Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 160
  • 790
  •   1
Отговори
# 630
  • При елфите ...
Скрит текст:
Скрит текст:
Включвам се и аз с въпрос. Ще ходим с малката на 11 месеца на Смолянски езера за 5 дни. Вече сме били с нея по екопътеки - Дяволска, както и други покрай Сърница , бях писала по- напред в темата.
Освен Невястата и Каньона на Водопадите, бихте ли препоръчали някоя друга екопътека, която си заслужава?
Екопътека Струилица.
.  

Там бяхме вече, по време на престоя ни в Сърница. Страхотна е наистина!
Може ли да споделите повече подробности около престоя ви в Сърница... къде бяхте отседнали, каква беше програмата ви... какво посетихте, къде хапвахте... и други полезни неща... Simple Smile

Ние бяхме във ваканционно селище Орлино и останахме много доволни, наоколо нямаше много хора и това беше важно за нас. В другата част на язовира къщите за гости са буквално една до друга, но там беше много спокойно / бяхме май месец/.
Не сме яли навън, готвехме си в къщата и не мога да препоръчам ресторанти.
Ние обикаляхме по еко пътеките в региона или просто си стояхме в къщата на двора , като изкарахме така 2 седмици . Бяхме с бебе на 8 месеца.
Еко пътека Стената, еко пътека Струилица , дяволска еко пътека, водопад Късак. Не отидохме до пещерите, заради детето, по същата причина не отидохме до Орлово око, но тези места наблизо и може да се посетят, ако сте в Сърница.
Много благодаря за полезното инфо... Simple Smile

# 631
Още един глас за градината на Камелия:) Басейнът е малък, но и този в Орфей не ми хареса много. Все едно си в маза.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 14:24 от Hot SummeR

# 632
  • Somewhere far away
Търся си къща за гости или спокойно и усамотено хотелче в района на Девин.

# 633
Търся си къща за гости или спокойно и усамотено хотелче в района на Девин.
Ако Гела се смята, че е в района на Девин, препоръчвам къща за гости Фитко. Днес се върнахме от там. Къщата е много хубава, ако човек иска сам да се изхранва.
Правили са я с много любов и с усет към стила на тези места. На семеен имот. Само три стаи, всяка с луксозен санитарен възел, във всяка стая има единично и двойно легло и диван, който също може да се ползва за спане, телевизор с кабелна. Много добре обзаведено помещение с всичко необходимо за приготвяне на храна и места за ядене. От вън - маси и пейки, навсякъде идеален  интернет. Дори вечер на вън като се стръмни се включва автоматично осветление. Във всяка стая има радиатор за общо отопление през зимата и конвектор, ако на някой му стане хладно през лятото.
От телефона не мога да сложа линк към обекта в гугъл мапс, но ето линк към скромната им страничка:
https://guesthousefitko.wordpress.com/
А, и се оказа, че точно до тази къща за гости е коментираната вила Гела с 430 лв. за стая на ден. Имала отопляем басейн с джакузи (над гаражите с автоматични врати има сериозна система за топлене на вода), дизелов агрегат за отопление през зимата, собственикът икономист в лондонското сити, основно той урежда настаняването, няма как някой да отиде на място и да го приемат.
Ние за скромна сума бяхме щастливи няколко дни, а тази сутрин Златка ни изпрати с разкошни домашни мекици, без да поиска пари за това (снощи ни почерпи с диня). Собствениците Трендафил (ФИТКО) и Златка не живеят постоянно там, но вчера и днес бяха и показаха цялото родопско гостоприемство.
Сега съм много уморена след прибирането в жегата, но скоро ще пиша повече за разходките ни.
Малко снимки от къщата:

Тези дни ще пиша повече къде ходихме и какво видяхме.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 20:48 от Недоволна

# 634
Недоволна, чудесно е, че сте си намерили вашето местенце🙂, а Гела омайва с красота.
До " Градище" ходихте ли?

# 635
Недоволна, чудесно е, че сте си намерили вашето местенце🙂, а Гела омайва с красота.
До " Градище" ходихте ли?
Не, не ходихме. Имахме малко време и ходихме по други по-интересни за нас места. Вчера отидохме до Върбово - обезлюдено село над Широка лъка. Извадихме късмет, че имаше човек, който ни отвори църквата и говореше за нея. Тя е с уникални стенописи (строена е 1871), напълно запазени без реставрация. Снимах, като утре видя на лаптопа снимките от апарата, ще разбера дали има добри, защото не бих си позволила да снимам със светкавица. Като остане малко време, ще пиша в блога си и ще пусна линкове за местата, които видяхме.

# 636
Ходили сме във Върбово. Запознахме се с Бай Киро🙂 Църквата беше затворена, но пък той ни разказа интересни истории.
Ще ми е интересно да прочета, какво сте посетили🙂

# 637
Ходили сме във Върбово. Запознахме се с Бай Киро🙂 Църквата беше затворена, но пък той ни разказа интересни истории.
Ще ми е интересно да прочета, какво сте посетили🙂
Ако бай Киро е единственият жител на Върбово, той в момента не е там. Бил много зле в болница. В момента за черквата във Върбово отговаря възрастен човек от Широка лъка, който е там от 10 до 16 ч. от четвъртък до неделя - това е момента да се види църквата преди есента, защото според хазяите ни в къщата за гости в Гела отдавна била заключена.
Добавям:
В черквата има свещи, няма фиксирана цена, видях жълти стотинки в паничката. Ние оставихме банкноти, защото трябва да подкрепим по всякакъв начин този невероятен храм да продължи да съществува и да бъде запазен и отворен, вместо да хрантутим оялите се и алчни "свещенослужители" по най-известните и комерсиализирани манастири, които с две ръце са прегърнали търговците в храма.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:51 от Недоволна

# 638
Да, там си живееше. Дано да се оправи! Толкова жизнен и пъргав изглеждаше, със сини живи очи на младеж, въпреки възрастта си.

# 639
  • Варна
Ще чакам с интерес разказите, Недоволна!
Относно Върбово, мисля, че точно там в момента реновира къща победителката от Masterchef. Качва всеки ден в стори разкази по този процес, изключително ми е интересно. Нейна мечта е да се възроди селото.

# 640
Ще чакам с интерес разказите, Недоволна!
Относно Върбово, мисля, че точно там в момента реновира къща победителката от Masterchef. Качва всеки ден в стори разкази по този процес, изключително ми е интересно. Нейна мечта е да се възроди селото.
Над църквата има две къщи, купени от англичани и французи (по информация на дядото в църквата). Идвали за по месец през август. Френската е много добре реставрирана, с невероятни дребни закачки, които ми напомнят на Дървен град (Мечавник) на Костурица в Мокра гора в Сърбия. Дано да стигне времето и за това да пиша и да покажа снимки.

# 641
  • Крайбрежен район
Страхотна тема! Обожавам Родопите! Nature Mount Fuji

Следя с интерес!...Relaxed

# 642
  • София
Здравейте, бг мами и татковци,
По стечение на обстоятелствата следваща седмица имаме планирана почива в Родопите, по-конкретно Главатарци (Кърджали). Много ни се искаше да видим пещера Утробата и новата екопътека Райски изглед. Гледам обаче изумителните температурни рекорди, които се очертават за тогава и се чудя какво да сторя. Първоначално идеята ни беше с екопътека Райски изглед да видим и пещера Утробата. Сега обаче почвам да се чудя дали да не ги разделя на две, в два отделни дни – единият ден Райски изглед (до пейките), вторият – по традиционния път за Утробата. Децата са два броя (8 и 4 ), свикнали са да ходят, но все пак….
Вие какво ще ме посъветвате и какво ще препоръчате?
Също така събирам идеи за „прохладни“ разходки, доколкото може да има в района, както и в района на яз. Въча (освен пещерите наоколо), тъй като цял ден опция „пред басейна“ не ми е опция, а и не смятам, че ще е по-малко горещо…

Отделно, намирам противореичва информация за джиповете до Орлово около и за джиповете до Вълчи камък (двете наблюдателници) - толкова ли друса и е опасно за малки деца? Дълго ли е возенето...?

Също така и всичко за каменната/вкаменената гора ще ми е от полза - като колко се върви, лесно ли се открива (знам, че е след татул), на сянка ли е пътя....

Благодаря!

Последна редакция: пн, 26 юли 2021, 17:15 от Ronald

# 643
Не знам да има пещери в района на яз. Въча. А и той е доста далеко от Кърджали и доста ниско. Пещерите Ягодинска, Дяволското гърло, Ухловица, са на около 4 часа път с кола в едната посока...
Не се сещам за нищо прохладно в този район дори и при не толкова екстремни температури.
До Вкаменената гора не успяхме да стигнем преди години, защото старият мост над една рекичка беше разрушен и правеха нов. Но поне до където стигнахме и видяхме, беше доста голо.

# 644
  • София
Не знам да има пещери в района на яз. Въча. А и той е доста далеко от Кърджали и доста ниско. Пещерите Ягодинска, Дяволското гърло, Ухловица, са на около 4 часа път с кола в едната посока...
Не се сещам за нищо прохладно в този район дори и при не толкова екстремни температури.
До Вкаменената гора не успяхме да стигнем преди години, защото старият мост над една рекичка беше разрушен и правеха нов. Но поне до където стигнахме и видяхме, беше доста голо.
Пещерите са правими от въча, комплекс Чилингира, на по-малко от час с кола са. Там да се поразхладим. Но през останалото време....
Няма как да отменя резервациите, правени са преди 3 месеца. През 2019 и 2020 по същото време бяхме в родопи (Кърджали и Златоград) - е, топло беше, но се търпеше. И Перперикон катерихме на 32 градуса, и татул и момчиловата крепост край Златоград и къде ли още не....
Почивката е разделена на две - едната половина язовир Въча, другата половина - язовир Кърджали...

Последна редакция: пн, 26 юли 2021, 17:42 от Ronald

Общи условия

Активация на акаунт