НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 517
  • 781
  •   1
Отговори
# 45
Не планирай! Купи повече яйца!

Честно казано ежедневното ядене на месо и яйца ме отвъщават от тях, но се насилвам да ги ям.
Тук трябва да ти светне червената лампичка. Ако нещо те отвръщава или се насилваш, естествено че няма да си мотивирана.

# 46
  • Балчик
Да, и аз постепенно започнах да намалям дозата на хапчетата, после ги пиех през ден, после през два и ги спрях. Иначе беше много ниско кръвното.

# 47
  • Plovdiv, Bulgaria
Не планирай! Купи повече яйца!

Честно казано ежедневното ядене на месо и яйца ме отвъщават от тях, но се насилвам да ги ям.
Тук трябва да ти светне червената лампичка. Ако нещо те отвръщава или се насилваш, естествено че няма да си мотивирана.

Е като цяло нямам голям избор, независимо дали ми харесва или не ми харесва. Така, че просто се опитвам някак да започне да ми харесва. Например до преди 2 години ядях яйца само по Великден, сега ям почти всекидневно, което си е огромна промяна за мен.

# 48
Разнообразявай си. Аз много обичам месо и яйца. И преди режима рядко съм имала дни без месо, но въпреки това ако ям все едно и също ще ми омръзне. Сменяй различни видове месо-свинско, телешко, пилешко, различна риба, яйца. Експериментирай с подправки и начини на приготвяне.

# 49
Как така ядете/ще ядете неща, които не ви харесват?
Ползите ще бъдат никакви, а пораженията огромни. Става въпрос за хранене, а не за 2-3-5 дневна диета. То и тогава за мен е невъзможно.
Има възможности този начин на хранене да се нагласи за всички вкусове. Няма смисъл да гледате в чиниите на другите, а потърсете информация.  Има за вегетарианци, има палео , АИП и т.н. с или без месо, с или без яйца, с или без млечни.....
Не обичам риба, не ям. Знам, че не приемам достатъчно омега 3 и търся приятни за мен начини да компенсирам.
Няма да ям риба, а още по-малко тези творения на които им викат морски деликатеси.
.....
Извинявайте за HE (huiles essentielles - етерични масла), не се усетих/ не намерих думата, а след това ме мързя да поправям и за това обясних накрая.
Долче как се отводни?
Аз по стандартния метод: варени яйца,  вода и фаст. Сега мога да се почерпя с....бира.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 16:51 от tania6

# 50
  • Plovdiv, Bulgaria
Не знам що така реагирате, като някой каже, че не е фен на месо/яйца чак толкова много. Не съм казала не ги ям, а че ми омръзват и ги ям на моменти с досада айде, да не е отвръщение. Ако вие сте от хората, където могат нон стоп да ядат конкретно яйца и месо, ок, нека ви е сладко така. Не съм нито веган, нито вегетарианец, нито искам АИП. Както съм решила да се храня, лека полека вървя по този път. Честно казано искам да ям ориз, картофи, сладолед и да пия бира без да ми е съвестно,защото това обичам, но за здравето ми не е ок, затова се опитвам и да променя вкуса си, навиците ми за хранене за постоянно, за да мога да съм здрава за децата си.

# 51
Не ям нон стоп месо и яйца. За това споменах ПАЛЕО. Там има сладък картоф, може понякога мед/фурми, също така от време на време елда, ориз (бял, басмати и охладен), като се съобразя количеството и честотата с цел и здраве.
Реакцията ми не е , че не ядете нещо, а че го ядете с отвращение/нежелание. Една съфорумка е поглъщала бяло месо с вода, защото не яде месо, а било полезно. Не е това начина. Храненето е удоволствие за мен и като нещо не ми се яде в момента,  избирам друго.
А идеите на вегетарианците са много често полезни и си крада идеи, питам.

# 52
Кристиана, мисля, че добре са реагирали момичетата. Blush Аз поне не виждам нищо лошо в това някой да те посъветва да разнообразяваш начините на готвене или да ядеш неща които ти харесват, ако нещо не ти е приятно (самата ти каза, че ядеш някои неща с отвращение). Виждам добронамерени съвети. Аз съм всеядна, и преди режима не съм яла ежедневно яйца, риба или месо. Обаче ако ям всеки ден яйца под една и съща форма все някога ще ми омръзнат- колкото и да ги обичам. Simple Smile
Таня, почти като теб Laughing Фаст, едно хранене дневно (нвх), чай (имам някакъв със сена, коприва и др.- около 10 билки са; сената е малко, щом не я надушвам- а на мен от сена ми се гади). Яйченият фаст и магданозът ще останат за другата седмица, планирани са. Simple Smile
И за мен храненето трябва да е удоволствие (е, не в смисъл да живеем заради храненето, но не трябва да е неприятно). В това човек да си приучи вкуса, за да му харесва някоя полезна храна също не виждам лошо- стига да не се изпада в крайности.

# 53
"Яйчения фаст и магданоза за другата седмица, Планирани са..." - хващам се за тази реплика, макар че често чета за планиране. Та, да питам :НЕ ви ли омръзва да планирате, да обмисляте ежедневно? Аз избрах точно този начин на хранене, именно защото не се налага да го мисля постоянно... Ядат ми се яйца, карам на яйца. Ядат ми се пръжки, карам на пръжки. Яде ми се риба, ям риба. И т. н. Случвало се е цял ден да ям заквасена сметана... просто друго не ми се яде. Единственото правило е храната да е правилния вид.

# 54
  • Plovdiv, Bulgaria
Ами аз това, което обичам, просто няма как да го ям. Всъщност не, че няма, а не трябва. За това и реших, че ще променя мисленето си като цяло, или поне ще опитам, и искам да изключа от менюто нещата, които не са ок за мен.
Примерно на този етап не ям и телешко, заешко, риба ям ако някой ми направи или купим готова. Просто има много неща, които не обичам, затова и понякога ми идва еднообразно храненето. Ама поне на мен ми е трудно от днес за утре да си променя всички навици, затова го правя плавно. Опитвам се да балансирам и между готвене за сина ми, за нас. Вкъщи всеки яде различни неща и това също утежнява нещата за мен, затова просто най-лесно ми е винаги да имам яйца/скара и салата, това поне и мъжа го яде, и да мисля само за детето някви неща. Ето на мъжа ми не му пречи и всеки ден по 3 пъти месо да яде, на мен не ми е ок. Всеки човек е различен. Опитвам се просто да намеря правилния път към хранене, което ще е ок за здравето ми, и за мен самата.
Ще погледна Палеото, забравила съм какво всъщност е то.

# 55
А, аз съм "планирала" яйчен фаст от месеци Grinning Като закачка използвах тази дума...В действителност, изобщо не ми се налага постоянно да планирам и да мисля какво ще ям. Grinning Винаги имам консерви със сардини/херинга/бейби скумрия, яйца, месо във фризера за случаите когато ми се хапва нещо набързо, а ме мързи да готвя нещо по-така. Яйцата- когато съвсем ме мързи- ги слагам в яйцеварката, тя се самоизключва когато са готови. Месо/наденички и прочие от фризера направо слагам с малко вода, мазнина, подправки на котлона (без да размразявам дори), включвам ги на таймер и по някое време евентуално им добавям замразени/пресни зеленчуци.
Напоследък "планирани" са ми дните с фаст, но то и няма какво толкова да ги мисля ежедневно. Знам кои дни съм избрала за фастовете и просто постя. Не ми се налага много да го обмислям. Grinning
Кристиана, знам добре какво значи всеки вкъщи да яде/обича различна храна, че и приготвена по различен начин...Не е лесно, но пък правиш добре, че полагаш усилия да промениш храненето си. И ще виждаш резултати от това, а и с времето предполагам, че ще свикнеш и дори ще започнеш да харесваш повече някои храни.

# 56
  • В полите на Пирин планина
На мен миналата седмица не ми се ядеше месо и карах два дни на миш-маш, с повечко яйца и сирене вътре. Това го яде и мъжът ми, та не мислих какво да правя друго за него. Малкия син ми е по-труден, но за него пекох картофи... После си направих мусака с тиквичка и патлажан (т.нар. гръцка мусака) и отгоре в заливката сложих малко кашкавал и гауда - стана много вкусно и една тавичка ми стигна за три хапвания. На другите от семейството сготвих една тенджера боб. Simple Smile
Иначе яйцата и мен ме спасяват, като няма друго.

# 57
Ако човек опита да се превъзпита, че се яде за да се живее, а не се живее за да се яде, ще му е много по-леко.

Добронамерен съвет, от човек който се наслаждава на това което трябва да яде, но не е фен на кулинарията, разнообразието в храненето и изобщо приема яденето като загуба на време.

# 58
Лейди, вкъщи започнаха да харесват повече заливката на мусаката без брашно, тоест режимната Laughing
Миоки, така е, но между яденето, за да живееш и живеенето, за да ядеш има едно средно положение в което на мен ми е много уютно. Тоест, трябва да ми харесва това което ям и да е полезно за мен също, обаче когато ми се занимава няма нищо лошо в това да си приготвя нещо по-така. А когато не ми се занимава съм изключително щастлив човек да си отворя и просто една консервичка с риба или да си взема студени кебапчета/месо/варени яйца от хладилника- изостанали от предния ден. Grinning Казвам го като човек който обича да готви, но в същото време не съм придирчива към храната и ако надделее нежеланието ми да готвя, то хапвам нещо непретенциозно или пък пропускам ядене (ако не ми се яде достатъчно).

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 23:11 от dolce miele

# 59
И на мен не ми вървеше в жегата месото (дали пък не ми се готвеше) та карахме на миш-маш, скара, мезета, сирена и моцарелените питки.
Опитвала съм се да си превъзпитам вкуса към рибата и не става. Консерва филенца (без кожа, глава и перки) сардина става с много лук, но друга- не.
Погледнах първата страница пак. Ясно пише "да се ограничават". Не е необходимо кето, не е необходимо да ядете само яйца и месо. Съобразете се със здраве, вкус, цел и портмоне. Не е и идеята семейството яде боб, а вие пържоли. Най-лесно е еднакво за всички и с добавката да се играе. Не е трагедия, ако на тава пълнени чушки с кайма има една чаша ориз или един картоф/фиде в тенжера супа. А в мусаката малко картоф, повече морков/тиквичка/патладжан/алабаш...
Аз правя крем супи (пасирам зеленчуците,  сварени в пилешки бульон и добавям накъсаното месо). Никой не ми е върнал супата с думите "а ма няма картоф/ориз/фиде".
Има ли желание се намират начини.

Общи условия

Активация на акаунт