НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 758
  • 781
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, отново да ви благодаря за съветите. От седмица вече се храня ВМ-НВХ и вчера реших да въведа в приложение за броене на хранителни стойности всичко, което съм изяла за деня и излезе 879 калории, 17% Въглехидрати, 25% Протеин и 58% Мазнини. Не се чувствах гладна, нито отпаднала, но днес ми е много зле и дори не усещам глад. Напомням, че съм с хашимото и в момента не приемам лекарства за него. Трябва ли да увелича въглехидратите или само калориите? Как да го направя като не чувствам глад дори?

# 196
WE, за съжаление калории не ме интересуват и със смятане не се занимавам. И за Хашимото нищо не знам.
Ако си напишеш няколко менюта може би ще имам идея. Така като гледам 900 калории са твърде малко, не е ясно от какво са и колко пъти си се хранила.
Първата ми и последна диета в далечната младост беше нещо се ядеше през два часа, я две варени яйца, я кашкавал и т.н. Беше много на мода и аз да не съм назад, а съвсем нямах нужда. Припаднах на втория ден и така приключих с всякакви диети.
Мерси Еден. Споделям прочетено и пробвано. Ще се радвам, ако има някой полза. Имам и един палео-французин, но е много за превеждане.
Долче искаш да ме караш да се уча как се прави застройка ли? Май ми е по-лесно крем-супа и след това да си добавя кой иска сметана, кой иска варени яйца.

# 197
Закуската ми беше кокосова палачинка с 2 яйца и я намазах със сусамов тахан, на обяд пак яйца с кашкавал, вечеря гъби със заквасена сметана. За снаксове - ябълка и шепа бразилски орехи.

# 198
Следователно често и по малко храна.
Знам, че някои точно това препоръчват и аз съм се опитвала да го правя. Вярвайте ми, мисълта ми беше постоянно в следващото хранене/закусчица и хич не се чувствах добре, бях вяла, уморена, изнервена и....не помня вече.
Подобриха се нещата като се върнах към стария навик с 3 хранения на ден, които трябваше да ме държат сита поне 5 часа. Ми не беше лесно.

# 199
Tania6, благодаря за съветите. Все още се уча , явно трябва да опитвам да разнообразявам зеленчуците, защото карам само на домати и краставици. А впрочем доматите май не били много ок или поне да се внимава с количествата.
Как стои въпросът с ядките и таханите? Избягвате ли ги? Също и със стевията- правите ли понякига десерти с ядки и стевия?

# 200
АЗ от ядки огладнявам и избягвам да ги ям самостоятелно, но хапвам понякога примерно в омлет с ябълка (ябълка на парченца задушавам в масло и сипвам разбитите 5-6 , това е за двама!).
Отначало ме привличаше тахана и дори правех таханов хляб,  сега все гледам по късата пътека да мина. Може би е добре под формата на палачинка или гофрета. Да не е самостоятелно, а като "десерт" с нещо. Кокосова палачинка с малко тахан е добре.
Сита ли си 4-5 часа?
 От глад ли похапваш или от скука? В първия случай трябва по-стабилно хранене, а във втория ....избягвай хората, които постоянно пият кафе за да хапнат нещо с него.
Изкуствените подсладители ги избягвам повече от всичко: хем поддържат желанието за сладко хем не удовлетворяват това желание. Не се знае какво им е действието за далечен срок.
Предпочитам нещо малко, но истинско.
Единствените десери, които правя са разбито със течна сметана маскарпоне и малко разтопен черен шоколад или шоколадовия сладкиш (само яйца и шоколад), който пусках тук някъде неотдавна.
Ето го
https://youtu.be/B4xLTxudelc

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 17:48 от tania6

# 201
Следователно често и по малко храна.
Знам, че някои точно това препоръчват и аз съм се опитвала да го правя. Вярвайте ми, мисълта ми беше постоянно в следващото хранене/закусчица и хич не се чувствах добре, бях вяла, уморена, изнервена и....не помня вече.
Подобриха се нещата като се върнах към стария навик с 3 хранения на ден, които трябваше да ме държат сита поне 5 часа. Ми не беше лесно.

Значи имаш предвид да си правя по-големи порции ли? Вчера не се усещах гладна, уморена и т.н., но днес ми е зле, което ми е странно... Позволих си две блокчета шоколад днес и се чувствам по-добре. Дали не е от малкото въглехидрати?

# 202
Мисля, че ти е малко храната.
Парченце черен шоколад с еспресо за десерт след пържола със зеленчуци е отлично. Задоволява желанието за сладко, а и след стабилна храна няма да бъде погълнат целия шоколад.
Пробвай, търси. При рязко намаляване на въглехидратите има известно време неразположение (кето грип), но не е задължително. Може и постепенно намаляване на ВХ, но само ако няма спешна нужда. За отслабване дори не е необходимо кето.

# 203
Как така "еднообразно" и "единствено месо, риба и яйца"?
Скрит текст:
Аз и риба не ям, нито зелени салати и сурови зеленчуци и пак не ми е еднообразно храненето.
Е, ако храненето е само печено месо и бъркани яйца,  може би.
Скоро влизам в сезона на супите, правя ги винаги като крем супа с или без извадена предварително една чаша сварени зеленчуци за да има и парченца. Крем-супа за да не се вижда бистра вода и да се налага застройка. С по 2 или 3 зеленчука, различни комбинации всеки път, част замразявам за тежки дни и готово. И естествено са с някакво месо.
А готвеното месото е винаги с някакъв подходящ зеленчук, глава целина или алабаш заместват отлично картофите,  настърган карфиол замества успешно ориза, а и става страхотно пюре за разни гулаши и други кебапи.
Тънкият салатен зелен фасул става и на топла гарнитура и на студена салата. Има го замразен и в буркани, не е скъп.
Замразените зеленчуци са евтин и бърз вариант при нужда.
А за яйцата да не изброявам.
А и без това, млечните не трябва да са основна храна, а добавка. Едва ли малко сметана в кафето или в задушените гъби ще провали всичко, стига да не става въпрос за алергия, но тогава има алтернатива кокосова сметана/мляко.
За фаста са казали и другите, а и аз съм обяснявала. Става постепенно,  с "изтегляне" или "избутване" на хранене и без насилие.  Трябва да не е необходима воля за да издържите. Аз съм свикнала, но гладна ли съм ям.
Почти същата съм, за пореден път се убеждавам че си приличаме доста с теб. С изключение на зелениите и суровите зеленчуци де, аз си ги ям и си ги обичам. Аз също не ям риба и всякакви водни животни, гадни са ми всичките. Вярно че съм добро прасе и не ми пука ако ям и по 2-3 дни подред едно и също... ама не е чак пък толкова еднообразно като се изключат въглехидратите.
Месо колко вида има, а и по колко начина се готви... то само с подправките и гарнитурата като се заиграе човек по-различни и ей го на различна храна. Пък и винаги може да се разнообрази с органно месо - дроб, воденички, сърца, език...за който обича са си супер вариант и предимно са даже по-хранителни от мускулното месо.
Яйцата... по едно време бащата на приятеля ми го питаше какво яде при мен, че го зарибяваме и него да започне така да се храни. След поредния отговор "Ами, омлет отново" половинката беше запитан не му ли омръзва от яйца. "Ами не, те са всеки път различни, що пък да ми омръзват, вкусни са всичките".
Гъбите също са супер, дали на тиган само те, дали комбинирани с нещо друго, дали в супа...
На който не са му гадни риби и прочие му става още по-разнообразно менюто.
Супите си ги застройвам с яйце или яйце и кисело мляко - израсла съм с такива и бистра супа не я считам за засищаща, колкото и силен бульон да съм направила. Ако е зеленчукова кремсупа - сметана към нея и/или масло. Не държа на изключително ниски въглехидрати, така че ако ми скимне и шепа фиде си хвърлям в тенджерата, то колко е на всичката супа а пък там има още нещо из нея "за по-интересно".
За щастие със или без млечни при мен не откривам разлика, та си ги ям без много угризения, спирам ги само когато съм болна и примерно със синузит, само тогава ми е по-добре без тях. Така че там си е различно за всеки.

Пробване му е майката и ако не е спешно състоянието, няма смисъл да стават рязко и стресиращо нещата, нито е задължително да се стига до крайности. При много хора няма никаква нужда от тях и без това.
Прословутият кето грип ме подмина мен, но преходът ми беше посред лято, първо орязвах постепенно въглехидратите за сметка на повече салати и после се приучвах известно време да ям повече мазнини... и стана неусетно и без да се мъча. Не че аз някога съм гонила кетоза де, ама при много хора преходът към НВ хранене си беше труден и се влачеха като болни за някое време и без да си броят въглехидратите от домата в салатата и прочие крайности.

# 204
Мъча един лешников тахан.Smiley Не знам стар ли е, какъв е, но гъстата част стои долу, мазната- горе. По 10 минути разбърквам, ама трудна работа, все стои на дъното гъсто и много плътно. Grinning
Иначе е много приятен и според мен съвсем режимен. Мислех да се изхитря и да хапвам по 1 лъжица сутрин с кафето. Ама сега се чудя на водна баня ли да го слагам, какво да го правя.Thinking

# 205
  • Балчик
Момичета, може ли вечер да се пие вода с оцет или само сутрин. Купих си кокосов оцет и ми харесва да го пия вечер, но забелязах, че сутринта захарта ми е 6,5. Като не пия оцет е 5,3-6.0. Според вас случайност ли е или има връзка?

# 206
Мъча един лешников тахан.Smiley Не знам стар ли е, какъв е, но гъстата част стои долу, мазната- горе. По 10 минути разбърквам, ама трудна работа, все стои на дъното гъсто и много плътно. Grinning
Иначе е много приятен и според мен съвсем режимен. Мислех да се изхитря и да хапвам по 1 лъжица сутрин с кафето. Ама сега се чудя на водна баня ли да го слагам, какво да го правя.Thinking

Аз открих малки бурканчета тахан на които им е изтекъл вече срока на годност. Забравени заради карантината. И е точно така, труден за разбъркване.
Ми не ми се хвърляха и забърках рецептата за таханов хляб, но малко на око (3 яйца и бурканче 180 г). Станаха страхотни гофрети, които замразих.
Нито зелените салати, нито доматите и краставиците имат вкуса, който знам. Ако имам вкусни под ръка ще ям.
Да, дробчета, дроб, шкембе. Има храна. Гледайте не какво не може,  а това което може и ще видите, че разрешеното е повече. И тиква може,  но без мед, захар, пълнена със сухи плодове и подобни.
Тези дни закусвах студена печена тиква с масло и орехи.

# 207
Тук в Чехия правят страхотна супа от тиква.
Рецептата за двама души е следната:

Скрит текст:
1/2 тиква тип цигулка се обелва и почиства, нарязва се на кубчета.
Кубчетата се сваряват в подсолена вода до омекване, около 20 минути отнема. Сваля се от огъня и като поизстине малко се разбива с миксер/пасатор. Добавя се 100 мл сметана и се връща на огъня да се загрее малко. При нужда се досолява. Чехите слагат и малко настърган джинджифил (по желание). Много добра есенна крем-супа се получава.

# 208
  • На острова
И аз намирам мненията на tania6 за много полезни и пасващи на моя мироглед 😊

Оох, тиква, трябва да си купя. Вече сме официално есен, така че съвсем в реда си е. Тук има само butternut squash, цигулка май, но за мен вкусът си е като големите, кръгли тикви.

Нали се бях похвалила, че не ми се е подувал корема, ей го вчера като плондир цял ден и къркорене. Не знам коя храна го предизвика. Днес си викам, ще хапна я банан, я някой въглехидрат за разнообразие, ама пак си направих 3 яйца с чедар за обяд и едно кафе.

# 209
Джинджифил, куркума, кой каквото обича на тиквената супа ама наистина е много вкусна със сметана. Аз слагам на това нещо и запечен лук на сух тиган или скара, придава един такъв леко като опушен вкус и поне мен ме радва и си правя чат-пат през зимата.

Butternut и за мен си е цигулка точно.

Общи условия

Активация на акаунт