Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 38 046
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
  • Сф
За училището е така, повечето цигани са в училището на Димитър Петков. Нормалните хора си записват децата в 18 СОУ или в еврейското. Там не съм виждал мургави.  
Стига да има места, защото с въвеждане на районирането децата от кечмънта, при това с 3 години уседналост,  са с предимство и "външни" деца  вземат само ако има останали места. Това е от 2 години някъде. Не съм сигурна, но мисля, че еврейското нямаха места м.г. за 4-та група ("външни" деца), за 18-то не знам. И то май вече не е еврейско, Шалом и Лаудер направиха друго, частно еврейско в Лозенец.
Разбира се ,че 134 то е все още еврейско. Лаудер може и да се е оттеглил, но сега е под патрона на ОРТ- друга еврейска организация.Учи се иврит. С предимство са децата с еврейски произход, заради правото на изучаване на майчин език. Териториалният принцип не се прилага за 134 то, имат си техни критерии.
Мургави няма. Центъра за метадон също го няма вече, за който не знае и градинката до у-щето е спокойна.

# 421
  • София
Въпросният център до няколко години ще стане детска поликлиника. Simple Smile

# 422
В 18то има арабчета. На който (може да) му пречи, да го има предвид.

# 423
А за гевлелийски какво мислите?

# 424
  • София
Зависи много от коя част на Гевгелийски имате предвид. Аз лично бих избрал около Лебеда или на ул. Западна. Там е като че ли най-спокойно.

# 425
Той е супер малък квартал... каква да му е разликата, сигурно се минава целия за 10 мин.

Лебеда и ул западна ги погледнах... те са под булеварда и това се води кв западен парк, а над булеварда е гевгелийски.

# 426
Ул. Западна и въобще Стамболийски в тая част е мангал до мангала, моля ви се 🥶🥶🥶

# 427
Скрит текст:
За училището е така, повечето цигани са в училището на Димитър Петков. Нормалните хора си записват децата в 18 СОУ или в еврейското. Там не съм виждал мургави.  
Стига да има места, защото с въвеждане на районирането децата от кечмънта, при това с 3 години уседналост,  са с предимство и "външни" деца  вземат само ако има останали места. Това е от 2 години някъде. Не съм сигурна, но мисля, че еврейското нямаха места м.г. за 4-та група ("външни" деца), за 18-то не знам. И то май вече не е еврейско, Шалом и Лаудер направиха друго, частно еврейско в Лозенец.
Разбира се ,че 134 то е все още еврейско. Лаудер може и да се е оттеглил, но сега е под патрона на ОРТ- друга еврейска организация.Учи се иврит. С предимство са децата с еврейски произход, заради правото на изучаване на майчин език. Териториалният принцип не се прилага за 134 то, имат си техни критерии.
Мургави няма. Центъра за метадон също го няма вече, за който не знае и градинката до у-щето е спокойна.
[/spoiler]
Бях чела, че става общинско след оттеглянето на Лаудер, но явно се е намерил друг спонсор. От сайта  на училището се вижда, че приемът е по точки и деца, чийто майчин език е иврит,  получават най-много точки. И събеседване с родител има даже. Ако живеех наблизо (ставаше въпрос за училищата в Зоните и наоколо) и не съм еврейка , не бих разчитала на точно това училище, но всеки си знае.
https://www.hebrewschool-bg.org/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc/% … 0%bb%d0%b0%d1%81/

# 428
Нали средата е най-важна при избора на училище - какво лошо има да си сред евреи?
По мои спомени позната българка много връзки впрегна да запише детето си там. Дори не живее в района.

# 429
Нали средата е най-важна при избора на училище - какво лошо има да си сред евреи?
По мои спомени позната българка много връзки впрегна да запише детето си там. Дори не живее в района.
Абсолютно нищо лошо няма, даже напротив, много е хубаво, а иврит да учиш е бонус (за мен), мисълта ми беше, че влизането в училището за нееврейчета ще е много конкурентно и от там, несигурно, а алтернативите ги казахме. Което и ти си казала - там отиват деца от цяла София, конкуренцията  е голяма и не е ясно чии връзки ще са по-дебели и ще осигурят прием на детето. Докато ако ти е по район в общинско и си 1-ва група, приемът е осигурен с това.

# 430
  • София
Аз го разглеждах като опция след 7 клас. Имат паралелка с английски и биология. Освен това самото училище имат много дейности, много са инициативни. И 18то е прекрасно. Отказах се, защото са ни далеч от нас. А, има и още някакво училище там, в Гевгелийски. Поне дворът му беше хубав.

# 431
  • София
Табелка в еврейското училище:
Не се опитвай да преписваш, тук всички сме евреи!
От ръководството.

# 432
Аз го разглеждах като опция след 7 клас. Имат паралелка с английски и биология. Освен това самото училище имат много дейности, много са инициативни. И 18то е прекрасно. Отказах се, защото са ни далеч от нас. А, има и още някакво училище там, в Гевгелийски. Поне дворът му беше хубав.
След 7 клас райониране няма, а и всички са с изпит - НВО или друг (за специалните училища, спортни или художествени и т.н) , така че сравнението не е релевантно.  Говорим за районирането в основното образование (до 7 клас), което е сравнително отскоро и трябва да се има предвид. 18-то може да е прекрасно, но ако си запълва бройките от района си (може да се види кои улици обхваща) и не остават места за деца извън него, не ги грее особено родителите на тези външни деца. Които пак са някъде наоколо, ама са в кечмънта на друго училище. Както се случва в 73-то, например, или в 107-мо. Училища има навсякъде в старите квартали и дворовете на всички са хубави, те така са строени. Въпросът е средата в тях каква е, а също, разбира се, учителите, но най-вече средата.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 10:52 от Анонимен

# 433
Някой ще ме светне ли как точно се разчитат районите тук

# 434
  • София
Като видиш в кое училище е разпределено детето, в графата до него са граничните прилежащи райони.
Имаше тази година списък по улици къде са разпределени децата.

Общи условия

Активация на акаунт