Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява инсулиновата резистентност, преддиабетът и диабет тип 1?
Какви са разликите между диабет тип 1 и диабет тип 2?
Какво представлява чернодробната ензимна активност и какви са връзките й с различни заболявания?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява инсулиновата резистентност, преддиабетът и диабет тип 1?
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките не реагират адекватно на инсулина, който е необходим за регулиране на нивата на кръвната захар. Преддиабетът е предишен стадий от развитието на диабет тип 2, когато нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да се постави диагноза диабет. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда инсулин и изисква външно въвеждане на инсулин.
-
Какви са разликите между диабет тип 1 и диабет тип 2?
-
Какво представлява чернодробната ензимна активност и какви са връзките й с различни заболявания?
-
Какви са причините за високите нива на инсулин и ниските нива на захар в кръвта след ОГТТ?
-
Какви са връзките между хипогликемията и треперенето?
, че не помня кога последно ми е идвал МЦ на 28мият ден, направо съм много щастлива. И точно 20дни - 4кг., и не, няма да ме "отпусне", ще продължа, за да махна излишното или поне да придобия по прилично килограмово и здравословно положение/ състояние! Хубав ден!!!
Да, бях чела онлайн абсурдни "препоръки", че малко алкохол вечер преди лягане "свалял" сутрешната КЗ...Разбира се, нас не ни интересува подобно сутрешно сваляне на КЗ, защото е на твърде висока цена от здравословна гледна точка. А и не на всеки сваля КЗ. Иска ми се да бях започнала по-дълги (36 ч) фастове вместо да почвам Глюкофаж...Но и тогава психически някак не бях настроена за фастове...получиха ми се по-късно естествено.
Варя по повече яйца в яйцеварката, месо може да се пече по повече, да се вари месо в буркани. Задължително имам яйца- с тях мога да забъркам доста неща набързо, консерви с риба, измита и подсушена салата/зеленчуци/ в кутия в хладилника, замразени зеленчуци и по някой пресен също, ядки.. За манджи можеш да правиш заготовки от нарязан лук, морков, целина. Държа и по 1-2 яйца в бурканче в хладилника- ако бързам само овкусявам и разклащам и бързо приготвям омлет. Държа в кутии и нарязана шунка, кашкавал, маслини и др. "Губя време" да мия и подсушавам плодове, зеленчуци, да правя домашни рибени пръчици или панирани пилешки хапки (замразявам една част), сгъвам банички и слагам във фризера или пека цяла тава, с каквото мога гледам да се улеснявам. Замразявам месо на порции. И планирам и си записвам всичко предварително, че понякога човек просто забравя какъв е бил планът.