НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 733
  • 781
  •   1
Отговори
# 90
Може би е по-разумно да се каже:
За сега

И аз така, изобщо не искам да имам нищо подобно е менюто си. Единствените десерти, които ям отвреме на време са боровинки и крем маскарпоне с разтопен шоколад 80-90% какао.

Иначе като нищо след известно време ще бъде "спрях режима преди 3 години и сега се връщам отново към него".
Няма да има успех, ако се смята за режим, а не за дългосрочен начин на хранене.
Няма да има успех, ако не сте "отворени" за промени, съобразени със здравето, желанията, финансите и нови идеи за ВМНВХ.
Няма да успеете, ако не сте гъвкави и не се съобразявате със сезоните и нуждите на тялото в различните възрастови периоди.
Защото режимите са успешни за кратко.
Успех с "режима".

# 91
Джемма, Буболина, чета, че на вашата възраст 50-51 е почти невъзможно да се свалят кг или ще изглежда грозно. Не го казвайте това. Аз съм на 53 и свалих 30 кг (отне ми години)...
Аз свалих същите за 2 години. Между 50 и 52 години.      Хляб /десерти не замествам. Ако случайно ми се прияде, просто ям стандартни неща. Но вече са ми толкова сладки, че ми стигат само 2-3 хапки. Най  много....и все по рядко ми се прияждат подобни неща.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 17:11 от A.Qwertyui

# 92
  • На брега на реката
Момичета, аз не твърдя, че е невъзможно.  Твърдя /а и Джемма също/, че кожата няма тази еластичност и провисва, особено, ако свалянето е станало бързо.  Смъквала съм кг.и преди и знам, как кожата се свиваше и не личеше, а сега дори и бавно да свалям, кожата си виси. Не е много, но аз спортувам, за да мога да контролирам, поне малко това.
Другото, което при мен е пречка, е проблема с ЩЖ.  Нещата са комплексни и  трябва да съобразявам доста неща. Например, при Хашимото не бива да се гладува, а също така не бива В да са много ниски. Аз търся златната среда, за себе си!

A.Qwertyui, изглеждаш чудесно!

Много се радвам на всички, които успяват да постигнат резултати. Факт е обаче, че не при всички нещата се получават или поне, не по  същия начин, та затова всеки търси, работещ вариант, за себе си!

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 16:32 от Бубoлина

# 93
Долче, намерих рецепти за 90 сек хлебче
На Ваня Петрова
1 с.л. фъстъчен тахан
1 яйце
малко масло
Правила съм го във фурна на тънък слой за подложка на гъши черен дроб за една Коледа. Пожънах страхотен успех, леко сладни. Вили има подобна рецепта с малко нарязани фурми вътре. Ще й хареса на девойката, предполагам.
За едните крайни: може и направо с вилица да се яде угоен гъши черен дроб, но не било изискано.
За другите крайни: може и да не се яде, може да се купи синтетичен К2 или някакви азиатски ферментирали нещица.
Втората е стандартната рецепта
1 яйце
1 с.л. зехтин или масло
2 с.л. бадемово брашно
малко бакпулвер

# 94
Таня, благодаря.
По отношение на заместването- аз предпочитам 100 пъти да заменя стандартната филия хляб (или тесто) с нещо режимно което прилича на хляб- когато ми се прияде подобно нещо. Просто ефектът на стандартната филия хляб върху мен е лош, не ми е и вкусна чак колкото преди, идва ми някак суха...Следователно, за мен не е същото дали филията ще е хлебна или режимна. И като засищане е съвсем друго нещо. Не на последно място, обикновено рецептите за режимни "хлябове" са по-лесни, няма втасване, мая...Ама и аз вече не търся заместители на хляба, направо си търся вкуса на режимните печива. Grinning За сладкишите понякога замествам, при повод направо хапвам стандартни (но все пак или ги подбирам, или ям малко количество).
И да, казвам, че съм на режим, но го възприемам като дългосрочен, като начин на живот. Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 11:25 от dolce miele

# 95
  • На острова
Аз си правя заместители и на хляб, и на десерти и не се чуствам нито виновна, нито гузно. Гледам да ги пробутвам и на домочадието, просто защото мисля, че е доста по-здравословно. Вчера за следобяд си правих кръмбъл с горски плодове (маслените трохи отгоре бяха с бадемово брашно), и едни кето-питки, които ще са ми за през седмицата в офиса.  

Палачинките с яйца и крема сирене са много сполучливи наистина, имам си и ягодово сладко без захар и с малко фета сирене, фантастични!

Мусака и аз заливка правя без брашно с кашкавал вътре. Супите не съм ги доискусирила още.

Моцареленото хлебче пак го гледах тази сутрин, много апетитно изглежда 😊, имам и продуктите и мога да го пробвам днес.

Пак ще споделя за предимствата от режима за мен: не обезумявам от глад, не мисля за сладко и не ми се подува корема. Поддържам си.  

Предполагам все пак, че ще направя почивка за да си изкарам Коледните пости.

# 96
Как се прави ягодово сладко без захар?

# 97
Как се прави ягодово сладко без захар?
Аз го сгъстявам с агар-агар, защото може да се вари. Проблем е, че не издържа дълго....и в двата смисъла (изяжда се бързо и не е трайно дори в хладилник).
Не съм опитвала да варя бурканите.

# 98
На вкус как е?
До колкото разбирам е полизахарид някакъв това, което е технически се разпада до прости захари в организма, което значи, че е практически вид захар.
Ако някой има повече инфо, моля за ме обори или потвърди.

# 99
Забрави какво съм писала, не е за крайни.
Останало ми от далечно време заради някои полезности на агар-агар. Иначе правя само когато ми даде някой плодове. Тази година ми дадоха килограм череши. Череши не ям, но на "сладко" минават.
Всякакви крайности са ми чужди. Групата е за ВМНВХ и ПАЛЕО (тук дори има мед и фурми, колко са прости), а не някаква секта за заклеймяване на всичко различно от месо и яйца.
Така, че без мен.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 13:11 от tania6

# 100
Е защо така реагираш? Аз се опитвам да се информирам, не ти казвам дали ти да го ползваш или не. Любимите ми сладка са от ягоди и вишни и с удоволствие бих яла такива, ако имаше вариант без захар (не визирам само трапезната).
Крайна съм, защото не се чувствам добре когато консумирам захар и не желая да го правя дори несъзнателно. Другите какво ядат ми е все едно, щом са доволни от начина си на хранене.

# 101
А защо да не става сладко от някакви плодове, без да се добавя захар? Те нали са сладки. С мъничко стевия или мед няма ли да стане? Или трябвя захар за консервирането? Не съм наясно хич.

# 102
А защо да не става сладко от някакви плодове, без да се добавя захар? Те нали са сладки...
Става и с малко захар. Правих 1 доза сладко от смокини, 1кг плод-500 гр захар по рецепта. Аз сложих само 10-на пакетчета по 4гр, от тези, които дават с кафето по кафенетата. Достатъчно сладко е за нашия вкус. За няколко години "превъзпитах" вкуса на всички у дома... Simple Smile когато правя сладкиш /кейк /торта, обикновено слагам 1/3-1/4 от посоченото в рецептата количество захар. Например, ако по рецепта е 1 ч ч захар, аз слагам 2-3-4 с л. За заместителите на хляб и десерти :не търся такива, защото мисля, че и двете НЕ са за ежедневна консумация. Като всяка храна "за душата" трябва да се ядат рядко. Та, предпочитам един път в месеца истинска торта /сладолед /домашна питка, вместо всеки ден имитации. Не го приемайте като критика към вас или препоръка, това е Моя избор.

# 103
Агар-агар е растителен заместител на желатин, придобива се от водорасло и се използва от векове. Предимството му е, че може да се вари за разлика от животинския желатин. Също така има слава, че намалява апетита, кръвна захар и холестерол.
Не е захар , не е подсладител.
Но в плодовете има плодова захар /фруктоза, която се обработва в черния дроб.
На практика обикновенната захар е по-малко вредна от плодовата/фруктозата. Важно е и количеството,  естествено. Факта, че в плодовете има фибри като изядеш 2 кг плодове няма да спаси положението/черния дроб.
Човешкото тяло може/знае да преработва захар/фруктоза,  но изкуствените подсладители са нещо ново за него. Не е ясно как се отразяват за дълго време, за след години. Просто няма информация.
Не са сладки "конфитюрите" без захар, зависи от плодовете.
Но да приятна алтернатива за мек/леко сладък вкус на нещо или украса.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 18:49 от tania6

# 104
Само с едно уточнение, ако ми позволите (моля да няма сърдити, целта ми не е да обидя никого, а да наричаме нещата с правилните им имена). Желатинът е белтък и е само и единствено животински. Агарът е заместител на желатина, но не е желатин фактически.

Общи условия

Активация на акаунт