Студенти в UK - 12 и 3/4

• 69 846
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
На моят син / втори курс / днес му изтича карантината.С риск да се повторя цитирам думите му: Ако има карантина и от двете страни т.е. за идващи тук от Англия и за пристигащи там от България, няма да се връщам за Коледа, ако и от двете страни няма 14-дневен период на изолация, категорично се прибирам. При условие, че има карантина само в едната държава, ще си помисля.
   На всички ни е мъчно. Аз вчера му пуснах колета с вещи, които не усля да си вземе и имах усещането, че го изпращам за втори път. Няма майка, на която детето ѝ да не ѝ липсва. Но, абстрахирайки се от емоциите, намирам условията му за връщане по Коледа за разумни.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 13:14 от pafal

# 106
  • Варна
Ами зависи кой каква карантина изкара. Факт е, че тук /и не само/ се сподели, че има разлика.
Моята издържа тези 2 седмици стоически но не желае отново, доброволно да си го причини пак. Факта, че първия ден след карантината телефона и отчете 20км ходене пеша е показателен. Следващите дни средно по 10-12 км.
Хора разни.

Истината е, че изобщо не го мисли отсега за Коледа и не го коментираме. Аз съм тази с тънките сметки. Simple Smile

От днес е прехвърлена в 4 годишния курс на специалността, с една година плейсмънт.
Писала, питала и станало, беше в 3 годишния.
Засега е добре, да не дърпам дявола за опашката, пу-пу.

# 107
  • гр. София
Синът ми е 2-ри курс студент в Бат. Готви се да заминава в началото на октомври. Следя ви в темата и се вълнувам с вас, следя и новините в Англия. Опитах се да говоря с него да изчака със заминаването, но виждам че обстановката не се променя – тайничко се надявах да отпадне карантината от 14 дни, но вече е ясно, че няма да отпадне в близките месеци. Той започна работа през юли и преди месец си пусна едномесечното предизвестие, което изтича сега в петък. Продължавайте да споделяте за обстановката в Англия. Много полезна е информацията.

# 108
Четох в съседната тема за бг студентите в Германия, че вече са си закупили билетите за връщане по празниците. При нас е малко неясно и с това излизане от 1.01 от Евросъюза, дали ще могат да влизат само с лична карта после, без виза.
.....................
There will be no change to travel document requirements this year. We may stop accepting national ID cards for entry to the UK for EEA and Swiss citizens after 2020. We’ll announce further details, including the date for this change, in advance to allow travellers good time to plan their trips.

If you begin living in the UK before 31 December 2020 and have status under the EU Settlement Scheme, you’ll be able to use your EEA or Swiss national identity card to enter the UK until at least 31 December 2025.

Пълният текст тук - https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

За кандидатстването за Pre-settled status бяха необходими поне 6 месеца престой в UK (по спомен).

А лично предпочитам пътуване с паспорт дори, когато е необходима само лична карта заради автоматичната паспортна проверка на летищата.

# 109
  • Варна
Относно Pre-settled status

Студентите от ЕС ще се нуждаят ли от виза, за да учат в Обединеното кралство?
Ако пристигате в Обединеното кралство  преди 1 януари 2021 г., няма да ви е необходима виза. Ако планирате да останете след 1 януари 2021 г. (например, заради продължителността на вашето обучение), ще трябва да кандидатствате онлайн за Схемата за уседналост (EU Settlement Scheme) . Схемата е безплатна и трябва да кандидатствате възможно най-скоро след пристигането си в Обединеното кралство.
Правилата за имиграция за граждани на ЕС, които пристигат от 1 януари 2021 г., все още не са обявени. Най-актуалната информация ще намерите на уебсайта GOV.UK. 
от сайта на Британския съвет https://www.britishcouncil.bg/study-uk/eu-students

Моят син вече кандидатства. Миналата седмица я свърши тази работа.

# 110

Ако пристигате в Обединеното кралство  преди 1 януари 2021 г., няма да ви е необходима виза. Ако планирате да останете след 1 януари 2021 г. (например, заради продължителността на вашето обучение), ще трябва да кандидатствате онлайн за Схемата за уседналост (EU Settlement Scheme) . Схемата е безплатна и трябва да кандидатствате възможно най-скоро след пристигането си в Обединеното кралство.
Правилата за имиграция за граждани на ЕС, които пристигат от 1 януари 2021 г., все още не са обявени. Най-актуалната информация ще намерите на уебсайта GOV.UK. 

А да попитам дали вече са му върнали личната карта по пощата, след като е минала вече седмица? Интересно ми е колко се бави тази процедура?

# 111
  • Варна

А да попитам дали вече са му върнали личната карта по пощата, след като е минала вече седмица? Интересно ми е колко се бави тази процедура?

Не съм разбрала да е изпращал нещо по пощата. Попълнил е онлайн заявлението, през някакво приложение е снимал паспорта си и е получил имейл. Предполагам е за потвърждение, че формата е попълнена коректно. Писали са му, че процедурата отнема от 5 до 30 дни. Той кандидатства в края на миналата седмица и мисля още не са минали още 5 дни. Не знам как ги броят като календарни или работни. Ще пиша като има резултат.

# 112

И моят не е изпращал нищо по пощата, всичко е само онлайн. Доколкото между другото спомена, искали са му доказателства за уседналост - за целта изпрати удостоверенията от университета за миналите години, които сме изисквали заради НАП.
След точно 5 дни каза, че има потвърждение.

# 113
  • Варна
А първокурсниците какво доказателство за уседналост прилагат?

# 114
Аз бих накарала детето да изиска удостоверение от Унито, че е студент 1 година и да приложи него. Може договора за квартира/общежитие, може удостоверение за наличие на местна банкова сметка, договор за телефон, личен лекар..................

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 18:44 от mst

# 115

И моят не е изпращал нищо по пощата, всичко е само онлайн. Доколкото между другото спомена, искали са му доказателства за уседналост - за целта изпрати удостоверенията от университета за миналите години, които сме изисквали заради НАП.
След точно 5 дни каза, че има потвърждение.
В НАП не ви ли ги взеха тези удостоверения? На мен ми се скараха даже, че поисках да ми върнат оригинала.

# 116
  • Варна
Обичайно се изпращат на имейл и се разпечатват толкова пъти ,колкото е необходимо . Това, за удостоверенията.

# 117
Взеха ми оригиналите в НАП - София, но съм сканирала всичко преди да го предам. А за особено важните документи, предавам нотариално заверено копие и  си пазя оригинала.

# 118
  • софия
Когато документа е пдф, то всеки път когато си го разпечаташ имаш оригинал.
Дъщеря ми прави копие на абсолютно всеки документ подаден някъде из бг администрация. Не, че това помага особено:

Скрит текст:
Беше на зъболекар тук април месец и зъболкарката (при която ходи от както се е родила) я предупреди, че след седмица ще е без здравноосигурителни права. Естествено, че беше огромна изненада. Изчакахме да мине време и лятото писа до унито и те и изпратиха нова бележка, че е записана за следващаа година. Превод, копие и тн. и ново подаване в НАП, където се оказа, че предната служителка е записала валидност на документа (предния) датата на подаването му (т.е. зимата, когато дъщеря ми го входира). Добре, че този път жент бяха изключително мили и търпеливи, с което сами разнищиха какво се е случило. ( не. че това спести на дъщеря ми кофти усещането, да е неизрядна, макар и не по нейна вина)

# 119
Много се извинявам, но се обърквам за схемата за уседналост. Моят син също е изпратил сканирана лична карта + декларация от университета че е студент и въпреки това е получил имейл, че трябва да си изпрати личната карта по пощата на посочен адрес до 30 дни. Става въпрос за първокурсник. Прилагам част от писмото в имейла:

Общи условия

Активация на акаунт