Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 975
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
ИмаШЕ/имаЛО е, по ЗТСУ. Всичкото старо строителство (едностаен и 2-стаен) - с 1 баня/тоалетна, всичкото 3 и 4-стаен - 1 баня/тоалетна и отделно тоалетна. Тези, строени по соц-времената. Преди 1944-1945 г. - там е различно, според зависи си е.

Коментирахме наскоро един тристаен, пуснат от случайно минаващо момиче, в темата за имотните обяви - там питах и ми отговориха, мисля. Та нейният апартамент, НС, с баня/тоалетна и залепена до нея тоалетна/мокро. Т.е. второто, приблизително метър на метър и малко, беше алтернативно - или тоалетна, или да си сложи там пералня и сушилня една върху друга. Иначе останалите помещения бяха доста прилични като размери.

Моите впечатления от НС само по обяви, които са пускани тук по темите - има и с 2, и с 1 - по-малките 3-стайни са с 1. Там и помещенията са поорязани по принцип.

# 466
2 бани не е като 1 баня и тоалетна и втора самостоятелна тоалетна - това, което днес се води 1,5 бани.

Изискване за 2 бани в тристаен няма начин да е имало някога по тези територии.

# 467
Да, правилно - баня/тоалетна плюс само тоалетна беше преди. 1,5 се води по американските "стандарти". Но аз винаги съм уточнявала какво включва.
Но дори и второто санитарно помещение да е само тоалетна, пак е добре. В НС 3-стайни и това липсва в по-малките. А жилище за минимум 3 човека - родители и 1 дете, в което има само 1 тоалетна, не е удобно, по мое лично мнение.
И да, 2 бани е по-добре от 1 баня/тоалетна плюс само тоалетна за по-големите жилища - 3-стаен и нагоре. Дори е задължително, според мен, заради различния начин на живот от края на ХХ век насам. Не заради някакви "стандарти" или законови изисквания, а заради функционалност и изисквания на клиентите.

# 468
Апартамента, който ще купуваме е от старите панелки е с отделна много малка тоалетна и баня и тоалетна. Но тази тоалетна е сигурно 1 на 1.5 метра. Няма  мивка, отзад има много тръби, абе супер неудобна.

# 469
  • София
Така беше - една баня и една тоалетна за гости, обикновено мъничка, близо до вх. врата, но много хора я ремонтираха на нещо друго.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 13:56 от Rockstar

# 470
Да, но това което написа Ема е абсолютно вярно: с 2 бани никога не е имало изискване за тристайните апартаменти. Под баня се разбира място за къпане. Помещение, в което има само тоалетна чиния не е баня, а си е точно тоалетна Simple Smile

# 471
ОК, при соц-а имаше изискване по ЗТСУ (тогавашния ЗУТ) в 3-стаен и по-голям апартамент да има 2 санитарни помещения - едното баня с тоалетна (по-старички има и само с баня, без тоалетната), а другото - тоалетна без баня.

Често обсъждаме по-малки 3-стайни апартаменти ново строителство, които имат само 1 санитарно помещение - баня с тоалетна, а някъде в коридора обикновено има сгъчкана ниша 1х1 м., наречена мокро помещение, за слагане на пералня и сушилня едно върху друго, което помещение се води и склад, т.е. можеш да сложиш рафтове за багаж, а не пералня и сушилня.

С така направеното уточнение аз пак продължавам да смятам, че 3-стаен апартамент с 2 санитарни помещения е по-добре от 3-стаен апартамент с 1 санитарно помещение.  За да не изчакват пикаещите тези, които се къпят. Или алтернативно, двама едновременно да могат да ползват тоалетна. Което с деца особено си е важно.

# 472
Мандаринка, по въпроса няма две мнения Simple Smile

# 473
О, има 2 мнения Laughing - и купуващи, и вече живеещи махат отделната тоалетна, правят я на килер/мокро или я приобщават към банята, за да е по-голяма. Но няма лошо да има повече от 1 мнение - всеки избира какво да прави според личните си предпочитания за удобство. Хората сме различни.

# 474
  • София
Ако 2 метра ширина не са ти достатъчни да се "обърнеш" в малката тоалетна. Определено си за диета, а не за 2на тоалетна Simple Smile

# 475
Танграта, ти пак пряко в ефир се включи Laughing
Моите и 2-те бани нямат 2 м. в никоя посока (освен в диагонал вероятно). 1,42х1,80 приблизително са.
А тоалетните в СС, които съм виждала, са съвсем минималистични на ширина - примерно по една педя от двете страни на тоалетната чиния. Понякога са дълги, но понякога има само около 70-80 см. пред тоалетната чиния до вратата, която се отваря навън.
И с малка баня, граничеща с тоалетна, някои хора предпочитат да бутнат стената и на практика да си направят душ кабина в пространството на бившата тоалетна. За това говоря.
Аз лично предпочитам малка баня с тоалетна дори и без душ кабина/параван и без т.нар. мокра и суха част, това е баня, голяма работа, че ще е мокро навсякъде. И да имам допълнителна, макар и малка тоалетна. Но това са си моите лични предпочитания. Всеки знае най-добре за себе си какво му е най-удобно.

# 476
  • София
Ами и аз това предпочитам. Ако си ограничен от мястото, по-добре малка тоалетна и малка баня отделно.
Ако ти трябва, например вана, може и да събаряш и да събираш.
Но ако така и така не може да се използва рационално пространството след събиране на 2 помещения, понякога е безмислено.

# 477
Отделна тоалетна е много неприятно заголяма нужда, всичко се чува.

# 478
Това с басейна не знам как им е хрумнало. Лично аз не бих искала летните месеци да имам денонощно парти в двора. За тристайните с една баня не знам, но аз се чудя кой ще купи тези с гледка към комините.. на мен ми изглеждат да са като точно зад блока.
Ами ние точно такъв гледаме, защото в другите входове са по-големи и съответно по-скъпи и даже почти бяха свършили първоначално като ходихме. Отделно брокера супер много ме издразни днес как 'еййй те вчера вдигнаха цената от 1150 на 1200 Евро на квадрат', а после се изпусна, че е от 20ти Октомври, но не ми е казал по телефона, нито пише на сайта (поне не видях). Пожелах да провери за свободни гаражи още по телефона-не беше. Дори не знаеше, че пространството с гаражите под блока е общо...... Иначе и аз бих искала 2 мокри, но уви...
Но си е доста близо до ТЕЦ-а, да:

# 479
Е то това е типичната брокерска "компетентност" и "професионализъм".... Строителят не продава ли директно?

Общи условия

Активация на акаунт