Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 432
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Уффф, пак аз.....Искам да споделя, че поради закъснения на цикъла ми откриха ИР. Незнам колко бързо е нормално, и колко е нормално нормалното, но искам да Ви се поФала Sunglasses , че не помня  кога последно ми е идвал МЦ на 28мият ден, направо съм много щастлива. И точно 20дни - 4кг., и не, няма да ме "отпусне", ще продължа, за да махна излишното или поне да придобия по прилично килограмово и здравословно положение/ състояние! Хубав ден!!!

# 316

И една молба: Да ритнем дружно авторката на тази тема да дойде да пише тук:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1255046.msg41456714#msg41456714

Защо трябва да хода в тази тема?
И коя авторката?
Пък и ако има проблем с килата, ти си писала достатъчно.
Аз за това съм и направила първия пост.
През последния месец поне трима потребители, които не познавам ми писаха да им казвам  какво да ядат и какъв режим да спазват.
Мързелива работа. Искат да им смеля един тон инфо в две изречения, че и да им напиша меню.
Възпитано им давам линка и казвам да прочетат всичко.

# 317
Just a woman, браво за цикъла. Simple Smile

Няма смисъл никой да бъде гонен по темите и убеждаван. Всеки си има път. Тия дни и аз се сетих за Алина, според мен пак се е отказала. При някои е много трудно да си пречупят навиците. Аз дори брат си не мога да убедя, търкаля се и много се притеснявам за него. ИР било измишльотина, на фирмения годишен преглед му били казали, че всичко му е ок. Колко да е ок с 30-40 кг отгоре? Само за храна мисли и говори. Cry

# 318
Хора, в шаш съм.От два месеца и половина съм на режима и бях свалила кз, около 5.5-5.8.Тази сутрин изведнъж 6.2-6.4, че и 6.7 показа:flushed: Вчера не съм прегрешавала с нищо.Явно ще трябва да почна Глюкофажа, пробвах, но не ми понесе и минах на Берберин/но явно не върши работа/.Най-странно е, че вчера вечерта след храна беше 5.5.А на гладно толкова висока.Идея на какво може да се дължи това покачване?

# 319
Бенджамин, на нощно "бълване" на глюкоза от черния дроб може да се дължи (глюконеогенеза).
Скрит текст:
Мисля, че бях прочела в някоя от темите, че Алина е с бан...

# 320
Бенджамин, а да си имала стресови ситуации скоро преди повишената захар? Може да е нещо временно. Усилени тренировки, някаква инфекция също могат да повишат временно КЗ.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 11:10 от Миоки

# 321
Момичета, оставете я Алина.
Да, и аз знам, че е с бан.
Алина има проблеми. Хващана е неведнъж в лъжа. Има хора лъжат, само и само да драпат за някакво внимание.
Възможно е дори да е без ИР и да е слаба.

# 322
Да се отчета, все по-често преди хранене  КЗ е около 4,7-4.9. След хранене, м/у 4.9 и 5.8. Само тази сутрин ми се стори малко странно, че от 4.6, на първи час беше 5.6 след като ядох домашно приготвена шунка, половин авокадо с лимон и 3-4 хапки от нещо като хляб, но от бадемово, ленено и кокосово брашно. 
На авторката на онази тема не може да се помогне по нито един от проблемите и, тя не желае. Дори не чува, но отказва да сложи апаратче и вярва в чудодейни масла... 😕🤪. На Мария мисля, че може да се помогне.

# 323
Вече трети ден се придържам към новото хранене, но срещам затруднения с пазаруването и приготвянето на храната и искам да ви попитам дали вие си имате някакви трикчета. С това безспирно тичане покрай малкия не ми остава време за нищо. Вчера например, добре, че беше майка ми да ме почерпи с едни печени крилца и чак вечерта към 9 успях да намеря време и сили една шопска салата да забъркам. Вие как се организирате, имате ли си някакво предварително измислено меню, правите ли си заготовки, колко често пазарувате и готвите?

Също още едно въпросче, има ли някакво място, от където си взимате идеи за рецепти или списък с позволените и непозволените храни (аз рових в интернет, но не ми изглежда пълно това, което открих)?

# 324
Dolce, сега прочетох за глюконеогенезата.Само не разбрах, ще изчезне ли с времето, като съм на НВ или да вкарам Глюкофаж?/ ти беше писала, че ти е свалил сутрешната кз/.Миоки, не се сещам за нещо по-стресово от ежедневния ужас😀.И друго, за което знам, че ще ме заклеймите.Досега си позволявах чаша-две алкохол вечер, и от два дена реших да го спра.Възможно ли е той да ми е свалял  сутрешната кз?Как действа той всъщност, сваля я в краткосрочен план и повишава в дългосрочен?

# 325
Мария кога е писала, че има ИР или проблем с кг? Наскоро си писахме с нея в Хашимотото. Много й съчувствам за проблемите. Много са тежки. Мисля, че дори си купи книгата за АИП.

# 326
  • Paris, France
Хора, в шаш съм.От два месеца и половина съм на режима и бях свалила кз, около 5.5-5.8.Тази сутрин изведнъж 6.2-6.4, че и 6.7 показа:flushed: Вчера не съм прегрешавала с нищо.Явно ще трябва да почна Глюкофажа, пробвах, но не ми понесе и минах на Берберин/но явно не върши работа/.Най-странно е, че вчера вечерта след храна беше 5.5.А на гладно толкова висока.Идея на какво може да се дължи това покачване?

Еднократно, инцидентно покачване не е болка за умиралка. Може да е сутрешно бълване, както вече ти писаха, може да е някаква искрите, вирусна инфекция, може времето да се е застудило. Може и вчера да си изяла повече калории в мазнини, отколкото си изразходвала, да не си си доспала. Всичко може.

За Метформин ще мислиш чак когато нищо друго не помогне. Тичане или бързо ходене преди лягане, протеин преди лягане ще ти помогнат да нямаш висока КЗ сутрин.

Берберинът прави същото като Метформин, но понеже е добавка няма гарантирано качество.

Да, алкохолът предизвиква лека хипогликемии нощем и висока КЗ сутрин. Предизвиква и ИР, обаче, така че е добре да се спре въпреки КЗ сутринта. С времето ще падне. Не те заклеймяване, а просто обясняваме 🥳🥂

Глюкоза може да помогне за сутрешна КЗ, но като алкохолът леко пречи черният дроб да се празни от глюкоза и мазнина.

И не на последно място - за да спрете да бълват глюкоза сутрин трябва известно време да посетите опразнено от глюкоза, тоест да поживеете в кетоза  след седмици КЗ спира да се качва.

Мария кога е писала, че има ИР или проблем с кг? Наскоро си писахме с нея в Хашимотото. Много й съчувствам за проблемите. Много са тежки. Мисля, че дори си купи книгата за АИП.

В друга тема писа. И аз и съчувствам, но не е готова за кето. Писах и, че пикочна се сваля с цитрат ако случайно се качи, а и не мисля, че ще се качи, но не е готова. Нея я разбирам, поне  

Ще ида да изтрия подробностите за нея в предишния пост, но ще е добре да я докараме.

Миоки, не сме чата на масонската ложа, все пак. Отговаряме, но лично аз се дразня, когато се пуснат изследвания на КЗ и инсулин и се пита нормални ли са, защото точно аз си играх да пиша нормите за да ги сложим в първия пост. Като отговорим на един, че инсулинът му от 15, 68 и 53 не е нормален, следващият би трябвало да чатне, че 23, 110 и 98 са още по-ненормални, но има такива питания през страница.

# 327
Бенджамин, ха ха Joy Да, бях чела онлайн абсурдни "препоръки", че малко алкохол вечер преди лягане "свалял" сутрешната КЗ...Разбира се, нас не ни интересува подобно сутрешно сваляне на КЗ, защото е на твърде висока цена от здравословна гледна точка. А и не на всеки сваля КЗ. Иска ми се да бях започнала по-дълги (36 ч) фастове вместо да почвам Глюкофаж...Но и тогава психически някак не бях настроена за фастове...получиха ми се по-късно естествено.
Мария мисля, че имаше повишена КЗ (не помня точна стойност), та може и ИР да има. За проблем с кг не помня да е писала. Съчувствам и и аз за проблемите със здравето. Confused
Дара, трудна е организацията...докато не започнеш да планираш. Stuck Out Tongue Winking Eye Варя по повече яйца в яйцеварката, месо може да се пече по повече, да се вари месо в буркани. Задължително имам яйца- с тях мога да забъркам доста неща набързо, консерви с риба, измита и подсушена салата/зеленчуци/ в кутия в хладилника, замразени зеленчуци и по някой пресен също, ядки.. За манджи можеш да правиш заготовки от нарязан лук, морков, целина. Държа и по 1-2 яйца в бурканче в хладилника- ако бързам само овкусявам и разклащам и бързо приготвям омлет. Държа в кутии и нарязана шунка, кашкавал, маслини и др.   "Губя време" да мия и подсушавам плодове, зеленчуци, да правя домашни рибени пръчици или панирани пилешки хапки (замразявам една част), сгъвам банички и слагам във фризера или пека цяла тава, с каквото мога гледам да се улеснявам. Замразявам месо на порции. И планирам и си записвам всичко предварително, че понякога човек просто забравя какъв е бил планът. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 12:28 от dolce miele

# 328
Вече трети ден се придържам към новото хранене, но срещам затруднения с пазаруването и приготвянето на храната и искам да ви попитам дали вие си имате някакви трикчета. С това безспирно тичане покрай малкия не ми остава време за нищо. Вчера например, добре, че беше майка ми да ме почерпи с едни печени крилца и чак вечерта към 9 успях да намеря време и сили една шопска салата да забъркам. Вие как се организирате, имате ли си някакво предварително измислено меню, правите ли си заготовки, колко често пазарувате и готвите?

Също още едно въпросче, има ли някакво място, от където си взимате идеи за рецепти или списък с позволените и непозволените храни (аз рових в интернет, но не ми изглежда пълно това, което открих)?
Има тема за ВМ-НВ хранене и тук във форума, в началото има много информация събрана, мисля че имаше и линк към ФБ група пак там.
Блогът "Здравословно с Дени" също може да ти свърши добра работа, авторката мисля че издаде и книга с рецепти но и блогът е много полезен откъм идеи.
Ако не ти е проблем да четеш на английски, прегледай сайта Dietdoctor - в него е пълно и с информация, и с рецепти. С уговорката че не всички от рецептите са по нашия балкански вкус, но пък са много и разнообразни.
Със сигурност има и още много из интернет, напоследък такова хранене набира популярност и информацията е много и достъпна, но на първо време тези са повече от достатъчни.
При мен това което помага да смогвам вечер са две неща - ям яйца често, а те не искат много време и другото е че нямам нищо против да ям едно и също и по 2-3 дни наред и да не ми е току-що сготвено, така че готвя по-голямо количество в ден когато имам време за това и си спестявам готвенето в следващите ден-два. Иначе предимно съм до 8 вечерта на работа, като се прибера в 8 и половина няма много за кога да готвя вечеря тепърва, ако е нещо дето иска време. Да, слагам и готвя нещо, но то обикновено е за следващия ден чак. Често неща дето веднъж сложени във фурната/на котлона, не искат повече занимавка докато се готвят. Което може да се направи в голямо количество и да се замрази, се прави, примерно през уикендите. Бульон и разни от сорта, кой каквато заготовка прави там, всеки си знае. Което може, се делегира на който е наоколо - ти донеси това, ти обели онова, ти отиди до магазина, ти сега мачкай тая кайма докато си говорим... и така. Яйцеварката също ми стана голям приятел откакто си я купих.

# 329
Здравейте и от мен,
записвам се да ви следя, в събота си правих доброволно обременяване с глюкоза и хоп - имам ИР. Ще ви чета и ще се допитвам до вашето мнение, добър опит и практики Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт