Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 418
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Вече трети ден се придържам към новото хранене, но срещам затруднения с пазаруването и приготвянето на храната и искам да ви попитам дали вие си имате някакви трикчета. С това безспирно тичане покрай малкия не ми остава време за нищо. Вчера например, добре, че беше майка ми да ме почерпи с едни печени крилца и чак вечерта към 9 успях да намеря време и сили една шопска салата да забъркам. Вие как се организирате, имате ли си някакво предварително измислено меню, правите ли си заготовки, колко често пазарувате и готвите?

Също още едно въпросче, има ли някакво място, от където си взимате идеи за рецепти или списък с позволените и непозволените храни (аз рових в интернет, но не ми изглежда пълно това, което открих)?
Аз готвя в по-големи количества и лесни неща. Ако се събудя преди другите, подготвям нещичко, след това обикновено водя каката на ДГ. Докато бебето спи готвя и върша още нещо по домашните задължения, готвя и за бебето, по няколко порцийки, понякога замразявам. После прибирам каката и стоим навън до към 8, а за вечеря някаква салата и от сготвеното, докато беб спи. Специализирала съм се в лесни неща които изискват предимно печене - джуланче в глинен съд, пържоли, филета от риба с бадемова поръска или маслини и моцарела, пак на фурна. Крилца, бутчета, все печени, пържени кюфтета, руло стефани, сирене по шопски.. все бързи за приготвяни и после само печени. И разбира се, яйца. Гледам и почти винаги да имам домашна шунка, че купешките... не ми се мисли колко "подобрители" имат.

# 331
Невенче, явно сме наборки, че и една зодия. И аз след няколко дена чуквам 50.Ма явно ще се разпадна преди да ги навърша, какво ли не ми откриха последните месеци-ИР, хипо на ЩЖ....Ма аз съм си виновна, имах симптомите отдавна и си мислех, че всичко е пременопауза и ще търпя.Факт е, че се чуствах супер напрегната и зле психически и се "лекувах" с алкохол.Незнам дали той не ми докара ИР.

# 332
Невена, те повечето не четат първия пост поне докато не ги насочиш. Първо си пускат изследванията и чак като им кажеш че имат проблем, тези които имат истинско желание да се оправят, започват да ровят.
До някъде ги разбирам, всеки се вълнува за собственото си здраве и специфика и искат персонализиран отговор, други не се ориентират, трети просто ги мързи. Пишеш когато ти дойде музата и това е. Е, ти с тия чаршафи и теб те  разбирам, че ти е тежко - на всеки дълго и обстоятелствено Stuck Out Tongue

Бенджамин, алкохола е отрова, махай го. Може да е нещо компенсаторно от въздържанието. Моят съвет е да не бързаш с хапчетата, особено щом не се чувстваш добре с от тях. Изкарай поне няколко седмици "чисто" и ако тенденцията не е към подобряване, тогава обмисли пак хапче или не. Не са безобидни, свабят нивата на Б12 и кой знае още какви поразии нанасят.

По повод пазаруването и храненето - пазарувам често, факт, но и готвенето ми отнема съвсем кратко време та компенсира. Планове не правя. Гледам да е зареден хладилника с основното - месо и яйца и от там нататък, ако имам време, може да сготвя нещо по-завъртяно като руло Стефани, ако не, една кайма с яйца или едни пържоли с малко подправки и във фурната. Гарнитури приготвям рядко. Повечето са кисели краставички, маслини, сирена. Понякога правя задушени зеленчуци за останалите - зелен боб, чушки, тиквички. Всичко ми е нарязано и замразено, че иначе се разваля, защото вкъщи няма големи почитатели на зеленчуците.

# 333
  • Paris, France
Да се отчета, все по-често преди хранене  КЗ е около 4,7-4.9. След хранене, м/у 4.9 и 5.8. Само тази сутрин ми се стори малко странно, че от 4.6, на първи час беше 5.6 след като ядох домашно приготвена шунка, половин авокадо с лимон и 3-4 хапки от нещо като хляб, но от бадемово, ленено и кокосово брашно. 
На авторката на онази тема не може да се помогне по нито един от проблемите и, тя не желае. Дори не чува, но отказва да сложи апаратче и вярва в чудодейни масла... 😕🤪. На Мария мисля, че може да се помогне.

В домашната шунка също може да има ВХ ако е започнала ферментация. Това е причината да се препоръчва изключване на колбаси при ИР. Ако е изядени голямо количество протеин, черният дроб може да е произвел глюкоза от излишъка. Авокадото, мазнините от ядките може да са попречили оставането в кетоза, а и в ядките има минимални ВХ, но ги има.

Не е болка за умиралка захарта и не е висока.

Бенджамин, аз сега нямам ИР, но като ми спря цикъла преди 6 години, приятелки ме убеждаваха, че е от предменопауза. Засега е редовен само като не ям кетогенна. Не ми се мисли какво ще е след менопаузата. Няма да се разпаднем, споко! Утре ме чака торта и шампанско, вдругиден реанимирам и почвам да постя. Разкарай алкохола! Отрова е за нас.

Офф - оня ден в трамвая дебела жена с мустаци разказваше на друга, че от напрежение отслабнала с 10 кила и и дошъл обилен цикъл докато била на работа, а по принцип не и идвал сам. Другата я нахока, че не яде и и обясни, че е опасно да не се яде редовно. Идеше ми да и изкрещя да влезе да види какво е ИР, но трябваше да слизам.

Just a woman, браво! Все се отплесквам и те забравям. Много се радвам за тебе. Лимончето и тя е на прав път.

Елора, на мене някой като ми пише с камара изследвания и питане какво да яде ги пращам тук, обяснявайки, че храна не им е нужна и вода с малко сол е предостатъчна. А ако искат да ядат да прочетат първия пост.

Миоки, разбирам, обаче е трудно. Всъщност не е трудно след като разберем какво да правим. А за тези, които не харесват НВ. Има и тема за вегетарианско хранене при ИР. А и колкото и подробно да обясним, все има неразбрали или нещо пропуснато, системата не работи итн.

# 334
Аз започнах да планирам и покрай малката, тя е тази на която не мога всеки ден да сервирам само яйца и месо. Че и междинки и трябват. А да се въртя всеки ден да правя по 1 порция от нещо си...не си е работа Grinning
Аз бях по-скоро от неориентираните Grinning В смисъл, преди да разбера, че имам ИР...ИР ми звучеше като нещо много сложно, а също и темата тук и тази за Вм-НВХ Grinning По няколко пъти съм чела първите постове докато многото информация започне да ми се изяснява. Първо темата за ВМ-нвх, малко по-късно надникнах и в тази...

# 335
Офф - оня ден в трамвая дебела жена с мустаци разказваше на друга, че от напрежение отслабнала с 10 кила и и дошъл обилен цикъл докато била на работа, а по принцип не и идвал сам. Другата я нахока, че не яде и и обясни, че е опасно да не се яде редовно. Идеше ми да и изкрещя да влезе да види какво е ИР, но трябваше да слизам.
Ох разсмя ме Satisfied

Иначе да, лесно е когато проумееш какво трябва да се прави, а като видиш и резултат, се надъхваш още повече, но трудното е докато прескочиш първите няколко препятствия като дезинформация и идеята, че хапчето и мнението на лекаря, без значение какво е то, са меродавни.

# 336
Здравейте, включвам се и аз във вашата тема. Следя ви от известно време, но да разкажа и моята история.
В началото на март ме диагностицираха с ИР. От години не ям сладко, хляб, бяло брашно, с картофи и ориз не прекалявам, а и алкохол не пия. Никога не съм преяждала или хапвала непрекъснато. Диагнозата беше голям шок за мен, защото винаги съм мислила, че се храня здравословно и разумно. Веднага ми изписаха метформин, първо Сиофор, който в последствие смениха с Глюкофаж. Лекарката иска да достигна доза от 2000мг, но за мен е невъзможно. Пробвах два пъти и стигах до повръщане. Пиех по 1500мг вечер, но явно не ми действа добре, защото по 5-6 пъти на ден съм във WC-то. На своя глава намалих дозата на 1000мг дневно и поне честите ми посещения в тоалетната се ограничиха до 2-3. От началото от поставянето на диагнозата съм свалила около 9кг.Имам среща с ендокриноложката след няколко дни, дано не ме навиква много за своеволието. Sweat

# 337
Невена, извини ме за неразбирането... още се образовам по въпроса... домашната ми шунка е просто сварено месо на около 75 градуса в шунковар. С какво е различна от пържолата, освен с въпросната евентуална ферментация, която споменаваш.
Все още съм в процес на гледане на клипчетата от първа страница, дано ми се изясни в крайна сметка от какво по колко точно да ям.

# 338
Лорелай, а как се хранеше? Simple Smile Аз не бях фен на газирано, джънк и повечето непълнозърнести неща, добавената ми захар не беше в голямо количество, но съм имала периоди на емоционално хранене...И все пак, изненадана бях за КЗ- може би понеже каквито и симптоми да имах съм ги отдавала на анемия, ниско кръвно, недоспиване, умора и прочие..

# 339
  • Paris, France
Невена, извини ме за неразбирането... още се образовам по въпроса... домашната ми шунка е просто сварено месо на около 75 градуса в шунковар. С какво е различна от пържолата, освен с въпросната евентуална ферментация, която споменаваш.
Все още съм в процес на гледане на клипчетата от първа страница, дано ми се изясни в крайна сметка от какво по колко точно да ям.

Сваряването не винаги успява да избие всички микроби. От изваждането на шунката в нея започват да се развиват микроорганизми, които се хранят с протеин и отделят ВХ.  Някои микроби в месото предизвикват диабет, тоест качват кръвна захар. Има хора, които успяват да се излекуват с антибиотици + ядене на прясна, току що два дена храна и месото да е бяло. Нищо сурово, даже салата и нищо преседяно над 15 минути след сготвяне. Никакво свинско, телешко. Само пуешки гърди и нещо подобно можеше да се яде.

лорелай, а тествала ли си селен, Б12, Д3? При нормално хранене, че и без хляб, тестени и без алкохол нещо трябва да липсва. Ядеш ли наситени мазнини? Плодове?

Не стигнах до пълна доза Метформин, а като тебе до 1000. 1500 ми изписаха. Няма проблем да приемаш по-малко. Това Не е антибиотик. Ако си в стабилна кетоза и нямаш липси даже можеш да го намалил и спреш. Колко още кила ти остават?

И друго - да не би като не си яла ВХ, ОГТТ да ти е излязал фалшиво положителен. Инсулинът и КЗ на гладно как бяха?

# 340
  • София
Как е възможно ОГТТ да излезе фалшиво положителен? Много интересно ми стана?
Уж съм чела информация по въпроса с ИР, но ми беше убягнало, че може да се повиши от недоспиване и с това имам проблем.

# 341
Ако ядеш нисковъглехидратно в дните преди изследването може. То затова си има и правила на провеждане на ОГГТ- виж на сайтовете на някоя лаборатория по-подробно. Боледуване, антибиотици, лекарства, стрес, недоспиване, физически натоварвания, алкохол, обезводняване и др. също са фактори...

# 342
Долче, може би съм се хранила недостатъчно в годините назад. Ядях предимно салати и сухо месо. Сутрин обожавах да ям ябълка. Приятелките ми винаги са се чудили как живея с такова минимално според тях количество храна. С водата съм скарана и сега са насилвам да пия вода.

Невена, ще прикача снимка на резултатите ми. Спомням си, че вечерта преди изследването имахме сериозна  караница с ММ, последвана от  лош и прекъснат сън, но въпреки това едва ли е могло да има чак такова влияние. За килограмите имам още доста за сваляне. Освен ИР съм и в менопауза....кеф, та дрънка Simple Smile

Скрит текст:

# 343
  • Paris, France
Много нормални, активно спортуващи мъже излизат диабетици ако дълго време преди теста не са яли ВХ. Ако се хранят една седмица преди теста  ВВ, с поне 150-200гр ВХ дневно, резултатите им са перфектни.  В природата това, което не се ползува се губи.

Към изброените от dolce miele добавям отслабване или надебеляване. Също променят резултатите  10 дена преди теста е добре да се храним изокалорично - с калории, които не водят до намаляване или увеличаване на тегло. Спортува се нормално, колкото и ежеседмично, а не повече или по-малко.

лорелай, ще ида да ти видя резултатите. Докато пиша не мога да ги отворя. Щом сте се карали и не си си доспала, не са релевантни, съжалявам. Освен ако не се карате всеки ден и не си доспиваш по принцип.

# 344
Невена, чак толкова да повлияе на инсулина- едва ли. Почти 40 е Thinking Виж, за КЗ съм по-склонна да го повярвам. А и вит Д е нисък- нали и той имаше отношение към ИР?
И антителата на ЩЗ са високи (доколкото видях и запомних)- Хашимото.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 14:49 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт