Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 170
  • 790
  •   1
Отговори
# 600
  • Монтана
Тази година мислим да разнообразим с Огняново, но чувам, че било много топло по лятото там, Така лие?
Ако ни доскучее виждам, че има път от Гоце Делчев към Доспат, някой минавал ли е по него, дали е добър?
В Огняново е много скучно за разходки, освен ако не сте за максимум 3 нощувки и обичате басейните.

# 601
БЕЗЦЕННИ СТЕ! Благодаря от сърце на всички.

# 602
Какво е състоянието на басейните в Огняново? Поддържат ли се добре? Ще пътувам до Лещен и Огняново за уикенда, струва ли си?

# 603
  • Асеновград
Тази година мислим да разнообразим с Огняново, но чувам, че било много топло по лятото там, Така лие?
Ако ни доскучее виждам, че има път от Гоце Делчев към Доспат, някой минавал ли е по него, дали е добър?
Няколко страници назад има информация за пътя от миналия месец.

# 604
Здравейте!
Решила съм в средата на август да отделим една седмица за Западните Родопи и да покажем красотите им
на 8 годишната ни внучка. Смятам да направим 3 нощувки в района на Чепеларе или Пампорово и 3 около язовир Доспат. Според вас, какво непременно трябва да се види в района и достатъчно ли ще е като време да  го разгледаме. Приемам предложения за настаняване, като  искам да има закуска и вечеря.Обяда ще решаваме в движение.Държа да  е чисто и вкусно, не търся лукс.
Благодаря на включилите се!

Утре ще правя резервациите последно - за Пампорово съм се спряла на хотел -  Камелия и  Белвю и в Сърница - комплекс Аликанте, и Хисарски  Може ли да помогнете в избора .

Направих резервациите . В Пампорово - хотел Камелия и в Сърница - Хотел Хисарски.Дано избора да се окаже добър. По 2 дни и на първото и второто място смятам да отделим  за разглеждане в района, като в деня на пристигането и заминаването ще са за релакс. Ако може да ме насочите  , съобразено с разстоянията какво е  най удачно  да видим от едното и  от другото място. Не сме били в района и знам че има много неща, но поне най интересните.
Включвам се за Пампорово. В деня на пристигането може да направите разходка с лифта до кулата Снежанка или екопътека Невястата, където има въжена градина подходяща за внучката. Дяволската пътека е невероятна и мисля, че ще е интересна на всички ви, но за нея един цял ден си оставете. Пещерите Дяволското гърло и Ягодинската, евентуално и офроуд джип до Орлово око, също ви е за цял ден.

# 605
  • София
Здравейте, и ние планираме Пампорово за около 5-6 дни.  Не ни е за първи път в района, но сега сме с деца (7г и 8 г.) и се чудя каква програма да им измисля. Събрах идеи оттук за Невястата и въжен парк. Иска ми се да отидем до Обсерваторията, тъй като едното дете има силен интерес. Знаете ли дали приемат посещения тази година и трябва ли заявка предварително? Изобщо някой ако е бил, моля да сподели как протича посещението. Също така дали е възможно да се стигне до нея по пешеходен маршрут отнякъде, т.е. да оставим колата и да повървим по пътека до там. Ще съм благодарна за съвети и идеи.

# 606
  • до най-прекрасния мъж
Само да вмъкна нещо важно за пещерите. Предполагам знаете, но да напомня за връхна дреха, вътре си е меко казано студено.
Преди две години тръгнахме за Роженския събор. Само че пред нас се беше запалил камион със слама точно преди разклона за Пампорово и затвориха пътя. Стана късно за събора, докато ни пуснат и къде, къде, хайде на Дяволското гърло. Било е по това време на годината и съответно ние по къси ръкави и панталони. Е, умрях от студ. Вече без нещо връхно не тръгвам никъде, ако ще и тъничко да е.

# 607
Задължително якенце...В ягодинската миналата седмица беше 6 градуса.Ние бяхме подготвени,но имаше няколко младежи,които се наложи да обличаме😀

# 608
  • Варна
Най-добре е да звъннете за актуална информация:
http://nao-rozhen.org/visit/fr4.html
Дано някой с опит се включи. Моя приятелка беше ходила на нощно посещение и беше много впечатлена. Наблизо са споменавали в темата, че има ферма за северни елени с атракции за деца, дали функционира още не знам.
При първото ни посещение на Пампорово с лифта се качихме до кулата Снежанка, веднага продължихме с прекачване там на лифта до Смолянски езера, разходихме се край тях и се върнахме. Разбира се качихме се и на кулата, тогава не се ориентирах за Орфееви скали, но реално е възможно да се съчетаят. Приятна разходка в гора около 30 минути в посока, от кулата малко повече сигурно(ние от паркинга под кулата сме тръгвали). Дяволското гърло с Орлово око съчетахме в един ден, не остана време за Ягодинската тогава, бяхме тръгнали късно, а пещерите имат часове за посещения: проучете ги, както и работното време. Веднъж изпуснахме входа за 1 минута, касата беше затворила. Много добри съвети за дрехите са написали. Изумих се колко хора не бяха чували за температурата в пещерите. Масово малките деца бяха по потници, чудиха се как да ги покриват и топлят. Пътека Невястата са я казали.
Прожекциите на Момчилова крепост ми звучат много атрактивно, но дали се осъществяват, не знам. Миналата година звънях на телефоните на туристическите центрове за актуална информация, бяха ги спрели заради пандемията. В началото на Невястата имаше някакви атракции за катерене, ако помня правилно. Екопътека Струилица е приятна и сенчеста, равна, с живописни гледки в края. Каньон на водопадите е за цял ден, има и доста слънчеви моменти в началото, има и леко катерене, не е от най-леките, но си заслужават гледките определено.

Последна редакция: ср, 21 юли 2021, 23:02 от Priqtelka

# 609
Аз звънях на обсерваторията в Рожен и ми казаха, че тази година за съжаление няма нощни наблюдения.

# 610
Да препоръчате хубаво местенце за хапване в Кърджали.
Мислих са се разходим до язовирната стена Simple Smile
Точно се връщаме от там- на стената, която е затворена за разходки от 4 г, има заведение Стената, култово от няколко години, вечер ставали купони, храната е уникално вкусна, ние за 6 дни, два пъти го посетихме на обяд. Специалитети са сукалче на жар и такива разни...

# 611
Поздрави от Гела! Отседнахме преди малко в страхотна къща за гости (ФИТКО) - само три стаи, другите две са свободни и цялата къща заедно с кухнята и механата са на наше разположение. Гледките наоколо са страхотни.

# 612
Недоволна, да си изкарате стряхотно в Гела! Любимо място ми е! Вълшебно!
Има един параклис, " Свети Илия, на Илинденските поляни. За него се грижи един иконописец и изследовател- Никола Беевски. Гледах го веднъж по ТВ- то, интересен поглед има за мястото и странностите там . Маже пък да се засечете с него🙂

# 613
  • Варна
Мин година в обсерваторията в Рожен пускаха групи от максимум 27 човека и затова може да се почака. Но малко преди обсерваторията, на един от завоите, има ферма за северни елени. Реално беше останал един, но си е атракция да го нахраниш с еленов мъх. Около Борино могат да се съчетая за един ден Дяволската пътека (особено ако се тръгне от разклона на Ягодина) и връх Вежен (по-голямата част от маршрута е с джипове, но има и около 30 мин ходене пеш). В района може да се изкачи и връх Орфей, лека е пътеката, май беше около десетина километра в едната посока. Добавям и Чаирските езера. От Гела тръгва и екопътека за стара римска крепост.

# 614
  • Пловдив
Включвам се и аз с въпрос. Ще ходим с малката на 11 месеца на Смолянски езера за 5 дни. Вече сме били с нея по екопътеки - Дяволска, както и други покрай Сърница , бях писала по- напред в темата.
Освен Невястата и Каньона на Водопадите, бихте ли препоръчали някоя друга екопътека, която си заслужава?

Общи условия

Активация на акаунт