Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 304
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Аз пия инофолик сега, ама така или иначе трябва да пия фолиева киселина и съчетавам нещата.

# 556
Миоки, аз пък държа да отбележа, че това е нивото на лечение в "топ клиниките" в България.Аз на себе си се чудя, защо аджеба тъпо  и упорито продължавам да си давам парите по доктори, като можеше с едно направление да отида при първото ендо което ми е най-близко до нас и да чуя същото.Явно съм мазохист 😂
bebidigo  зарежи ги тия депресии полза от тях няма.😁Аз какви ли не здравословни проблеми съм си открила, ама ме е срам да се депресирам, като се замисля колко по-болни хора от мен има.Горе главата😊

# 557
Да, наистина е така. От депресията има само негативи, нищо полезно. Вече свикнах и предполагам че ми трябваше това за да се осъзная и да променя начина си на живот към по-добро. Имам въпрос към запознатите- малко ме е срам но ще питам. След нормализиране на инсулина позволявате ли си "вредни" храни ( естествено нямам предвид връщане към старите навици). Мисълта ми е в рамките на нормалното примерно съм някъде навън или на събиране мога ли да си позволя нещо странично Grinning целта ми е да го направя начин на живот и в бъдеще да балансирам здравословната храна с малки прегрешения, разбира се по-голямата част ще е диета и активен начин на живот. В такъв случай може ли да се завърне ИР или ще бъде овладяна? Точно от тази идея се депресирам че съм млада а до края на живота си ще съм на тревички и месо Grin

# 558
Е че какво лошо на тревички и месо Smiley

Можеш разбира се да си позволяваш от време на време някой джънк, стига да не започнеш да се подхлъзваш прекалено често и ти стане навик. Обаче има и голяма вероятност нещата които са ти харесвали, да се окажат не толкова вкусни колкото ги помниш. Сладкишите в момента са ми толкова сладки, че чак гадно ми става - да, опитвала съм ги. Тесто сега като се замисля, не съм пробвала от много отдавна.

# 559
  • Столичанин ама не в повече :D
Jerami, много съжалявам, че изчетох почти целият ти пост. По-голяма глупост не бях чела. Лишен от всякаква логика. И един въпрос, как разбра, че преди режима съм се хранила с пакетирани храни и подсладени напитки? Това просто не е истина. От малка се храня с домашно произведена храна, а безалкохолни не обичам. Оказа се обаче, че боба от градината и сладкото на баба не ми понасят. Детето си не бих хранила изцяло НВ защото просто няма нужда. Това хранене е предимно за хора, които не понасят добре ВХ. Аз не съм радикална и не смятам, че е проблем здрав човек с достатъчно физическа активност да се храни с умерено количество ВХ, но човек с доказана ИР и диабет да го прави си е чисто самоубийство. Все едно човек с доказана непоносимост към дадена храна да я яде щото му носи ползи. Ми не, в такъв случай се приема, че вредата от тази храна е по-голяма от ползата. Има варианти след, като човек обърне състоянието си да започне да се храни ВВ ако желае, както е направила Невена.
Друго невярно твърдение е, че с тази диета се приемат по-малко зеленчуци. Това изобщо не е истина. Повечето хора, които се хранят така консумират салата към всяко ядене. Имаше и още глупости и противоречия, но не ми се задълбава.
Само дето аз никъде не съм казал, че ти си се хранила с пакетирани храни и подсладени напитки, примера беше, че има хора, които се хранят така ясно осъзнавайки, че това са отрови, но има хора, които се хранят вм-нвх, вярвайки, че си помагат докато всъщност правят обратното, а дали са глупости проучвания извършени от кардиолози, които цял живот се занимават със сърдечното здраве всеки сам може да си прецени, въпроса, е че аз не прочетох в детайли, кое точно не е вярно, за да го поразискваме, а само, че било глупост, което май за тази тема е нормално положение
човек има непоносимост към НЕЕСТЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ, а в естествената храна има и въглехидрати и протеини и мазнини, освен макронутриенти, обаче има и микронутриенти, които също са от значение за здравето. И щот пак говориш за себе си и за сладкото на баба ти, между сладкото на баба ти и един суров плод, приликата е същата като между парче месо и един кренвирш този пример поне би трябвало да си го разбрала нали? И един въпрос в тази домашна храна присъстваха ли примерно хляб екстрахирани мазнини и млечни храни?
Аз като най-малко разбираща да се обадя😂
Изобщо не мога да коментирам този чаршаф, защото не разполагам с познанията нужни за това.
Само ще кажа че последната част ме уби🤪
Дядото на мъжа ми жива до 95.До последно си беше подвижен и не пиеше лекарства.Познавам го от десет години.Вода не пиеше.Само лимонада от тези по 50 стотинки два литра.Или вино .В чашата с виното два пръста неразбита захар.По цял ден меляше боклуци.Кроасани, вафли, сухи пасти, в края на деня обръщаше захарницата и си наливаше в устата.Ама живя до 95.Дайте да го патентоваме като режим за дълголетие 😂😂😂
А дали 95 години е ял кроасани, вафли, сухи пасти, как мислиш?
Баба ми е на 95, с акъла си, и честно ви казвам, никога, ама никога не бих искала да доживея тази възраст. Само човек, който не е виждал подобна суперстарост, може да си мечтае и да се стреми към подобно дълголетие.
Абсолютно всеки човек заспива с надеждата да види утрешния ден без значение на колко години е, само, че когато е млад тъй като времето е далече не мисли особено за това, но колкото повече се приближава часа му толкова повече почва да го прави. Разбира се, понякога възрастните хора са затруднение за своите близки, но това не променя по-горе казаното.
Дълголетни са западноевропейците, да. Но на каква цена. Мерси съм да живея до 80-90 с шепа лекарства и със замъглен мозък, болна и дебела. Прабаба ми живя до 90, умря заради счупен крак и залежаване. Беше суха като клонка и ядеше по кофичка кисело мляко и някоя паничка супа. То повече не трябва на тая възраст.
Дръжте си въглехидратите, пълнозърнестите и хапчетата. Ние тук ще мрем здрави.Grinning
А холестеролът пази мозъка от алцхаймер и старческо оглупяване. Ама опреснявайте си знанията, де.
А пък тая пропаганда с вредното месо и полезните растения.... то е смешно, но страшно вече. Колко трева трябва да изпасе един всеяден организъм, за да си набави нужното от парче месо? Около 20-30 кила? И какво ще усвои от тях? Почти нищо. Вярвайте си, че се отслабва заради глад и стрес с месо.
Слагането в едно изречение на въглехидратите, пълнозърнестите и хапчетата, е много често срещано при вм последователи, други примери са слагането в едно изречение на фруктозния сироп и плодовете, и разбира се слагането в един общ знаменател въглехидрати на една голяма група храни без значение какви макро или микронутриенти имат. Холестеролът предпазва когато е в определено количество, но ще ти задам следния въпрос, за доброто здраве на сърцето добрия холестерол е препоръчително да е над 1.6 mmol/l, в тази тема поне за това сме на едно мнение нали? Ако добрия холестерол е по-висок примерно 3,4,5 и т.н. mmol/l ще предпазва ли по същия начин сърцето? И защото както винаги съм казвал, човек ако се огледа в света около себе винаги може да намери аналогичен пример относно здравето, всички знаем, че слънцето дава живот, но ако 24 в денонощието грее слънце ще продължи ли да дава живот?
jerami, би ли си показал кръвните изследвания? Специално захар и инсулин както и витамини и липиден профил. Мисля, че в тази тема ще си доста по-убедителен, отколкото тия чаршафи дето ги постваш.

bebidigo, симптоми някакви имаш ли? Пикочната ти е в норма мисля, ако мерните единици са mmol/L и ако нямаш някакви симптоми, които да свържеш, е ок.
Нали ти самата твърдиш, че е по-добре холестерола да е повишен защото така предпазвал, иначе може би е добра идея за инсулина като ще направя дори нещо повече от това, така че дори киселия лимон може да намали киселинноста си и да увеличи фруктозата си. Относно твоето тсх, е достатъчно показателно как човек възприема нещата както му е удобно, защото относно глюкозата си много прецизна, относно тсх обаче не, казвайки, че щом нищо не те боли е без значение, което разбира се е нормално за теб да е най-важното.

# 560
Тревичките и месото са полезни, няма спор, но в случая самата мисъл че примерно не можеш да ядеш и пиеш определени неща те кара да го искаш повече и повече Grinning странични чийтвания според мен няма да са проблем стига да не се върна към старите навици както каза ти. Просто ще водя нормален здравословен начин на живот, позволявайки си от време на време някоя глезотийка:joy:

# 561
jerami, би ли си показал кръвните изследвания? Специално захар и инсулин както и витамини и липиден профил. Мисля, че в тази тема ще си доста по-убедителен, отколкото тия чаршафи дето ги постваш.

Нали ти самата твърдиш, че е по-добре холестерола да е повишен защото така предпазвал, иначе може би е добра идея за инсулина като ще направя дори нещо повече от това, така че дори киселия лимон може да намали киселинноста си и да увеличи фруктозата си. Относно твоето тсх, е достатъчно показателно как човек възприема нещата както му е удобно, защото относно глюкозата си много прецизна, относно тсх обаче не, казвайки, че щом нищо не те боли е без значение, което разбира се е нормално за теб да е най-важното.
Не ми отговори ясно на въпроса, ще си постнеш ли кръвните резултати в темата? Частта с лимона не ми стана ясна.

Не съм казала, че повишения холестерол "предпазва". От какво не си написал, та не знам за какво говориш. Казвам, че не е проблем при метаболитно здрав човек и също, че се свързва все по-често с дълголетие, а ниския с деменции, а връзката му като причинител на артеросклероза се отхвърля от все повече специалисти.  

Разбира се че е най-важно за мен да се чувствам добре. Кел файда да имам перфектна кръвна картина а да се чувствам зле. Къде е логиката? Какво трябва да ми се случва при такава стойност на ТСХ според теб?
С глюкозата съм прецизна, защото когато не е наред имам проблем, ако не ми беше проблем, нямаше да се интересувам особено от нея, обаче е. Мисля, че съм доста последователна.

# 562
Предполагам, че след определен период, когато инсулинът се стабилизира и клетките възвърнат своята чувствителност, няма да е болка за умиране да се хапне нещо вредно. Идеята обаче, не е да чакаме тоя момент с нетърпение, щото това наистина не е живот. Аз предпочитам да се чувствам добре, в кондиция, енергична и здрава, пред това да мога да си ям торти и пържени картофи, примерно. Ми не ми е толкова важно. Освен че, какъо каза Миоки, тия неща вече нямат същия вкус и след 2 хапки ми става гадно, после почва да ми къркори в корема...абе не си струва терзанието.

# 563
Jerami не ги е ял 95 години, само последните 25.Преди това го е карал предимно на глад или филии със свинска мас.😁Нямам намерение да хвърлям някаква енергия в спорове.За всеки има място под слънцето.Аз искрено не разбирам хора като теб.Все едно да съм супер фен на месото и да ходя да се набия във форума на вегетарианците, да им обяснявам колко са смотани, като няма шанс нито една от страните да си промени позицията.Ама сигурно черпиш някакво удовлетворение от този спор, така че продължавай🤪
Bebidigo аз пък съм обратно.Само като си представя колко вредни са за организма ми всичките тези неща и рязко ми се отяждат.Пари да ми дават в момента парче торта не бих изяла 😂

# 564
Ако човек си вземе един глюкомер и започне да мери КЗ ще му се изясни много бързо кои храни какъв ефект имат при ИР. Поне върху КЗ. А когато нещо не е ок за КЗ, то води и до повишаване на инсулина. С храните които биха могли да повишават инсулина без да влияят на КЗ значително е по-трудно, че нали няма домашни инсулиномери...но там е нужен някакъв баланс и да не се прекалява количествено.
Да напомня, че когато се контролира ИР и положението вече е стабилно, ако ще се включват и някои други храни, то те може и да не са точно пържени картофи и джънк. Blush Може да е нахут, малко пз ориз, пълнени чушки с киноа, или малко картофена салата с много лук, магданоз и оцет... Но мисълта, че цял живот ще трябва да си на месо и тревичка може да депресира някои хора- по-добре фокусът да е върху това как се чувстваме, а не какво няма да можем да ядем. Едно хранене с вгх, ако не е ежедневно или твърде често, няма да разболее никой. Същото важи и за събиранията и хапването/пийването навън (или вкъщи Stuck Out Tongue Winking Eye )- често не е ок, но понякога е друго нещо.

# 565
Относно глюкофажа с удължено освобождаване. Наскоро попаднах на инфо, че всъщност имало някаква лоша съставка и бил изтеглен.

Добре де, от кога стана вредно е да се храниш с питателна храна като месо, яйца и зелечнуци за гарнитура, без да злоупотребяваш с плодове? Продължавам да се чудя, от какво се лишава човек, бременна жена или не, ако не яде картофи, ориз, зърнени и варива. Thinking Какъв дефицит и на какво би могла да има.
Някой ако знае, нека сподели, защото аз не се сещам за нито един витамин или минерал, амино киселина или мастна киселина, заменими или не, които не може да се набавят в адекватни количества от храните подходящи за кето и кетоподобно хранене.

И аз това се чудя.
Имам позната от университета. Качи много килограми, ядеше страшно много. Не подбираше. И предимно тестени и въглехидратни храни. Можеше да изяде 3 дюнера и пак да е гладна.
Иначе преди бременеенето си беше слаба, никога не е била пълна.
2 месеца преди раждането влезе в болница, защото от толкова ядене и се влоши здравето. Кръвно, кз и какво ли не. Попаднала на много читав лекар, който и обяснил, че това хранене не е нормално. Обяснил и за НВ. И бебето няма нужда от 3 дюнера или толкова пици.
Даже и бил казал, че бебето взимал от нейния инсулин и затова има високи стойности. И влошава положението с това ядене. Още след излизането и преди раждането влязла в режима. Чат пат си позволявала нещо, но след раждането била супер стриктна.
И досега си яде така.
Всеки сам си решава.

# 566
Jerami, честно, този път не можах да те изчета. Изгубих интерес още на първото изречение и за това нямам намерение да споря. Мразя хора, които говорят много, а всъщност не казват нищо. Много ме натоварваш и ще си вдигна КЗ 😀
Пожелавам ти приятно дълголетие 😂 Остави ни нас тук нека се самоубиваме. Едва ли можеш да убедиш човек чието здраве се е подобрило драстично, че това не е правилният път.

# 567
Елора, да, някои партиди са изтеглени (за други държави ставаше въпрос), но не във всички е открита тази съставка. И не всички марки. Не знам доколко е така, аз реших да намалявам и спирам хапчетата, защото реших, че е дошло времето за това. И още преди да почна хапчетата знаех, че този момент ще дойде и, че няма вечно да ги пия. Pensive

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 00:30 от dolce miele

# 568
Благодаря ви на всички за бързите и изчерпателни отговори и съвети и се извинявам за някои от странните си въпроси Grinning нова съм затова имам страшно много въпроси и тревоги, които се надявам че ще преодолея с вашата помощ и съвети Hug ако имам въпроси ще си питам пак Joy Бъдете здрави Heart Eyes Heart

# 569
Една лекция да нърдове по повод холестерола. Съжалявам, че е само на английски, при това с австралийски акцент, но инфото е изключително интересно. Обяснява се какво прави високия инсулин и захар с LDL.
https://www.youtube.com/watch?v=6ePOa7JPKBE

Общи условия

Активация на акаунт