнени сделките в София от 2015-а до сега: https://money.bg/property/nevizhdano-ot-5-godini-dano-na-imotniy … zar-v-sofiya.html

Според мен обяснението за линковете на Печенка е много елементарно - 20~30% от капиталите напускат пазара на имоти и ще се пренасочат към други(може би по-доходоносни) активи.

Ето например тази вечер разбрах от предаване по БСТв, че 5-те милиарда дълг, които Борисов изтегли наскоро, няма да подпомогнат българския имотен пазар, а ще се налеят в американската икономика за купуване на още самолети...

# 597

Моят постинг се опира на кристална, елементарна и очевидно описана логика. Ако не можеш да вникнеш в нея, толкова по-зле.
Но реално ти си този, който троли. Защото постингите ти нямат смисъл. Пишеш това, което ти харесва и което си мислиш, че ще подразни останалите. Това е класическа дефиниция за тролене.
Също, не оборваш нито 1 аргумент от моята логика. А пишеш общи приказки. Друг класически признак на троленето.

По новия ти постинг, ако 4000 са имали нужда, но не са си купили жилище, то догодина те също ще имат нужда, събрано с новите 4000 от следващата година, и търсенето ще стане 2но, което увеличава цената геометрично, защото кривите на търсене и предлагане са криви, а не прави.

Не оборвам официалната статистика.
Обръщам внимание, че официалната статистика говори за ябълки, някои потребители я развяват като знаме, и започват да говорят за круши. Според мен, такова драстично несъответствие си струва да се отбележи.
А ти пишеш без да четеш и да мислиш.

Направо падам 😂 Коя е кристалната логика? Че броя на сделките зависи от броя на публикуваните обяви? Хаххах!! 🤣🤣🤣 Скри ми шапката с кристалната ти логика.

ПП: а ако ги публикуват апартаментите по няколко пъти с колко % ще се увеличат продажбите? Броят снимки в обявата оказва ли влияние на броя сделки? Или с какво апаратче са направени? 😁😁😁

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 22:53 от Bobi44

# 598
Smiley

Балък си и ако продадеш под пазарната цена, от страх или под натиск. А земята си струва парите, не съм се изхвърлила.

И сега в един друг форум купувача пише колко е доволен, че е купил безценна златна земя, която господ не може да печата преди цените да са се вдигнали с 30% и инфлацията да му е обезценила парите.

И ти доволна и той доволен, всички ще спят спокойно Simple Smile чудо голямо...

Пореден пример как има скрита агенда зад мнението на хората - продавачите не искат цените да падат, а купувачите искат. Поне си казвайте каква ви е позицията като споделяте мнения, за да стане ясно защо.

Танграта беше писал някъде нещо много варно - в България като се продава/купува е направо чудо/празник. Направо значимо събитие в живота... на запад хората ги въртят продажбите и продължават напред.

Та ЧС, кога ще почерпиш? Simple Smile

# 599

Ако имаш свободно време, търси по сайта на Столична община - наредба някаква е, приета от СОС. Дано имаш късмет да я откриеш.
Открих тази наредба, понеже и мен ме интересува.
 https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/File?path=esoft.portal%2FD … %B8%D0%B5%202.pdf

Да се включа и в темата за хоум офиса, ние днес получихме имейл само при екстремни обстоятелства да работим от офиса заради рекордния брой заразени (последните 2-3 месеца можеше, който желае, да ходи на работа, но не повече от 33% от хората по едно и също време). Иначе засега до Нова година със сигурност сме от къщи. Аз лично имам информация за 2 колежки, които са се върнали съответно във Варна и Смолян, останалите ми познати не софиянци си стоят под наем.

Общи условия

Активация на акаунт