Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

  • 21 810
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 18 539
Ето обяснение за ябълковия оцет във връзка с отслабването и киселинността на урината.
https://www.youtube.com/watch?v=6Ogaib6dVdQ

# 676
  • Мнения: 2 805
Онзи ден правих тиквеник за домашните, с много малко захар. Това ми е любимият сладкиш и реших да се наградя с две парчета. На другия ден хапнах още едно. Два часа след това - познато усещане за хипогликемия. Е, как е възможно такова нещо? Повече от година съм на режима, нито веднъж не съм имала тия гадни усещания и сега след едно по-сериозно кривване, веднага да се появят?

# 677
  • Мнения: 18 539
Хипо само на втория ден ли имаше или след двете парчета на първия?

# 678
  • Мнения: 2 805
Хипо само на втория ден ли имаше или след двете парчета на първия?
След първия скоро си легнах Blush. На другия ден обаче имах желание да закуся (отдавна нямам такова), хапнах пак и преди обяд се разтреперих, като едно време. Да кажа, че сама си се сложих на тоя режим, нито някой ме е диагностицирал, нито съм се изследвала задълбочено. Просто тия хипота взеха да зачестяват тогава, почнах да си ям нввм и изчезнаха тотално (същевременно се появиха доста позитиви) Сега се изненадах колко бързо се връщат хипогликемиите....
Така или иначе, получих си урока Grinning

# 679
  • Мнения: 18 539
Явно все още си чувствителна към въглехидрати и ти скача много инсулина. Аз съм хапвала това-онова няколко пъти, но не съм имала хипо след това. За това пък се чувствах отпаднала и започваха да се обаждат ставите. Не знам колко големи са били парчетата ти, моите хапвания са били винаги скромни, че още след няколко хапки ми ставаше тежко и не можех да изям повече. Не съм тествала с цели парчета, ама нещо нямам и желание.

# 680
  • Мнения: 2 805
Абе гледах да подбирам с по-малко кори, тоест повече плънка хапвах. Може би защото повторих, не знам. Ама аз с тиквеника съм така - не мога с малко. Иначе торти, хлябове, такива работи не ме привличат и изкушават.

# 681
  • Мнения: 18 539
nutritionfacts.org Satisfied сериозно?! Там има всичко друго освен факти. Ако чуеш/прочетеш, че слънцето е изгряло, задължително трябва да провериш през прозореца.

Да поясня горенаписаното - беше отговор към поста на jerami съдържащ линк към това видео:
https://www.youtube.com/watch?v=uptETdDvDzQ
може пък на някой да му се стори интересно.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 23:33 от Миоки

# 682
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Успех на всеки по пътя към здравето.

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 20:25 от jerami

# 683
  • Paris, France
  • Мнения: 17 520
b]Арвен[/b], да, вероятно е хипо и няма общо с режима и колко време си била на него.

Пръстите ме заболяха да обяснявам, че режимът, сам по себе си не намалява ИР и даже я увеличава. Това е като да имаш чувствителна към слънце кожа и да спреш да я излагаш на слънце. Няма да изгаряш, да имаш зачервяване и белене, да те сърби и боли, но няма да си оправиш чувствителността. Естествено е тъпо да се излагаш на слънце ако си чувствителна и трябва да спреш. Ако искаш да подобриш, обаче, чувствителността, можеш да изследваш вит Д3 и да го качиш ако е нисък и тогава да започнеш да се излагаш на слънце, но по малко и бавно да увеличаваш времето. В един момент може да свикнеш и да загубиш чувствителността, но може и да не успееш. Същото е.

Като искаш да ядеш тиквеник, почваш като Деси да ядеш по малко ВХ  но намалявайки мазнините и да ги гориш. Това е същинското подобряване на инсулиновата чувствителност, но не се получава при наднормено тегло, ядене на много мазнини и заседнал живот, разни липси.

Това  което си направила е като да си вдигала по 100 кила, да си спряла 2 години и сега, без загряване да пробваш да ги вдигнеш пак. Няма да можеш. Ще трябва да почнеш от 20 или 50 и да се тренираш.

В плънката също има захар, предполагам.

Следващия път гаврътни 20мл оцет преди тиквеника и да видим.

И аз обожавам тиквеник и понеже никой друг не го обича не го правя. Ах, тиквеника с орехи на баба ми!

jerami, на мене ми казаха да не ям сурови яйца, в смисъл белтъкът да не е суров, защото съдържа авидин и пречи на усвояването на биотин, а ние често сме дефицитни на него. Идеалното било рохко, сварено яйце или на очи. И недей така да се предаваш и да бягаш!  Като прочетох за последния пост, помислих, че не щеш да постиш повече, хаха.

А ако можеш да ни дадеш съвети и насоки за щитовидната, добре дошли са. Пишеш, че много от нас сме с лоши щитовидна хормони. Така е, защото ИР влошава щитовидните, но и проблем със щитовидната предизвиква ИР. Да, някои режими влошават временно някои хормони, но това е като редене на Рубикуб. Не е възможно да го наредим целия без временно да развалим вече наредена страна.

Деси , не са лоши наситените мазнини по принцип, но при мазен черен дроб, дори и вече да е отмазнен се внимава с тях. Не съм ги окълцала на 100%, но и не мога да ям само такива, особено с ВХ. 50% от ИР имаме някакъв % омазняване, но 50% нямат. Почти всички азиатци имат отмазняеане ако имат ИР, а само 20-30% от африканците. Белите сме помежду тях. Всички с омазняване внимаваме с наситените. Тези без омазняване гледат показатели за холестерол.

Изчакваш идеално ОГТТ и пробваш. Ето, аз ям боб и ориз, но много хора не го толерират

# 684
  • Мнения: 18 539
Ето това вече е друго. Благодаря за изследванията.

Да, имал си проблем и все още не си в идеални стойности. Гликираният ти има още мегдан за подобрение.
Само спекулирам, но с тази стойност от 6, която си имал първоначално, може и диабетик да си бил, за това да не си имал висок инсулин. Мъжете обикновено не са анемични, така че ще приемем, че не си имал нисък хемоглобин и от там нереален HB A1C. Инсулинът ти след шоколада , сладоледа и там другите неща е ужасен и изобщо не е ок, ни най-малко.  

Аз стартирах с HB A1C 5,5, сега вече е 4,9. Аз знам кога ми е скачал инсулина - получавах хипогликемии и озверявах от глад, така че не сме били в подобна ситуация с теб. Диетите ни не са дори близо подобни, но моите резултати са по-добри от твоите по отношение на захарта. По отношение на инсулина, моите са по-лоши на хартия - на гладно ми е 7,56, но нямам болки което значи силно редуцирано вътрешно системно възпаление - устройва ме. Другото е че не знам с каква стойност съм стартирала, вероятно е като твоята след сладоледа, а може и по-лоша.
Така че пак стигаме до, дали само от това което показват цифричките е или не е знак за болест при липса на симптоми.
Резултатите ти показват само, че за теб твоето хранене работи до някаква степен, което не значи, че ще работи за мен или пък доказва нещо фундаментално. Ти, очевидно от гликирания, си имал проблем и със захарта, а още повече с инсулина, а от последното се вижда, че далеч не си "оправил положението" с твоя начин на хранене така да се каже. Какво количество и какви мазнини ядеш всъщност? Знам, че си против екстрахираните (тази дума ми е нетипична), което не ти оставя много място и което значи че ядеш много ВХ но малко мазнини.

Мерене на инсулин 2 часа след хранене не е "на гладно", така че не знам до колко адекватно отразява ситуацията.

Между другото, фруктозата не вдига толкова захарта, но се метаболизира в черният дроб и злоупотребата води до неалкохолно затлъстяване на органа, така че, ако имаш чернодробни, също ще е полезно да покажеш.

Да допълня, с радост бих направила тестове като твоите, но нямам възможност тук да се тествам когато си поискам за съжаление. Иначе щеше да е много интересен експеримент.

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 01:05 от Миоки

# 685
  • Paris, France
  • Мнения: 17 520
jerami, поздравления за хубавите резултати 💐. Пожелавам ти никога повече да не видиш лоши резултати и само здраве и щастие оттук нататък.  

Ох, написах километричен пост и се изтри, та ще бъда кратка, но утре ще добавя.

мерене на инсулин - няма, все още домашни инсулиномери, изследването на инсулин е скъпо и недостоверно, защото стомахът се празни различно според количество и вид храна. Добър резултат на втори час може да означава, че храната още не е влязла в червата и не е активирала инкретините. При ИР често има забавено изпразване на стомаха. Трудно е да намерим време да идем в лаборатория, да ядем на място, да кибичим седнали там 2-3 часа сутринта и да мерим през час. В повечето лаборатории изобщо не се съгласяват. В много държави е невъзможно човек да влезе в лаборатория и да поиска изследване. Дори в частните искат рецепта от лекар.

Има значение и времето. Сутрин инсулиновия отговор е един, а следобед доста по-добър. Говоря за еднакво количество глюкоза.

Лекар,който се е занимавал с инсулинов отговор ми каза, че при всеки човек пикът при дадена храна е в различен час, а не на 30, 60 или 120 минута както при глюкоза.

Имах позната в лаборатория и съм се тествала след някои храни, както и кафе без захар. Е,нито една храна,нито кафе ми вдигнаха инсулин или захар колкото 75гр глюкоза. Единствено плодове са ми вдигали КЗ и то не банани, при това без да вдигат кой знае колко инсулина.

глюкомер - нямам и не ползувам, а и вече отдавна не вдигам КЗ, но в началото се тествах при съседка най вече за кетони,но и КЗ. Това от технически интерес. Ако на ОГТТ КЗ не се вдига тестването има смисъл само за да се види дали човек вече е в кетоза, примерно. На Елора и Миоки такива тестове не са им от полза. На Деси са от полза, защото показват глюкозна нетолерантност и недиректно ИР. За хора, които вдигат много КЗ или правят хипоглилемии глюкомерът е полезен уред.

Нивото на КЗ има огромно значение за развитие на най-различни инфекции, които трудно се овладяват и могат да персистират с години след като КЗ е държана много ниска непрекъснато. За хора, чийто инсулин скача до 300 или 400, но КЗ седи 5 или 5.2 (да, и такива има, даже тук, в темата) няма смисъл меренето на КЗ.

ИР може да се развие много бързо. Изобщо не става дума за години. Аз бях изследвана ежегодишно с ОГТТ с инсулин поради това, че през втората бременност КЗ леко падаше на 1 и 2 часа вместо да се качва или да седи същата. Нямах ИР. Малко стероиди и излежаване заради травма и хоп, инсулин 190 на първи час. Миналото лято пак пих стероид и за месец инсулинът стана 18 от 4-5. Точно за.месец. Маларията прави същото, като ИР остава и след излекуване понякога.

А триглицеридоте ти са впечатляващи, браво!

Чакаме да разкажеш за менюто, спорт и бил ли си със затлъстели органи и отслабва ли си.

Доколкото разбирам си фен на WFPBD. Аз също я харесвам. Ти ядеш мазнина ако е в цяла ядка, значи.

# 686
  • Мнения: 1 502


Здравейте, момичета. Дъщеря ми си прави изследвания на 4 ден от цикъла и КЗ беше 4,84 и инсулина 6.67. На 22 ден от цикъла прави прогестерон и аз и казах да пусне пак КЗ и инсулин и стойностите са- КЗ- 5,05 и И- 9,02. Като предния ден следобяд е хапнала някакво парче торта, а преди това е яла сандвичи навън. Студентка е , на 23 г. Храни се един или два пъти на ден, предимно здравословно. Понякога си хапва и сладко. Холестеролът и първия път е бил 5,84, а вчера 5, 33. На 12- ти е на преглед при ендокринолог. С нередовен цикъл и качване на килограми, които не може да свали. По принцип е мн слаба, 57 кг на 178 см, сега е 63 и не се чувства добре. Отделно нервност, безсъние, чудя се дали да не направи едно обременяване с глюкоза преди прегледа, за да не се бави после. На гинеколог е чак в началото на ноември.

Според мене дъщеря ти се е заседнала и залежала и има нужда от спорт, даже силови за да си върне мускулите.

63кг от 55-57 не са чак толкоз много при нейния ръст.

Инсулинът на гладно показва акумулираната енергия. Ако предишния ден се е наплюскала и не се е движила може да е скочил двойно. Моят е скачал и над три пъти, но с малко кето го върнах под 5 за месец.

След ядене като мазна торта е нормално холестеролът да падне  Той се движи според изядената предишния ден мазнина при повечето хора  

Вижте нивата на ДЗ, Б12, фолат.

Четете първия пост, започвайте и до месец ще видите резултати.


Невена, много благодаря за коментара. Ето и изследванията на 4- ти ден от цикъла и на 22 ден, като се има предвид, че цикълът и е нередовен и не се знае дали е след овулация:


Видно е, че вит Д е нисък, а В12 , Ft3 i Ft4 са в долна граница. Като чета симптомите за хипофункция, има ги всичките, но може да има и ИР
, затова се чудя дали да не направи едно обременяване сутринта преди прегледа при ендокринолог. Прочетох и друго, че щитовидните хормони се правели на чист ден и, че кръв за изследвания се вземала рано, а дъщеря ми е ходила втория път към 10, ако това има значение. Та, ако направи обременяване в другия понеделник, дали да не пусне и щитовидните отново?
Има съмнения и за ПКЯ, но това ще го уточни гинеколога през ноември. Интересното при нея е, че са малко кг за сваляне, но не може да ги свали. Няма време за целенасочено спортуване, но прави по 10000 крачки на ден вършейки си ежедневните задачи, ходене до университета и т.н.Според мен стресът около пандемията много и се отрази на всички, защото два месеца не беше излизала и всъщност от тогава започнаха проблемите и- страхотно акне за около два месеца, нервност, безсъние, качи килограми. По- рано правеше всеки ден каланетика, сега смята, че ако започне пак след като е качила кг ще стане по- обемна и не иска да прави. Дано ендокриноложката е добра този път, че предишната каза, че изследванията и са в референтни граници и няма проблеми.
Очаквам с нетърпение твоя коментар с предложение за излизане от този омагьосан кръг.

Иначе аз за близо месец на НВХ и 15 дена на Глюкофаж 750 съм свалила 4 кг. От тази вечер ще увелича на 2 по 750 десетина дена докато стигна 2 по 1000 както ми беше изписан. Храня се на към 14 ч и към 20ч, обикновено риба, крилца, бутчета, яйца със салата. Позволявам си понякога боровинки с маскарпоне или ябълка. Сутрин пия кафе с кокосово мляко и малко прясно мляко, след като обядвам пак пия същото кафе. Добре се чувствам за сега. С ходенето е зле положението, имам и колело, но не го използвам редовно. И водата ми е проблем също, рядко стигам до 1,5 л

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 08:01 от maq-mi

# 687
  • Мнения: 1 052
Jeremi, тези резултати са интересни. Ако се ориентирам това хранене е тип “whole foods”. Имам една колежка, която след много проблемна и лошо завършила бременност й се отключи автоимунно - ревматоиден артрит и след много обикаляне по лекари и тъпкане с лекарства, заряза изцяло конвенционалното лечение и яде така. Основно плодове и зеленчуци - сурови, готвени също може, но без мазнина, мазнината си я набавя от първоизточника (маслина, ядка, авокадо, семе). Яде бобови, но да няма в тях добавена мазнина, хляб не яде, но яде примерно жито. Не яде захар, нищо пакетирано и т.н. Всичко това са доста въглехидрати, но пък човек много трудно може да изяде твърде много такива. Едно е жито, друго е прясна топла франзела с краве масло или др под. Млечни и месни не яде и май не яде и нищо друго животинско. На нея този режим твърди, че и помага, макар и за много различен от нашия проблем. Тя ми предлагаше да се храня така, но прецених, че този режим не е за мен, защото на този етап тя има дефицити на няковитамини, вкл. беше изключила изцяло солта от храненето си, а това не е ок. Аз целя бременност, а бременността изисква много б витамини, б12 е критичен за мен и не става така . Гледала съм и няколко алтернативни лечители в нета, които препоръчват това хранене за ИР и диабет.
Ако се загледа обаче в този режим и в режима за вмнвх ще види, че огромните разлики не са толкова огромни, а има малки на вид, но всъщност общи ключови черти - яденето на естествена храна, непреработена. Сигурно има хора, които възприемат вм нвх или кето като ядене на салами и тонове мазнини, но изобщо не е това идеята. По същия начин, по който никой не би изял толкова жито, колкото аналогично би могъл да изяде пресен топъл хляб. Така и естествената мазнина извън разни преработени храни е засищаща в много малки количества.
 
Аз лично прецених този режим като най подходящ, защото е нещо, което бих могла да следвам дълготрайно и се вписва по-добре в целите ми и благодарение на съветите на момичетата тук мисля, че вървя в много добра посока. Повече зеленчуци не съм яла никога в живота си Simple Smile Меря кз, защото при мен тя беше по-проблемна - доста висока на гладно, и се влияе от храната доста

# 688
  • Paris, France
  • Мнения: 17 520
мая ми, ако дъщеря ти има ПКЯ, то може и да не се дължи на ИР, а на недостиг на йод, примерно, което да обясни и високия "лош" холестерол, ниски щитовидна хормони. Сама пишеш, че яде торти и сандвичи. Витамините и нива са ниски, макар и в норма. LH и е леко високо в пропорция с FSH, което може да показва поликистоза, но може и да не е това. Яйчниците имат нужда от много йод и без него се увеличават и правят кисти и без ИР. Те са един от двата органа, който след щитовидната жлеза имат нужда от най-много йод.

Нивата на селен са много важни. По-добре изследване тях вместо да търсите под вола теле.

Оправете вида на мазнините, които яде, витамините нива и ще почне да слабее и без диета.

За вида на мазнините сме писали хиляди пъти, а може би има тема за холестерол.

Вижте добавките за СПКЯ като инозитол и фолат, които, освен че помагат на яйчниците, повишават и инсулиновата чувствителност. Има ги в първия пост.

Метформинът сваля Б12 и дърпа магнезий към черен дроб и така не остава за щитовидна и яйчници.

С нейните витамини изобщо не бих губила времето на ендокринолог преди да ги оправя и да оправя храненето.

Да спре да яде сандвичи, торти и подобни боклуци и ще видиш, че ще отслабне много бързо. Докато има липси може цял ден да прави крачки и пак ще си ходи болна и дебела.

# 689
  • Мнения: 40 391
Не, не е по време на режима. От години не слагам захар в кафето. Като студентка, обаче, менюто беше кафе с 4 лъжички захар + мляко или сметана + задължително нещо сладичко за закуска. После постепенно я намалих, но със Сладкото за закуска продължих още години наред. Вероятно метаболизмът ми е бил много здрав, за да ми позволи толкова години такова издевателство ...

Имам питане за наситените мазнини - наистина ли вредят, чета противоречиви неща и ако да, защо точно?

В началото с много неща успях да се разделя с някои неща, но със захарта в кафето ми беше най-трудно и отне най-дълго време.
4 -те лъжички бяла захар станаха 4 кафява. След известно време минах на 3, после на 2. После на малка лъжица мед, после на половин лъжица мед, после мед на върха на лъжицата и доживях момента и тази капка мед да ми е твърде сладко. Да не пропускам, че и пиех със айриш сметана, която е подсладена.
Сега го пия чисто или с много малко мляко.


jerami, не ти ли хрумва, че при тази храна, стойностите при всеки човек ще са различни? И това зависи от самия организъм и степента на ИР, която има.
Аз ако толерирам плодове и съм го доказвала с изследвания, то други не ги толерират.
И особено ако това са резултати на човек без ИР, отново нищо не доказват. Доказват само за него си, че тази храна не му пречи.

Общи условия

Активация на акаунт