Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 32 765
  • 795
  •   1
Отговори
# 675
При нас положението продължава да е мерки на хартия. Част от учителите дори си позволяват да иронизират вируса, правилността на тестовете и въобще разпасана работа. В същото време децата (6 клас) продължават да се въртят с някакъв вирус - Т, кашлица. Никой не се е тествал. Може и да не е корона, но може и да е - докато не изгърми някой учител или родител явно няма да разберем.

# 676
Това е само началото.
Не съм съгласна с тиражираното по медиите мнение , че сами сме си виновни понеже сме били спрели да спазваме мерките.
 Бяхме лишени от това си право от съвсем конкретни хора, защото събраха децата ни без право на дистанция и без маски. Надявам се един ден да си понесат и не само моралната отговорност.
  Отвратително е ,че си позволяват да прехвърлят  вината за случващото се .
 Тежко е да загубиш родител, но е изключителна  жестокост , когато ти набиват в малката детска главичка, че се е случило  понеже си  стоял в клас без маска и си донесъл заразата у дома. Сякаш си имал избор.
 Децата го слушат и по ТВ, и по радиото по няколко пъти дневно. Невъзможно е да бъде избегнато. Как да забраниш на тийнейджър да гледа ТВ?!

# 677
  • Русе
Как да забраниш на тийнейджър да гледа ТВ?!
 Не се сещам за някой тийнейджър,( имам син на 17 с доста приятели,които познавам), който да гледа ТВ последните години.За сведение - има собствена стая и телевизор в нея от 5 годишен. Само събира прах. Всички си селектират информацията от социалните мрежи. И фейсбук не е актуален вече сред тях.mamamari струва ми се, че освен родителите, много подценявате днешните деца и опита ми да имат самостоятелна гледна точка и да правят оценки.Особено пък  тийнейджъри

# 678
И там  специалистите, които се изказват по другите медии  променят ли си мнението?
 Моето винаги пуска радио в колата на път за училище, а като закусва пуска ТВ...
  Не откриваме топлата вода за влиянието на медиите.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 11:29 от mamamari

# 679
Как да забраниш на тийнейджър да гледа ТВ?!
 Не се сещам за някой тийнейджър,( имам син на 17 с доста приятели,които познавам), който да гледа ТВ последните години.За сведение - има собствена стая и телевизор в нея от 5 годишен. Само събира прах. Всички си селектират информацията от социалните мрежи. И фейсбук не е актуален вече сред тях.mamamari струва ми се, че освен родителите, много подценявате днешните деца и опита ми да имат самостоятелна гледна точка и да правят оценки.Особено пък  тийнейджъри
+1
Телевизорът се ползва само за стрийминг на видеа и филми.

# 680
  • Русе
И там  специалистите, които се изказват по другите медии  променят ли си мнението?
 Моето винаги пуска радио в колата на път за училище, а като закусва пуска ТВ...
Не знам на колко години е вашето дете, но не генерализирайте изводи, само върху вашето. Имате ли поглед  върху другите медии Инстаграмът е една от най-предпочитаните за добро или лошо. Моето дете например се информира от избрани от него новинарски сайтове на английски. Следи избрани канали, по темите които го интересуват. От време на време ми споделя по нещо, което го е впечатлило. Иначе не е от активните, колкото и да съм се старала да възпитавам ангажирано поведение.

# 681
При нас казаха всеки да носи или не маска в стаята - по желание. В нашето училище няма начин за дистанция в класната стая -  сградата ни е паметник на културата и стаите са наистина малки, кактои класовете , а чиновете са събрани на редове. Миналата седмица ученик, седящ до сина ми, кашлял от сутринта, обаждал се на майка си да каже че му е лошо, от разговора синът ми разбрал че майката е наясно че е изпратила болно дете на училище. Синът ми си сложил маската и така седял цял ден, не си пипал носа очите лицето ( спазвал инструктажа ни ) . Бил притеснен. Никой не му казал и дума че е в час с маска. Като се прибра и разказа,  се обадих на родителите ми и сестра ми им казах че десет дена - две седмици само ще се чуваме - за всеки случай.  Болното дете отсъствало три дена, после се върнало на училище. Какво е било като болест - божа работа но аз си треперя и броя 14-21 дена. Проблемът е че ние сме от родителите които са в групата 50+. От тези , дето са между безсмърните и възрастните, междинната група които уж са здрави , но имат това онова. Оправданието  - те децата го карат безсимптомно може да се окаже фатално за нас в един момент.

# 682
Мамамари,
Скрит текст:
Влошава се. Има и 22 новорегистрирани медици. Голямата част са лекари. Колко от тях са педиатри или ОПЛ с преобладаваща детска пациентска листа? Толкова ли е сложно да се  оставят децата у дома само срещу едно обаждане/съобщение/мейл от родител и отсъствията по домашни причини да се увеличат до разумен брой и за тези дни държавата да си поеме отговорността, а не да я прехвърля на работодателите?  
Явно си заслужавам подигравките, но след като отбелязахте
....хвърковатата мисъл на мамамари
, моля да ми обясните  какво общо имат работодателите с неизвинените отсъствия  на учениците  щом нямахте в предвид да не се ходи на лекар и да не се търсят болнични листове!
 Изглежда не съм ви разбрала правилно.
Не говоря за случай ,в който родителя иска да  отиде на почивка с детето си в учебно време , а за случая в който детето не се чувства добре.
Когато от някой се изисква определено действие, трябва да му се предоставят възможности то да бъде реализирано поне солидарно. Полагаемото обезщетение за един човек за една година е 40 дни, като в него влизат и 1,2,3 …  колкото са децата (поне вече са за възраст до 14 години) на този човек. Първите три дни от този болничен лист, който се издава се изплащат от работодател. Време като за един течащ нос да закисне. Отпуските са 20 дни. Ако се очаква отговорно отношение от всяка една единица на това общество, държавата също трябва да действа отговорно. Защото тези 20 дни на работника са, за да може той почива и да дава някакви прилични резултати на работното си място, а не да компенсира липсата на елементарни социални  механизми.  Не е като да става въпрос за непознати световни практики.

# 683
Детето на моя позната ги е заразило с корона вирус, пипнат от училище.
Сега е моментът родителите да предявят иск срещу МОН и МЗ за неимуществени вреди - страдания след заразяване от детето им - ученик. Нека потенциалните ответници оборят тезата, че м-у болестта на родителите и неефективността на мерките няма пряка причинна връзка. Искът няма да се уважи най-вероятно, но ще стресне "мислещите и вземащи отговорни решения" господа. Готова съм да се включа в събирането на средства за държавната такса за производството.

# 684
  • пустинята Гоби
Сега разбрах, че училището е частно. Което за мен е сигнал, че болни деца не се връщат. Казвам го от наблюдения над други такива.

# 685
  • Майничка
Интересно ми е как се е разбрало, че детето се е заразило в училище? Имало е и други болни в класа, сред учителите или детето няма контакти извън училище?

# 686
Гаргамела, ти направо отговори задаваш. При всичката тълпа в моловете, баровете и заведенията няма как да не е станало в училище.

# 687
  • пустинята Гоби
Семейството е ограничило контактите с други хора от месеци. Работят си от вкъщи.

# 688
Затова казах, че иск няма да издържи, защото не могат да се докажат по позитивен път отрицателни твърдения - че детето не е имало контакти, различни от училищните, макар че и това е на кантар и зависи от стратегията и опитността на адвокат. Така биха се бранили и МОН- човеци - че детето е пренесло вируса от наргилетата или таткото - от някое нощно заведение.

# 689
  • София
Сега разбрах, че училището е частно. Което за мен е сигнал, че болни деца не се връщат. Казвам го от наблюдения над други такива.
Не знам над кои частни училища имаш наблюдения и в каква релация, но в частното училище на моето дете връщат за най-малки симптоми. А при карантина на даден клас, в училището не се допускат и братята и сестрите на карантинираните деца, въпреки че според изискванията на МЗ, те не подлежат на карантина.

Общи условия

Активация на акаунт