Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 177
  • 790
  •   1
Отговори
# 570
  • софия
Никъде не намирам актуална информация за пътя към Кръстова гора...ако продължава да е в ремонт, поне в неделя е целодневно отворен, нали?
Кръстова гора е толкова комерсално и пренаселено място, че изобщо не заслужава да бъде посетено (поне от мене отново). Преди 15 години имаше само една нова църква, която не изглеждаше като храм. Както каза половинката - това храм ли е или кръчма? Много по-хубаво е параклисчето над село Борово по пътя към Кръстова гора.
Няколко години след това беше вече кошмар. Първо трудно намерихме място на паркинга, от църквата на горе настроени една камара "параклиси". Няма как да се разминеш с хора. Е, старият малък храм беше добър и запалиме там свещички. Най-хубавото от всичко бяха едни красиви нацъфтели цветя.
За съжаление много от известните манастири и други места за поклонение са тотално комерсиализирани. Като почнем от Бачковския и минем през Троянския, Гложенския (за него имам ужасни спомени, дори не влезнахме във вътрешния двор, защото в мъжкия манастир една тьотка ме нарече антихрист, младият игумен се хилеше напушен с трева) и куп други. От по-известните манастири само Роженският си е запазил чара и никой не се старае да съдере по няколко кожи от хората.
В Западните Родопи е пълно с чаровни малки параклисчета, където всеки може да влезне, да запали свещ и да се помоли.
А, и в Кръстова гора не усетих никаква енергия. А съм усещала на три места, обитавани от траките - Белинташ, Щутград и платото между Ковил и Джанка в Източните Родопи (тази енергия ме спаси и освести след като бях почти припаднала от топлинен удар на Шейтан дере).
Като написах Щутград - толкова много има изписано в темите за тази планина и какво заслужава да се види, а никой не споменава това уникално място, което е съвсем близо до Пловдив. А бликзо до него е Ситовския надпис, за който също никой не пише, а ние за съжаление не успяхме да видим.
За да ви зарибя, пускам линк към отдавна зарязан мой блог с описание на ходенето ни до Щутград.
https://beautybg.info/%D0%9D%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81 … D1%80%D0%B0%D0%B4
Благодаря Ви, била съм няколко пъти на Кръстова гора, търсих инфо за пътя.

# 571
  • до най-прекрасния мъж
Потърси в сайта на АПИ - Актуална пътна обстановка или Бюлетин пътна обстановка. Там има инфо за всички пътища в БГ и се актуализира постоянно.

# 572
Здравейте,
Събирам идеи за уикенд в Родопи! Никога не сме ходили натам и не сме запознати с района! Може ли да ми препоръчате градче или селце, където има какво да се види, с интересни обекти наоколо, да не е много пусто и диво? Идеята ми е да не стоим цял ден в хотела и да тъпчем, а да посетим някоя и друга забележителност!
Благодаря предварително!

# 573
  • Пловдив
Пампорово, Широка лъка, Гела и районът около Смолян. Има доста забележителности, красиви места за разходка. Например Обсерваторията в Рожен, Планетариума, Момчиловци, няколко екопътеки.

В Източните Родопи не е много подходящо за лятото, защото там горещината е голяма.

# 574
Здравейте, в Главатарски хан сме Simple Smile
Искаме утре след закуска за отидем по пещера Утробата. Въпросът ми е, след като оставим колата- колко е пътя и маршрута дали е изцяло открит (Да не пукнем от жега)
Отворена съм и за други предложения в района не много отдалечени, за да сварим басейн следобед все пак.
Лисиците ще ги оставим на прибиране.

# 575
Ние миналата година средата на август малко преди обяд направо си умряхме от жега /носете вода!/. Пътят е 1ч-1ч. и нещо в зависимост от темпото и си е открито през повечето време

# 576
Здравейте, вчера отидохме до Утробата.... искрено мога да кажа, че това ми е било най-тегавото ходене.
С почивка на беседката, заслона и горе доволно количество снимки отиване и връщане го взехме за час и половина Simple Smile
Заслужаваше си, но беше голям мор.

# 577
  • Стара Загора
Миналата година в началото на август бяхме в района на Кърджали и в последния ден оставихме посещение на Утробата. Не помня колко точно сме вървели до нея, но ми се струва, че е било под час (ако бях вкъщи щях да видя по часовете на снимките). Не сме спирали за почивка, единствено за снимки на заслона точно преди пещерата. Иначе след това отидохме до римския мост преди с. Ненково, а след това посетихме и самото село, тъй като бях прочела в един блог, че е интересно. Има къщи от камък.  За да се стигне до селото се минава през стар въжен мост, който доста се клати, има счупени летвички, не знам от кога не е ремонтиран. Лошо впечатление ми направи, че на брега до водата (а и може би и в нея) от към селото беше изсипана голяма маса животински тор, в цялото село "уличките" буквално са застлани също с това, и не, не е като в други нормални села, а в пъти повече, та не знам дали бих препоръчала посещението на селото.
Скрит текст:
В един пост във FB бях споменала това и там ме нападнаха, едва ли не не съм била стъпвала в село, то там миришело на това и имало навсякъде - ами в много села съм ходила, но такова нещо не бях виждала, още повече можете да си представите през август каква воня се носи. А като добавим лайната, изсипани покрай водата, а и най-вероятно и в нея...
След това отидохме до язовир Боровица.

Това е постът ми от миналата година.

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 11:49 от ❇Sisi_91❇

# 578
Да препоръчате хубаво местенце за хапване в Кърджали.
Мислих са се разходим до язовирната стена Simple Smile

# 579
Да препоръчате хубаво местенце за хапване в Кърджали.
Ако сте любители на морската храна - Кораб ресторант Емона.
Не е лошо, есетрата на скара е вкусотийка.

# 580
  • Плевен
Здравейте! В понеделник пътуваме за Източните Родопи, като ще отседнем в с. Кралево, около Хасково. Там сме за четири нощувки. Моля за вашата помощ да изготвя план какво да видим, като идеята ми е до към ранния следобед да обикаляме до места в радиус 50 км., а следобяд децата да се развличат на басейна. Много ми е трудно да групирам местата в този район.

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 13:17 от mimo4ka

# 581
Nona, снощи вечеряхме там.
Хапнахме есетра и шаран ммм....

# 582
  • Стара Загора

Преди няколко години, като бяхме в Кърджали, бяхме запланували посещение на стената. Бях чела в един блог за нея. В крайна сметка само се разкарахме до нея с колата, оказа се, че стената е затворена за посещения. И сега не би трябвало да пускат (четох скорошни коментари).

# 583
Нещо интересно за тези, които са решили да се разходят с теснолинейката. От сайта с разписанието на БДЖ вижте кои са двата влака с този вагон (номерата им).
https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9984337

# 584
Здравейте!
Решила съм в средата на август да отделим една седмица за Западните Родопи и да покажем красотите им
на 8 годишната ни внучка. Смятам да направим 3 нощувки в района на Чепеларе или Пампорово и 3 около язовир Доспат. Според вас, какво непременно трябва да се види в района и достатъчно ли ще е като време да  го разгледаме. Приемам предложения за настаняване, като  искам да има закуска и вечеря.Обяда ще решаваме в движение.Държа да  е чисто и вкусно, не търся лукс.
Благодаря на включилите се!

Утре ще правя резервациите последно - за Пампорово съм се спряла на хотел -  Камелия и  Белвю и в Сърница - комплекс Аликанте, и Хисарски  Може ли да помогнете в избора .

Общи условия

Активация на акаунт