НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 759
  • 781
  •   1
Отговори
# 180
При мен има по-добър ефект от хранене веднъж дневно или фаст понякога, редувани с дни с двукратно/трикратно хранене. Монотонно хранене 2 пъти дневно- дори и с малки количества- не ми носи минуси, че даже в някои дни и съм качвала. Дори при 2 хранения (с едни и същи калории), но разпределени като основно и по-леко хапване, имам по-добри резултати когато калориите не са разпределени поравно...
Не е изключено да има и разбутани хормони или дефицити някакви и е добре да се провери. Аз лично отслабвам много трудно когато желязото ми е ниско, а също и при проблеми с ЩЗ (при мен са свързани с ниското желязо) и с инсулина.

# 181
В интерес на истината нищо не съм изследвала, но не чувствам да имам здравословни проблеми. може би поне за инсулинова резистентност е добре да направя. Преди се движеха в рамките на 60 , 65 кг, никога не съм била много слаба, но за моята структура ок. 62 кг са супер и аз се чувствам добре. Преди години постех редовно, като най- интересното е, че на два пъти отслабвах много - само не ядях Бяла захар и бял хляб и гледах да не се тъпча. Аз мога и да съм веган, и на НВ ВМХ:) разликата е,че преди можех да спортувам и да отделям особено внимание на храненето си, докато сега с малко дете е изключително трудно. Да не говорим, че трябва да готвя за всички ' обща храна' и че време за спорт няма. Затова се насочих към този начин на хранене, удобно ми се струва. Иначе мина доста време от раждането, 2 г. и не би трябвало това да е проблемът.
Сега се замислям дали да не поръчам някакъв режим от Любомир Иванов,защото ми харесва блога му, следях негови статии и вдъхва доверие. Знам, че най- важното е да се изградят трайни хранителни навици, но в момента искам да сваля поне 5-6 кг , а после да мисля за задържане и за нови цели. Впрочем гледам реалистично на нещата и за мен и 2 кг на месец надолу са ок, но е много демотивиращо да се ограничаваш и нищо да не се получава.

# 182
Виж го инсулина. При мен това се оказа проблемът, да, много е фрустриращо да спазваш режим и да няма никакви или почти никакви резултати. Наложи се да пия метформин година и нещо като добавка към режима, отслабнах. Ако излишните ти кг са основно около пояса, доста е вероятно да е от този проблем. При някои хора само с режим не става. Иначе редовните съвети са да се спрат млечните и да се пробва интервално гладуване.

# 183
И според мен трябва да се види инсулинът. Най-вероятно там има проблем, а високите нива на тоя хормон блокират отслабването със сигурност.

# 184
Момичета, какво мислите за това кокосово масло? Цената му е много изкушаваща.
https://vikinuts.net/masla-ot-yadki-olio-zehtin/kokosovo-maslo-za-gotvene-1kg

Аз тотално прецаках режима, но не се отказвам пак да се захвана. И кумата ми почина внезапно, и пак затънах с емоционалното хранене. Реших да си накупя режимни неща и да се мотивирам отново да вляза в ритъм.
По въпроса за тоталното изключване на ВГХ не съм компетентна, но на мен ми понася добре ограничаването им. Или поне изключването на чистата захар и брашното от менюто ми. Убедих се, че захарта подхранва инфекциите в тялото. От друга страна пък, нали за щитовидната били важни ВГХ. Та истината не е едностранна явно.

# 185
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Идвам да се оплача... Не се чувстам добре емоционално от няколко дни, и вчера - за пръв път през живота си изгубих апетит...  Нищо не ядох цял ден, но вместо бонуса на фастването, в момента усещам обща слабост и отпадналост. Нямам настроение и ми е адски скапано.... Confused
Мрън!
Сутринта, като станах, изядох едно варено яйце със сол и масло, но не се почувствах по-добре. Иначе кантарът показа 62.6, което е супер... Но всичсо друго е на дъното...
Явно фастването не е за мен.
Оплаках ви се Disappointed

# 186
  • София
Според мен не е от фастването, а от емоционалното ти състояние. И при мен се получава така.

# 187
Какъв тест се прави точно за инсулина? Чувала съм за различни, затова питам.
И ако се спрат млечните- не става ли много еднообразно храненето? Реално остават само месо, риба и яйца.
Относно фастовете- как се справяте с глада? В смисъл, само аз ли не мога двадесет и четири часа да изкарам без никаква храна? Колкото и да опитам да се настроя психически, да пия вода ,в чисто физически план не издържам- става ми лошо, вие ми се свят, мисля само за това, ставам неработоспособна.

# 188
Като бях качила вгх заради ЩЗ честно казано не видях някакво подобрение, че дори напротив. По-зле се чувствах. За себе си реших да ограничавам вгх толкова, колкото да се чувствам добре- а със сигурност, над определено ниво вгх не ми влияят добре и няма как да са  добре и за ЩЗ. Но аз съм с хипофункция без Хашимото.
Дара, съболезнования! Това кокосово масло не ми вдъхва много доверие. Може би е ок за готвене, но (поне аз) не видях да пише био или студено пресовано- ако ти е важно. За мен е минус обезмирисяването му- така ми прилича на мас и мога да го оползотворявам само за готвене...Взех си преди няколко месеца от Лидъл- в чудесен стъклен буркан с херметично затваряне, 1 л, био, студено пресовано и с разкошен аромат на кокос (аз го обожавам) за 13,99 лв.
Цвете, и аз мисля, че не е от фастването, а от емоциите...
Поликсени, инсулин на гладно, някъде е ИРИ или серумен инсулин...можеш да направиш и трикратно натоварване (Оггт) с 3 измервания на глюкоза и инсулин- но там си има изисквания какво да ядеш/правиш в дните преди това. В много случаи проблемът с инсулина е видим и от стойността на гладно- аз натоварване не съм правила.При мен няма глад по време на фаст, евентуално по някое време само леко "пристъргване" и отминава бързо. Аз лично пия вода с оцет, чай, вода, позволявам си и по малко сметана към кафето, а също и малко масло и/или кокосово масло. Правя фастове за понижаване на инсулина, затова не целя по цял ден да съм само на вода. Но аз свикнах постепенно с фастовете, не съм почнала от раз с 24 или 36 часови.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 11:38 от dolce miele

# 189
Дара, моите съболезнования Disappointed. Важното е другото да ви е нареди и емоционално да се почувстваш добре, тогава и храненето ще потръгне отново.

А за маслото, някакво странно ми е. Дали няма отзиви в мрежата?

Цвете, може да опиташ с премахване на едно хранене, не цял ден фаст. На мен като не ми се яде, не ям. Когато ми се яде - ям. Откакто вече навън не е жега, не ми понася всеки ден 16:8 или 18:6. Мисля да пробвам на Долчето формулата.

Polikseni, фастването не е задължително да е 24, 36 часа. По-лесно ще ти бъде да опиташ със стестняване на прозореца на хранене. И да редуваш дните. Фаставане е и ако днес обядваш, после не вечеряш и на следващия ден имаш ранен обяд. Варианти много има. Ако решиш да опиташ, има и тема за интервално хранене, аз от там доста идеи съм си взела.

# 190
Да, няма нужда веднага да се "скача в дълбокото" и да се почва с 24, 36 часа фаст Simple Smile

# 191
Благодаря, момичета! Маслото ме изкуши с цената, но вероятно ще поръчам другото, което е био и студено пресовано, и си има мирис на кокос (поне според описанието).

# 192
Как така "еднообразно" и "единствено месо, риба и яйца"?
Аз и риба не ям, нито зелени салати и сурови зеленчуци и пак не ми е еднообразно храненето.
Е, ако храненето е само печено месо и бъркани яйца,  може би.
Скоро влизам в сезона на супите, правя ги винаги като крем супа с или без извадена предварително една чаша сварени зеленчуци за да има и парченца. Крем-супа за да не се вижда бистра вода и да се налага застройка. С по 2 или 3 зеленчука, различни комбинации всеки път, част замразявам за тежки дни и готово. И естествено са с някакво месо.
А готвеното месото е винаги с някакъв подходящ зеленчук, глава целина или алабаш заместват отлично картофите,  настърган карфиол замества успешно ориза, а и става страхотно пюре за разни гулаши и други кебапи.
Тънкият салатен зелен фасул става и на топла гарнитура и на студена салата. Има го замразен и в буркани, не е скъп.
Замразените зеленчуци са евтин и бърз вариант при нужда.
А за яйцата да не изброявам.
А и без това, млечните не трябва да са основна храна, а добавка. Едва ли малко сметана в кафето или в задушените гъби ще провали всичко, стига да не става въпрос за алергия, но тогава има алтернатива кокосова сметана/мляко.
За фаста са казали и другите, а и аз съм обяснявала. Става постепенно,  с "изтегляне" или "избутване" на хранене и без насилие.  Трябва да не е необходима воля за да издържите. Аз съм свикнала, но гладна ли съм ям.

# 193
Таня, аз по теб се водя май за всичко. Каквого си казала за опита ти с този режим, съм го минавал/минавам същото и ми е много полезно. Винаги ми е много полезно да те чета. Ти цитирай Берг, аз теб ще цитирам.

# 194
Аз пък откакто съм на режима започнах да застройвам супите Grinning Понякога дори и крем супите. Е, освен ако не ме домързи или бързам. Преди- разделно хранене, несмесване на месо/яйца с въглехидрати... Stuck Out Tongue Closed Eyes Пък то въглехидратите ми били проблемът, тях трябвало да огранича вместо да се чудя как да не ги смесвам с протеини... Wink

Общи условия

Активация на акаунт