Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 441
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
Следя редовно темата, но не виждом alinna, мисля, че беше от Шумен?

# 301
Минавам, само да споделя....при увеличение на протеините, като че ли ми е по-добре! Благодаря Ви за съветите!
Ще си напаснеш режима с времето, така или иначе има разлики при всеки как е най-добре. Важното е че са вече по-добре нещата.

# 302
Има ли разлика между ИР и метаболитен синдром?

# 303
Принципно ги използваме като взаимозаменяеми, макар че "метаболитен синдром" е комплекс от симптоми и заболявания свързани с високия инсулин и захар, а ИР значи по-скоро проблем с инсулиновия отговор, който води до развитието на метаболитен синдром.

# 304
  • Paris, France
Има ли разлика между ИР и метаболитен синдром?

Има, да. При метаболитен синдром обикновено има ИР, но не всеки с ИР развива метаболитен синдром. Някои ги тръшва някой инфаркт или инсулт и чак тогава се разбира, че имат ИР.

При метаболитни синдром има поне три от:

1. Затлъстяване в корема

2. Висока КЗ

3. Високо кръвно налягане

4. Високи триглицериди

5. Нисък HDL

Ако даден човек има кръвно, високи триглицериди и нисък HDL, но няма висока КЗ и видим корем е трудно да чатне, че има ИР докато не си изследва холестерола и триглицеридоте. Общо взето, при Метаболитен синдром, като се нормализира инсулинът изчезва и синдрома. savina_33 от пишещите тук махна лекарства за кръвно и диабет като отслабна и се хранеше ВМ-НВХ.

Ако има проблем с триглицериди, намаляване и спиране на ВХ помагат, но ако има нисък  HDL трябва да се ядат повече омега 3, ниацин, йод, но и да се намалят драстично наситените мазнини.

Холестеролът е донякъде и ген, ИР е по-лесно поправимо (в повечето случаи).

И една молба: Да ритнем дружно авторката на тази тема да дойде да пише тук:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1255046.msg41456714#msg41456714

# 305
Много ви благодаря!

# 306
И една молба: Да ритнем дружно авторката на тази тема да дойде да пише тук:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1255046.msg41456714#msg41456714
Хвърлих едно око на две-на три за тая авторка, ами то насила на никой не може да направиш добро. Тя ако искаше и смяташе, че ще ѝ е от помощ, сама да е дошла до сега. Като гледам, бая време си се морила да ѝ обясняваш, а отсреща никой та...

Между другото в тая тема пише още една мадама която отчаяно има нужда от диета поради здравословни причини, но не забелязвам нещо да прави и тя (може и да съм пропуснала, дано да съм), но такива хора ако първо не си помогнат сами, никой не може да го направи вместо тях.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 01:44 от Миоки

# 307
  • Paris, France
Да, то верно си е мор с някои хора. Аз така започнах да пиша тук. Уморих се с Монтесума, ходех да я гоня из темите, тя ахкаше и охкаше, дойде, писа 10 пъти, отслабна с 5 кила и изчезна. Дано да е отслабнала, да е обърнала диабета и да е добре. И дано някога пише.

А коя е другата дама да я ръчнем и нея?

jof, alinnna отдавна не е писала. Явно не е ма тази вълна. Тя ту пише, ту запазва. Дано да е отслабнала и да е добре! Май и не чете.

# 308
Мария е другата. Гледам, че се беше съгласила да ѝ пишеш на лични. И аз ѝ писах преди време ( не много отдавна, но не и съвсем скоро). От там нанатък си е нейно решение.

# 309
Между другото, срещам из други теми потребителки които очевидно са предпочели да си ядат въглехидратите (и в повечето случаи са бисквити, чипсове, пакетирани изделия) вместо да ги ограничат. Все пак, кой какво ще яде си е негова работа- колкото и някой да му дава съвети и да се опитва да му помогне...Някои неща човек трябва сам да направи за себе си. Срещам из другите теми и мнения, че тук е "затворена група" и на някои пишещи никой не им обръща внимание...На някои от тях аз помня, че е отговаряно, но явно не е съвпаднало с представите им за това което могат да направят за себе си и са търсели друг начин...та реално считат, че никой не ги е "отразил".

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 02:29 от dolce miele

# 310
И аз съм срещала недоволство от липса на заинтересованост в тази тема да се отговаря, ама как пък на едни се отговаря на други не? Не като да няма през ден, през два някой нов с въпроси. Все пак зависи и как е зададен въпроса, пък и наистина някои като им кажеш, че трябва да орежат ВХ и се чупят (не е грешка - "ч" е).

Аз поне се старая да отговоря на всеки който пита нещо, ако мога. Не че има много почитатели на моя начин на хранене, та и се старая да не го навирам много на хората, може и да не ми се получава, не знам Smile

Съжалявам, но аз поне не съм толерантна към яденето на ВХ и честно казано изразът "щитовидната си иска ВХ" ме изкарва извън нерви, ама се старая да се въздържам. Сега го пиша защото не е към никой конкретно постът ми.  Wink

# 311
Да, "срещам" хора на които е казано, че трябва да ограничат вгх (не да ги изключат на 100%) и не им е харесало явно и си месят хлябове, питки, правят баници, сладкиши, ядат си пакетирани неща и т. н. "Затворена група" съм го срещала и в други теми- не само по отношение на тази тема за ИР, ами и за всяка друга тема- когато на питащия не му е допаднал отговорът или по-точно- не е съвпадал с желанията му. Аз също се старая да отговарям на въпроси, пропускам понякога когато видя, че друг вече е отговорил...

# 312
  • Paris, France
Миоки, за много хора изглежда налудничаво, а когато и доктор им каже, че е много опасно и не може да не се ядат ВХ, те се чупират (с ч, не е грешка 🥳)

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 12:33 от Nevena Virolan

# 313
Да, същата Мария. Факт е че е сложно, но тя не е опитала всичко. Естествено ѝ препоръчах моята диета и ѝ казах че месото не се отразява зле на подаграта, че нея и това я притеснява. Препоръчах ѝ поне да попрочете. Не знам какво е направила, вероятно е решила че съм луда и е забравила за случая.

# 314
Момичета, минавам и тук да се похваля. Не мога да повярвам! Не стига, че м. ми дойде навреме, ами и продължи само 6 дни! Това за мен си е истинско чудо! Много съм доволна! ВМ НВХ за мен върши чудеса. Сигурно и фастовете са оказали положителен ефект. Да, първите дни ми беше доста обилно, но предполагам и това ще се оправи.
Освен това съм и още килограм надолу.

Поздравления. Само така продължавай.
И да, фастовете са страхотни. Изчистват и регулират много неща.
Както човек има нужда да си почине след работа и да спи нощно време, така мисля е и с организма.
Органите имат нужда от моменти в които трябва да им дадем почивка.

Общи условия

Активация на акаунт