Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 62 577
  • 790
  •   2
Отговори
# 195
Здравейте, планирам екскурзия с посещаване на язовир Въча, както и Белинташ. Търся хотел, който е някъде по средата, около гр. Пещера или други съседни градове. Нямам проблем хотелът да е на час примерно от горните дестинации. Държа хотелът да е хубав, с добър ресторант, ако има спа ще е супер. Гледах Старите къщи в с. Врата, но срещнах доста лоши отзиви. Моля да споделите скорошни впечатления и да препоръчате добро място за настаняване. Предварително благодаря на всички отзовали се!

# 196
Аз за "Старите къщи" срещнах много противоречини мнения.
В крайна сметка решихме да резервираме и да не се вторачваме чного в негативните мнения, пък, дали сме постъпили правилно, предстои да разберем.🙂

# 197
  • Пловдив
А аз търся препоръки за разходка в района на Велинград. Не сме ходили досега и търсим нещо интересно на кратко разстояние от града, тъй като планираме до обяд да обикаляме, а следобяд да сме на Спа в хотела, в който ще отседнем.
Има ли какво да се види на Юндола примерно и има ли смисъл да ходим дотам?

# 198
А аз търся препоръки за разходка в района на Велинград. Не сме ходили досега и търсим нещо интересно на кратко разстояние от града, тъй като планираме до обяд да обикаляме, а следобяд да сме на Спа в хотела, в който ще отседнем.
В самия Велинград май само Клептуза (карстовия извор с езерото си заслужава). На Юндола има само поляни, но може да се качите до яз. Белмекен - невероятна красота е, на 2000 метра над морето. Пътят до там от Юндола е асфалтиран и в добро състояние. Ако станете рано, може и за половин ден да го направите (пътят в едната посока от Велинград е малко над час), но си заслужава да се мине по асфалтирания път от едната страна на язовира.
При хубаво време се открива и много красива гледка към Пирин.
За час и малко също може да стигнете до Сърница и яз. Доспат.
Друго интересно, ако има влакчета - разходка с теснолинейката до някъде и сед това връщане с друго влакче. Голяма атракция е. В други страни струва луди пари, тука никой не обръща внимание.
По-кратко е да стигнете до Чигов чарк и язовир Батак. Около самия Велинград май няма нищо за гледане и разходки.

# 199
  • Варна
Аз така преди няколко години реших да си затворя очите за негативните мнения за Старите къщи и въобще не съжалявам. Бяхме в делничен ден и почти сами, беше съвършено чисто и приказно. Храната в ресторанта беше типичната замразена заготовка, но даже това не помрачи магията, с която ни зарази това място. Но бяхме само за една нощувка все пак. Стаята гледаше към гора, гледката от комплекса е невероятна. Имаше и някаква нова, по-луксозна част, но стаите според мен нямат уединение там. За мен винаги гледката от мястото е доста водеща.
Винаги чета най-новите отзиви в Google, обикновено са изключително полезни:
https://www.google.com/travel/hotels/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0 … oYATICEAAqBAoAGgA

# 200
  • Велико Търново
Това за влакчето подкрепям силно! Мисля, че в някоя от старите теми съм писала точно за наша разходка с теснолинейката - отидохме до Аврамово с влака, оттам се спуснахме пеша до предната спирка, като някъде по средата направихме пикник почивка. Невероятна красота!
Близо до Велинград е крепостта Цепина, палеонтологичният музей в с. Дорково, килимената фабрика в Костандово. Ние от Велинград сме ходили и до Белица в парка за танцуващи мечки. Има какво да се прави наоколо, зависи какво ви влече Simple Smile

# 201
  • Пловдив
А в коя посока е по-добре и по-красиво и атрактивно да се хване теснолинейката - към Септември или към Банско?
bubalesa, това Аврамово на колко път е от Велинград?

За яз.Белмекен също е много добро предложение, ще се разходим. На яз.Батак сме били.

# 202
  • до най-прекрасния мъж
Към Аврамово е по-живописно, защото е по-високо. Влакчето се изкачва до най-високата гара сред гората, има тунели, красиво е. Само дано не попаднете на местното население от ромски произход, т.нар. калайджии. Ние нямахме този късмет и на последната гара във Велинград, пред Клептуза, във вагона се качиха поне 20 ромки с малки деца. Бяха изключително мръсни и чорлави, боси, шумни, пищяха, търкаляха се по пода. Нямам нищо против хората, но преживяването не беше никак приятно. Поне на връщане вагонът беше полупразен и се насладихме на гледката. Ние бяхме зимата и беше красиво и бяло. Надолу към Септември няма нищо интересно за гледане.
И аз препоръчвам яз. Белмекен, много е красиво нагоре и съвсем достъпно с кола. Ние ходим чак долу до стената, внушителна е.

# 203
Теснолинейката е по-добре от Велинград до Аврамово (едно време се казваше Аврамови колиби). Най-високата гара на Балканите.
Разписание на влаковете на отиване (може и да сес мени разписанието по някое време, не знам дали е влезнало лятното в действие).
https://razpisanie.bdz.bg/bg/velingrad/avramovo
И разписанието в обратната посока:
https://razpisanie.bdz.bg/bg/avramovo/velingrad
Споменът за теснолинейката ме върна половин век назад, когато всяко лято ме тътрузеха с него от Септември до Банско, за да отидем на Пирин (баща ми работеше в БДЖ, нямаше кола и не признаваше автобуси, където има влак).  Парното локомотивче дебре опушваше всичко наоколо. Последното ми пътуване по същия маршрут беше с компания по студентските години (всички бедни студенти, пътуваше се с намаление по влака), вече с дизелово локомотивче, съвсем различни вагони и възможност да се наслаждаваш на природата между тях.
Но атракцията наистина си заслужава. Между вагончетата има открити места, където може да се наслаждава на открито човек на красотите.
За час влакчето изкачва 500 метра височина (от Велинград до Аврамово).
И историята на теснолинейката:
https://tesnolineikata.wixsite.com/home/istoriya

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 23:36 от Недоволна

# 204
  • Някъде по Дунава
От Юндола има екопътека до местността Пашови скали. Около 30 мин се върви в едната посока. Пътеката тръгва от Горското стопанство, което е над едно параклисче. Вижда се от пътя.https://www.nasamnatam.com/statia/Pashovi_skali_krai_Iundola_mar … olovina-3262.html
Може да се посети пещерата Снежанка или Лепеница ( след предварителна уговорка ), Фотинските водопади. Музеят на Велинград също е хубав.

# 205
А за района на язовир Кърджали - освен село Главатарци за отсядане? Близки Перперикон, Златоград (един ден стига ли му ?)...

# 206
А за района на язовир Кърджали - освен село Главатарци за отсядане? Близки Перперикон, Златоград (един ден стига ли му ?)...
Има и малко хотелче на брега на язовира - Боровица. За Перперикон отделете два часа. Задължително носене на вода и шапки - голям пек е по камънака.
По-назад в темата съм пускала линк към друг форум, където съм описал какво може да се види в района, много има за гледане.
За един ден Перперикон и Златоград ви изглеждат мисия невъзможна. Не гледайте километрите - пътищата в Родопите са много тежки.

# 207
Моето любимо място в Родопите на Цигов чарк е Villa Santa Maria. Заради невероятната тишина, чист въздух, гледка и гостоприемство. Имаме роднини в града и се отбиваме във вилата, която е тяхна. Всъщност малък семеен хотел, но подходящ и за дигитални номади или просто хора, които искат да си починат от лудницата.
Няколко снимки от мен:

https://www.facebook.com/VillaSantaMaria.bg/photos/a.18918249808 … 1427007407635062/

# 208
Имах предвид един ден само за Златоград. На втория Перперикон (благодаря за подсещането за шапки и вода ). Самия град Кърджали има ли какво да се види? Татул... Понеже се чудим колко дни да го направим, да изръшкаме всичко. Може ли за 5-6 нощувки?

# 209
  • Пловдив
Златоград и Перперикон за два дни мисля, че става. Бях направила такъв маршрут преди време, но не го осъществихме.
В Кърджали бяхме набелязали Историческия музей, понеже събираме печати.

Общи условия

Активация на акаунт